toggle menu

Zo houd je studiekosten binnen de perken

Zo houd je studiekosten binnen de perken

In 2015 maakt de basisbeurs plaats voor het studievoorschot. De gemiddelde studieschuld zal er door gaan stijgen. Een paar tips om de kosten binnen de perken te houden.

Vorige week ging het wetsvoorstel Studievoorschot naar de Tweede Kamer. Volgens dit voorstel gaat de studiefinanciering voor studenten in het hoger onderwijs vanaf september 2015 op de schop. Wie dan zijn bachelor- of masterstudie begint, krijgt geen basisbeurs meer, maar een ‘studievoorschot’. De openbaar-vervoerkaart voor studenten blijft wel bestaan. Dat geldt ook voor de aanvullende beurs en voor de basisbeurs in het MBO.

1 miljard euro

Het afschaffen van de basisbeurs moet de staat 1 miljard euro gaan besparen. Dat bedrag gaat terug naar het onderwijs in de vorm van kwaliteitsverbetering. Maar die vooruitgang gaat de gemiddelde student wel geld kosten. Het Centraal Plan Bureau verwacht dat de studieschuld zal gaan stijgen met 6.000 tot 9.000 euro tot gemiddeld 21.000 á 24.000 euro.

Hogere aanvullende beurs

Veel ouders van bollebozen piekeren over die stijgende studiekosten en leningen. Is dat straks allemaal nog te betalen? Een beetje planning en informatie kunnen houvast geven. Zo krijgen ouders die samen minder verdienen dan 48.000 euro bruto per jaar straks een aanvullende prestatiebeurs van maximaal 365 euro per maand.

Die aanvullende beurs wordt alleen een gift als de student zijn diploma haalt. Verder mogen de studenten er straks 35 jaar over doen om hun studielening terug te betalen. Nu is de maximale aflossingstermijn nog vijftien jaar.

Creatief plannen

Verder kan het helpen om creatief te gaan plannen en puzzelen met de aanstaande kosten van je student, zijn bijverdiensten, de eventuele ouderlijke bijdrage, de inzet van spaargeld of wie weet een maandelijkse bijdrage van opa.

Het Nibud biet detailinformatie over studiekosten. En op www.financieelstudieplan.nl van de Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB) wordt gewerkt aan een rekenmodule die inzicht geeft in de studiekosten vanaf 2015. Dan kun je als ouder of student echt gaan plannen, wat meer zekerheid geeft.

Doordachte studiekeuze? Eerst een jaartje werken

Verder wordt serieus en efficiënt studeren belangrijker dan ooit. Dat begint met een goed doordachte studiekeuze. In 2012 stopte vijftien procent van de hbo’ers en tien procent van de universitaire studenten in het eerste jaar. Zonde! Denk ook niet dat elke vorm van hoger onderwijs zich per definitie terugbetaalt. Binnenkort is bijna de helft van onze bevolking hoog opgeleid. Het is niks bijzonders meer.

Twijfelt je kind dus over de studiekeus? Een jaar werken vóór het studeren levert geld, bedenktijd en levenswijsheid op. Maak wel afspraken. Bijvoorbeeld over kostgeld, sparen en toekomstoriëntatie. Die afspraken kun je samen mogelijk vastleggen in een vriendelijk contractje. Dat voorkomt misverstanden.

Lenen voorkomen? Maak afspraken

Ben je toch bang dat je 18-plusser onnodig veel gaat lenen? En wil je dat voorkomen? Haal hem dan zo mogelijk slinks over het niet te doen. Diverse ouders trakteren hun kroost op rijlessen als ze de sigaretten en alcohol tot hun achttiende laten staan. Je kunt een kind ook een bonus beloven voor niet-lenen en/of snel studeren. Leg de afspraken daarover vast op een A4-tje, door ouder en kind ondertekend. Je zult mogelijk ontdekken dat je kinderen financieel uitgekookter zijn dan je ooit durfde te hopen.

Erica Verdegaal

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant