LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] NIJHUIS UIT ARNHEM BLIJFT DOORGAAN NIEUWE UITSPRAAK

Hier kan je discussiëren over de onderwerpen rondom Legio Lease.
willy59
Berichten: 432
Lid geworden op: 05 feb 2004 17:49

NIJHUIS UIT ARNHEM BLIJFT DOORGAAN NIEUWE UITSPRAAK

Ongelezen bericht door willy59 »

Zaak-/rolnummer: 106131 / HA ZA 03-1906
Datum vonnis: 3 maart 2004


iK DENK DAT HET TIJD WORD DAT HIJ ZICH TERUGTREKT

Vonnis

in de zaak van

de naamloze vennootschap
DEXIA BANK NEDERLAND N.V.,
gevestigd te Amsterdam,
eiseres in de hoofdzaak,
tevens verweerster in het incident,
procureur mr. N.L.J.M. Rijssenbeek,

tegen

X,
wonende te A,
gedaagde in de hoofdzaak,
tevens eiser in het incident,
procureur mr. J.G.F. Smallenbroek.

Partijen zullen in dit vonnis Dexia en X worden genoemd.


1. Het verloop van de procedure

Na het uitbrengen van de dagvaarding zijn de volgende processtukken gewisseld:
* een conclusie van antwoord tevens incidentele conclusie tot verwijzing;
* een conclusie van antwoord in het incident tot verwijzing.
Ten slotte is vonnis bepaald.


2. Het geschil

2.1 Dexia vordert -samengevat en zakelijk weergegeven- dat de rechtbank X zal veroordelen tot betaling van een bedrag van € 7.296,26 vermeerderd met rente en kosten.

Aan deze vordering legt Dexia ten grondslag dat zij met X een overeenkomst heeft gesloten ten behoeve van haar product WinstVerDriedubbelaar onder contractnummer 74486521, dat die overeenkomst door het verstrijken van de overeengekomen looptijd is geëindigd en dat zij in verband daarmede een eindafrekening heeft opgesteld ten bedrage van € 6.290,86. X weigert tot betaling van dat bedrag over te gaan. De contractuele rente daarover bedraagt van 5 mei 2003 tot en met 5 september 2003 € 216,42 en de buitengerechtelijke incassokosten € 788,97 inclusief BTW.

2.2 Voor alle weren werpt X de exceptie van onbevoegdheid op en concludeert hij tot verwijzing naar de sector kanton van deze rechtbank.

Daartoe voert X aan dat de onderhavige overeenkomst dient te worden gekwalificeerd als een huurkoopovereenkomst. Geschillen omtrent huurkoopovereenkomsten behoren tot de competentie van de sector kanton.

2.3 Dexia voert in het incident gemotiveerd verweer. Daarop zal de rechtbank, voor zover van belang, onder de beoordeling ingaan.


3. De beoordeling

in het incident

3.1 Voor de kwalificatie van een overeenkomst als huurkoopovereenkomst is vereist dat sprake is van koop en verkoop op afbetaling. Dexia betwist dat de overeenkomst tussen partijen als een overeenkomst van koop en verkoop op afbetaling gekwalificeerd kan worden. De overeenkomst tussen Dexia en X is dus geen huurkoopovereenkomst, aldus Dexia. Met betrekking tot dit verweer overweegt de rechtbank het volgende.

