LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] aandelelenlease

Hier kan je jouw opmerkingen en klachten kwijt over LegioLease.
rust
Berichten: 516
Lid geworden op: 13 jan 2004 21:39

aandelelenlease

Ongelezen bericht door rust »

Column: De verborgen aandelenleasezaken

Gepubliceerd op donderdag 14 juli 2005

Via bemiddeling van Wim Duisenberg probeert Dexia tot een schikking te komen met grote groepen gedupeerden in de zogenaamde aandelenlease-zaken. Maar naast de bekende grote verzekeraars blijken ook banken boter op hun hoofd te hebben.
Ingegeven door de hausse op de aandelenmarkt in de tweede helft van de jaren negentig zijn een aantal verzekeraars er toe over gegaan zogenaamde aandelenleaseconstructies aan het publiek aan te bieden. In essentie bestond deze constructie (of een onderdeel daarvan) hieruit dat de consument geld leende van de verzekeraar die daarvan aandelen kocht. De waardestijging van de aandelen zou genoeg moeten zijn om aan het einde van de rit het geleende bedrag (plus rente) af te lossen en nog een mooi bedrag over te houden. Deze producten werden aan een algemeen publiek aangeboden, onder meer via brochures en ander foldermateriaal en telefonisch, via call centres.

Waarschuwen
Eén van de zwaarstwegende argumenten die Dexia wordt tegengehouden is dat zij in het foldermateriaal niet, althans onvoldoende, waarschuwen voor de mogelijkheid van een verlies. Ook overigens zou Dexia onvoldoende voorlichting hebben gegeven; het bedrijf maakte onvoldoende duidelijk dat er naast de mogelijkheid van winst, bij een dalende aandelenmarkt ook een verlies kon ontstaan waardoor de consument met een restschuld zou blijven zitten. Dexia, en ook andere verzekeraars, zijn daarmee in hun zorgplicht tegen de consument tekort geschoten.

Banken
Ook banken zijn rond de eeuwwisseling actief geweest in de verkoop van zogenaamde aandelenlease producten. Soms als al dan niet partijdige intermediaire en soms als 'eigen aanbieder'. Als intermediair was de constructie meestal zo dat de bank geld leende aan één van haar relaties en deze vervolgens adviseerde (een gedeelte van) dit geld aan te wenden voor de koop van een zogenaamde aandelenlease overeenkomst bij één van de bekende verzekeraars. Als 'eigen aanbieder' ging de bank ertoe over om alles in eigen hand te houden: zij leende het geld en kocht en beheerde zelf namens de klant de aandelen. Meestal was de aankoop van een lijfrente met fiscaal voordeel onderdeel van de constructie.

Persoonlijke brief
Waar de verzekeraars het algemeen publiek benaderden en dus wervelende brochures nodig hadden, hadden de banken dit niet, Zij benaderden immers hun eigen, bekende relaties. Daarvoor was geen uitbundige folder nodig maar volstond een min of meer persoonlijke brief. Uiteraard werd de constructie uitgelegd; deze was vanwege de bijbehorende lijfrente-overeenkomst behoorlijk gecompliceerd en ondoorzichtig.

Verder voorzag de brief in uitgebreide berekeningen en prognoses met 12, 13 en 14% rendement, die en passant ook nog conservatief genoemd werden. Het eindbedrag was uiteraard een prognose want men kon niet voorspellen hoeveel er verdiend werd, in ieder geval veel en genoeg!

Klantprofiel
In dergelijke brieven paste het blijkbaar niet om te waarschuwen tegen de gevaren van de constructie: meestal gebeurde dat dan ook niet. Ook blijkt niet dat de banken een zorgvuldig profiel van hun potentiële klanten maakten. Het lijkt welhaast dat voor de banken veel meer de bestendige relatie met de klant van belang was om op eigen initiatief een product aan te bieden dan het belang van de relatie of zijn verzoek voor een dergelijk product.

