LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Zalm houdt deur open voor bemiddeling

Hier kan je discussiëren over de onderwerpen rondom Legio Lease.
zoex
Berichten: 407
Lid geworden op: 18 nov 2003 08:37

Zalm houdt deur open voor bemiddeling

Ongelezen bericht door zoex »

Zalm houdt deur open voor bemiddeling.

DEN HAAG - Minister Zalm (Financiën) zal niet aarzelen om als dat nodig blijkt opnieuw te bemiddelen in de aandelenleasezaak tussen Dexia en gedupeerde beleggers. Dat gebeurt dan wel achter de schermen en "niet met fanfare", zei de VVD-bewindsman woensdag in een overleg met de Tweede Kamer. Op dit moment ziet hij echter geen aanleiding daarvoor.

Eerder dit jaar liep een openlijke bemiddelingspoging van de commissie-Oosting tussen met name Dexia en mensen die met geleend geld naar de beurs gingen, stuk. Het kabinet vindt dat gedupeerden zelf de gang naar de rechter moeten maken.

Robert C.S.
Berichten: 18
Lid geworden op: 26 aug 2004 12:33

Re: Zalm houdt deur open voor bemiddeling

Ongelezen bericht door Robert C.S. »

ZOUX Houdt het nou eens bij 1 topic ( nieuws uit den haag)

Great Bear

Re: Zalm houdt deur open voor bemiddeling

Ongelezen bericht door Great Bear »

goed gedaan hoor zoex.
ik had het bericht van 15.30u. welke ik op rtl-5 vond ook net willen plaatsen, maar ja jij was mij net even voor.
maar ik verwacht eerlijk gezegd niet veel van die zalm.
we moeten het allemaal zelf oplossen, ik weet niet of jij op zalm vertrouwd maar ik vertrouw hem geenzins.

zoex
Berichten: 407
Lid geworden op: 18 nov 2003 08:37

Re: Zalm houdt deur open voor bemiddeling

Ongelezen bericht door zoex »

Great Bear, ik verwacht hier ook helemaal niets van, het initiatief zal dan toch van Dexia moeten komen en dat zal zeker niet gebeuren.
Dus laten we de politiek maar vergeten, het ging hun er uiteindelijk alleen maar om om de buitenwereld te laten denken dat ze zo betrokken waren.
Dus mensen zelf aan de slag gaan als je je geld terug wil zien.

Hollander
Berichten: 1290
Lid geworden op: 20 okt 2003 22:01

Re: Zalm houdt deur open voor bemiddeling

Ongelezen bericht door Hollander »

De politiek kan Dexia ook niet dwingen .... besef dat toch eens en stap naar de rechter. Die kan Dexia wel dwingen.

john.elsewhere
Berichten: 52
Lid geworden op: 29 jan 2004 12:59

Re: Zalm houdt deur open voor bemiddeling

Ongelezen bericht door john.elsewhere »

De politiek heeft het toch allemaal laten gebeuren en het toezicht heeft ook gefaald!!!
Maar die (gerookte) Zalm vertrouw ik ook niet, nog niet voor een milimeter. Ik kan me nog goed herinneren, dat hij tijdens de laatste verkiezingsstrijd in een tv-debat zei, dat dat "kwartje van Kok" nu eindelijk maar eens aan de automobilist moest worden "teruggegeven". Maar zodra die Zalm weer in het ministeriële plûche zat, toen hoorden wij hem daar niet meer over. En daarna had hij ook over potverteren door de paarse kabinetten, waarvan hij nota bene als minister van financiën deel uitmaakte. Wel de populaire jongen uithangen in allerlei niet politieke tv-uitzendingen. In de tussentijd worden de burgers met de ene na de andere bezuinigsmaatregel geconfronteerd. En die Balkenende maar oreren en geestelijk onaneren over normen en waarden. Je wordt er gewoon niet goed van! Gelukkig hebben ze hem op EU-niveau eens flink de oren gewassen over zijn waardeloze normen! Ik hoop dat de kiezers dit bij de volgende verkiezingen ook zullen doen. Maar verwacht niet, dat een regering met de PvdA erin al die maatregelen zullen terugdraaien. Want die Woutertje Bos is ook zo'n draaikont. Die had een topfuctie bij Shell!
Laatst gewijzigd door john.elsewhere op 09 sep 2004 08:40, 1 keer totaal gewijzigd.

Henk Stam
Berichten: 74
Lid geworden op: 08 sep 2004 16:43

Re: Zalm houdt deur open voor bemiddeling

Ongelezen bericht door Henk Stam »

Hopelijk komen er weer nieuwe politieke partijen bij o.a. Geert Wilders de rest is niet goed bezig de regering is er voor ons en niet andersom.

zoex
Berichten: 407
Lid geworden op: 18 nov 2003 08:37

Re: Zalm houdt deur open voor bemiddeling

Ongelezen bericht door zoex »

Zalm rijkt leaseverliezers strohalm (09-09-2004)

Bron: De Telegraaf d.d. 9 september 2004.
Van onze parlementaire redactie DEN HAAG.

Voor de duizenden gedupeerde van de aandelenlease bij Dexia gloort een sprankje hoop. Minister Zalm (Financiën) is bereid “achter de schermen en niet met fanfare” alsnog een bemiddelende rol te vervullen tussen de gedupeerde beleggers en Dexia.
Maar dan moeten beide partijen dat zelf wel willen, zei Zalm gisteren in een debat met de Tweede Kamer. Eerder sneuvelde een bemiddelingspoging van de commissie-Oosting. Minister Donner (Justitie) zei dat er momenteel zo’n 1400 rechtszaken tegen Dexia en vergelijkbare aanbieders van aandelenlease zijn aangespannen. Daarnaast zijn vermoedelijk nog enkele honderden zaken voorgelegd aan een geschillencommissie. Volgens Donner kan de overheid niet meer doen dan de beleggers wijzen op de bestaande mogelijkheden om rechtsbijstand te krijgen of een beroep te doen op de wet schuldsanering.
Ook heeft Donner overleg gehad met de Orde van Advocaten, waarvan hij de verzekering heeft gekregen dat er voldoende gekwalificeerde raadslieden beschikbaar zijn. Verder zal Donner een expertisecentrum inrichten waar gedupeerden met vragen terechtkunnen. Donner wees de Kamer op een naderende wet die het mogelijk maakt dat gedupeerden collectief een bemiddelaar inschakelen. Deze wet moet nog door de Eerste en Tweede Kamer worden behandeld, maar Donner zei dat wat hem betreft de ingangsdatum 1 januari 2005 kan zijn.

Erik
Berichten: 312
Lid geworden op: 07 jul 2003 15:26

Re: Zalm houdt deur open voor bemiddeling

Ongelezen bericht door Erik »

Minister Donner (Justitie) zei dat er momenteel zo’n 1400 rechtszaken tegen Dexia en vergelijkbare aanbieders van aandelenlease zijn aangespannen
1400 zegt op zich niets, als alles gaat zoals ik denk dat het gaat dan vraagt eegalease straks een volmacht aan de eegaleasers en zal vervolgens in 1 enkele rechtszaak in een gezamelijk actie procederen namens 15000 gedupeerden. Leaseleed procedeert in 2 aparte rechtszaken namens 600 gedupeeerden, de pay-back groepjes procederen misschien ook wel gezamelijk in een enkele rechtszaak maar dat weet ik niet precies.

De vraag is dus meer hoeveel gedupeerden in totaliteit aan het procederen zijn, dat zijn er dus veel meer.

Even een andere vraag: Heeft Zalm nog gerept over de sprong cassatie?

Akb
Berichten: 23
Lid geworden op: 21 dec 2003 23:58

Re: Zalm houdt deur open voor bemiddeling

Ongelezen bericht door Akb »

Leuk gezegd van Zalm hoor. Zelf je recht gaan halen en alle mensen die onder druk het aanbod hebben getekend moeten maar afwachten dus! Of gaat hij wel wat voor deze mensen doen!!

Hans2
Berichten: 617
Lid geworden op: 02 jul 2003 21:00

Re: Zalm houdt deur open voor bemiddeling

Ongelezen bericht door Hans2 »

Zalm hoopt op bemiddeling met Dexia


Het Financieele Dagblad d.d. 9 september 2004.


Van onze correspondent DEN HAAG.

Minister Gerrit Zalm van Financiën sluit niet uit dat er een nieuwe bemiddelingspoging wordt gedaan in de zaak rond de aandelenleaseconstructies. Als zich een nieuwe kans voordoet zal de minister het initiatief nemen tot bemiddeling tussen de gedupeerden en Dexia en andere aanbieders van aandelenleaseproducten.

Zalm zei dit woensdag in een overleg met de Tweede Kamer. De oppositie riep de minister op alles in het werk te stellen om een langdurige rechtsgang te voorkomen. Volgens minister Piet Hein Donner van Justitie lopen er momenteel 1400 rechtszaken over de schulden die mensen hebben opgelopen bij de aanschaf van aandelenleaseproducten.

Voor de zomer is bemiddeling door de commissie-Oosting mislukt. De poging strandde nadat Dexia het voorstel van Oosting om 75% van de schulden kwijt te schelden afwees. Volgens de bank heeft de commissie zich echter partijdig opgesteld.

'Er kan een moment komen dat bemiddeling weer interessant wordt', aldus Zalm. 'Dan zal ik niet aarzelen daarop in te spelen, maar dat gebeurt bij voorkeur achter de schermen en niet op het grote toneel.' Op de vraag van Groen Links-kamerlid Kees Vendrik op Zalm de Kamer niet achter gesloten deuren kon bijpraten, zei de minister: 'Zodra ik meen dat het nuttig is de Kamer vertrouwelijk te informeren, zal ik dat doen.'

De fracties van CDA en VVD vinden dat de rol van de overheid nu is uitgespeeld en dat het schil tussen Dexia en de duizenden leasebeleggers in de rechtszaal moet worden uitgevochten. 'We onderschrijven de conclusie van het kabinet dat rechtsgang het enige is dat overblijft om je recht te halen', aldus CDA'er Myra Koomen. Willibrord van Beek zei: 'Uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid bij de mensen zelf.'

Vendrik van Groen Links herhaalde een eerder pleidooi voor een parlementair onderzoek. Daarbij is het expliciet de bedoeling dat zo'n onderzoek extra politieke druk legt op de financiële partijen om alsnog tot een schikking te komen. Gisteren sloten de fracties van SP en PvdA zich bij het voorstel van Groen Links aan. Bert Bakker van coalitiepartij D66 overwoog halverwege het debat zich bij de oppositie aan te sluiten, maar zei aan het eind zich hierop nog te moeten beraden. CDA en VVD vinden dat een nieuwe actie van het parlement de gedupeerden 'valse hoop' geeft.

Volgens Donner er voldoende rechtshulp en zijn er genoeg prodeo-advocaten beschikbaar om de leasebeleggers bij te staan.

Deze uitspraak kwam hem te staan op hoongelach van de tientallen gedupeerden die bij het debat aanwezig waren. 'Tot nu zoekt maar een beperkt aantal mensen rechtsbijstand', zo hield Donner gisteren staande. 'En ik heb geen informatie dat er te weinig advocaten zijn.'

In het debat werd meermalen bevestigd dat als het budget van de rechtsbijstand opraakt gevolg van een massaal beroep erop, minister Zalm dan financieel zal bijschieten. 'Rechtsbijstand is een recht dat wettelijk geregeld is', aldus Donner. 'Je kunt dus niet tegen mensen zeggen: het geld is op.'

Op vragen van SP'er Agnes Kant of iedereen gegarandeerd een deskundige advocaat kan krijgen, zei Donner: 'Die garantie kan ik niet geven.' Wel zei hij: 'Iedereen kan zijn recht halen. Die garantie is er.'

De oppositiepartijen vonden de boetes van circa euro 55.000 die de Autoriteit Financiële Markten aan Dexia heeft opgelegd wegens onregelmatigheden bij het aanbieden van Legiolease-producten veel te laag. Vendrik sprak van 'idioot lage boetes. 55.000 euro, dat is één leasecontract.' Volgens Zalm is 'het belangrijkste dat de AFM heeft benoemd wat de fouten van Dexia zijn'.

Vendrik wil de politieke druk op Dexia opvoeren 'omdat de reputatieschade blijkbaar nog niet groot genoeg is'. Zalm zei dat de reputatieschade 'zo groot is dat meer schade niet meer uitmaakt. Dexia bouwt zijn markt in Nederland namelijk af.'

impact
Berichten: 2157
Lid geworden op: 04 jul 2004 17:04

Re: Zalm houdt deur open voor bemiddeling

Ongelezen bericht door impact »

Voor mij persoonlijk geldt dat de tijd van schikken voorbij is. Dexia wilde oorlog, die hebben ze nu.

Michiel Luidens

Re: Zalm houdt deur open voor bemiddeling

Ongelezen bericht door Michiel Luidens »

http://www.volkskrant.nl/economie/1094621392748.html

'Stap naar rechter in Dexia-zaak'
Van onze verslaggever Ferry Haan


DEN HAAG - Minister Donner van Justitie raadt alle gedupeerden van de aandelenlease-zaak aan zelfstandig naar de rechter te stappen. Blijven wachten op bemiddeling of op collectieve rechtszaken is gevaarlijk omdat de zaken dreigen te verjaren, zei de minister woensdag in de Tweede Kamer. Donner adviseert zelfstandige rechtsgang

Donner garandeert dat gedupeerden die ervoor in aanmerking komen, altijd een beroep kunnen doen op de rechtsbijstand. Hij wil eventueel mogelijk maken dat bepaalde gespecialiseerde advocaten meer pro Deo-toevoegingen krijgen dan normaal gesproken mogelijk is. Ook zal Donner waken over voldoende capaciteit bij de rechters om de vele rechtszaken te verwerken.


