toggle menu

Zorgen om de zorg

Zorgen om de zorg

Het voorjaar is bij uitstek de tijd van lentekriebels. Maar met het recente Lente-akkoord zal velen die lust waarschijnlijk zijn vergaan. Want lente wordt nu opeens geassocieerd met bezuinigen en inkrimpen. Vooral de stijgende zorgkosten zijn een schrikbeeld: voor de politiek, maar in de eerste plaats natuurlijk voor allen die zorg nodig hebben.

Niet alleen het wettelijk verplichte eigen risico gaat van € 220 naar € 350, maar ook de jaarlijkse premies zullen met minimaal 3% stijgen. Voor een ziekenhuisopname gaan we € 7,50 per dag neertellen en ouderen moeten nu maar vast gaan sparen voor hun rollator, want die verdwijnt uit het ziekenfondspakket. Als je ziek bent, als je dure medicijnen moet gebruiken, werkloos bent of een krap pensioentje hebt wordt het behoorlijk problematisch. Toch zijn er hier en daar interessante ontwikkelingen die het leed kunnen verzachten.

Buurtzorg beter én goedkoper

Vrij nieuw zijn de zogenaamde buurtzorgteams. Die bestaan uit hoogopgeleide ziekenverzorgenden en wijkverpleegkundigen die men kan inschakelen voor zorg aan huis. De teams worden landelijk ondersteund en leveren zorg tegen lagere kosten, want dure gebouwen zijn overbodig en kosten voor management en overhead beperkt. Vaak gaat het om een samenwerkingsverband van zzp’ers in een bepaalde wijk, wat voordelen heeft omdat zij de huisartsen en voorzieningen in die wijk goed kennen. Buurtzorgteams maken het ook mogelijk dat mensen langer zelfstandig in hun eigen woning kunnen blijven wonen. Meer informatie.

Nieuwe mantelzorg op basis van 'Credits'

Nu professionele zorg meer gaat kosten zullen mantelzorgers (nog) vaker moeten worden ingeschakeld. Om dit te stimuleren is de landelijke organisatie Caire opgericht die bemiddelt tussen hulpvragers en -aanbieders. Het kan om zeer uiteenlopende diensten gaan, zoals iemand naar het ziekenhuis vervoeren, boodschappen doen, eten koken, voorlezen, grasmaaien, klussen in huis, schoonmaken, helpen met de computer et cetera. Voor geleverde diensten wordt niet met geld betaald, maar met Credits, een soort punten.

Bijvoorbeeld: Ina is ziek en wil dat iemand haar hond uitlaat, boodschappen doet en medicijnen ophaalt bij de apotheek. Ger is vervroegd met pensioen en vindt het leuk af en toe iemand te helpen. Beiden zijn lid van Caire. De werkzaamheden duren twee uur en Ina betaalt Ger 12 Credits, want de uurvergoeding is 6 Credits. Ger heeft computerhulp nodig en Anneke helpt hem uit de brand in 1,5 uur en verdient 9 Credits.

Die punten kun je direct voor jezelf gebruiken, opsparen voor later of weggeven aan iemand. Als bijvoorbeeld je ouders hulp nodig hebben en ver weg wonen, dan kun je in je eigen woonplaats Credits verdienen, die schenken aan je ouders, die daar in hun directe omgeving iemand mee kunnen ‘betalen’ die hen helpt. Om dit initiatief te laten slagen is het nodig dat er voldoende mensen meedoen. Het handigste is om met een (bestaande) groep of familie lid te worden, of met mensen in je eigen buurt. Caire gaat pas in het najaar flink aan de weg timmeren, maar je kunt nu al meedoen en zelf een aantal mensen om je heen verzamelen. Zodra je je aanmeldt krijg je direct 9 Credits gratis om je op weg te helpen.

Andere spaarsystemen

Als de mogelijkheden om gestegen kosten (zoals in de zorg) op te vangen met geld zijn uitgeput is er meer. Er zijn in Nederland al sinds 1983 lokale LETS-kringen actief waar je Noppes, Talenten, Keitjes en nog veel meer punten met grappige namen kunt verdienen en uitgeven. LETS staat voor Local Exchange Trading System. Verschillen met Caire zijn dat de verdiende punten alleen in de lokale LETS-groep verrekend kunnen worden, en dat je bij LETS niet alleen diensten maar ook goederen kunt ruilen.

Voor elk wat wils!

Hanneke van Veen

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant