Radar

toggle menu

Waardebon-winacties

'Win een cadeaukaart van 500 euro!' De mailbox van menig consument - en ook die van Radar - wordt de laatste jaren overspoeld met waardebon-winacties.

Dergelijke berichten worden veelal per e-mail verspreid waarin een onbekende afzender je feliciteert met een waardebon of winkeltegoed, of wanneer een website je vraagt om allerlei persoonsgegevens. De berichten misbruiken de naam en vaak ook het logo van een bekende winkel of een bekend merk. Af en toe worden deze berichten ook verspreid via WhatsApp of Facebook.

Werkwijze

In de meeste gevallen word je doorgesluisd naar een telefonische quiz. Eerst krijg je simpele en irrelevante vraagjes voorgelegd. Het is onmogelijk om deze fout te beantwoorden: de uitkomst is altijd een nieuwe felicitatie ('Gefeliciteerd, je maakt nu kans op de cadeaukaart'). In het volgende scherm moet je je naam en telefoonnummer invullen. Hier zie je ook vaak foto's van blije mensen met stukken papier in hun handen, maar dit zijn geen 'recente winnaars' van de waardebon-winactie, zoals de website suggereert. Daarna krijg je een 0909-nummer te zien. Dit moet je bellen om mee te spelen met de daadwerkelijke quiz. Er zijn ook waardebon-acties die je een duur sms-abonnement proberen aan te smeren, of die je aan zoveel mogelijk proefpakketten en abonnementen proberen te helpen.

Veel merken en bedrijven distantiëren zich nadrukkelijk van deze e-mails. Veel van hen plaatsen zelfs waarschuwingen voor dit soort acties op internet.

Wat kun je doen?

Je kunt de e-mail, of het bericht negeren en weggooien. Uiteraard kun je ook degene die het naar je heeft doorgestuurd, erop wijzen dat dit spam is. Door de afzender te waarschuwen help je het 'spam-bewustzijn' in je omgeving te vergroten.

Artikelen in dit dossier (18)

Toon:
  • Alles
  • Nieuws
  • Hulp & tips
  • Uitzendingen

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant