LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Gerrit Zalm en de verkwanzelde miljarden!

Hier kan je jouw opmerkingen en klachten kwijt over LegioLease.
Hans2
Berichten: 617
Lid geworden op: 02 jul 2003 21:00

Gerrit Zalm en de verkwanzelde miljarden!

Ongelezen bericht door Hans2 »

Hieronder een gedeelte van een artikel uit het maandblad Must van okt/nov 2005

Gerrit Zalm en de verkwanselde miljarden

De man van 23,5 miljard

Door Ton Biesemaat

In de roemruchte VPRO TV-shows van Sjef van Oekel, Barend Servet en Fred Haché klonk ooit het lied: "Ik ben Gerrit en ik steel als de raven." Niemand kende nog de naam Gerrit Zalm, maar het lied zou op hem geschreven kunnen zijn.
Zalm houdt van spelletjes en manipuleren. Hij heeft een flipperkast op zijn werkkamer staan. Hij houdt zoveel van spelletjes dat de minister van financiën spelletjes speelt met het geld van zijn burgers uit de middenklasse. Gerrit Zalm lijkt meer begaan met de machtige banken dan met zijn burgers. Honderdduizenden keurige burgers werden eind jaren negentig misleid door de zogenaamde aandelenlease. Banken verschaften aan hun klanten een lening waarmee ze aandelen konden kopen. Dat zou zo veel opbrengen dat de lening er met gemak mee zou worden afgelost en de winst, zo beloofde men, zou wel eens verdriedubbeld kunnen worden. Merkwaardig genoeg was Nederland het enige West-Europese land waar met geleend geld aandelen gekocht mochten worden. De beruchtste en bekendste affaire werd de Dexia-affaire. Zoals bekend sleurde de Dexia-affaire vele ouderen, studenten en gezinnen met kinderen in het verderf. Vergeet het vooroordeel dat al die mensen snel rijk wilden worden. Dubieuze tussenpersonen en misleidend foldermateriaal spiegelden deze landgenoten bij een alsmaar stijgende beurs een financieel voordeel voor waarmee ze bijv. hun oude dag nog zekerder konden stellen of een studiefonds voor hun kinderen konden starten.

Vervlogen dromen
Al die dromen vervlogen nadat de beurs instortte en de verhalen van de bank sprookjes bleken te zijn. Honderdduizenden landgenoten bleven door de Dexia-affaire opgescheept zitten met een schuld. De gedupeerden verenigden zich en sommigen startten rechtzaken tegen Dexia. Vanaf september 2004 begonnen gedupeerden bij de rechtbanken successen te boeken. De rechters oordeelden dat Dexia zich niet gehouden had aan de WcK, de wet op het consumentenkrediet. Sterker nog pas medio 2003 had Dexia een vergunning gekregen in het kader van de wet WcK. Daarvoor opereerde de bank en haar voorganger Aegon, van wie Dexia de aandelenlease overnam, illegaal. Nog gekker wordt het als we weten dat de dan nog Paarse minister Zalm naar aanleiding van Kamervragen in juli 1998 meldde dat aandealenlease niet onder de wet WcK viel. Van Zalm konden de banken lekker hun gang gaan om kredieten aan te smeren aan de kleine man om daarmee aandelen te kopen. Let wel: alleen in Nederland werden deze financiële Wild West-praktijken op de eigen bevolking los gelaten. In de rest van Europa mocht het simpelweg niet.
Prof. Mr. Nick Huls van de Erasmusuniversiteit en dé expert op het gebied van de Wck: 'Het was een foute mededeling van Zalm aan de tweede Kamer. Hij ging er zelfs als minister van Financiën niet over, het valt onder zijn collega van Economische zaken.Met zijn uitspraak zette Zalm ook de bankinstellingen op het verkeerde been'. Op onze vraag aan prof. Huls of de banken met hun grote juridische afdelingen niet zelf hadden moeten weten dat wel degelijk de Wck van toepassing was op de aandelenlease, antwoordde hij bevestigend: 'Natuurlijk hadden de banken dat zelf ook moeten weten.'. In een artikel in het Nederlands Juristenblad stelt prof. Huls dat de aanbieders van aandelenlease-constructies die opereerden buiten de Wck strafbaar zijn. We vroegen aan prof. Huls of minister Zalm met zijn misleidende antwoord aan de Tweede Kamer dan ook strafbaar was. Prof. Huls: 'Nee, hij is niet strafbaar als hij iets zegt wat naderhand niet blijkt te kloppen'.
Nadat vanaf september 2004 Dexia juridisch in de problemen kwam in individuele rechtzaken van benadeelden begon er voor Zalm ook een storm op te steken. Dexia of beter gezegd Aegon had in 1998 het groene licht van Zalm gekregen om buiten de wet Wck te opereren en daarmee was Zalm medeschuldig aan het debacle. Zalm moest iets doen om zijn positie te redden. De Afm (Autoriteit Financiële Markten), een onafhankelijke 'watch dog' die de handel en wandel van banken controleert werd door Zalms ministerie al vanaf 2002 de mogelijkheid ontnomen om te controleren of banken zich hielden aan de wet WcK. Vanaf die tijd controleerde Zalms eigen ministerie dat wel. Om de opstekende Dexia-storm verder te bedwingen kwamen Dexia en de staat volgens Piet Koremans, een Dexia-gedupeerde en een drijvende kracht achter Stichting Platform Aandelenlease, tot een compromis waarbij ook de Stichting Leaseverlies werd betrokken. Dat compromis werd voorbereid door de onlangs overleden oud-voorzitter van De Nederlandsche Bank en de Europese bank Wim Duisenberg. Voorbijgaand aan de opmerkelijke successen sinds september 2004 van strijdlustige individuele Nederlanders tegen Dexia toverde Wim Duisenberg een mindere schikking uit de hoge bankiershoed. Dexia, De Nederlandsche Bank, Gerrit Zalm en het aanhangsel Stichting Leaseverlies juichten. Er was een mooi compromis bereikt voor de Dexia-benadeelden. Althans zo hebben ze het de kleine man voorgespiegeld. Maar volgens Prof. Huls kunnen vrijwel alle Dexia beleggers met een beroep op deze wet hun contracten nietig laten verklaren en al hun geld terugvorderen.

Het grootste financiële schandaal
Het voor de gedupeerde klanten nadelige Duisenberg-compromis was volgens Piet Koremans echter hard nodig omdat anders door de succesvolle rechtzaken van individuele benadeelden die buiten de Stichting Leaseverlies om streden, de machtige Nederlandse financiële instellingen als Zalm en zijn ministerie van Financiën, De Nederlandsche Bank en het steeds armlastiger wordende Dexia Nederland voor het buitenland in hun hemd zouden komen te staan. Zonder Duisenberg-regeling zou de val van Dexia onomkeerbaar zijn. Maar die val van Dexia zou mogelijk ook Zalms val inhouden want de aandelenlease was alleen mogelijk met Zalms medewerking waardoor de wet WcK gedurende al die jaren niet van toepassing was op de aandelenlease. Met veel persbombarie en ondersteuning van de Stichting Leaseverlies en de Consumentenbond, werd een ieder geïndoctrineerd om het verzet te staken en akkoord te gaan met de zogenaamde Duisenberg-schikking. Voor de laatste taaie strijders die individueel doorgaan met rechtzaken aan te spannen tegen Dexia waarbij ze er vaak veel meer uit kunnen slepen dan de Duisenberg regeling dreigen zwarte wolken aan de horizon. Want het machtige conglomeraat van staat en banken heeft een nieuw wapen in stelling gebracht. En het heet Wet collectieve afwikkeling massaschade (Wcam). Wie niet expliciet schriftelijk te kennen geeft niet mee te doen met de Duisenberg-regeling valt automatisch onder de Duisenberg-regeling. In september dienden Dexia en de stichting Leaseverlies een verzoek in bij het Gerechtshof in Amsterdam om de Duisenberg regeling te laten vallen onder de Wcam. Tevens is een verzoek ingediend om, in afwachting van de beslissing, alle lopende rechtszaken stilte leggen. In de loop van 2006 wordt de beslissing van het hof verwacht. Als het Hof de Duisenberg regeling bindend verklaart, dan is dit verplicht voor alle aandelenlease gedupeerden.van Dexia die niet schriftelijk hebben gereageerd. De grote financiële instellingen met medewerking van Zalm hebben dan bereikt wat ze wilden bereiken om hert grootste financiële schandaal van Nederland te sussen.
Zo schakelt men een hoop toekomstige kritikasters uit. De winnaar van deze constructie rondom de Duisenberg-regeling is naast Dexia: Gerrit Zalm. Zo hoeft hij niet met zijn billen bloot omdat hij ten koste van de kleine man de aandelenlease niet liet vallen onder de wet WcK. Door die welwillende medewerking van schalkse Gerrit aan dubieuze bankinstellingen hebben honderdduizenden Nederlanders miljarden euro's verloren.
Must vroeg William Lelieveldt, Woordvoerder Generale Thesaurie-Voorlichting Ministerie van Financiën, om commentaar.
Minister Zalm wilde geen commentaar geven op onze bevindingen: 'Er is geen sprake van dat minister Zalm de kamer verkeerd heeft geïnformeerd over de geldigheid van de WcK.. Minister Zalm bestrijdt namelijk dat de vergunningsplicht uit de WcK geldig is bij aandelenlease. Of dit element uit de WcK van toepassing is op aandelenlease producten is onderwerp (geweest) van een aantal rechtszaken. De verschillende rechters hebben tegenstrijdige uitspraken gedaan. Een definitieve juridische uitkomst zal nog wel een aantal jaren op zich laten wachten. Maar zelfs al zou de WcK vergunningplicht volledig geldig zijn en zou de wet in haar geheel zijn nageleefd door de aanbieders, dan had dit de verkoop van aandelenlease producten niet wezenlijk anders gemaakt'.

