toggle menu

Welke bank kies je dan?!

Onze column Voelt u zich ook door de bank genomen? leverde veel reacties op. Daaruit blijkt dat het vertrouwen in (vooral) grote banken minder is dan ooit, en de bereidheid om over te stappen groot. Maar wat is het alternatief? Welke bank is veilig, geeft geen idioot hoge vergoedingen en bonussen, zit niet in de wapenhandel, om maar eens wat te noemen?

Veiligheid voorop

Bij het zoeken naar een andere bank is de veiligheid van spaargeld ‘t belangrijkst. Het faillissement van Icesave en DSB ligt nog vers in het geheugen. Hierbij zijn ook spaarders geld kwijtgeraakt. Waren dat zomaar wat spaarcentjes of grote sommen? Dat laatste is het geval. Icesave en DSB vielen onder het Nederlandse Depositogarantiestelsel en elke spaarder kreeg zijn saldo tot maximaal 100.000 euro vergoed. Mensen met hogere spaarbedragen hadden pech en zijn nu nog aan het procederen om (wat van) hun geld terug te krijgen. Vervelend, maar ze hadden het kunnen weten. Hoe vaak wordt niet gewezen op het Depositogarantiestelsel van 100.000 euro per persoon, per bank.

Dus als je slim bent zorg je ervoor dat het totaal van je rekeningen (inclusief rente die nog te verwachten is) per bank nooit boven de ton uitkomt. Als je meer geld hebt, zet het dan bij een andere bank op spaarrekening of deposito. Bij een en/of rekening geldt het dubbele bedrag van 2 ton.

Wil je het naadje van de kous weten, ga dan naar de pagina Veiligheid van spaarbanken, waar je ook kunt lezen welke banken in feite onder verschillende handelsnamen werken, zoals ABN AMRO en MoneYou, en waar dus maar één keer het garantiestelsel geldt.

Hoogte van de rente

De hoogte van de rente natuurlijk belangrijk. Nederlandse huishoudens hebben gemiddeld 40.000 euro spaargeld. Het maakt groot verschil of je 1 of 2,5% krijgt. In dit geval 600 euro per jaar. Allerlei sites geven goede vergelijkingen, zoals homefinance.nl, spaarinformatie.nl en vanspaarbankveranderen.nl.

Raadpleeg die voor spaarrekeningen (met en zonder voorwaarden) en deposito’s, waarbij je geld staat voor een afgesproken periode vastzet.

Milieu, wapenhandel, bonussen...

Als je daarnaast wilt weten welke de normen en waarden zijn van een nieuwe bank, dan kun je uitstekend terecht op de Eerlijke Bankwijzer, die grondig onderzoek heeft gedaan naar een groot aantal criteria. Het is even wat werk, maar je wilt je toch niet een tweede keer min of meer gedwongen voelen te verhuizen van (spaar)bank?

Hanneke van Veen & Rob van Eeden

Ook interessant