3.3 Artikel 7A:1576 lid 1 BW geeft de definitie van een overeenkomst van koop en verkoop op afbetaling: “Koop en verkoop op afbetaling is de koop en verkoop, waarbij partijen overeenkomen dat de koopprijs wordt betaald in termijnen, waarvan twee of meer verschijnen, nadat de verkochte zaak aan de koper is afgeleverd”.
Uit dat artikel volgt dat een overeenkomst van koop en verkoop op afbetaling strekt tot eigendomsoverdracht. Het uitgangspunt bij overeenkomsten als de onderhavige is echter niet dat de aandelen in eigendom van de lessee overgaan, maar dat deze aan het einde van de looptijd worden verkocht aan een derde, dat daarbij koerswinst wordt gemaakt doordat een hogere verkoop- dan aankoopprijs wordt gerealiseerd en dat Dexia vervolgens met haar cliënt afrekent. Dit uitgangspunt komt ook tot uitdrukking in de brochure, de overeenkomst en de toepasselijke voorwaarden die zijn overgelegd. Volgens Dexia kiezen haar cliënten vrijwel altijd voor verkoop of verlenging van de leaseovereenkomst, en niet voor daadwerkelijke levering van de aandelen aan hen. Ook in dit geval zijn de aandelen volgens de eindafrekening verkocht en is van eigendomsoverdracht dus geen sprake geweest.
Daartegenover legt artikel 2 van die voorwaarden, dat bepaalt dat “het eigendom van de waarden op lessee overgaat door vervulling van de opschortende voorwaarde dat lessee aan al zijn verplichtingen uit hoofde van de overeenkomst heeft voldaan”, onvoldoende gewicht in de schaal, mede gezien het feit dat ook in dit geval, naar moet worden aangenomen, het feitelijke uitgangspunt van partijen anders is geweest dan in artikel 2 staat vermeld en daadwerkelijke eigendomsoverdracht niet heeft plaatsgevonden.

3.4 Op grond van het bovenstaande is de rechtbank van oordeel dat de overeenkomst tussen partijen niet als een overeenkomst van koop en verkoop op afbetaling en dus niet als een huurkoopovereenkomst kan worden gekwalificeerd. Het verweer van Dexia is derhalve gegrond. Hetgeen Dexia voorts nog bij wege van verweer in het incident heeft aangevoerd, behoeft dan ook geen bespreking.

3.5 De rechtbank zal de incidentele vordering afwijzen met veroordeling van X in de kosten van het incident.

in de hoofdzaak

3.6 Er zal een comparitie van partijen worden belegd om inlichtingen over de zaak te vragen en om te onderzoeken of de partijen het op een of meer punten met elkaar eens kunnen worden. Daarbij kan de mogelijkheid van doorverwijzing naar een mediator aan de orde komen. Voor de comparitie is twee uur uitgetrokken.

3.7 De partijen wordt verzocht de stukken waarop zij tijdens de comparitie een beroep willen doen, uiterlijk twee weken tevoren in fotokopie aan de andere partij en aan de rechtbank toe te zenden.

3.8 Ter bevordering van een voortvarende afwikkeling van de procedure moeten de partijen erop voorbereid zijn dat de rechtbank een mondeling tussenvonnis, bijvoorbeeld tot een bewijsopdracht of deskundigenonderzoek, kan wijzen overeenkomstig art. 232, tweede lid, aanhef en onder a, Rv.

3.9 Ter comparitie kan aan de orde komen wie de partijen eventueel als deskundige(n) benoemd willen zien.

3.10 Hoger beroep van dit vonnis staat slechts open tegelijk met dat van het eindvonnis (art. 337, tweede lid, Rv.). Iedere verdere beslissing zal worden aangehouden.


De beslissing

De rechtbank:

in het incident

verklaart zich bevoegd van de hoofdzaak kennis te nemen,

veroordeelt X in de kosten van het incident, tot heden aan de zijde van Dexia begroot op € 390,--,

verklaart dit vonnis tot zover uitvoerbaar bij voorraad,

in de hoofdzaak

bepaalt dat de partijen, vergezeld van hun advocaten, voor de rechtbank (mr. O. Nijhuis) zullen verschijnen in het Paleis van Justitie te Arnhem aan de Walburgstraat 2-4 om inlichtingen over de zaak te geven en te laten onderzoeken of de partijen het op een of meer punten met elkaar eens kunnen worden, op een door de rechtbank vast te stellen datum en tijd (in beginsel op een woensdag),

verwijst de zaak naar de tweede rolzitting na de dag waarop dit vonnis is uitgesproken, voor het opgeven van de verhinderdagen van de partijen en hun advocaten in de maanden april 2004 tot en met juni 2004, waarna dag en uur van de comparitie zullen worden bepaald,

bepaalt dat bij gebreke van de gevraagde opgave(n) de rechtbank het tijdstip van de comparitie zelfstandig zal bepalen,

bepaalt dat na de vaststelling van het tijdstip van de comparitie dit in beginsel niet zal worden gewijzigd,

bepaalt dat X dan in persoon aanwezig zal zijn en dat Dexia dan vertegenwoordigd zal zijn door iemand die van de zaak op de hoogte is en hetzij rechtens hetzij op grond van een bijzondere schriftelijke volmacht bevoegd is haar te vertegenwoordigen,

verzoekt de tijdige toezending van de stukken zoals onder 3. bedoeld,

verstaat dat hoger beroep van dit vonnis alleen mogelijk is tegelijk met dat van het eindvonnis,

houdt iedere verdere beslissing aan.


