Zo voorkom je ruzie over geld

Zo voorkom je ruzie over geld

Ruim een kwart van de Nederlandse koppels ruziën over geldzaken. Goede afspraken en een passend systeem kunnen ellende voorkomen.

Om een hele waslijst redenen kan een liefdesrelatie op de klippen lopen. Hoog scoren ontrouw, botsende karakters en de sleur die in een verhouding geslopen is. Maar ook geldzaken zijn regelmatig de oorzaak van problemen. Volgens vers onderzoek van het Nibud ruziet ruim een kwart van de Nederlandse koppels over geldzaken. De meeste bonje ontstaat over bezuinigen en sparen. Extra kans op financiële onenigheden lopen daarom stellen waarvan er eentje zuinig is en de ander juist niet, iets wat voor een op de acht koppels geldt. Maar ook tweetallen met betalingsproblemen en partners die geldzaken lastig vinden, vliegen elkaar vaker over de financiën in de haren.

Doe de relatietest

Valt dit te voorkomen? Deels wel. Dat begint met inzicht in hoe beide partners denken over geld. Het Nibud heeft daar de online Geld en relatie-test voor ontwikkeld. Je vult hem eerst zelf in. Daarna stuur je de test naar je partner. Als die hem heeft ingevuld, blijkt in welk opzicht en in welke mate jullie financieel matchen. De test is echt de moeite waard. Eigenlijk is het een must mensen die op het punt staan om samen te gaan leven. Misschien kun je je dochter of zoon even tippen, als die op het punt van samenwonen staat.

Beantwoord vier vragen

Met alleen een test ben je er nog niet. De crux van financieel vreedzaam samenleven is dat je, liefst voordat je bij elkaar intrekt, goede, duidelijke en haalbare afspraken maakt over geld. Het Nibud adviseert om in elk geval samen de volgende vier vragen te bespreken en te beantwoorden:

 • Welke inkomsten en uitgaven zijn van jullie samen? En welke zijn individueel?
 • Welk systeem van 'wie betaalt wat' hanteren jullie?
 • Wat spreken jullie af over samen sparen?
 • Hoe zorgen jullie dat jullie beiden de gezamenlijke administratie kennen?

Kies een passend systeem

Er is geen vast recept voor goede financiële afspraken. Want je hebt kleffe koppels en latrelaties, jonge en oudere partners, partners met een bedrijf, een derde huwelijk, een groot vermogen of kinderen uit vorige verhoudingen, en ga zo maar door. Al die koppels moeten afspraken maken die bij hen passen. Laat je inspireren door de volgende zeven manieren om geldzaken in een relatie te regelen.

 1. Alles op één hoop. Dit kan een oplossing zijn voor koppels die langdurig bij elkaar willen blijven, interesses delen, beide ongeveer even rijk of arm zijn, een overzichtelijk financieel leven leiden en exact dezelfde financiële doelen en wensen hebben.
 2. Elk evenveel bijdragen. Dit kan hét systeem zijn voor wederhelften die ongeveer evenveel verdienen en graag onafhankelijk willen blijven. Gezamenlijk betalen ze bijvoorbeeld de woonlasten, boodschappen en vakanties. Over overige uitgaven beslissen ze zelf.
 3. Bijdragen naar inkomen. Dit is een prima systeem als de inkomens of levensstijlen van twee partners verschillen. Eén van beiden heeft bijvoorbeeld een dure hobby of een eigen bedrijf, waarin hij/zij veel investeert. Ook kinderen uit een vorige relatie kunnen een reden zijn voor dit systeem.
 4. Ieder voor zich. De partners hebben elk hun eigen rekening en uitgaven. Dit kan passen bij prille of LAT-relaties, maar werkt ook als één partner veel schulden heeft of een bedrijf (wil beginnen). 'Ieder voor zich' kan ook een uitkomst zijn als het vermogen van een of beide partners erg complex of omvangrijk is.
 5. Het zakgeld-model. De ene partner beheert het hele inkomen en geeft de ander zakgeld. Dit model, wat vroeger veel voorkwam, kan een uitkomst zijn als een van de partners niets weet van geldzaken of (tijdelijk) niet met geld kan omgaan.
 6. Om en om betalen en sparen. Dit is een model voor maatjes die beide willen studeren, maar dat niet kunnen betalen. Eerst leven ze van het inkomen van partner A en sparen ze het inkomen van B. Is genoeg gespaard, dan gaat B studeren. Als B daarna aan het werk gaat, kan het koppel inkomen A sparen, totdat ook A kan studeren.
 7. Going Dutch: elk betaalt de eigen kosten. Dit kan werken voor samenwoners die wel een huis delen, maar geen liefdespartners zijn. Of in situaties waarin de ene partner niet wil betalen voor de dure hobby van de levensgezel, zoals luxe reizen, designer tassen verzamelen of oldtimers opknappen.

Een passende methode voorkomt bonje, maar is natuurlijk geen garantie voor eeuwig geluk. Elke financiële relatie staat en valt met openheid en vertrouwen. Als dat ontbreekt, werkt geen enkel systeem.

Ook interessant