LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Geen hypotheek meer met BKR codering (dus gaan huren)

Hier kan je jouw opmerkingen en klachten kwijt over LegioLease.
Brabander
Berichten: 354
Lid geworden op: 05 jul 2004 23:17

Geen hypotheek meer met BKR codering (dus gaan huren)

Ongelezen bericht door Brabander » 06 jun 2008 19:17

Geen Hypotheek meer met BKR codering

Van: www.nu.nl

Kon je in het verleden nog bij verschillende hypotheekverstrekkers een hypotheek krijgen, ondanks je BKR-codering. Begin juni maakt na Gmac, ELQ en Hypotrust ook Sparck bekend te stoppen met verstrekken van een non-conforminghypotheek. Reden: de kredietcrisis. Dat betekent dat mensen met een BKR-codering in Nederland geen hypotheek meer kunnen krijgen. Maar het betekent ook dat zelfstandigen, freelancers en mensen met een tijdelijke verblijfstatus meer moeite hebben om een hypotheek te krijgen.

Met het einde van de hypotheken van Sparck op de Nederlandse markt valt definitief het doek voor mensen die moeilijker een hypotheek kunnen krijgen. Dat zijn niet alleen mensen met een BKR-codering. Zij hielpen ook zelfstandigen, freelancers en mensen met een tijdelijke verblijfsstatus aan een hypotheek.

Sparck, Gmac, ELQ en Hypotrust waren hypotheekverstrekkers die zich specialiseerden in het verstrekken van hypotheken met een hoger risico. Nu deze gestopt zijn met het verstrekken is het nagenoeg onmogelijk geworden om een hypotheek te krijgen ondanks een BKR-codering. Er zijn nog wel 'normale' hypotheekverstrekkers die een enkele keer bereid zullen zijn een hypotheek te verstrekken aan deze 'moeilijke gevallen', maar die kans is vrijwel nihil.

Kredietcrisis
De oorzaak ligt bij de kredietcrisis. In de Verenigde Staten zijn huizeneigenaren met een dergelijke hypotheek (een risico hypotheek) massaal in betalingsproblemen komen. Daardoor verkeren sommige hypotheekverstrekkers in de problemen en zijn er zelfs al een aantal failliet gegaan. Dit leidde tot koersdalingen wereldwijd.
Lenen
In Nederland zijn er geen problemen met de hypotheken. Maar door deze crisis lenen banken moeilijker geld uit en dat betekent dat de aanbieders van non-conforming hypotheken in Nederland geen krediet meer konden krijgen. Ook het securiseren, het verpakken en doorverkopen, van hypotheken gebeurt niet meer. Dat betekent dat deze hypotheekverstrekkers geen geld meer hebben.
BKR
Dat betekent een groot verschil voor de Nederlandse markt. Vroeger kon je als je geregistreerd stond bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) een hypotheek vaak wel vergeten. Maar gelukkig kwam door een oplossing voor, doordat sommige banken geen moeite hadden met een BKR-codering. Daar stond dan wel een hogere rente tegenover.

Dat er een markt was voor dit soort hypotheken is niet zo raar. Een BKR-codering is immers al snel gemaakt. Postorderbedrijven, maar ook telecombedrijven, staan er om bekend binnen zeer korte termijn hun klanten met betalingsachterstand te laten registreren. Je kunt bij het BKR om verschillende redenen geregistreerd staan. Vanwege een betalingsachterstand (A-codering) of als deze hersteld is (H-codering).

Codering
Naast de codering krijg je vaak een cijfer toegevoegd, zodat je bijvoorbeeld een A1-codering hebt wat betekent dat je een afbetalingsregeling getroffen hebt. Cijfer 2 betekent dat de geldverstrekker het geld heeft opgeëist, cijfer 3 als de schuld of een deel daarvan als verloren wordt beschouwd. Cijfer 4 betekent dat degene met de schulden onvindbaar is.

Tot voor kort waren de A1 en A2 coderingen geen probleem meer, maar dat is dus sinds begin juni 2008 voorbij. Voor de mensen met een BKR-codering zit er niks anders op: huren of wachten op betere economische tijden.

skyliner
Berichten: 56
Lid geworden op: 13 jul 2005 18:43

Re: Geen hypotheek meer met BKR codering (dus gaan huren)

Ongelezen bericht door skyliner » 08 jun 2008 14:08

Bij BLG hypotheek was het anders geen probleem, mede door het aantonen waardoor de BKR notering was opgelopen, in dit geval de strijd van Dexia, en dat het niet voortkwam uit eigen wan betalingen heb ik en partner een normale hypotheek af kunnen sluiten.

Gesloten