De verjaringstermijn voor het aanvechten van bijvoorbeeld huurkoopcontracten zou drie jaar zijn. Donner stelt dat verjaring in het Nederlandse rechtsstelsel van toepassing is op het aanspannen van een rechtszaak, niet op een uitspraak van de rechter. Donner hoopt wel dat na gerechtelijke uitspraken in enkele sleutelzaken, de overige gedupeerden schikkingen zullen kunnen treffen met bedrijven als Dexia en Aegon. Maar hierop wachten is onverstandig, laat de minister doorschemeren.

Minister Zalm van Financiën blijft achter de schermen in gesprek met de betrokken instellingen. Hij belooft de Tweede Kamer snel vertrouwelijk te informeren als hij vooruitgang boekt.

Eerder dit jaar liep een openlijke bemiddelingspoging van de commissie-Oosting tussen met name Dexia en mensen die met geleend geld naar de beurs gingen, stuk.

De Kamerleden Kant (SP) en Vendrik (GroenLinks) stellen dat er onvoldoende deskundige advocaten zijn voor de Legio-Lease-gedupeerden. Minister Donner wijst erop dat vorig jaar 350 duizend zaken aan de rechtsbijstand zijn toegevoegd. Op dit moment zijn 1400 gedupeerden naar de rechter gestapt, volgens Donner een relatief klein aantal op het totaal.

Het conflict tussen boze beleggers en Dexia speelt al twee jaar. Veel beleggers vinden dat zij verkeerd zijn voorgelicht over de beleggingsproducten. Klanten zeggen dat zij niet wisten dat zij met geleend geld de beurs opgingen.

Deze zomer heeft de toezichthouder AFM zes boetes uitgedeeld aan Dexia, de grootste aanbieder van aandelenleaseproducten. In totaal ging het om ruim 55 duizend euro aan boetes voor fouten bij de verkoop van beleggingen met aandelenlease.

Veel beleggers hebben zich verenigd in stichtingen. Minister Zalm deed de toezegging dat die voor vragen kunnen aankloppen bij het ministerie. Hij haastte zich te zeggen dat niet ieder individu zich daarbij kan melden.

Joshua
Berichten: 931
Lid geworden op: 01 mei 2004 11:29

Re: Zalm houdt deur open voor bemiddeling

Ongelezen bericht door Joshua »

Minister Zalm deed de toezegging dat die voor vragen kunnen aankloppen bij het ministerie. Hij haastte zich te zeggen dat niet ieder individu zich daarbij kan melden
En die breed lachende meneer denk goed bezig te zijn met het winnen van vertrouwen.......
Wie hier zijn kostbare stem aan wil vergeven weet nu dat bij een probleem hoe ver de deur van Zalm open staat.

Hij haastte zich te zeggen dat niet ieder individu zich daarbij kan melden

Het old boys network lekker eten Stap daarna in de dienstauto om met Lydia richting Apeldoorn te gaan. Prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven hebben een diner aangericht met aangename gasten

Vraagje Zalm denk je dat zij jouw ook als aangename gast hebben ervaren?

Michiel Luidens

Re: Zalm houdt deur open voor bemiddeling

Ongelezen bericht door Michiel Luidens »

Dat ligt er aan wie daar waren lijkt me. Zalm is best een geschikte peer. Politici die onder werktijd flipperen zijn zeldzaam. Ook de slotzin van zijn weblog is fraai :
Stap daarna in de dienstauto om met Lydia richting Apeldoorn te gaan. Prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven hebben een diner aangericht met aangename gasten. Om 12 uur thuis, twee tassen doorgelopen en het weblog gedaan. Wist niet dat ik het in mij had, om met Bommel te spreken.

Gast

Re: Zalm houdt deur open voor bemiddeling

Ongelezen bericht door Gast »

Michiel,

Jij kent het internet bijna uit je hoofd ik vind het iedere keer weer knap hoe je met originele sites komt. Jouw kennis van effectenlease is enorm.

Ik heb daar respect voor. :?

Michiel Luidens

Re: Zalm houdt deur open voor bemiddeling

Ongelezen bericht door Michiel Luidens »

Ik denk dat je verkeerd geinformeerd bent Jan, nog wezen fietsen vandaag ?

Gast

Re: Zalm houdt deur open voor bemiddeling

Ongelezen bericht door Gast »

Ik meen het dit compliment je bent goed geinformeerd je geeft mensen goede informatie en weet de juiste topics naar boven te brengen.

Ik vind het knap . Dag


Op de hometrainer :wink:

Michiel Luidens

Re: Zalm houdt deur open voor bemiddeling

Ongelezen bericht door Michiel Luidens »

Jammer van die hometrainer want het was heerlijk weer. Wel sportief !

Gast

Re: Zalm houdt deur open voor bemiddeling

Ongelezen bericht door Gast »

Ja Michiel dat was het ik vind je heel intelligent wat betreft je informatie naar de gedupeerden toe. Je kunt soms heel goed analyseren.

Gesloten