toggle menu

Weglaten koptelefoonpoort iPhone heeft niks met moed te maken

Weglaten koptelefoonpoort iPhone heeft niks met moed te maken

Het zal techfanaten niet ontgaan zijn: in de nieuwe iPhone is voor het eerst geen koptelefoonpoort aanwezig. Dat heeft volgens Apple alles met 'moed' te maken, maar dat valt te betwijfelen.

Wie muziek wil luisteren op de iPhone 7, moet Apples nieuwe draadloze AirPods, een Bluetooth-koptelefoon of een hoofdtelefoon met Lightning-aansluiting gebruiken.

Het bedrijf zegt een gewaagde stap te nemen door de verouderde technologie van de koptelefoonpoort te vervangen voor iets beters. Het draadloze protocol van de AirPods zou beter zijn dan Bluetooth. Er is niet langer sprake van complexe koppelingsprocessen, waardoor je de oordoppen snel wisselt tussen je Mac, iPhone en iPad.

Nog een apparaat om op te laden

Dat we er een extra apparaat bij hebben dat we moeten opladen, moeten we volgens Apple maar voor lief nemen. Grappig genoeg is dat juist de reden waarom wijlen Steve Jobs vroeger niet wilde inzetten op draadloze oordoppen.

Volgens techjournalist Walt Mossberg wilde Jobs niet 'nog een apparaat maken om op te laden'. Apple maakte onder de vorige CEO slechts één keer een Bluetooth-headset, om mee te bellen.

Apple maakt klanten niet blij

We zien wel waarom Apple 'moed' als excuus gebruikt. Wie oppervlakkig naar het besluit kijkt, kan zich hier immers al snel in vinden. Apple maakt klanten niet blij met het besluit, dus het is een risico om op deze manier nieuwe koptelefoon-technologie door te voeren.

Hetzelfde zagen we bij de MacBook, die sinds de laatste versie nog maar één usb-c-aansluiting heeft. Koptelefoonbezitters zijn boos omdat ze een verloopje moeten gebruiken om muziek te luisteren, maar daar zou tegenover staan dat de iPhone meer ruimte heeft voor betere apparatuur. Top voor de innovatie, toch?

Aardige smak geld

Helaas lijkt het niet allemaal zo zwart-wit te zijn. Het besluit helpt Apple niet alleen om zijn telefoons en audio-apparatuur te innoveren: het levert ook een aardige smak geld op. Neem bijvoorbeeld die AirPods, die de ouderwetse, bekabelde oordoppen moeten vervangen. Die zitten niet standaard in de doos van de iPhone 7, maar moeten los worden gekocht. Voor de lieve som van 179 euro.

Omdat de draadloze doppen van Apple zo duur los worden verkocht, zal slechts een deel van de iPhone 7-bezitters ze in huis halen. Het resultaat: de AirPods worden een duur zijproduct, in plaats van de nieuwe norm. Vermoedelijk zullen veel meer iPhone-bezitters het moeten doen met de bijgeleverde Lightning-oordoppen, die net als vanouds met een kabeltje vastzitten.

Made for iPhone

Het verdienmodel gaat echter nog een stukje verder. Wie bedrade koptelefoons voor de iPhone 7 wil maken, moet daar dus een Lightning-kabel voor hebben. Die kabels gebruiken unieke chips om met de iPhone te verbinden - chips die je alleen via Apple kunt krijgen.

Audiobedrijven moeten een licentie afnemen bij Apples 'Made for iPhone'-programma, waardoor ze geld verdienen aan iedere oordoppenset of koptelefoon die voor de iPhone wordt verkocht. Dat was nog niet het geval bij ouderwetse koptelefoonaansluitingen.

Het weglaten van de koptelefoonpoort voelt een stuk minder moedig, als je bedenkt dat Apple er op meerdere manieren geld aan verdient. Of de bezwaren ook invloed zullen hebben op de iPhone 7-verkoop? Dat valt ook nog te bezien. Hoewel er flink wat kritiek na de aankondiging volgde, had de iPhone 7 wél een geweldig effect op de aandelenkoers van het bedrijf.

Even pijn voor Apple

Als Apple echt moedig wil zijn, dan adviseren we het bedrijf om het advies van Bright-journalist Floris Poort op te volgen: Vervang de Lightning-aansluiting met een usb-c-poort, net als op de Mac. Daarmee zouden alle Apple-producten één poort gebruiken, waardoor je niet meer allerlei verschillende kabels nodig hebt. Goed voor de consument, terwijl het een risico is voor Apple zelf.

Ze zouden immers afstappen van een eigen technologie waar ze geld mee verdienen, om over te schakelen naar een algemenere standaard. Dat zou even pijn doen voor Apple, maar wij als klanten zijn dan beter af.

Bastiaan Vroegop

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant