LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Geen (hoger) beroep Dexia! Inzage persoonsgegevens!

Hier kan je discussiëren over de onderwerpen rondom Legio Lease.
Captain-America
Berichten: 861
Lid geworden op: 02 jul 2003 20:10

Geen (hoger) beroep Dexia! Inzage persoonsgegevens!

Ongelezen bericht door Captain-America »

L.S.

De onderhavige rechtmatig verkregen beschikkingen, via de rechtbank Zwolle en de rechtbank Rotterdam, zie onderstaande URL's zijn vanaf heden onherroepelijk geworden. D.w.z. dat Dexia bank, ondanks hetgeen men luidkeels, via de advocaat op voorhand tijdens de
zitting aankondigde, niet in (hoger) beroep is gegaan noch meer in beroep kan gaan daar de termijnen hiervoor verstrekken zijn.

Met advies aan gedupeerden in een soortgelijke situatie, inzage in de persoonsgegevens, is dan ook om in uw verzoeken, verweerschriften en/of pleitnota's et cetera, hiernaar te verwijzen, het is tenslotte vanaf heden jurisprudentie geworden, alsmede in uw achterhoofd te houden dat Dexia hiertegen geen beroep heeft ingesteld, hetgeen voldoende inhoudelijk zegt.

Tot slot, gezien het gemeenschappelijk belang, zou ik de redactie van het Tros Radar Forum willen verzoeken om van dit onderwerp, deze posting en de (mogelijke) reacties hierop, een sticky te willen maken, waarvoor ondergetekende mede namens de andere medegedupeerden u op voorhand dank zegt.

Uitspraak 1:
http://www.platformaandelenlease.nl/Uit ... 052005.htm

Uitspraak 2:
http://zoeken.rechtspraak.nl/zoeken/dtl ... ljn=AT8525

Uitspraak 3:
http://www.platformaandelenlease.nl/Uit ... 052005.htm

zoex
Berichten: 407
Lid geworden op: 18 nov 2003 08:37

Re: Geen (hoger) beroep Dexia! Inzage persoonsgegevens!

Ongelezen bericht door zoex »

Als de heren van het forum weigeren hier een 'sticky' aan te hangen
dan maar even up.

a survivor
Berichten: 84
Lid geworden op: 20 jan 2004 13:55

Re: Geen (hoger) beroep Dexia! Inzage persoonsgegevens!

Ongelezen bericht door a survivor »

Goed bericht! :D

Chopper001
Berichten: 2
Lid geworden op: 30 okt 2005 01:46

Re: Geen (hoger) beroep Dexia! Inzage persoonsgegevens!

Ongelezen bericht door Chopper001 »

Captain America,

Wat is de termijn die voor een beroeps of appelschrift van Dexia geldt, gerekend vanaf de datum van de beschikking. Als Dexia te laat is dan is het een vorm fout en kan het appelschrift niet in behandeling worden genomen. Bij mij is Dexia wel in beroep gegaan.

Chopper001

Captain-America
Berichten: 861
Lid geworden op: 02 jul 2003 20:10

Re: Geen (hoger) beroep Dexia! Inzage persoonsgegevens!

Ongelezen bericht door Captain-America »

Goedemorgen Chopper001,

Kennen wij elkander al niet? :wink:

Anyway ter beantwoording van je vraag het navolgende, waarbij opgemerkt dient te worden dat ik geen jurist ben en ik tevens een ieder adviseer om bepaalde zaken te toetsen bij een kundig jurist, of bij, da's tevens een stuk goedkoper en men is alhier onafhankelijk, het College Bescherming Persoonsgevens het CBP http://www.cbpweb.nl

De termijn waarin Dexia en of andere organisaties in beroep kunnen gaan nadat er een, voor verzoeker, positieve beschikking met betrekking tot inzage in de persoonsgegevens via een van de rechtbanken is verkregen is niet zo een, twee, drie te beantwoorden.
Dit wordt namelijk bepaald door de voorwaarden zoals vermeld in de verkregen beschikking. Ook schijnt er nogal wat onduidelijkheid te zijn bij de diverse rechtbanken welke termijnen wanneer van toepassing zijn. Naar wat ik begrepen heb, staan termijnen vermeld in het Wetboek van Burgelijke Rechtsvordering en het Burgelijk Procesrecht o.i.d.

Overigens is het van groot belang dat men, voordat de beschikking van kracht en dus recht word, deze door een bevoegd deurwaarder aan Dexia laat betekenen, waarvan nadrukkelijk akte!
Het onderstaande gerechtsdeurwaarderskantoor, Groenwegen en Partners, is hiervoor, zo is gebleken, de meest aangewezen instantie:
http://www.groenewegen.com

Is deze bij voorraad uitvoerbaar dan geld hiervoor een termijn, van bij mijn weten vier weken vanaf de datum waarop de beschikking is verkregen (Uitspraak en beschikking 1).

Betreft het een uitspraak, zoals vermeld bij de uitspraken en beschikkingen 2 & 3 van dit topic, dan gelden er andere termijnen waarmee ik toevalligerwijs wat meer bekend ben. De termijnen die dan van toepassing zijn betreffen:
een periode van 3 maanden weken na de datum vermeld op de beschikking. Na deze drie maanden kan Dexia geen (hoger) beroep meer instellen en zijn de beschikkingen onherroepelijk geworden.

