toggle menu

Ziek melden na een belangrijke voetbalwedstrijd: reden voor ontslag?

Ziek melden na een belangrijke voetbalwedstrijd: reden voor ontslag?

Amsterdam werd vanmorgen wakker met een gigantische kater. De avond ervoor Ajax leek te gaan winnen tot er in de allerlaatste minuut van de blessuretijd tóch nog een onverwachte tegengoal kwam van Tottenham Hotspur. Zo liep de club op de valreep de Champions League-finale mis. Wat een deceptie! Veel Ajaxfans zullen zich vandaag hebben willen onttrekken aan de wereld. 'Even een dagje ziekmelden hoor, ik ben er morgen weer' - dat idee.

Als Ajax wél door was geweest, hadden mensen zich misschien óók ziekgemeld, maar dan vanwege een andere kater. Maar wat is het risico als je je ziek meldt op je werk, terwijl je eigenlijk niet écht ziek bent?

Voetbaldepressie

'Ga er maar vanuit dat in Amsterdam en omstreken morgen een verhoogd werkverzuim is', zei arbeidsrechtadvocaat Pieter Van den Brink gisteren tegen mij. 'Ik heb een keer een zaak gehad, waarin de werkgever zijn werknemer wilde ontslaan, in verband met ongeoorloofd ziekteverzuim. Het werd bij deze werknemer een patroon: had Feyenoord dat weekend verloren, dan was hij die maandag ziek. De werkgever kon dat niet zomaar aantonen, maar uiteindelijk is het wel gelukt om hem te ontslaan. Dat had overigens niet alleen maar met zijn voetbaldepressie te maken.’

Ook Jordie van der Laan zal wakker geworden zijn met een flinke kater. Het is je wellicht niet ontgaan dat de Telstar-speler en Ajaxfan deze week moest vertrekken bij zijn club, nadat hij zich ziek had gemeld, terwijl hij feitelijk in Londen zat om de wedstrijd Ajax – Tottenham Hotspur bij te wonen. In diverse media ging het verhaal dat hij zijn leugen met ontslag had moeten bekopen. Volgens de speler zelf lag dat overigens iets genuanceerder: bekijk Van der Laans uitleg aan tafel bij Jeroen Pauw.

Inlichtingenplicht: je baas mag controleren of je ziek bent

Slim was het niet. De technisch directeur van Telstar vertelde in de media dat de voetballer vier dagen niet op de club was geweest en dat hij meerdere verzoeken om zijn gezondheid te controleren, afwees. Dat is natuurlijk niet handig. Je hebt als werknemer nou eenmaal een inlichtingenplicht, zodat de werkgever kan controleren of je echt ziek bent.

Risico op ontslag

Je loopt namelijk een risico op ontslag, en in de meest ernstige vorm is dat ontslag op staande voet. 'Maar dat wordt door rechters wel héél kritisch getoetst, dat krijg je echt niet omdat je je een dagje ziek hebt gemeld voor een voetbalwedstrijd. Er is weleens een dame ontslagen omdat ze zogenaamd een blindedarmontsteking had waaraan ze geopereerd moest worden. Ze bleef dagen onbereikbaar voor de werkgever en het bleek achteraf allemaal een leugen. Alles bij elkaar was het voor de rechter genoeg reden voor ontslag op staande voet,' vertelt Van den Brink.

De bedrijfsarts bepaalt of iemand ziek is

In principe werkt het zo: meld jij je ziek terwijl je eigenlijk niet ziek bent en de werkgever twijfelt hieraan, dan is het aan de bedrijfsarts (of arbo-arts) om te beslissen: ben je écht ziek of ben je in staat om te werken? Van den Brink haalt een voorbeeld aan van een werknemer die al langere tijd ziek was, maar wel met zijn trompet op de voorpagina stond van het lokale krantje. Dat vond de werkgever verdacht: hoe kun je te ziek zijn om te werken, maar wel leuk wekelijks optreden met je muziekensemble? Echter, de man in kwestie had psychische problemen en de bedrijfsarts had hem aangeraden muziek te maken om zijn gemoed te verbeteren. Kortom; het is niet altijd zo zwart-wit.

