toggle menu

Weer een nieuwe smartphone? Ik sla een jaartje over

Weer een nieuwe smartphone? Ik sla een jaartje over

Dit jaar lijkt niet zo spannend te worden op smartphone-gebied. Je kan misschien maar beter wat langer doen met je huidige toestel. Dat is sowieso de toekomst, als we straks een 'blokjestelefoon' krijgen.

Minder hectisch

Normaal gesproken is het duwen en trekken in Barcelona als de grote telefoonmerken komende week tijdens de jaarlijkse wereldwijde telecombeurs Mobile World Congress hun nieuwe toestellen presenteren. Honderden journalisten en bloggers storten zich in een grote kluwe op de tafels waar hij ligt: die langverwachte nieuwe smartphone. Maar dit jaar zal de stormloop op de nieuwe telefoons minder hectisch zijn. Niet de nieuwe smartphones maar de nieuwe smartwatches zijn spannender om als eerst te proberen. De 'slimme' horloges staan nog in de kinderschoenen en veel consumenten hebben nog geen voorkeur. Smartphones, die kennen we nu wel.

Inderdaad, smartphones zijn een beetje saai geworden. De nieuwe modellen zijn vast weer iets sneller, dunner, zuiniger en mooier, maar de verschillen met een jaar geleden worden steeds kleiner. En dus grijpen de fabrikanten naar claims als 'ons nieuwe toestel maakt betere selfies'. Maar dat is niet zo vreemd: de cameraatjes aan de voorkant waren altijd relatief slecht. En om nu 700 euro uit te geven voor iets scherpere zelfportretjes?

Laat en traag

Verder hebben smartphones in 2015 allerlei dingen die er al veel eerder hadden moeten zijn. Zo komt Samsung nu pas met zijn eerste high-end Galaxy S-toestel met een metalen behuizing. Wie geen fan was van de goedkoop aanvoelende kunststof achterkant op een duur apparaat, heeft daar onnodig lang op moeten wachten. En dan is er Google, die wil zijn mobiele betaaldienst Wallet op meer toestellen standaard meeleveren. Ook erg laat.

Het bedrijf loopt alweer achter op Apple Pay in de iPhone 6, dat later dit jaar naar ons land komt. Maar ook Apple handelt soms traag. Neem virtuele assistent Siri in iPhone en iPad. Die krijgt pas binnenkort ondersteuning van de Nederlandse taal. Na liefst 3,5 jaar wachten. Over de iPhone gesproken: de grootste stap maakte Apple vorig jaar met de grotere iPhone 6-modellen, de opvolgers zullen minder nieuws brengen.

En op echte verbeteringen zoals een langere accuduur moeten we sowieso nog langer wachten. In accutechnologie komt er voorlopig nog geen doorbraak. Toestellen worden wel iets zuiniger door kleinere chips, maar – opnieuw – de verschillen zijn niet zo groot.

In zekere zin zijn smartphones in hun huidige vorm bijna 'af'. Het scherm kan al bijna niet veel beter om het verschil te kunnen zien. Dan maar een gebogen scherm (LG) of een scherm dat in de rand doorloopt (Samsung). In beide gevallen is dat vooral een 'afwijkend design' waarmee je kan opvallen naar anderen, er verandert niet iets wezenlijks in het gebruik van het toestel.

Langer mee doen

Bovendien gaat de smartphone die je nu in je broekzak hebt ook steeds langer mee. Het is niet nodig elk jaar een nieuw toestel te kopen, zelfs een nieuwe nemen bij het verlengen van een 2-jarig contract hoeft niet. De belangrijkste reden waarom mensen nu een vervangend toestel kopen is omdat de huidige barsten of krassen heeft opgelopen. Maar ook dan zou je het geld beter kunnen besteden aan een reparatie: veel andere onderdelen doen het immers nog prima. Wat dat betreft zou het fijn zijn als je gemakkelijk zélf onderdelen aan je telefoon zou kunnen verwisselen. Zo bespaar je geld en het is beter voor het milieu. Dat is precies de gedachte achter Google's Project Ara.

Google komt later dit jaar met de eerste smartphone die bestaat uit verwisselbare blokjes, zoals een camera of accu. Wil je een grotere batterij of een betere camera, dan vervang je die zelf. Liever een thermometer dan een camera, dat kan, verwissel ze maar. Deze eerste 'modulaire' telefoon is bijna klaar en is minder dik en groot dan je misschien zou verwachten. Als Google in Barcelona weer een nieuw prototype van 'Ara' laat zien, met enkele tientallen modules die je er in kan 'klikken', zal de aandacht wel groot zijn. Deze modulaire telefoon is dit jaar nog niet in Europa te koop, maar is nu al een stuk interessanter dan de nieuwe smartphones die straks wel in de winkels liggen. 'Doe mij die met de blokjes maar’.

Tonie van Ringelestijn

Ook interessant