De boekhouding van Gerrit , de man van 23,5 miljard
Schade aandelenlease 5 miljard
Schade invoering euro 18,5 miljard
7,5 miljard schade voor het bedrijfsleven bij de invoering van de euro
11 miljard schade (conservatieve schatting) door de onderwaardering van de gulden

NB: We laten de prijsstijgingen en de waardevermindering van alle miljarden guldens in pensioenfondsen buiten beschouwing

© 2005 Must magazine.

Bron: Must nummer 05 okt/nov 2005
Het volledige artikel over de verkwanselde miljarden van Zalm is te lezen in dit maandblad wat vanaf vandaag in de winkel ligt.

www.mustmagazine.nl
Meer over Ton Biesemaat: www.tonbiesemaat.nl


Hierbij de site van minister Zalm voor een eventuele toevoeging of aanvulling!!!!!

Hans2

http://www.minfin.nl/default.asp?CMS_IT ... 1X57364X73

Idaho
Berichten: 2090
Lid geworden op: 03 jul 2003 08:36

Re: Gerrit Zalm en de verkwanzelde miljarden!

Ongelezen bericht door Idaho »

...
Laatst gewijzigd door Idaho op 31 okt 2005 13:49, 1 keer totaal gewijzigd.

Elias
Berichten: 1972
Lid geworden op: 09 mar 2005 00:10

Re: Gerrit Zalm en de verkwanzelde miljarden!

Ongelezen bericht door Elias »

Hans2,

Een uitstekend relaas. Kan er geen leugens in ontdekken en legt de vinger op de zere plek(ken).
Moeten we zeker onder de aandacht houden. UP :!:

Notenkraker
Berichten: 835
Lid geworden op: 21 jun 2005 11:29

Re: Gerrit Zalm en de verkwanzelde miljarden!

Ongelezen bericht door Notenkraker »

Jaja, Idaho. Weer een schitterend doelpunt tegen Dexia voor de gedupeerden. Dat doet pijn hè, voor een fervente supporter van de roversclub. Zoals jij. Voor de kerst komt er misschien nog wel een kampioenswedstrijd tegen je cluppie! :wink:

vaderjacob
Berichten: 83
Lid geworden op: 10 aug 2005 16:49

Re: Gerrit Zalm en de verkwanzelde miljarden!

Ongelezen bericht door vaderjacob »

Ik hoop dat Nederland volgend jaar wereldkampioen wordt :lol:

Joop(K)
Berichten: 325
Lid geworden op: 24 mei 2004 08:02

Re: Gerrit Zalm en de verkwanzelde miljarden!

Ongelezen bericht door Joop(K) »

Een uiterst eenzijdig en ongenuanceerd artikel in een blad waar ik nog nooit van gehoord heb en dat ik ook zeker nooit zal kopen. Kan mijn geld wel beter besteden. E.e.a. wordt nog eens onderstreept door de ruimte die Piet K., de grootste PAljas van deze eeuw, wordt geboden om zijn paranoïde PAL (lees eigen belang) standpunten te verkondigen.

Immers hij roept in de Volkskrant:
‘Het gaat uiteindelijk alleen om eigenbelang’, zegt beleggersactivist Piet Koremans. ‘
Laatst gewijzigd door Joop(K) op 19 okt 2005 07:31, 1 keer totaal gewijzigd.

Notenkraker
Berichten: 835
Lid geworden op: 21 jun 2005 11:29

Re: Gerrit Zalm en de verkwanzelde miljarden!