Je kunt beter een vrije dag aanvragen

De oud-Telstar-voetballer liet in de media weten – achteraf - dat hij ervan overtuigd was dat hij geen vrij zou krijgen van zijn training. Bovendien had hij ingeschat dat de kans dat hij werkelijk mocht spelen klein was.

'Ik begrijp zijn beweegredenen, hij heeft waarschijnlijk gedacht: het is alles of niets. Dus heeft hij zich ziek gemeld en zijn werkgever hiermee valselijk voorgelicht. Dan kan een werkgever een gegronde reden hebben voor ontslag. Zijn argumenten zijn geen rechtvaardiging om te mogen liegen. Daar tilt de rechter heel zwaar aan', zegt de arbeidsrechtadvocaat resoluut. 'Hij had gewoon een vakantiedag aan moeten vragen. Waarschijnlijk werkt dat in het profvoetbal anders, want een profvoetballer is niet makkelijk te vervangen, maar als je als gewone werknemer een vakantiedag aanvraagt, moet je werkgever van goede huize komen om je die dag te weigeren. Stel, er doet zich een unieke kans voor: je kunt naar de finale van de Champions League en je weet dat pas drie dagen van tevoren. Dan mag je werkgever je alleen die vakantiedag weigeren als hij echt in de problemen komt door jouw afwezigheid,' aldus de arbeidsrechtadvocaat.  

Wat als je die aangevraagde vakantiedag niet krijgt? Toch ziek melden?

Maar wat nou als je die vakantiedag aanvraagt en je werkgever weigert? Dan voel je je gedwongen om je alsnog ziek te melden, want je moet en zal bij die wedstrijd zijn! Je werkgever komt er vervolgens achter dat je bij die belangrijke voetbalwedstrijd zat.

'Er is dan sprake van werkweigering, maar juridisch ligt dit wel anders dan in de zaak van de Telstar-voetballer. Want een werkgever moet een zwaarwegend ondernemersbelang hebben om je die vakantiedag te onthouden. Dus als jij zo'n besluit aanvecht bij de rechter, dan moet jouw werkgever zijn belang kunnen aantonen.' Oftewel, de rechter zou dan zomaar kunnen besluiten dat jij wel degelijk recht had op die vakantiedag.

Maar die kater dan, waarmee je vanmorgen wakker werd?

Als je vanmorgen écht bent wakker geworden met een kater, dan kun je je wel héél ziek voelen natuurlijk. Van den Brink: 'Als je je ziek meldt, kan een werkgever feitelijk niet zo veel. Als hij jouw ziekmelding niet accepteert, dan kan hij een spoedcontrole laten doen door de bedrijfsarts. Die kan dezelfde ochtend nog langskomen. Wellicht ben je dan brak en dus niet in staat om te werken. Je arbeidsongeschiktheid komt dan door je eigen gedraging: je hebt jezelf opzettelijk in die toestand gebracht. Dan zou de werkgever in theorie salaris kunnen inhouden. Maar de praktijk is weerbarstiger dan de theorie. Want uiteindelijk heeft niemand het doel om zichzelf ziek te maken.'

Welke risico's loop je dan eigenlijk?

Je loopt dus een risico op een disciplinaire maatregel, zoals inhouding van salaris. Of je loopt het risico op ontslag. In de meest ernstige vorm is dat ontslag op staande voet, maar zoals gezegd gebeurt dat niet zo snel. Van den Brink adviseert om altijd eerlijk te zijn: 'Ik denk dat de winnaar altijd degene is die open en goed communiceert.'

Tot slot geeft hij nog één gratis juridisch advies mee: 'Wees gewoon 's avonds een vent, 's ochtends een vent. Het is eigenlijk heel simpel.'

Iris Böhm

Ook interessant