toggle menu

Zullen we volgend jaar dan maar allemaal aan de griepprik?

Zullen we volgend jaar dan maar allemaal aan de griepprik?

Het griepseizoen duurt lang dit jaar. Nu scholen kinderen naar huis sturen omdat hun juf of meester ziek is, fantaseert columnist Mensje over een griepvrije wereld.

Klassen die naar huis worden gestuurd omdat de juf of meester ziek op bed ligt? Niet nodig: als alle leraren verplicht een griepprik krijgen, staan hun leerlingen niet meer voor een dichte deur. Dat balletje wierp griepdeskundige Ab Osterhaus begin deze week op.

De griepepidemie houdt nu al zo'n acht weken huis, en zorgt er elke dag voor dat er leerlingen naar huis worden gestuurd omdat de school geen vervanger kan vinden. Leraren preventief een vaccinatie aanbieden, zou volgens Osterhaus goedkoper zijn dan steeds vervanging zoeken.

Virusbommetjes

Ik veerde op toen ik het las. Ja!, dacht ik. En laten we ook meteen alle gastouders verplichten een griepprik te halen. Mijn kinderen zijn nog niet in de schoolleeftijd; zij gaan naar de liefste gastouder die er bestaat. Enige nadeel van deze vorm van opvang: soms is onze gastouder ziek en mijn kinderen bij een andere, mij onbekende, gastouder achterlaten kan ik niet over mijn hart verkrijgen.

Nu we toch bezig zijn: zullen we de opa's en oma's ook meteen verplichten een prikje te halen? In Nederland krijgt iedereen boven de 60 een griepprik aangeboden, maar mijn ouders zijn eigenwijs ('daar ben ik nog te jong voor').

Een beroep op hen doen in het griepseizoen is vaak niet mogelijk omdat ze dan net boven een bak met stomend dampowater hangen. Trouwens, die kinderen zelf – virusbommetjes die elkaar en daarna de rest van de familie aansteken – kunnen die niet ook gewoon preventief met het influenzavirus worden ingespoten?

Fantaseren over een griepvrije wereld

Oké, ik chargeer een beetje, maar toch: ik mag graag fantaseren over een griepvrije wereld. Elk jaar overlijden er in Nederland 7500 mensen tijdens een griepepidemie. Een deel van die overlijdensgevallen zou zeker te voorkomen zijn als de vaccinatiegraad voor griep hoger lag, zo schreven GGD-artsen onlangs in de Volkskrant. Want ook als ouderen zelf gevaccineerd zijn, zijn ze nog kwetsbaar: hun afweer is zo verminderd dat de griepprik hen minder beschermt. Kinderen en kleinkinderen: iedereen die langskomt kan het virus meenemen en hen alsnog besmetten.

Vorige winter was ik zelf ook een virusbommetje: mijn zoon liep regelmatig een griep of zware verkoudheid op bij de opvang, stak mij aan en dan zat ik ook meteen flink in de lappenmand. Misschien doordat ik zwanger was en dus een verminderde weerstand had. Ik heb me wat werkdagen door gesleept, met de nodige Citrosan. Op bezoek bij mijn oma durfde ik de helft van de winter niet, bang om haar aan te steken.

Het griepvaccin beschermt altijd maar voor een deel

Zouden we het griepprobleem ondervangen als iedereen die met virusbommetjes of kwetsbare mensen werkt verplicht een griepprik krijgt? Zeker niet voor de volle honderd procent. Het griepvaccin beschermt altijd maar voor een deel; er waren ook virussen rond waar de griepprik niet tegen helpt.

Vorig jaar bood het vaccin bescherming in 48 procent van de gevallen; mensen die waren ingeënt hadden dus half zoveel kans om de griep te krijgen. Dit jaar ligt de effectiviteit van het vaccin zo rond de 40 procent – er zijn ook nog slechtere jaren, waarbij de bescherming maar op 20 procent ligt.

Even afkloppen

Aan de andere kant: net als bij andere vaccins bestaat bij het griepvaccin het fenomeen van groepsimmuniteit: als een groot deel van de bevolking een griepprik heeft gehad, krijgt het virus minder kans wekenlang een epidemie te veroorzaken.

In Nederland krijgen mensen boven de 60 en mensen met een longaandoening zoals astma, een hartaandoening of diabetes een oproep voor de griepprik. De WHO raadt aan om ook zwangere vrouwen én alle kinderen tot 5 jaar oud te vaccineren – iets wat in Nederland niet gebeurt.

In Groot-Brittannië, Oostenrijk en Finland krijgen kinderen wel de griepprik aangeboden en in Nederland pleiten sommige deskundigen ook ervoor om kinderen een griepprik te laten halen  . Zo worden niet alleen zij zelf niet ziek, maar verspreidt het virus zich ook minder.

Na het gekwakkel van de vorige winter heb ik dit najaar de griepprik wél gehaald. Ik ben zelfstandig ondernemer, dus als ik ziek in bed lig te netflixen, komt er geen brood op de plank. Dit griepseizoen ben ik tot nu toe alleen maar een keer flink verkouden geweest. Even afkloppen: tot de griepvirussen het land uit zijn kan er nog van alles misgaan.

Mensje Melchior

Ook interessant