Dit vonnis is gewezen door mr. O. Nijhuis en uitgesproken in het openbaar op 3 maart 2004.


de griffier de rechter

wijzijnactief
Berichten: 159
Lid geworden op: 22 mar 2004 21:59

Re: NIJHUIS UIT ARNHEM BLIJFT DOORGAAN NIEUWE UITSPRAAK

Ongelezen bericht door wijzijnactief »

Je kunt ook je afvragen waarom de procureur namens gedupeerde deze rechter niet heeft gewraakt.

Erik
Berichten: 312
Lid geworden op: 07 jul 2003 15:26

Re: NIJHUIS UIT ARNHEM BLIJFT DOORGAAN NIEUWE UITSPRAAK

Ongelezen bericht door Erik »

Tja, wat doe je er aan, (1) de wet biedt de mogelijkheid een rechter te wraken (niet het zelfde als wraak nemen op) als je aannemelijk kan maken dat er belangenverstrengeling is, een alternatief is (2) Dexia in haar domicilie Amsterdam dagvaarden om deze rechter te omzeilen.
Wat je ook kan doen is (3) in hoger beroep gaan, zelfs als deze rechter had gezegd dat er sprake was van huurkoop en zelfs als deze rechter het contract nietig had verklaard had Dexia zeer waarschijnlijk hoger beroep aangetekend en was je nog niet van ze af. Dus nu ze deze rechter mee hebben waarom zou je dan zelf niet in hoger beroep gaan? (enig argument dat ik kan bedenken zijn de kosten)

willy59
Berichten: 432
Lid geworden op: 05 feb 2004 17:49

Re: NIJHUIS UIT ARNHEM BLIJFT DOORGAAN NIEUWE UITSPRAAK

Ongelezen bericht door willy59 »

Erik

Je kan beginnen in Amsterdam maar of Dexia (bij verlies)of de gedaagde partij gaat in hoger beroep.
En dan kom je toch ergens anders.
Jammer maar waar

Willy

trudy
Berichten: 1568
Lid geworden op: 10 okt 2003 15:44

Re: NIJHUIS UIT ARNHEM BLIJFT DOORGAAN NIEUWE UITSPRAAK

Ongelezen bericht door trudy »

Wat ik even niet begrijp is, dat, als je tóch een advocaat hebt, je het risico gaat lopen je door dexia te laten dagvaarden in die steden, waar de rechter het betwist dat het om huurkoop gaat.
Zelf woon ik in Den Haag en volgende week gaat mijn advocaat een dagvaarding uitbrengen aan dexia. Ondanks het feit dat ik geen eegalease ben, vond mijn advocaat het niet verstandig om in Den Haag een dagvaarding af te gaan zitten wachten.

Mogelijk is natuurlijk dat deze hierboven genoemde procedure al een tijd op de rol heeft gestaan vóórdat bekend was dat de rechtbank in Arnhem negatief beschikt betreffende verwijzing naar de sector kanton i.v.m. huurkoop.

bucks
Berichten: 79
Lid geworden op: 10 feb 2004 11:02

Re: NIJHUIS UIT ARNHEM BLIJFT DOORGAAN NIEUWE UITSPRAAK

Ongelezen bericht door bucks »

als ik het goed lees is het een vonnis van 03-03-2004, dus erg recent is het niet en ik twijfel dus ook of het een nieuw vonnis is wat nog niet bekend was.

willy59
Berichten: 432
Lid geworden op: 05 feb 2004 17:49

Re: NIJHUIS UIT ARNHEM BLIJFT DOORGAAN NIEUWE UITSPRAAK

Ongelezen bericht door willy59 »

Bucks

Staat nog niet in de lijst

Gesloten