Radar

toggle menu

Zzp

Dossier: zzp

Ruim een miljoen Nederlanders werken als zelfstandige zonder personeel (zzp'er). Radar heeft de afgelopen jaren meerdere keren aandacht besteed aan wet- en regelgeving die soms grote gevolgen heeft voor zzp'ers. In dit dossier zetten we al die artikelen en uitzendingen bij elkaar.

In tegenstelling tot werknemers hebben zzp'ers - ook wel freelancers genoemd - doorgaans verschillende opdrachtgevers, zonder dat sprake is van een dienstverband.

AOV en pensioenvoorziening

Een ander verschil is dat zzp'ers niet wettelijk verplicht zijn om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Veel zelfstandigen vinden het te duur of hebben er geen vertrouwen in dat de verzekeraar betaalt als ze het nodig hebben. Ook sluiten verzekeraars ze soms uit. Momenteel is slechts ongeveer twintig procent van hen verzekerd voor arbeidsongeschiktheid.

Zie ook: Is er een alternatief voor de dure AOV voor zzp'ers?

Daarbij heeft een kwart van de zelfstandigen geen pensioenvoorziening getroffen.

Wettelijke bescherming

Verder genieten ondernemers niet dezelfde wettelijke bescherming als particulieren. Voor een consument is een telecomcontract bijvoorbeeld pas rechtsgeldig wanneer zij haar handtekening heeft gezet, terwijl voor een contract met een zzp'er diens mondelinge bevestiging volstaat.

Hierdoor hebben 'telecomcowboys' relatief vrij spel om kleine zelfstandige ondernemers telefonisch te benaderen en hen via die weg ongewild te laten overstappen naar een andere provider.

Deze en andere zzp-gerelateerde onderwerpen verzamelt Radar in dit dossier.

Artikelen in dit dossier (59)

Toon:
  • Alles
  • Nieuws
  • Uitzendingen
  • Hulp & tips
  • Columns

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant