toggle menu

Zorg dat je lekker eigengereid de spreekkamer van de arts binnenstapt

Zorg dat je lekker eigengereid de spreekkamer van de arts binnenstapt

De tijd dat de dokter het het beste weet, is allang voorbij. Sterker nog: soms weet de patiënt het veel beter.

Laatst zag ik daar weer een mooi voorbeeld van. Anouschka Schutte, dochter van een vrouw met darmkanker, stuitte op Twitter toevallig op een nieuwe operatie. Het Máxima Medisch Centrum twitterde over een operatie waarbij een tumor in de endeldarm geopereerd kan worden via de anus.

Het grote voordeel daarvan is dat de patiënt in de maanden na die operatie geen stoma nodig heeft. Een uitkomst voor Schuttes moeder, want die zag al op tegen de eerste operatie en een stoma zou óók weer operatief verwijderd moeten worden.

Dus zei Schuttes moeder tegen haar chirurg dat zij ook zo'n operatie wilde. Die was aanvankelijk huiverig, maar dacht erover na en zei dat de vrouw misschien toch voor de nieuwe techniek in aanmerking komt.

'De patiënt gaat ervan uit dat elke arts alle behandelingen kent en kan, maar de een durft veel minder dan de ander', zei Hans van Houwelingen, oprichter van de stichting Leven met kanker, tegen RTL Nieuws.

Naar de andere kant van het land

Zelf op zoek gaan naar wat er allemaal mogelijk is, kan dus lonen. Het kan zelfs zo zijn dat je aanzienlijk beter af bent als je het heft in eigen handen neemt.

Nog een voorbeeld, dit keer uit mijn eigen omgeving: de moeder van een goede vriendin had ernstige aangezichtspijn, en moest daarvoor worden geopereerd. Een operatie die nare complicaties met zich kan meebrengen, zoals uitval van spieren in het gezicht of een gehoorbeschadiging. Bij de moeder van mijn vriendin was de kans op complicaties hoger dan bij de meeste patiënten, had haar arts al gezegd.

Mijn vriendin twijfelde geen moment en nam zich voor naar de beste neurochirurg van het land te zoeken. Ze zocht in PubMed; daarin staan publicaties van specialisten. De naam van de arts die bij de aandoening van haar moeder veelvuldig naar boven kwam, leek al snel de beste in zijn vakgebied. Het was een neurochirurg die aan de andere kant van het land werkt.

Toen ze een afspraak wilde maken, vond de assistent het maar vreemd: hoezo zouden ze dat hele stuk gaan reizen? Maar de neurochirurg in kwestie ontving hen met open armen. Hij vond het juist heel goed dat de dochter van zijn nieuwste patiënt 'lekker eigengereid' zo goed voor haar moeder zorgde.

Zelf op zoek naar de beste

Samen beslissen in de spreekkamer is de laatste tijd een hot item. Het idee is dat bij allerlei aandoeningen patiënten uitgebreid informatie krijgen, als huiswerk dat nog eens goed doornemen en daarna samen met de arts bespreken wat nou de beste keuze is.

Nog maar een fractie van de ziekenhuisafdelingen heeft daar een speciaal traject voor, maar het Zorginstituut zegt dat  over een jaar of vijf voor de helft van alle aandoeningen 'samen beslissen' mogelijk moet zijn. Dan zouden dus veel meer ziekenhuisafdelingen speciale trajecten moeten hebben, en moet het dus ook veel vaker in de richtlijnen van artsen staan.

Tot het zover is, is het dus helemaal niet zo'n gek idee om zelf ook lekker eigengereid op zoek te gaan naar wat er allemaal mogelijk is. Wie is de beste arts, wat is er allemaal mogelijk en wat vind je zelf belangrijk?

Een paar tips voor de gesprekken in de spreekkamer:

  • Vraag of je een gesprek mag opnemen; terugluisteren kan helpen om de informatie nog beter tot je door te laten dringen.
  • Kijk op lotgenotenfora: vaak wordt daar heel veel informatie gedeeld, bijvoorbeeld over nieuwe operatietechnieken of onderzoeken waaruit nieuwe behandelmogelijkheden zijn gekomen.
  • Kijk bij een wat zeldzamere aandoening of een bepaalde specialist hier veel ervaring mee heeft. Deze namen zingen ook vaak rond op lotgenotenfora. Een andere manier is om de naam van de aandoening, of het soort operatie dat je moet ondergaan, in te voeren op PubMed. Dan komen namen van artsen die hier veel onderzoek naar hebben gedaan of sommige operaties vaak hebben uitgevoerd, naar boven.

Lees meer tips in Mensjes eerdere column Niet zo bang, dokters!

Mensje Melchior

Ook interessant