Ongelezen bericht door Notenkraker »

Ja, Joop (K), dat heeft Piet weer eens goed voor elkaar gebracht hè? Hoe flikt die man dat toch telkens weer? Jammer dat jij de nieuwe Must niet gaat kopen. Zijn je centjes al op voor deze maand? Ja, dat krijg je als je alles aan Dexia moet betalen. Dat doen Piet en de meeste PALlers dus niet (meer). Terecht, want we zijn inderdaad paranoïde voor banken geworden. Zelfs het bankje in het park bekijken we tegenwoordig met argwaan. :lol:

Idaho
Berichten: 2090
Lid geworden op: 03 jul 2003 08:36

Re: Gerrit Zalm en de verkwanzelde miljarden!

Ongelezen bericht door Idaho »

...
Laatst gewijzigd door Idaho op 31 okt 2005 13:49, 1 keer totaal gewijzigd.

empie
Berichten: 258
Lid geworden op: 19 sep 2005 13:46

Re: Gerrit Zalm en de verkwanzelde miljarden!

Ongelezen bericht door empie »

Idaho, hier weer eens een vraagje van mij, ik hoop dat ik er deze keer wel antwoord op krijg.

Alles wordt maar uitgesteld en uitgesteld, hoe zou dat toch komen?

U weet dat blijkbaar, graag u antwoord !!!

Belegger+
Berichten: 699
Lid geworden op: 24 jun 2005 15:54

Re: Gerrit Zalm en de verkwanzelde miljarden!

Ongelezen bericht door Belegger+ »

Op de PAL-SITE durft een gedupeerde te twijfelen aan dit artikel en wordt als volgt neergesabelt, de arme Josef, hij zal spoedig verbannen worden van dit forum der 'horigen':

-----------------van het PAL-forum (post van Piet)-----------------


Hoezo begint iedereen wat te roepen, Jozef?
Noem je dit indianenverhalen?
Ook heb ik even de ander antwoorden op mijn vragen gemist:
Quote:
Welke artikelen over aandelenlease die in bladen verschijnen vindt jij dan wel goed geschreven? Kun je een paar artikelen noemen?

Wiens mening over aandelenlease in Nederland vindt jij op het ogenblik dan wel goed onderbouwd?

Ben jij aan het procederen, vindt je de Duisenberg regeling voor jou aantrekkelijk of betaal je gewoon door aan Dexia tot alles betaalt is?


Ik hoop dat je hier nog antwoord op wilt geven.

Idaho
Berichten: 2090
Lid geworden op: 03 jul 2003 08:36

Re: Gerrit Zalm en de verkwanzelde miljarden!

Ongelezen bericht door Idaho »

...
Laatst gewijzigd door Idaho op 31 okt 2005 13:50, 1 keer totaal gewijzigd.

hoekandat1
Berichten: 190
Lid geworden op: 05 okt 2005 20:25

Re: Gerrit Zalm en de verkwanzelde miljarden!

Ongelezen bericht door hoekandat1 »

Welnee, rechters spreken recht en laten zich echt niet beïnvloeden door een Duisenberg-schikking.

Joop(K)
Berichten: 325
Lid geworden op: 24 mei 2004 08:02

Re: Gerrit Zalm en de verkwanzelde miljarden!

Ongelezen bericht door Joop(K) »

hoekandat1 stelt:
Welnee, rechters spreken recht en laten zich echt niet beïnvloeden door een Duisenberg-schikking.
Mee eens, hoekandat1. Maar rechters zullen er wel in toenemende mate rekening mee gaan houden. En terecht!

hoekandat1
Berichten: 190
Lid geworden op: 05 okt 2005 20:25

Re: Gerrit Zalm en de verkwanzelde miljarden!

Ongelezen bericht door hoekandat1 »

Joop (K), als rechters zoals jij zegt, in toenemende mate rekening gaan houden met deze schikking, dan zouden ze zich wel degelijk laten beïnvloeden.

Zoals ik in het voorgaande al schreef is dat iets wat ik niet geloof.
Misleiding is nog steeds misleiding, en oplichting is ook nog steeds oplichting, ook al probeert men hier in Nederland om de hete brij heen te draaien.

Verder vraag ik mij ook af , wat de aandelen lease bedrijven, door hun opstelling, aan het eind van de rit gewonnen zullen hebben.

Ik bedoel hiermee Dexia is zo goed als verdwenen uit Nederland.
En hoeveel klanten zullen bijoorbeeld Fortis en Aegon hierdoor kwijt raken?

hoekandat1
Berichten: 190
Lid geworden op: 05 okt 2005 20:25

Re: Gerrit Zalm en de verkwanzelde miljarden!

