toggle menu

Weg met onzinverzekeringen!

Weg met onzinverzekeringen!

Nederlanders besteden kapitalen aan onzinverzekeringen. Minimaal tien polissen kun je volgens de Consumentenbond missen als kiespijn.

Alle Nederlanders samen geven jaarlijks 50 miljard uit aan schadeverzekeringen. Die verzekerwoede maakt ons, samen met de Zwitsers het best verzekerde volk van Europa. Hoewel? Naast enkele nuttige en verplichte verzekeringen dekken we ons ook in tegen allerlei onzinpech.

Afgelopen maart dook de Consumentenbond in de voorwaarden van diverse polissen en publiceerde een top tien van absolute nonsensverzekeringen. Dat zijn verzekeringen waarvan de mogelijke uitkeringen niet opwegen tegen de kosten. Daar moet je zo snel mogelijk vanaf.

10: De zinloos-geweldverzekering

Dit product kost een gezin met kinderen €86,70 per jaar, maar alles wat de polis biedt, blijkt op andere manieren, zoals via Slachtofferhulp, gratis beschikbaar te zijn. En juist die schades, die op een andere manier vergoed kunnen worden, worden uitgesloten. Complete onzin dus.

9: De huisdierverzekering

De premie is fors, terwijl je toch een hoog eigen risico hebt en vele behandelingen, zoals een heupoperatie bij een volwassen hond, niet worden vergoed. Je kunt het premiebedrag beter op een spaarrekening zetten en daar je eventuele schades van betalen.

8: De scholieren(ongevallen)verzekering

Deze polis, die vaak wordt afgesloten door scholen of verenigingen, dekt schade door een ongeval of aan eigendommen van je kind tijdens schooltijd. Maar die schades claimen we doorgaans op zorg- aansprakelijkheids- of inboedelverzekeringen. Toch betaal je, via je contributie en schoolgeld, aan deze onzin mee. Attendeer de school er eens op!

7: De smartphoneverzekering

De premie kan zomaar 80 euro per jaar bedragen voor een smartphone van 200 of 300 euro. Dit bij een flink eigen risico van vaak 25 tot 50 euro per schadegeval, en vele uitsluitingen zoals diefstal door zakkenrollen. Wat heb je daar nou aan? Wees liever zuinig op je smartphone. Dan heb je die polis nóg minder nodig.

6: De tuinverzekering

Vrijwel alles wat de tuinpolis dekt zit in je inboedel- en/of opstalpolis. Weg dus met deze geldklopperij.

5: De garantieverzekering

Deze polis vergoedt de schade als een apparaat bezwijkt nadat de fabrieksgarantie is verlopen. Onnodig, want je fabrikant is wettelijk verplicht deugdelijke producten af te leveren. Je kunt gewoon eisen dat je reparatiekosten (deels) worden vergoed.

4: De ongevallenverzekering inzittenden

Als je per se schade voor inzittenden in de auto wil verzekeren, kies dan liever de ‘schadeverzekering inzittenden’. Die dekt meer.

3: De catastrofeverzekering

Deze polis dekt schade aan woning en huisraad in geval van overstroming, aardbeving, terroristische aanslag of bommen uit de Tweede Wereldoorlog. De premies zijn torenhoog en de kans op uitkering piepklein. Dat laatste komt doordat de wet Tegemoetkoming schade bij rampen en zware ongevallen al zorgt voor een schadevergoeding vanuit de overheid, tenzij je de schade al zelf verzekerd hebt… Nooit doen dus.

2: De pechhulp(thuis)verzekering

Voor ruim 100 euro per jaar bent u verzekerd voor technische problemen in uw huis. De verzekeraar betaalt het salaris van de vakman, de voorrijkosten en de materialen tot 100 euro. Je betaalt dus altijd alles zelf! Wat een fop-polis.

1: De regenverzekering

Kampioen qua onzinnigheid is de regenverzekering van Interpolis in samenwerking met Roompot Vakanties. Men keert een deel van je verblijfskosten uit als het op je vakantieadres twee dagen lang tussen 10 en 18 uur meer dan vier uur regent. Omdat je pas vanaf 15 uur kunt inchecken, valt de aankomstdag al af. Tien tegen een dat vrijwel nooit iemand iets claimen kan. Weg ermee!

Erica Verdegaal

Ook interessant