LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Dexia Verlaat Nederland

Hier kan je discussiëren over de onderwerpen rondom Legio Lease.
Math
Berichten: 325
Lid geworden op: 19 jul 2003 13:08

Re: Dexia Verlaat Nederland

Ongelezen bericht door Math »

Mensen vergeet het maar dat je ooit je inleg terug krijgt. Het enigste wat we gaan winnen is dat de restschuld wordt kwijtgescholden. Vergeet even niet dat een bank ook failliet kan gaan.

Hans2
Berichten: 617
Lid geworden op: 02 jul 2003 21:00

Re: Dexia Verlaat Nederland

Ongelezen bericht door Hans2 »

Ik had het over veilig stellen van financiële belangen in Nederland.
Dit kan alleen gefinancierd worden als het overkoepelede Europeesche raad van bestuur van Dexia-Europa hierachter staat.

Sinds 1996 maakt Dexia Bank deel uit van de Groep Dexia een alliantie tussen Dexia Bank en CLF, een Franse kredietinstelling met eveneens een sterke positie op de interne markt van de openbare sectoren.Zolang Dexia Nederland zich gesteund weet door haar grote' moeder organisatie" betekend dat er alleen maar str-o-nt aan de knikker in Nederland over blijft.
Laatst gewijzigd door Hans2 op 03 aug 2004 20:04, 1 keer totaal gewijzigd.

JH
Berichten: 2919
Lid geworden op: 30 aug 2003 14:37

Re: Dexia Verlaat Nederland

Ongelezen bericht door JH »

artikel uit de Telegraaf, jawel de krant van wakker nederland en dexia :wink:

ma 2 aug 2004, 20:38

Dexia ziet af van nieuwe activiteiten
AMSTERDAM - Dexia Bank Nederland heeft besloten niet meer te investeren in nieuwe producten. Het besluit houdt direct verband met de problemen rond de omstreden effectenleaseproducten. Dat heeft een woordvoerder van de bank maandagavond gezegd.
De verkoop- en marketingafdeling wordt opgeheven. Als gevolg hiervan verdwijnen 25 banen. Bij Dexia Bank Nederland werken nu in totaal circa 285 mensen. Dexia is tot de conclusie gekomen dat investeren in nieuwe producten voor de Nederlandse markt onvoldoende rendement oplevert, aldus de woordvoerder.

De bank is al 2,5 jaar verwikkeld in juridische procedures met tienduizenden klanten die effectenleaseproducten kochten van Dexia. Dat deden zij met geleend geld. Door het instorten van de effectenbeurzen zitten velen met grote schulden.

De reputatie van Dexia heeft door de affaire een forse deuk opgelopen. Hierdoor lijkt het op de markt zetten van nieuwe producten een kansloze onderneming. De activiteiten die resteren voor de overblijvende 260 werknemers betreffen het beheer van de effectenleaseportefeuille en de afhandeling van alle lopende procedures. "Het beheer van de nog altijd omvangrijke effectenleaseportefeuille gaat echt nog jaren door", aldus de woordvoerder.

Hij wilde niet zeggen of het Belgisch-Franse moederconcern Dexia plannen heeft om zich geheel uit Nederland terug te trekken.

Hollander
Berichten: 1290
Lid geworden op: 20 okt 2003 22:01

Re: Dexia Verlaat Nederland

Ongelezen bericht door Hollander »

Vergeet even niet dat een bank ook failliet kan gaan.
Tuurlijk, maar de internationale moedermaatschappij heeft zich garant gesteld voor claims die in Nederland toegewezen zouden worden. En het vermogen van die moedermaatschappij is groter dan alle restschuld+inleg.

impact
Berichten: 2157
Lid geworden op: 04 jul 2004 17:04

Re: Dexia Verlaat Nederland

Ongelezen bericht door impact »

...
Laatst gewijzigd door impact op 06 dec 2004 11:22, 1 keer totaal gewijzigd.

Hollander
Berichten: 1290
Lid geworden op: 20 okt 2003 22:01

Re: Dexia Verlaat Nederland

Ongelezen bericht door Hollander »

En nu voor eenvoudige mensen als ik graag even een vertaling?