Als het de verzekeraars verweten kan worden dat zij onvoldoende gewaarschuwd hebben voor de gevaren van beleggen in aandelen met geleend geld, dan lijkt het welhaast dat dit voor de banken helemaal geldt: er zijn gevallen bekend waar zij hun relaties helemaal niet hebben gewaarschuwd en waar van een ernstig tekort in de zorgplicht nauwelijks discussie kan bestaan. Deze banken hebben van geen enkele zorgplicht blijk gegeven!

In de vele berichtgeving van de afgelopen jaren komt de rol van de banken maar zeer spaarzaam naar voren. Op zich zelf is dit logisch want gemeten in geld en aantallen gedupeerden zijn de verzekeraars veruit het belangrijkste. Maar voor diegene die gedupeerd zijn door of via hun bank lijkt het dat er genoeg redenen zijn om niet stil te zitten maar te protesteren tegen de handelswijze van de bank teneinde op zijn minst de restschuld te verlagen dan wel te kwijt gescholden te krijgen.


Dit artikel is geschreven door mr. Bob den Boer. Hij is aangesloten bij het juristennetwerk XS2Justice.

Janny
Berichten: 2094
Lid geworden op: 27 aug 2003 21:15

Re: aandelelenlease

Ongelezen bericht door Janny »

eindelijk een niet gedupeerde die snapt, uiteraard ook vanuit professie, waar de schoen wringt.

Ik hoop dat vanuit deze steen des aanstoots een brede kring zich vormt zodat op grotere schaal men inziet dat het om ordinair bedrog ging.

Immers het publiek zal het langzamerhand wel weten, maar het moet ook doordringen tot hoofden die normaal gesproken hier niet mee bezig zijn, zoals Politici .

Misschien zijn er wel gedupeerden onder de politici, maar zullen dit vanwege hun status niet willen erkennen, en vanuit hun beurs wel kunnen afbetalen. dus dat blijft onder de mat.

En het vuil moet onder de mat vandaan.

Schaam je niet meer voor een ondoordacht of bedrogen moment. en kom er mee naar buiten.

Accepteer niet langer dat mensen die het niet voelen onze moeiten verdoezelen.

Janny

a survivor
Berichten: 84
Lid geworden op: 20 jan 2004 13:55

Re: aandelelenlease

Ongelezen bericht door a survivor »

Even een reactie op het artikel..
Dit soort berichten maken mijn dag een stuk vrolijker..en geeft mij troost..

Dexia is verre van een solide bank gezien de afhandeling van de aandelenleaseprodukten.

Met intimidatie en dreigingen proberen ze gedupeerden alsnog in te laten stemmen..is dit de methode die banken tegenwoordig moeten gaan handhaven?

Met banken zoals Dexia gaat Nederland snel ten onder en het gaat er inderdaad al op lijken gezien de bar slechte economische toestand waarin we verkeren.

Als alle gedupeerden een generaal pardon hadden gekregen had de economie al een stuk beter geweest!

In ieder geval is Dexia het woord "klantvriendelijk" en "klant is koning" onbekend!


:twisted: :twisted: :twisted:

painter
Berichten: 383
Lid geworden op: 31 dec 2003 11:58

Re: aandelelenlease

Ongelezen bericht door painter »

De bank is koning zegt dexia, en dat word ondersteunt door de ministers Zalm en Donner.
Dat ze koning zijn blijkt uit de wijze waarop ze door mogen gaan met mensen onder druk zetten en bedreigen en de hulp die zij van bovenaf krijgen (zalm en donner) maar de allerbovenste man heeft uiteindelijk het laatst woord, en die laat niet met mensen sollen, dat de rechtzaken nu in rab tempo voor de gedupeerden spreken is al een teken aan de wand dat er nog meer in petto voor de duivelsbank ligt en dat ze nog meer aan de schandpaal gaan.
Ik geloof in een hogere macht die dit niet over zijn kam laat gaan en rechtvaardigheid boven alles wenst.

