toggle menu

Zo kom je erachter met welk type vliegtuig je (waarschijnlijk) gaat reizen

Zo kom je erachter met welk type vliegtuig je (waarschijnlijk) gaat reizen

Steeds meer landen sluiten hun luchtruim voor de Boeing 737 MAX. Toen ik afgelopen zondag over dat verschrikkelijke ongeluk hoorde van Ethiopian Airlines - nadat al eerder zo'n type toestel was neergestort in Indonesië - bekroop mij het gevoel dat ik zelf liever voorlopig niet met dat type toestel zou willen vliegen. Maar ja, hoe weet je welk vliegtuigtype jou gaat vervoeren als je een vlucht hebt geboekt? Dat blijkt niet altijd even duidelijk!    

Of het een overhaaste beslissing is geweest om dit type Boeing direct en wereldwijd aan de grond te houden, zal de toekomst (en veel onderzoek) moeten uitwijzen. Maar het zette mij wel aan het denken.

Ik vlieg gemiddeld één keer per jaar, maar denk er nooit echt over na met wat voor een toestel ik vlieg. Meestal kom ik daar pas achter in het vliegtuig zelf! Vorig jaar boekte ik een vlucht met een niet nader te noemen prijsvechter. Ik vond het zo’n krappe bedoening met amper beenruimte, dat ik niet graag weer met dat vliegtuig zou vliegen. Maar vraag me niet wat voor een type toestel het was! Hoe ver van tevoren kun je weten met welk toestel je gaat vliegen? En waarom zou je dat willen weten?

De vloot van een maatschappij is makkelijk terug te vinden

Je kunt van tevoren in ieder geval uitzoeken welke vloot (zeg maar het 'wagenpark') de luchtvaartmaatschappij waarmee je gaat vliegen heeft. Dat vind je vaak terug op de website van de maatschappij, zoals van KLM en anders via een Google Search (zoek op: KLM + vloot). Maar ook van TUI, Corendon en Transavia kun je de vloot makkelijk opzoeken en krijg je via deze pagina's veel informatie over de toestellen.

Bij KLM kun je zelfs de indeling van het vliegtuig bestuderen. Zo kun je van tevoren dus bepalen of er bepaalde zitplaatsen zijn die jouw voorkeur hebben (bijvoorbeeld omdat ze extra beenruimte hebben).

Wat betreft de Boeing 737 MAX: de KLM en Transavia hebben deze niet in hun vloot; TUI en Corendon wel maar zij zetten vervangende toestellen in.

Eén merk of een gemengde vloot: dat verschilt per maatschappij

Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben maar één merk vliegtuig. Luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft zegt hierover: ‘Hou je – om wat voor een reden dan ook – niet van een Airbus, dan moet je niet met Easyjet vliegen; wil je niet met een Boeing, dan moet je niet bij Ryanair boeken. Dit soort maatschappijen kiezen vaak voor hetzelfde type vliegtuig, omdat het makkelijker is in onderhoud én zodat alle piloten kunnen worden ingezet voor dezelfde toestellen. Piloten moeten namelijk voor elk type toestel weer een vervolgopleiding doen, een zogeheten ''type rating''.'

Melkert vervolgt: ‘Maar de grotere luchtvaartmaatschappijen hebben veelal een gemengde vloot. Die hebben een heel routenetwerk van korte en lange afstanden, met grote en kleine vraag. Een globale indicatie is dat je voor een lange afstand in een groot vliegtuig vliegt en voor een korte afstand in een kleiner vliegtuig. Tegenwoordig moeten vliegtuigen zo vol mogelijk zitten om zoveel mogelijk winst te kunnen realiseren en tegelijkertijd zo min mogelijk milieuschade. De gemiddelde bezettingsgraad is boven de 80 procent.’ Dus afhankelijk van al die factoren, zet een maatschappij diverse modellen vliegtuigen in.'

Vliegmaatschappijen kunnen op het laatste moment hun toestel nog wijzigen

Zo vliegt Transavia met twee type Boeings 737 (niet het gewraakte type), maar je weet pas op de luchthaven in welk vliegtuig je zit. ‘De vliegtuigen lijken erg op elkaar, dus voor passagiers zal het in de beleving niet veel uitmaken', aldus een woordvoerder van Transavia. Bij KLM kun je vanaf 31 dagen vóór vertrek in de zogeheten 'flight guide' opzoeken met welk vliegtuig je gaat vliegen. Maar dat is geen garantie: een woordvoerder geeft aan dat er vanwege de grote puzzel van onder andere vliegschema's en roosters wel eens wat geschoven kan worden - ook wat betreft toestel dus.

Luchtvaartmaatschappijen kunnen (en mogen) dus pas kort van tevoren bepalen welk vliegtuig voor welke vlucht wordt inzet. Hier doe je als passagier niets aan. Zo staat er in de algemene voorwaarden van KLM: 'Het aan de passagier (…) opgegeven type luchtvaartuig is slechts ter informatie. Operationele, veiligheids- of beveiligingsredenen of redenen buiten de macht van vervoerder (KLM), kunnen aanleiding zijn (…) om het type luchtvaartuig te wijzigen zonder enige aansprakelijkheid (…).'

De lessen van een vliegtuigspotter

Gelukkig zijn er altijd nog de fanatieke vliegtuigspotters, van wie de simpele vliegtuigpassagier wat kan leren. Zo tipt vliegtuigspotter Sander Lamers de websites FlightAware en Flightradar24 - die laatste checkt hij wel tien keer per dag: hier kun je live vliegtuigen volgen en details van een vlucht zien, zoals hoogte en snelheid. Ook kun je achteraf de route zien die je hebt afgelegd. Bovendien vind je vóór je vlucht aanvangt al de details over het type toestel en het vliegtuigregistratienummer van je vlucht. Aha! Overigens waarschuwt hij wel dat de gegevens na de vlucht maar een dag of vier bewaard blijven.

Het checken van je toestel kan een paar dagen van tevoren

Lamers legt uit dat elk vliegtuig een uniek registratienummer heeft (een soort kenteken; zo beginnen Nederlandse registratienummers met PH). 'Mijn ervaring is dat je hooguit twee dagen van tevoren kunt zien op de website van Flightradar24 met welke type toestel en registratienummer je vliegt. Overigens vind je diezelfde informatie meestal ook via de site van de luchthaven, zoals de website van Schiphol.'

De vliegtuigspotter checkt zelf áltijd met welke type én registratienummer hij vliegt. En meestal weet hij dan al in wat voor soort vliegtuig hij terecht komt. 'Vorige week vloog ik samen met mijn familie voor een vakantie naar Dubai met de A380 van Emirates. Dat is het grootste vliegtuig ter wereld.' Hij heeft het over de twee verdiepingen tellende Airbus.

Enthousiast vervolgt hij: 'Emirates vliegt drie keer per dag naar Schiphol en terug; twee keer met een A380 en één keer met een Boeing 777. Maar ze vliegen wel steeds met een andere registratie. Ik zocht op Schiphol.nl en Flightradar24.com uit met welke registratie wij vlogen. Dat was gelukkig een A380, want die heeft mijn voorkeur: het toestel is zo luxe van binnen!' Een echte fanaticus dus, deze vliegtuigspotter.

Waar vind ik terug hoe de (stoel)indeling is van een vliegtuig(type)?

Wil je zelf ook graag weten hoe de vliegtuigen van alle maatschappijen eruit zien (ook vanbinnen)? Dan is de website www.seatguru.com een goede gids. Via deze link kun je alle luchtvaartmaatschappijen én bijbehorende vloot opzoeken. Je kunt van elk vliegtuigtype de (stoel)indeling bekijken. Er wordt zelfs aangegeven wat slechte zitplaatsen zijn én je kunt veel recensies lezen van andere passagiers over de vliegtuigen.

Maar wat maakt het uit met welk vliegtuig je vliegt?

Het moge duidelijk zijn dat sommige reizigers (zoals vliegtuigspotters) een voorkeur hebben voor een bepaald toestel. Maar voor de veiligheid van de passagier is het niet zo relevant, legt luchtvaartdeskundige Melkert uit: 'Voordat een vliegtuig mag worden ingezet, moet het door een heel streng testprogramma heen. De Boeing 737 MAX 8 is ook voor dit testprogramma geslaagd bij zowel de Europese als Amerikaanse luchtwaardigheidsautoriteit. Maar men neemt het zekere voor het onzekere; er is namelijk (nog) geen technische, inhoudelijke reden gegeven voor het aan de grond houden van het toestel.' En hij zou nog steeds vol vertrouwen dit vliegtuig in stappen. 'Om het even in perspectief te plaatsen: het is nog steeds veel veiliger dan appen op de fiets of überhaupt deelnemen aan het verkeer.'

Wie stelt een vliegverbod in?

Mocht de veiligheid in het geding zijn, dan kan een land zelf een vliegverbod instellen en het luchtruim sluiten (voor bepaalde toestellen). De Europese luchtvaartautoriteit EASA (European Union Aviation Safety Agency) kan dat beslissen voor de hele Europese Unie, net als de FAA (Federal Aviation Administration) dat voor de Verenigde Staten kan beslissen.

Check bij dubieuze vliegmaatschappijen de zwarte lijst

Nog een laatste waarschuwing: ga je op reis en heb je nog nooit van de desbetreffende vliegmaatschappij gehoord? Of wil je bijvoorbeeld een binnenlandse vlucht boeken ergens in Afrika? Check dan de zogenoemde Europese 'zwarte lijst'; dat is een lijst van luchtvaartmaatschappijen waarvan duidelijk is dat ze niet veilig zijn (deze krijgen een Europees vliegverbod). De lijst wordt up-to-date gehouden door de EU.

Iris Böhm

Ook interessant