Dwangsombepalingen
Gezien de bijbehorende dwangsombepalingen, van de beschikkingen 2 & 3, spelen er nog wat andere, extra termijnen, voordat de dwangsom verbeurd kan worden verklaard.
Hiervoor geld dan de termijn van 3 maanden, zoals voornoemd tezamen met een termijn van 4 weken (bijna 4 maanden totaal) en na wederom een periode van 4 weken, is de maximaal toegewezen dwangsom bereikt en verbeurd verklaard. Dat wil zeggen als Dexia niet geheel of gedeeltelijk aan de onderhavige beschikking heeft voldaan in die tussen liggen periode.

Verder is het zo dat het opeisen van de dwangsom, al dan niet in combinatie met het beslag laten leggen, door een deurwaarder dient te geschieden. Dit gaat als volgt:
Eerst zal (voor zover van toepassing) de deurwaarder, na het eerdere betekenen(!), Dexia sommeren te gaan betalen van de gemaakte deurwaarderskosten en de openstaande dwangsombepalingen.
Blijft betaling uit, dan kan de deurwaarder rechtmatig beslag gaan leggen.

Let wel, het is overigens zo, gebaseerd op de beschikkingen 2 & 3 zoals vermeld in deze topic, de verbeurde dwangsommen nadrukkelijk niet in de plaats komen van het recht op inzage. Deze inzage staat tenslotte al (uitgebreid) omschreven in de onderhavige onherroepelijk geworden beschikking. Het dus en het voortdurend nu afdwingbaar recht op inzage en het totaal verbeurd verklaarde bedrag een dwangsom(men)! Overigens om deze rechten te behouden dient u via een deurwaarder Dexia hier wel elke 6 maanden aan te laten herinneren anders vervalt dit recht!

Resume
Binnen 3 maanden dient Dexia via een der gerechtshoven beroep aan te tekenen, waarvan u dan binnen deze 3 maanden aangetekend bericht ontvangt.

Bij mijn weten spelen er momenteel een drietal (hoger) beroepszaken:
2 bij het Gerechtshof Den Bosch
&
1 bij het Gerechtshof te Den Haag.

Hopende je hiermee van dienst te zijn, geweest, wens ik je veel su6, een ieder overigens, met het verkrijgen van rechtmatige inzage in de persoonsgegevens.

Chopper001
Berichten: 2
Lid geworden op: 30 okt 2005 01:46

Re: Geen (hoger) beroep Dexia! Inzage persoonsgegevens!

Ongelezen bericht door Chopper001 »

Goedenavond Captain-America,

Ik weet niet of wij elkaar kennen, maar we zullen samen iemand kennen die het misschien wel over deze zaak gehad heeft.

Goed er was betekend in deze zaak en kennelijk binnen de termijn een appelschrift geproduceerd.

De griffier van het gerechtshof heeft telefonies contact gezocht met de procureur van Dexia om te vragen of deze zaak wel door kon gaan. Ik had namelijk de eis tot inzage teruggetrokken omdat bij de behandeliing van het verzoek waarop de beschikking kwam duidelijk was dat er in het geheel geen administratie was gevoerd waarbij persoonsgegevens zouden zijn verwerkt, tweedens ik geen zin had bij eventueel verlies om veroordeeld te worden tot het betalen van de proceskosten en de kosten van het appel (1,5 kilo papier hadden ze nodig). Kennelijk is het zo dat wanneer de eisende partij zich terugtrekt er geen grond is de zaak door te zetten. Hierop volgde een zeer intimiderend schrijven van de procureur van Dexia. Deze vindt het nodig de zaak verder door te zetten en vermeld daarbij dat het de bedoeling is de beschikking niet ontvanklijk te laten verklaren en mij veroordeeld te krijgen tot het betalen van de process en appelschrift kosten. Ik word een voorbeeld.

Omdat ik niet over de middelen beschik rechtsbijstand in te huren (Dexia brengt een hoogleraar en een cohort juristen op de been) en dat in deze zaak ook niet verplicht is om je door een raadspersoon te laten bijstaan heb ik het gerechtshof verzocht om de mij toegestuurde stukken in zeg maar Jip en Janneke taal te produceren, daar ik de ingewikkelde juridische formuleringen niet begrijp want ik zal mijn verweer zelf moeten voeren. Bovendien vind ik dat deze zaak een politieke wending krijgt. Het gaat haast niet meer om mijn inzageverzoek maar om zeg maar wraak; dat ik de gotspe had inzage te vragen van stukken betreffende grote sommen geld, die ik van ze geleend heb. Dexia wil mij koste wat koste veroordeeld krijgen. Dat heb ik het gerechthof ook gemeld.

Nu vraag ik mij dus af als het gerechtshof mij volgt en aan Dexia vraagt het appelschrift in gewoon nederland te stellen wat er dan nog van de juridische woordspelerij overblijft. Ik ben benieuwd hoe het gerechtshof hierop reageert.
Waarschijnlijk negatief maar dan heb ik nog andere pijlen op mijn boog die ik hier liever nog niet uit de doeken wil doen.