Joshua
Berichten: 931
Lid geworden op: 01 mei 2004 11:29

Re: Dexia Verlaat Nederland

Ongelezen bericht door Joshua »

Het einde van Dexia in Nederland lijkt in zicht

http://dexiapuinhoop.blogspot.com/

3 augustus 2004

© Twentsche Courant Tubantia
AMSTERDAM (ANP)

Dexia Bank Nederland heeft besloten niet meer te investeren in nieuwe producten. Het besluit houdt direct verband met de problemen rond de omstreden effecten leaseproducten. Dat heeft een woordvoerder van de bank gisteravond gezegd.
De verkoop- en marketingafdeling wordt opgeheven. Als gevolg hiervan verdwijnen 25 banen. Bij Dexia Bank Nederland werken nu in totaal circa 285 mensen, Dexia is tot de conclusie gekomen dat investeren in nieuwe producten voor de Nederlandse markt onvoldoende rendement oplevert, aldus de woordvoerder.
De bank is al 2,5 jaar verwikkeld in juridische procedures met tienduizenden klanten die effectenleaseproducten kochten van Dexia. Dat deden zij met geleend geld. Door het instorten van de effectenbeurzen zitten velen met grote schulden.
De reputatie van Dexia heeft door de affaire een forse deuk opgelopen. Hierdoor lijkt het op de markt zetten van nieuwe producten een kansloze onderneming. De activiteiten die resteren voor de overblijvende 260 werknemers betreffen het beheer van de effectenleaseportefeuille en de afhandeling van alle lopende procedures. Het beheer van de nog altijd omvangrijke effectenleaseportefeuille gaat echt nog jaren door’, aldus de woordvoerder.
De rel rond de aandelenlease leverde de bank een belangrijke smet op haar blazoen op. Ontevreden beleggers groepeerden zich en begonnen een juridische strijd, die al een poosje woedt en die ook nog jaren zal duren. De klanten eisen dat Dexia de over gebleven schulden kwijtscheldt of de beleggingscontracten verscheurt De niet aflatende ruzie bezorgt de bank continu negatieve publiciteit.
Dexia wilde gisteren niet zeggen of het Nederland uiteindelijk helemaal links laat liggen. Nu de bank nog uitsluitend personeel in dienst heeft om de lopende contracten met aandelenlease af te wikkelen en het juridisch gevecht met ontevreden klanten aan te gaan, lijkt het er sterk op dat Dexia het hoofd in de schoot legt.
DEXIA IS VERWORDEN TOT INCASSO BEDRIJF
Het IJ is vlakbij!

Joshua
Berichten: 931
Lid geworden op: 01 mei 2004 11:29

Re: Dexia Verlaat Nederland

Ongelezen bericht door Joshua »

Naïviteit
Het omgekeerde speelt. Kijk eens goed: Dexia ontslaat steeds meer mensen. Op een gegeven moment wordt het heel eenvoudig voor IEX.nl om haar slag te slaan.”. ...

Van dit soort kortzichtigheid is het slechts een kleine stap naar de boetes die de AFM heeft opgelegd aan Dexia, naar aanleiding van de Legio Lease-affaire. Nu sta ik niet bekend als fan van Dexia, sterker, hoe dit bedrijf zich door Aegon en Kempen heeft laten foppen is gewoon s u k k e l i g. En de manier waarop ze met hun personeel zijn omgegaan is bizar.

Toch vind ik het opmerkelijk dat juist Dexia deze boete krijgt. Hoe kan je nu jaren na dato nog met een waarschuwing komen?

De dag van gisteren
Zeker als we ons ook nog eens beseffen dat het probleem destijds nog geen probleem was volgens de AFM. De kern van de huidige problemen was toen namelijk al bekend bij de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE, tegenwoordig AFM). Meerdere mensen, waaronder ikzelf, hebben geklaagd bij deze instantie over de manier waarop dit aandelenlease-product werd verkocht en hoe luchtig iedereen over de problemen heenstapte.

Dat was het moment geweest om te waarschuwen. Dan hadden de mensen er misschien niet aan meegedaan. Maar het staat me nog als de dag van gisteren bij wat destijds het argument was om dat niet te doen: het is een product van Aegon en dus zal het wel goed zijn...

