Zorgpolissen vergelijken: het moet weer

Zorgpolissen vergelijken: het moet weer

De wirwar aan vergelijkingssites, voorwaarden en contracten met zorgverleners maakt zorgpolissen vergelijken ingewikkeld. Maar je moet het toch proberen.

Vanaf 19 november aanstaande zijn alle premies van zorgverzekeraars voor 2017 bekend. Daarna kan het jaarlijkse zorgpolisvergelijksfeest beginnen.

Oerwoud van zorglabels

Nou ja, feest? Het kiezen van de juiste polis voor de beste prijs is niet eenvoudig. Want Nederland telt negen zorgverzekeraars, die samen een oerwoud van 55 zorglabels voeren, met allemaal eigen voorwaarden.

Elk jaar mag je opnieuw kiezen uit al die natura-, restitutie- en budgetpolissen, en desgewenst uit honderden aanvullende dekkingen. Ook mag je je eigen risico weer zelf bepalen: in 2017 is dat minimaal €385 en hooguit €885.

En o ja, let op collectiviteitskortingen. En nóg belangrijker: kies een verzekeraar die een contract heeft met de zorgaanbieders die jij nodig hebt. Of nodig kùnt hebben. Maar om dat laatste te voorspellen, moet je helderziende zijn.

Vergelijken betaalt zich uit

Toch hoef je geen voorspellende gaven te hebben om op de zorgpolissen van je huishouden te besparen. In 2017 kost de voordeligste basispolis met het hoogste eigen risico namelijk weer vele honderden euro’s minder dan duurste basispolis met het laagste eigen risico.

Dit premieverschil geldt per 18-plusser en kan oplopen als je aanvullende dekkingen in de vergelijking betrekt. Elk jaar goed vergelijken en samenstellen betaalt zich dus vaak uit.

Vergelijkingssites zijn betaalde bemiddelaars

Maar hoe vind je de optimale oplossing voor de beste prijs? Een lange reeks vergelijkingssites schiet te hulp. Kies zo’n vergelijker wel zorgvuldig. Vergelijkingssites zijn namelijk betaalde bemiddelaars.

Ze laten je niet allemaal vanzelfsprekend (direct) alle beste mogelijkheden zien. Dat komt doordat de meeste zorgverzekeraars bemiddelaars belonen voor bezoekers die via hun website een polis afsluiten. Dat heet affiliate marketing.

Bij zorgpolissen liep de vergoeding voor afsluiten vorig jaar uiteen van nul tot tachtig euro. Dat beloningsverschil kan ertoe leiden dat een vergelijker je, na het invullen van je gegevens, eerst een aantal polissen laat zien waaraan de website-eigenaar het meeste verdient.

De meest transparante en betrouwbare?

Een goede vergelijker zet alle voor jou geschikte zorgpolissen op een rijtje, ook die hun geen geld opleveren. Vorig jaar gold dit voor consumentenbond.nl, pricewise.nl, poliswijzer.nl en geld.nl. Dit jaar moet je er weer kritisch naar kijken.

De meest transparante en betrouwbare zorgvergelijker vind ik die van de Consumentenbond. Die toont al jaren alle mogelijkheden, en op de website van de bond staat duidelijk vermeld wat ze aan je overstap verdient.

Zelf opdraaien voor de kosten

Maar toch kan er nog een hoop fout gaan. Het ergste is dat je een polis afsluit waarvoor geen contracten zijn afgesloten met de zorgverleners (zoals ziekenhuizen) of voor de behandelingen die jij afneemt. Dan draai je op voor een flink deel of zelfs alle kosten.

Dat gebeurt sneller bij de relatief goedkope budgetpolissen. Maar ook sommige restitutiepolissen dekten vorig jaar niet alles, al suggereert de naam het tegendeel. Je moet dus vooraf uitzoeken bij welke zorgverleners je terecht kunt. Mail bij twijfel de zorgverzekeraar van je keuze voordat je overstapt. Dan heb je het antwoord zwart op wit.

Omzetplafonds en ziekenhuistarieven

Maar zelfs een dure polis met vrije artsenkeuze kan soms tegenvallen. Zorgverzekeraars spreken namelijk omzetplafonds af met zorgverleners. Is het budget bij zo’n zorgverlener op, dan kom je de rest van het jaar mogelijk niet meer aan de bak.

Ook kan je eigen risico snel opgaan als je ziekenhuis relatief duur is. De tarieven van ziekenhuizen vergelijken kan helaas (nog) nauwelijks, want die prijzen, van bijvoorbeeld een scan, röntgenfoto of staaroperatie, zijn slechts mondjesmaat bekend.

Kortom: je moet dit jaar weer bijna een expert zijn om de beste polis én zorg te vinden voor de beste prijs. Toch moet je het blijven proberen.

Erica Verdegaal

Ook interessant