Een ding is heel erg duidelijk: "there is something rotten in the bank of Dexia". Wat ze er al niet aan doen om te voorkomen dat ze inzage moeten geven, terwijl dat een wettelijke verplichting is indien ze hun administratie gevoerd zouden hebben zoals het hoort bij de aankoop van aandelen op naam.

Mijn grootste angst is niet dat er geen zaak tegen Dexia gewonnen kan worden maar dat er kennelijk krachten in Nederland spelen die eventuele fraude, door Dexia begaan onder het kleed willen vegen. De reden voor mijn angst is dat we dat in andere situaties bijna maandelijk zien.

Ik houd het forum op de hoogtevan de vordringen van deze soap.

Captain-America
Berichten: 861
Lid geworden op: 02 jul 2003 20:10

Re: Geen (hoger) beroep Dexia! Inzage persoonsgegevens!

Ongelezen bericht door Captain-America »

Goedemorgen Chopper001,

Het lijkt erop dat er een meer dan 'gemene' deler is die ons beiden verbindt. :roll:

Kort inhoudelijk, in bepakte bewoordingen vanwege het jou tevens welbekende meelees gehalte in here.

Hetgeen je schetst komt mij bekend voor, ken een aantal beroepszaken in den lande. Stel voor om de correspondentie hieromtrent, desgewenst, per mail, zie mijn envelop, voort te zetten. Met als optie om nadien de uitkomst van het e.e.a. in here te plaatsen.

Kun je daar wat mee?

jeanjean
Berichten: 189
Lid geworden op: 14 jan 2005 11:32

Re: Geen (hoger) beroep Dexia! Inzage persoonsgegevens!

Ongelezen bericht door jeanjean »

Uitspraak in hoger beroep inzake inzage geregistreerde gegevens
Gerechtshof Amsterdam
: "Effectenlease-overeenkomst. Verzoek om overzicht van geregistreerde gegevens. Kan zonder opgaaf van redenen, maar inzagebevoegdheid kan worden misbruikt. Gebruik van voorbeeldbrief en website-forum van televisieprogramma. Bevoegdheid uigeoefend met geen ander doel dan de bank (in haar bedrijfsuitvoering) te schaden".

Lees het volledige vonnis op www.rechtspraak.nl LJN:AU8223.

LJN: AU8223, Gerechtshof Amsterdam, 641/05 Printbare versieDatum uitspraak: 10-11-2005
Datum publicatie: 16-12-2005
Rechtsgebied: Civiel overig
Soort procedure: Hoger beroep
Inhoudsindicatie: Effectenlease-overeenkomst. Verzoek om overzicht van geregistreerde gegevens. Kan zonder opgaaf van redenen, maar inzagebevoegdheid kan worden misbruikt. Gebruik van voorbeeldbrief en website-forum van televisieprogramma. Bevoegdheid uitgeoefend met geen ander doel dan de bank (in haar bedrijfsuitoefening) te schaden.Uitspraak


GERECHTSHOF TE AMSTERDAM
DERDE MEERVOUDIGE BURGERLIJKE KAMER

BESCHIKKING

in de zaak van:

appellant,
wonende te A.,
APPELLANT in principaal appèl, geïntimeerde in voorwaardelijk incidenteel appèl,
procureur: mr. I.M.C.A. Reinders Folmer,

t e g e n

de naamloze vennootschap DEXIA BANK NEDERLAND N.V.,
gevestigd te Amsterdam,
GEÏNTIMEERDE in principaal appèl, appellante in voorwaardelijk incidenteel appèl,
procureur: mr. W.A.K. Rank.

Partijen worden hierna appellant en Dexia genoemd.

1. Het geding in hoger beroep

Appellant is bij beroepschrift met bijlagen, dat op 11 april 2005 ter griffie van het hof is ingekomen, in hoger beroep gekomen van een beschikking die de rechtbank te Utrecht onder rekestnummer 186224 HA RK 04-363 op 12 januari 2005 heeft gegeven. Het beroepschrift, waarin zes grieven worden geformuleerd en een bewijsaanbod wordt gedaan, strekt ertoe dat het hof bij beschikking, uitvoerbaar bij voorraad, de beschikking waarvan beroep zal vernietigen en het in eerste aanleg gedane verzoek alsnog zal toewijzen.

Bij op 22 augustus 2005 ter griffie ingekomen verweerschrift, met bijlagen, heeft Dexia de grieven bestreden, harerzijds tegen de beschikking waarvan beroep bij wege van voorwaardelijk incidenteel appèl drie grieven aangevoerd, met verzoek dat het hof, bij beschikking uitvoerbaar bij voorraad, het principaal appèl zal verwerpen en, in het voorwaardelijk incidenteel appèl, de beschikking waarvan beroep zal bekrachtigen, al dan niet onder verbetering/aanvulling van de rechtsgronden, met veroordeling van appellant in de kosten van de procedure.

Bij verweerschrift in voorwaardelijk incidenteel appèl, ter griffie van het hof ingekomen op 2 september 2005, heeft appellant de grieven in het incidenteel appèl bestreden, producties in het geding gebracht en het hof verzocht om bij beschikking, uitvoerbaar bij voorraad, het incidenteel appèl af te wijzen.

Op 6 september 2005 heeft de mondelinge behandeling van het hoger beroep plaatsgevonden. Bij die gelegenheid heeft mr. G.J. Brugman, advocaat te Den Haag, namens appellant het woord gevoerd aan de hand van aan het hof overgelegde pleitaantekeningen. Voor Dexia hebben gepleit mr. A.J. Haasjes en mr. C.T. Wiersma, beiden advocaat te Amsterdam. Ook zij hebben zich bediend van aan het hof overgelegde pleitnotities. Partijen en hun raadslieden hebben door het hof gestelde vragen beantwoord. Vervolgens is de behandeling van de zaak gesloten en een datum voor de uitspraak bepaald.

Overeenkomstig het ter zitting besprokene heeft Dexia daarna nog een reeds door haar overgelegde productie nagezonden, die zich ten tijde van de mondelinge behandeling niet compleet onder de stukken bevond. Dit stuk is op 7 september 2005 ter griffie ingekomen.

2. De feiten

Geen geschil bestaat over de door de rechtbank in de beschikking waarvan beroep onder 2.1 tot en met 2.6 opgesomde vaststaande feiten, zodat ook het hof van die feiten zal uitgaan.

3. De beoordeling

3.1. Appellant heeft zowel in 1999 als in 2000 een effectenlease-overeenkomst gesloten met (de rechtsvoorgangster van) Dexia. Bij brief van 14 september 2004, herhaald bij schrijven van 12 oktober 2004, heeft appellant Dexia - onder verwijzing naar artikel 35 van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp)- verzocht hem binnen vier weken te laten weten of zij zijn persoonsgegevens verwerkt en, zo ja, hem binnen die termijn een volledig overzicht daarvan te geven. Daarbij verzocht hij Dexia hem inlichtingen te verstrekken over het doel van de verwerking(en), de ontvangers van de gegevens en de herkomst van de gegevens. Bij brief van 15 oktober 2004 heeft Dexia appellant (gemotiveerd) laten weten van mening te zijn dat zij zich kan beroepen op art. 43 aanhef en sub e Wbp en dat zij derhalve niet gehouden is aan zijn verzoek te voldoen.

3.2. In dit geding verzoekt appellant - op de voet van art. 46 Wbp - de veroordeling van Dexia hem de gevraagde gegevens alsnog op straffe van een dwangsom te verstrekken. Na verweer van Dexia heeft de rechtbank bij de bestreden beschikking het verzoek afgewezen.

3.3. Zowel in eerste aanleg als in hoger beroep heeft Dexia onder meer aangevoerd dat appellant de onderhavige hem - bij art. 35 Wbp toegekende - bevoegdheid misbruikt, omdat hij haar uitoefent met geen ander doel dan een ander, Dexia, te schaden en/of deze bevoegdheid uitoefent met een ander doel dan waarvoor zij is verleend (art. 3:13 jo. art. 3:15 BW).

3.4. Het hof zal (eerst) op dit - door de rechtbank niet besproken - verweer van Dexia ingaan.

3.5. Vooropgesteld wordt dat tussen partijen, terecht, niet ter discussie staat dat het doel van de onderhavige bevoegd-heid is de betrokkene (degene op wie een persoonsgegeven betrekking heeft; art. 1 aanhef en sub f Wbp) in de gelegenheid te stellen na te gaan of zijn gegevens (rechtmatig) worden verwerkt. Het hof citeert hier instemmend uit de brief van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) aan Dexia van 3 september 2004 (bijlage 4 bij het verweerschrift in eerste aanleg):

(...)
De WBP bevat ten opzichte van de Wet persoonsregistraties (WPR) een aangescherpt regime gericht op de transparantie van de gegevensverwerking. Een belangrijk onderdeel van dit transparantiebeginsel is dat een ieder in beginsel in de gelegenheid moet zijn om na te kunnen gaan of zijn gegevens worden verwerkt. De betrokkene die de wijze waarop zijn gegevens worden verwerkt onrechtmatig vindt, moet in staat zijn dit zelf in rechte aan te vechten. Het gaat om het grondrecht om vermeend onrecht ter toetsing aan de rechter voor te kunnen leggen (artikel 13 EVRM). Hij moet zich daartoe, zonder geconfronteerd te worden met bovenmatige kosten, tot de verantwoordelijke (vgl. art. 1 aanhef en sub d Wbp; hof) kunnen wenden (MvT, 1997-1998, 25892, nr. 3, pagina 157). Dit is een algemeen uitgangspunt van het recht op bescherming van persoonsgegevens. Om de betrokkene in staat te stellen zijn rechten te verwerkelijken, moet hij immers van de verwerking van de hem betreffende gegevens op de hoogte zijn.
(...)".

3.6. Ter adstructie van haar stelling dat appellant misbruik van zijn onderhavige bevoegdheid maakt heeft Dexia in eerste aanleg - samengevat - het volgende aangevoerd. Appellant heeft zijn verzoek van 14 september 2004 opgesteld naar aanleiding van een (kennelijk op 13 september 2004) door het televisie-programma TROS Radar gedane oproep daartoe en aan de hand van een door dat programma opgestelde voorbeeldbrief. Als gevolg van die oproep heeft Dexia sinds 13 september 2004 al meer dan 3.000 (ten tijde van het verweerschrift in hoger beroep: meer dan 3.900) van dergelijke inzageverzoeken ontvangen. Ieder inzageverzoek vergt een reactie en brengt administratieve lasten met zich. De kosten van de beantwoording van al deze verzoeken bedragen enkele honderdduizenden euro's en belemmeren Dexia ernstig in haar bedrijfsvoering. Bovendien heeft appellant op het forum van TROS Radar berichten geplaatst waarin hij anderen aanmoedigt eveneens verzoeken tot inzage te doen en haatgevoelens jegens Dexia aanwakkert en waarbij hij zich er van bewust is dat hij Dexia schade toebrengt. Tegen deze achtergrond stelt Dexia:
"dat appellant het inzageverzoek heeft gedaan met geen ander doel dan om Dexia tot last te zijn en op kosten te jagen" (verweerschrift in eerste aanleg, sub 39),

alsmede:
"Appellant heeft een ander doel voor ogen met het recht op inzage dan waarvoor dit recht is verleend. (...) (H)et enige doel dat appellant voor ogen lijkt te hebben gestaan met zijn inzageverzoek, is het frustreren van Dexia's bedrijfsvoering door bewust bij te dragen aan administratieve overbelasting" (t.a.p., sub 41).

Dexia stelt dat zij - op grond van art. 43 aanhef en sub e Wbp jo. art. 3:13 BW - geen medewerking behoeft te verlenen aan "evident vexatoire verzoeken" (t.a.p., sub 40).

3.7. In hoger beroep (pleitaantekeningen, sub 2) heeft Dexia – naar aanleiding van enkele stellingen van appellant met betrekking tot art. 21 Rv - tevens aangevoerd dat appellant met zijn verzoek ook de kennelijke bedoeling heeft zijn procespositie jegens haar te verbeteren en ook aldus van zijn inzagebevoegdheid gebruik maakt met een ander doel dan waarvoor deze is gegeven.

3.8. Appellant betwist niet dat het op zichzelf mogelijk is van de onderhavige bevoegdheid misbruik te maken, maar ontkent (slechts) dat híj misbruik van die bevoegdheid maakt (vgl. beroepschrift, sub 84). In zijn brief aan Dexia van 13 oktober 2004 (bijlage 6 bij het verweerschrift in eerste aanleg) schrijft het CBP echter:
"Inzageverzoeken mogen niet geweigerd worden met als argument dat ze gedaan worden met een ander doel dan waarvoor het inzagerecht bedoeld is. Ieder heeft het recht kennis te nemen van de verwerkingen van zijn persoonsgegevens. De wetgever heeft geen motiveringsplicht voor een verzoek om kennisneming bij de betrokkene gelegd. Het belang van kennisneming is voorondersteld. Het doel waarmee inzage gevraagd wordt is daarmee niet relevant en mag geen rol spelen bij het besluit om een verzoek al dan niet te honoreren".

Dit standpunt van het CBP acht het hof onjuist. Het enkele feit dat het belang van de betrokkene op kennisneming van zijn gegevens wordt verondersteld en, bijgevolg, dat de betrokkene bij zijn verzoek geen opgaaf hoeft te doen van de reden daarvoor impliceert - anders dan het CBP kennelijk meent - niet dat het doel waarmee inzage wordt gevraagd (in het geheel) niet relevant is. In de wetsgeschiedenis van de Wbp zijn geen aanknopingspunten te vinden voor de gedachte dat de onderhavige bevoegdheid niet zou kunnen worden misbruikt. Het recht van de betrokkene op inzage wordt weliswaar verondersteld (daarom behoeft ook geen reden voor het verzoek te worden opgegeven), maar deze veronderstelling zal hebben te wijken voor (door de verantwoordelijke te stellen en zo nodig te bewijzen) feiten en omstandigheden waaruit volgt dat de onderhavige bevoegdheid wordt misbruikt in de zin van art. 3:13 BW. De onderhavige bevoegdheid kan dus worden misbruikt.

3.9. Voorzover Dexia haar beroep op misbruik van recht stoelt op de stelling dat appellant de door hem gevraagde gegevens wil gebruiken met het oog op een door hem tegen haar in te stellen procedure, wordt het verworpen. Dexia heeft tijdens de mondelinge behandeling in hoger beroep niets ingebracht tegen hetgeen appellant bij verweerschrift in incidenteel appèl, sub 19, dienaangaande heeft gesteld, te weten dat hij niet in een andere procedure met Dexia is verwikkeld (dit is ter zitting desgevraagd door Dexia bevestigd), dat hij geen dagvaarding gereed heeft liggen om aan Dexia te worden betekend en dat er geen aanleiding is te veronderstellen dat hij voornemens is een gerechtelijke procedure tegen Dexia te entameren. Tegen die achtergrond is de desbetreffende stelling van Dexia niet voldoende toegelicht, ook niet met het in haar pleitnota sub 2 gestelde. De enkele mogelijkheid dat appellant in de toekomst (alsnog) zal besluiten een procedure tegen Dexia te beginnen is onvoldoende om reeds nu te concluderen dat hij zijn inzagebevoegdheid - in verband daarmee - uitoefent met een ander doel dan waarvoor zij is verleend. De beschouwingen van partijen over de artikelen 21 en 843a Rv kunnen dan ook onbesproken blijven.

3.10. Met betrekking tot de stelling van Dexia dat appellant zijn onderhavige bevoegdheid uitoefent met geen ander doel dan haar (in haar bedrijfsvoering) te schaden - en aldus die bevoegdheid misbruikt - oordeelt het hof als volgt.