Legio '29
De toezichthouders geloofden net als de aanbieders niet dat neergaande markten tot de reële scenario’s behoorden. Ik noemde in een van mijn vorige columns al eens de schrijver Raskob, die het plan had opgevat om in de zomer van 1929 te komen met een nieuw beleggingsproduct voor de particulier, waarbij de banken geld zouden lenen om te beleggen.

Dit product, voorzien van hefboom, werd toen door alle geleerden, hoogleraren, economen, bankiers en vakbondsleiders goedgekeurd en bejubeld. Want ook toen dacht men dat koersen alleen konden stijgen, en dit product vormde de perfecte verhouding tussen massa en kracht.

Legio Lease-oprichter Piet Bloemink heeft het wellicht heruitgevonden en later het idee verkocht aan Aegon. Die verkocht het later weer door aan Dexia. Maar hoe kan het toch dat het in de media alleen maar over Dexia gaat?

lees verder
http://12move.iex.nl/columns/columns_ar ... olid=17170

Pieter
Berichten: 1874
Lid geworden op: 02 jul 2003 20:06
Contacteer:

Re: Dexia Verlaat Nederland

Ongelezen bericht door Pieter »

Legio Lease-oprichter Piet Bloemink heeft het wellicht heruitgevonden en later het idee verkocht aan Aegon. Die verkocht het later weer door aan Dexia. Maar hoe kan het toch dat het in de media alleen maar over Dexia gaat?
Ik zie het meer als een master move van AEGON,
Gvd heeft bij zijn dexiakaartspel een naar mijn inziens goede vergelijking gemaakt met de ondergang van de Titanic.

De ratten (Aegon) hebben het schip bijtijds verlaten.

Maar niet getreurd, Aegon dacht er op tijd vanaf te zijn. Maar helaas steeds vaker wordt Dexia en Aegon met elkaar in verband gebracht.

Tenslotte is het Aegon geweest die honderduizenden gezinnen in grote financiele elende gebracht heeft. Dexia is de incasseerder (letterlijk en figuurlijk) van veroorzaakte ellende geworden.

Nu dexia met de staart tussen de benen vertrekt is Aegon aan de beurt. Zij wacht een zelfde lot als dexia. Een dergelijk verleden wat Aegon veroorzaakt heeft zal ook het struikelblok voor Aegon worden.


Mvg Pieter

Gast

Re: Dexia Verlaat Nederland

Ongelezen bericht door Gast »

en zie hier>

Dexia zwijgt over geschreven putopties


Opties zijn niet alleen populair bij beleggers die speculeren op koersbewegingen. Als instrument zijn ze ook geschikt om beleggingsproducten mee te maken. Zo zijn garantiefondsen uit opties opgebouwd en ook een aantal leaseproducten, waarover Dexia en de stichting Leaseverlies de degens kruisen, zijn met derivaten in elkaar gezet.


Van de tientallen Legio Lease producten die sinds 1990 zijn aangeboden, is de Winstverdriedubbelaar veruit het meest verkocht. Dit beleggingsproduct is met behulp van opties in 1996 in de markt gezet en heeft snel aan populariteit gewonnen dankzij de aanhoudende koersstijgingen. In januari 1996 staat de AEX-index op zo'n 225 punten. Aan het eind van de 'haussanna' halverwege het jaar 2000 bereikt de AEX de 700 puntengrens.


De aanbieders van de Winstverdriedubbelaar kopen voor beleggers gedurende een periode van twee jaar drie pakketten met aandelen. Het eerste pakket wordt aan het begin van de periode gekocht. De overige twee in een later stadium tegen de koers van het eerste pakket. Aangezien de koersen in deze tijd alleen maar stijgen, is dit voor veel beleggers een aanlokkelijk perspectief. Zelfs al geschiedt de aankoop met geleend geld waarover ongeveer 12% rente moet worden betaald.


In de rechtszaak die de stichting Leaseverlies tegen Dexia heeft aangespannen, is een van de bezwaren dat Legio Lease zonder goede reden dividend heeft ingehouden. Dexia stelt dat het dividend is gebruikt om de vereiste optiepremies te kunnen betalen. Op het eerste gezicht lijkt dit logisch, maar bij nadere aanschouwing klopt er iets niet.


Bij de Winstverdriedubbelaar wordt het eerste pakket op de aandelenbeurs gekocht. Met behulp van callopties wordt vervolgens het recht gereserveerd om na een en twee jaar een zelfde pakket te kunnen kopen tegen de koers van het eerste pakket. De premie voor de calls die hiervoor is verschuldigd, kan ongeveer worden weggestreept tegen de ingehouden dividenden.


Tegelijk heeft Legio Lease echter naar het zich laat aanzien putopties geschreven (verkocht) die premie opleveren. Deze puts hebben dezelfde uitoefenprijs als de calls, zodat de hoogte van de ontvangen premie ongeveer gelijk moet zijn aan de kosten die voor de gekochte calls zijn gemaakt. Dit heeft te maken met de zogeheten call-put-pariteit die optiehandelaren voor hun modellen gebruiken. Het dividend dat is ingehouden hoefde daardoor waarschijnlijk niet meer te worden gebruikt om de premie te betalen, maar kon naar eigen inzicht worden benut.


Tegelijk is het schrijven van de puts niet in het belang geweest van de leasebeleggers. Want bij een eventuele koersdaling konden zij niet profiteren van een lagere instapkoers. De tegenpartij die de puts heeft gekocht zal deze immers uitoefenen zodat de leasebelegger de aandelen geleverd krijgt tegen een hogere koers dan op dat moment op de beurs wordt betaald.


Dat dit laatste tot de mogelijkheden behoort lijkt volgens advertenties van Legio Lease te zijn ingecalculeerd. Nadrukkelijk wordt gewezen op 'het recht en de plicht' om na een en twee jaar tegen dezelfde aankoopprijs als het eerste pakket aandelen te kopen. De plicht lijkt te verwijzen naar de geschreven putopties.


Een alternatieve manier om een product als de Winstverdriedubbelaar te maken, is het in een keer kopen van alle drie pakketten aandelen tegelijk. Het tweede en derde pakket blijven dan bij Legio Lease op de plank liggen tot de leasebeleggers er volgens het tweejarenplan recht op krijgen. In dit scenario dat volgens een anonieme ingewijde ook bij Legio Lease is voorgekomen, worden echter helemaal geen opties gebruikt. Het inhouden van dividend zou in deze gevallen dus helemaal onterecht zijn. Dexia was vrijdag niet in staat om te reageren. Volgens een persbericht zijn alle argumenten van de leasebeleggers ongegrond.


Copyright (c) 2004 Het Financieele Dagblad


ZIE DOSSIERS
Legio-klachten

Kees
Berichten: 91
Lid geworden op: 12 okt 2003 21:10

Re: Dexia Verlaat Nederland

Ongelezen bericht door Kees »

Wordt het nu niet tijd dat deze bankinstelling z'n site opruimt? De site www.dexia.nl is nog steeds in de lucht met teksten van hoe goed ze wel niet zijn. als het domein vrij komt dan koop ik het en maak er een mooie anti reclamesite van

EEE
Berichten: 67
Lid geworden op: 24 mei 2004 13:17

Re: Dexia Verlaat Nederland

Ongelezen bericht door EEE »

Pechvogel

In het kort komt de "WinstVerDriedubbelaar" erop neer dat Legio-Lease op naam en voor rekening en risico van de deelnemers een pakket aandelen koopt op de amsterdamse Exchanges, alsmede een optiecombinatie. Vervolgens koopt Legio-Lease na een jaar en naar twee jaar eenzelfde pakket aandelen tegen de zelfde koersen als het eerste pakket. De met de aankopen per saldo gemoeide inversteringen vinden door Legio-Lease plaats en wordt in de vorm van een driejarige aflossingsvrije lening op normale condities, tegen een voor drie jaar vast maandelijks rentebedrag, voor de deelnemer gefinancierd. Voor de kosten van de optiecombinatie is de deelnemer het dividend verschuldigd.

Fiscale opinie "WinstVerDriedubbelaar"(termijn 1999)

groet

Janny
Berichten: 2094
Lid geworden op: 27 aug 2003 21:15

Re: Dexia Verlaat Nederland

Ongelezen bericht door Janny »

in juni 2006 gaat het belazeren van de gedupeerde vrolijk verder.

Jonjo
Berichten: 1485
Lid geworden op: 14 aug 2005 09:18

Re: Dexia Verlaat Nederland

Ongelezen bericht door Jonjo »

Belazeren, of zelf te gulzig geweest misschien?

Gesloten