Ongelezen bericht door hoekandat1 »

Idaho schreef
Mijn idee is dat dit blad goedkoop wil scoren, in ieder geval geeft het geen reeel beeld van de stand van zaken op dit moment en zet het zo'n beetje letterlijk de woorden van Piet op papier, niks mis mee als je een bepaalde doelgroep wilt bereiken, maar volgens mij is het de zoveelste poging om middels de media proberen het gelijk aan je kant te krijgen.
Als het niet waar is wat er in dit artikel staat is er spake van smaad.
In dat geval zal Zalm dit voor de rechter brengen.
Persoonlijk denk ik echter dat hij dit niet zal doen.

Joop(K)
Berichten: 325
Lid geworden op: 24 mei 2004 08:02

Re: Gerrit Zalm en de verkwanzelde miljarden!

Ongelezen bericht door Joop(K) »

Beste hoekandat1, ik ben er persoonlijk van overtuigd dat rechters in toenemende mate en waar mogelijk rekening gaan houden met de
Duisenberg-regeling. Net als ze dat al moeten doen met bestaande juris prudentie. Let wel, dat is zoals gezegd mijn persoonlijke inschatting.

M.b.t. tot jouw citaat
Als het niet waar is wat er in dit artikel staat is er spake van smaad. In dat geval zal Zalm dit voor de rechter brengen. Persoonlijk denk ik echter dat hij dit niet zal doen
verwacht ik dat Minister Zalm ná het lezen van het artikel zijn schouders ophaalt en veelbetekenend knipoogt. En als bij hem thuis toevallig het WC papier op is, zou hij met genoegen zijn achterste met het artikel afvegen. En vervolgens doorgaan met glimlachen en knipogen.
En dat lijkt me ook het verstandigste.
Laatst gewijzigd door Joop(K) op 20 okt 2005 13:51, 1 keer totaal gewijzigd.

wreker
Berichten: 951
Lid geworden op: 25 jun 2005 23:59

Re: Gerrit Zalm en de verkwanzelde miljarden!

Ongelezen bericht door wreker »

Bron: Must nummer 05 okt/nov 2005
Het volledige artikel over de verkwanselde miljarden van Zalm is te lezen in dit maandblad wat vanaf vandaag in de winkel ligt.

www.mustmagazine.nl
Meer over Ton Biesemaat: www.tonbiesemaat.nl


Hierbij de site van minister Zalm voor een eventuele toevoeging of aanvulling!!!!!

Hans2

http://www.minfin.nl/default.asp?CMS_IT ... 1X57364X73
Hans2, bedankt voor dit bericht.

Mooi blad met duidelijke, verhelderende en eerlijke berichtgeving.
Ik zal dit maandblad vaker aanschaffen, ook als het niet over Zalm of over de lease oplichting gaat.

Elias
Berichten: 1972
Lid geworden op: 09 mar 2005 00:10

Re: Gerrit Zalm en de verkwanzelde miljarden!

Ongelezen bericht door Elias »

Op die site van Zalm stond onlangs nog een aardige reactie:
18-10-2005 Dre
Meneer Zalm,
hoewel u inhoudelijk m.b.t. tot de aandelenlease-affaire zeer goed op de hoogte mag worden geacht, hoop ik dat u nog eens goed kennis neemt van het artikel in maandblad MUST, nr. 05 okt/nov. 2005. Hierin wordt nog eens duidelijk uw nog immer voortdurende, kwalijke rol weergegeven in o.a. deze schandalige zaak, waarin de "gewone burger" wordt opgelicht, uitgeperst en een normale rechtsgang wordt ontnomen.
Schandalig, dat u onze staat maakt tot een bananenrepubliek en dat u daar nog steeds mee weg kan komen....

hoekandat1
Berichten: 190
Lid geworden op: 05 okt 2005 20:25

Re: Gerrit Zalm en de verkwanzelde miljarden!

Ongelezen bericht door hoekandat1 »

En als bij hem thuis toevallig het WC papier op is, zou hij met genoegen zijn achterste met het artikel afvegen. En vervolgens doorgaan met glimlachen en knipogen.
Als dit artikel waar is, heeft Zalm naar mijn persoonlijke mening, met iedere Nederlander zijn achterste afgeveegd.
:shock:

JH
Berichten: 2919
Lid geworden op: 30 aug 2003 14:37

Re: Gerrit Zalm en de verkwanzelde miljarden!

Ongelezen bericht door JH »

:arrow:
Laatst gewijzigd door JH op 31 okt 2005 21:54, 1 keer totaal gewijzigd.

Gesloten