3.11. Appellant heeft ter weerlegging van het door Dexia gestelde misbruik van recht meer concreet het volgende aangevoerd:
(beroepschrift, sub 83)
"Appellant wenst door middel van inzage in zijn persoonsgegevens na te gaan of deze juist zijn met (lees: betrekking tot) de gegevens die hij met betrekking tot zijn effectenlease overeenkomsten heeft opgegeven aan de fiscus. Appellant vreest dat bij de contractovername door Dexia een en ander is misgegaan: de bedragen die sindsdien aan hem zijn voorgehouden, komen hem niet bekend voor. Ook wenst appellant zijn financiële zaken te (re-)organiseren. De effectenlease overeenkomsten maken daar uiteraard deel van uit.",

alsmede:
(verweerschrift in voorwaardelijk incidenteel appèl, sub 13)
"(...) Appellant (raakte) vorig jaar gealarmeerd door berichten in de media dat in diverse gevallen Dexia wegens een ongeordende administratie contractgegevens zou hebben verwisseld, waaronder het verwarren van de met de effectenlease contracten gepaarde bedragen. Dexia zou ook, al dan niet abusievelijk, verschillende contracten met verschillende contractspartijen onderling verrekenen. Appellant is toen zijn financiële administratie gaan napluizen, waaronder zijn belastingaangiften. Met betrekking tot zijn effectenlease contracten vulde appellant zijn belastingaangiften steeds in aan de hand van de door Dexia aan haar effectenlease contractanten verstrekte jaarlijkse instructie. Als Produktie 17 legt appellant over de door Dexia aan hem verstrekte jaaropgave 2004. Bij het bestuderen van onder meer deze jaaropgave kwamen de daarop vermelde bedragen aan appellant, timmerman van beroep, niet bekend voor. Indachtig de media berichten vreesde appellant dat ook in zijn geval Dexia zijn (persoons-)gegevens zou hebben verwisseld, c.q. niet goed zou hebben verwerkt. Het is tevens om die reden dat appellant kennis wil nemen van zijn door Dexia verwerkte persoonsgegevens."

3.12. Het hof acht deze door appellant geponeerde stellingen ongeloofwaardig om de volgende redenen.

3.13. Appellant heeft erkend (beroepschrift, sub 67) dat hij zijn verzoek heeft opgesteld aan de hand van de voorbeeldbrief van TROS Radar. Gelet op de datum van dat verzoek, 14 september 2004, en de datum van uitzending van het desbetreffende televisieprogramma, 13 september 2004 (vgl. de bijdrage van “appellant” van 22 september 2004 op het forum van de website van TROS-Radar: "Hebben de mensen die de voorbeeld brief welke op 13 september in de uitzending is besproken gebruikt"; onderdeel van productie 12 bij verweerschrift in eerste aanleg), is aannemelijk dat appellant naar aanleiding van die uitzending tot het doen van dat verzoek heeft besloten. Uit niets blijkt dat het in die uitzending ging om het belang van het controleren van (de juistheid van) door Dexia geregistreerde gegevens, met name de door appellant genoemde als onder 3.11 weergegeven. Integendeel, Dexia heeft onweersproken gesteld (verweerschrift in eerste aanleg, sub 19) dat de oproep van TROS Radar de strekking had de processuele positie van betrokkenen te verbeteren. Appellant heeft niet betwist dat na 13 september 2004 3.900 verzoeken als de onderhavige Dexia hebben bereikt en evenmin dat Dexia in verband met de behandeling daarvan zeer hoge kosten moet maken.

3.14. De op het website forum van TROS Radar onder de naam "appellant" in de periode van 21 september 2004 tot 29 november 2004 geplaatste bijdragen (productie 12 bij het verweerschrift in eerste aanleg) ademen - onder meer door het herhaaldelijk gewag maken van het inschakelen van TROS Radar - een geest uit van rancune en strijdlustigheid ten opzichte van Dexia, niet een van bezorgdheid om (de juistheid van) de omtrent appellant en/of anderen door Dexia geregistreerde gegevens. Appellant betoogt weliswaar (overigens voor het eerst bij verweerschrift in voorwaardelijk incidenteel appèl, sub 17) dat zijn (volwassen) zoon, die op hetzelfde adres woont, deze bijdragen heeft geplaatst zonder dat hij, appellant, daarvan op de hoogte was, maar dat acht het hof om de volgende redenen niet geloofwaardig.

3.15. Ten eerste hebben de bijdragen van “appellant” aan het website forum van TROS-Radar onmiskenbaar betrekking op het onderhavige verzoek van appellant aan Dexia en de daarop gevolgde procedure. Het wijst hiertoe op de volgende bijdragen van "appellant":
* 9 oktober 2004: "brief al klaarliggen tot op heden geen reactie gehad van onze dexia wolfen (...)",
* 12 oktober 2004: "ik (lees:) heb een herinnering gestuurd naar dexia (...)",
* 16 oktober 2004: "Dexia (lees:) beschouwt voorbeeld brief van Tros Radar als misbruik van het inzage recht. Deze brief kreeg ik vandaag door de brievenbus (...)",
* 8 november 2004: "De stukken heb ik inmiddels naar de rechtbank gestuurd (...)",
* 11 november 2004: "inzake hiervan heb ik een verzoekschrift aan de rechtbank gestuurd. De zaak staat nu op 8 december 2004 voor de kantonrechter".

Het feit dat appellant zijn verzoek van 14 september 2004 op 12 oktober 2004 heeft herhaald omdat hij van Dexia nog niets had gehoord, Dexia bij brief van 15 oktober 2004 op het verzoek heeft gereageerd, appellant zijn inleidend rekest heeft gedateerd op 8 november 2004 en de mondelinge behandeling in eerste aanleg heeft plaatsgevonden op 8 december 2004, rechtvaardigt de conclusie dat de bijdragen op het forum betrekking hebben op het verzoek van appellant en, zo de berichten door de zoon van appellant zijn geplaatst, daarover contact heeft plaatsgevonden tussen appellant en zijn zoon. Het hof neemt daarbij in aanmerking dat niet is gesteld of gebleken dat de zoon van appellant eenzelfde verzoek als appellant heeft gedaan en dat de behandeling daarvan op exact dezelfde wijze is verlopen als die van het verzoek van appellant.

3.16. Ten tweede beschouwt appellant, zoals blijkt uit het beroepschrift, sub 16 en 17, de door zijn zoon op 22 oktober 2004 aan het CBP verzonden e-mail (productie 6 bij het beroepschrift) als door hemzelf verzonden en de reactie daarop van het CBP van 3 november 2004, kennelijk gericht aan zijn zoon (productie 7 bij het beroepschrift), als aan hemzelf gericht.

3.17. Gelet op een en ander acht het hof aannemelijk dat, indien de berichten op het forum door de zoon van appellant zijn geplaatst, deze zoon daarbij met toestemming en medeweten van appellant als diens penvoerder is opgetreden, zodat de inhoud van de bedoelde berichten aan appellant kan worden toegerekend.

3.18. Dexia heeft - zoals zij ter zitting in hoger beroep ook heeft opgemerkt (pleitaantekeningen, sub 5) - de door appellant als productie 17 bij verweerschrift in voorwaardelijk incidenteel appèl overgelegde jaaropgaaf over 2004, eerst op 24 januari 2005 naar appellant gestuurd; dit blijkt immers uit het desbetreffende begeleidend schrijven van die datum. Anders dan appellant betoogt, kan zijn beslissing om op 14 september 2004 het onderhavige verzoek in te dienen dan ook niet (mede) zijn ingegeven door die jaaropgaaf.

3.19. Appellant heeft in zijn verzoek van 14 september 2004 geen gewag gemaakt van de thans door hem aangevoerde redenen daarvoor. Weliswaar was appellant daartoe rechtens allerminst gehouden - het hof wil daarover geen misverstand laten bestaan -, maar als het hem werkelijk ging om de kwesties die hij thans noemt, lag het (wèl) vermelden daarvan zeer in de rede. Daardoor zou immers de kans op het verkrijgen van concrete gegevens waarmee zijn vragen konden worden beantwoord (aanmerkelijk) zijn vergroot. Nu heeft appellant (slechts) algemene gegevens gevraagd, aan de hand waarvan hij de door hem gestelde vragen zelf nog zou hebben te beantwoorden.

3.20. Tijdens de mondelinge behandeling in hoger beroep heeft appellant, hoewel daartoe uitgenodigd, de mediaberichten op grond waarvan hij destijds gealarmeerd zou zijn niet (naar behoren) kunnen concretiseren.

3.21. Op grond van dit een en ander oordeelt het hof dat appellant de stelling van Dexia dat hij zijn onderhavige bevoegdheid uitoefent met geen ander doel dan haar (in haar bedrijfsuitoefening) te schaden onvoldoende gemotiveerd heeft weersproken en concludeert het hof dat appellant misbruik maakt van zijn desbetreffende bevoegdheid. Het verzoek van appellant is dus terecht afgewezen. In het midden kan blijven of Dexia zich in dezen (ook) op art. 43 aanhef en sub e Wbp kon beroepen. Dat, zoals appellant nog stelt (pleitnota in hoger beroep, sub 11), de effectenlease-overeenkomsten onlangs tussentijds zijn beëindigd en dat de gegevens in de eindafrekening niet stroken met de gegevens die hij zelf kan nagaan, doet aan dit alles niet af.

3.22. Bij deze stand van zaken kunnen de grieven van appellant onbesproken blijven, omdat de eventuele gegrondheid ervan niet tot een andere beslissing kan leiden. Verder is de voorwaarde waaronder het incidenteel appèl is ingesteld daardoor niet vervuld, zodat ook de desbetreffende grieven geen behandeling behoeven. Het bewijsaanbod van appellant wordt als te algemeen en te vaag van de hand gewezen.

4. Slotsom

4.1. De bestreden beschikking zal worden bekrachtigd en appellant zal, als in het ongelijk gesteld, in de kosten van het principaal appèl worden verwezen.

4.2. De voorwaarde waaronder het incidenteel appèl is ingesteld is niet vervuld, zodat de desbetreffende grieven geen bespreking behoeven en geen plaats is voor een kostenveroordeling in het voorwaardelijk incidenteel appèl.

5. De beslissing

Het hof:

in het principaal appèl:

- bekrachtigt de beschikking waarvan beroep;

- veroordeelt appellant in de kosten van het geding in hoger beroep, aan de zijde van Dexia tot deze uitspraak begroot op € 2.079,=;

- verklaart deze beschikking, wat de proceskostenveroordeling betreft, uitvoerbaar bij voorraad;

in het (voorwaardelijk) incidenteel appèl:

- verstaat dat de voorwaarde waaronder dit hoger beroep is ingesteld niet is vervuld.

Deze beschikking is gegeven door mrs. G.J. Visser, R.J.M. Smit en G.C. Makkink en is in het openbaar uitgesproken op 10 november 2005.opm: natuurlijk niet zo slim om onder je eigen naam op dit forum zaken te schrijven die in een later stadium door Dexia tegen je gebruikt ( kunnen) gaan worden.

afz Jeanjean

Captain-America
Berichten: 861
Lid geworden op: 02 jul 2003 20:10

Re: Geen (hoger) beroep Dexia! Inzage persoonsgegevens!

Ongelezen bericht door Captain-America »

@ Jeanjean,

Dank voor je nuttige aanvulling.

Triest voor de betreffende gedupeerde die zijn zaak in hoger beroep teruggedraaid heeft zien worden. Vraag mij overigens af wie dit, in here, is geweest.

Deze uitspraak laat echter onverlet dat de uitspraken die gedaan zijn, waarbij de termijnen voor beroep zijn verlopen, alsmede nieuwe komende uitspraken, elk op hun eigen merites beoordeeld zullen gaan worden.

M.a.w. dit alles heeft m.i. enkel en alleen betrekking op deze ene zaak en niet op andere zaken/verzoeken e.d.

Wel is het zo dat een 'gewaarschuwd' mens voor twee telt. Let dus op wat je doet, alsmede om welke reden(en) je inzage wenst en hoe je dit, eigenlijk dus niet, verwoord.

jeanjean
Berichten: 189
Lid geworden op: 14 jan 2005 11:32

Re: Geen (hoger) beroep Dexia! Inzage persoonsgegevens!

Ongelezen bericht door jeanjean »

2 nieuwe WBP uitspraken bij het Gerechtshof ( dus in hoger beroep):

LJN: AU8223, Gerechtshof Amsterdam, 641/05
Datum uitspraak: 10-11-2005
Datum publicatie: 16-12-2005
Rechtsgebied: Civiel overig
Soort procedure: Hoger beroep
Inhoudsindicatie: Effectenlease-overeenkomst. Verzoek om overzicht van geregistreerde gegevens. Kan zonder opgaaf van redenen, maar inzagebevoegdheid kan worden misbruikt. Gebruik van voorbeeldbrief en website-forum van televisieprogramma. Bevoegdheid uitgeoefend met geen ander doel dan de bank (in haar bedrijfsuitoefening) te schaden.


LJN: AU8389, Gerechtshof 's-Gravenhage, R05/597
Datum uitspraak: 20-12-2005
Datum publicatie: 20-12-2005
Rechtsgebied: Civiel overig
Soort procedure: Hoger beroep
Inhoudsindicatie: In zijn hoger beroepschrift heeft [appellant] voorafgaande aan zijn grief meegedeeld dat, mede gezien het verweer van Dexia dat het verzoek van [appellant] geïnspireerd zou zijn door Tros Radar en dat daarom sprake zou zijn van een ongemotiveerd verzoek dat zelfs misbruik van recht zou zijn, het verzoek, zoals door [appellant] op 15 september 2004 gedaan, als ingetrokken kan worden beschouwd. Nu [appellant] zijn oorspronkelijke verzoek aan Dexia heeft ingetrokken, heeft hij thans geen belang meer. [Appellant] is reeds daarom niet-ontvankelijk in zijn verzoek. De beslissing van de rechtbank zal dan ook worden bekrachtigd. Proceskosten in hoger beroep worden gecompenseerd.

opm: ff alles bij elkaar zetten.
voor volledige tekst kijk op rechtspraak.nl

afz JJ

jeanjean
Berichten: 189
Lid geworden op: 14 jan 2005 11:32

Re: Geen (hoger) beroep Dexia! Inzage persoonsgegevens!

Ongelezen bericht door jeanjean »

14 februari 2005
Gezien de uitspraak van de rechtbank Almelo van 14 februari 2005 over de weigering van Dexia om de persoonsgegevens te verstrekken is
Dexia in hoger beroep gegaan.

10 januari 2006
Behandeling hoger beroep zaak inzage persoonsgegevens door het gerechtshof Arnhem.
Dexia had hoger beroep aangetekend na te zijn veroordeeld wegens het weigeren van de inzage persoonsgegevens.

28 februari 2006
Uitspraak in een hoger beroep zaak inzage persoonsgegevens door het gerechtshof Arnhem.
De uitspraak was voor Dexia vernietigend. Al hun grieven zijn afgewezen en daarnaast moeten ze alle kosten betalen, zowel van Almelo ( waar de zaak in eerste aanleg is behandeld, als van het hoger beroep. Tevens is de dwangsom verhoogd naar € 10.000,- maximaal. Het vonnis is uitvoerbaar bij voorraad en is inmiddels aan Dexia betekend.

Gesloten