VR GR

Kor S
Berichten: 588
Lid geworden op: 26 feb 2005 12:01

Re: aandelelenlease

Ongelezen bericht door Kor S »

Ik geloof in een hogere macht die dit niet over zijn kant laat gaan en rechtvaardigheid boven alles wenst.

amen to this one painter, :)
maar voor diegene die gedupeerd zijn door ,of via hun bank, lijkt het dat er genoeg redenen zijn om niet stil te zitten maar te protesteren tegen de handelswijze van de bank teneinde op zijn minst de restschuld te verlagen dan wel te kwijt gescholden te krijgen.
contact uw dichtsbijzijnde advocaat,

bokkie
Berichten: 373
Lid geworden op: 10 mar 2005 21:48

Re: aandelelenlease

Ongelezen bericht door bokkie »

Ik geloof in een hogere macht die dit niet over zijn kam laat gaan en rechtvaardigheid boven alles wenst.
Dus jouw god is een god van speculanten en geldbelusten?
:?

Niet over zijn kam laat gaan? Onbekende uitdrukking, tenzij je (af)god een haan of een kapper is.

ad snoeren
Berichten: 2987
Lid geworden op: 06 jan 2004 21:38

Re: aandelelenlease

Ongelezen bericht door ad snoeren »

Beste forum bezoekers laat ons afspreken verder niet meer op deze Boktor te reageren.

bokkie
Berichten: 373
Lid geworden op: 10 mar 2005 21:48

Re: aandelelenlease

Ongelezen bericht door bokkie »

Ok ad, goed idee.

figar
Berichten: 45
Lid geworden op: 19 mei 2005 00:17

Re: aandelelenlease

Ongelezen bericht door figar »

beste painter,

Je hebt helemaal gelijk.
Het is puur een kwestie van vertrouwen.
Ik denk er net zo over.........

groeten Thea

impact
Berichten: 2157
Lid geworden op: 04 jul 2004 17:04

Re: aandelelenlease

Ongelezen bericht door impact »

Geloof in God, maar vertrouw jezelf (en je advocaat!).

koorddanseres
Berichten: 37
Lid geworden op: 28 jun 2005 20:24

Re: aandelelenlease

Ongelezen bericht door koorddanseres »

Meneer of Mevrouw impact wij bewonderen u zeer. U gaat Dexia niet uit de weg, au contraire u gaat de strijd aan en ook nog naar de wintersport in Tenerife met de kerst.

U heeft geld zat verdient met de legiolease-contracten. U bent ons voorbeeld nooit opgeven en strijden.

Ina en Ruud

impact
Berichten: 2157
Lid geworden op: 04 jul 2004 17:04

Re: aandelelenlease

Ongelezen bericht door impact »

Mevrouw de koorddanseres,
Het waarheidsgehalte van uw laatste vaststelling wat betreft mijn pecunia laat ik geheel voor uw eigen rekening blijven.
Groet,
impact

Janneke52
Berichten: 2591
Lid geworden op: 10 feb 2004 09:19

Re: aandelelenlease

Ongelezen bericht door Janneke52 »

Jeetje zeg die koorddanseres kan er ook wat van.
Aan de ene kant een slijmbal en aan de andere kant komt ze over als een ....................(laat ik het maar netjes houden)

koorddanseres
Berichten: 37
Lid geworden op: 28 jun 2005 20:24

Re: aandelelenlease

Ongelezen bericht door koorddanseres »

Aan de ene kant een slijmbal en aan de andere kant komt ze over als een ....................
Soort Janneke 52 :lol:

Ina

Janneke52
Berichten: 2591
Lid geworden op: 10 feb 2004 09:19

Re: aandelelenlease

Ongelezen bericht door Janneke52 »

En DAT mocht je willen.

Gesloten