Riolering vs Veengrond vs HSB bouw

Goede of slechte ervaringen met aannemers, installateurs en/of glazenwassers? Geef hier jouw mening.
purgie
Berichten: 7
Lid geworden op: 04 apr 2011 11:32

Riolering vs Veengrond vs HSB bouw

Ongelezen bericht door purgie »

Ik heb sinds 6 jaar een nieuwbouwhuis. Dit huis staat op veengrond en zakt enorm. Nu zijn er allerlei problemen met de afvoer van het riool en het regenwater. De hele wijk heeft hier last van. Na nadere inspectie blijkt dat alles 'verkeerd' is aangelegt. met flexibele slangen had dit gewoon voorkomen kunnen worden maar die zijn niet gebruikt of zo knullig aangesloten dat dit na 2 jaar al kapot was gegaan.
Nu benaderen wij (iets van 20 huizen) de bouwer om dit te herstellen omdat ze wisten dat ze op veengrond aan het bouwen waren.
Wat nu ? Iemand een idee ?


Maar die reageert als volgt :Dit project is op een moeras/veengebied gebouwd. De ontwikkelaar van dit project was Phanos. HSB heeft alleen de huizen op bouwklare grond gezet en gemaakt wat in het bestek was voorgeschreven.
Het stijgen en dalen van een grondwaterpeil, waardoor er inklinking van de grond ontstaat, kun je een bouwbedrijf niet verwijten.
Het afgelopen jaar was het enorm droog. Landelijk zijn er problemen ontstaan met het grondwaterpeil en de algemene droogte van de grond. Hierover kunt u naslag doen op het internet. Dit was afgelopen maanden ook aan de orde.
In onze optiek is de gemeente aansprakelijk voor het op peil houden van het grondwaterpeil (De waterwet). Als men al wil beweren dat men de grond anders had moeten bewerken/voorzieningen om dit te voorkomen had moeten aanbrengen dan had de opdrachtgever Phanos daarvoor moeten zorgen tijdens het bouwrijp maken van de grond. Je kan je afvragen of zij toen (project is rond 2009 ongeveer ontwikkeld) op de hoogte konden zijn van de grondwerking alhier. De gemeente moet dat zeker geweest zijn: zij wisten wat ze verkochten aan de ontwikkelaar.
Samengevat: het probleem dient helaas niet aangekaart te worden bij het bouwbedrijf maar bij de ontwikkelaar of de gemeente. Phanos bestaat allang niet meer; Woningborg is dan de aangewezen partij. Echter een Woningborggarantie sluit grondwerk na 2 jaar uit van garantie.
HSB heeft hier een rechtsgang voor gevolgd en is in het gelijk gesteld; de schade aan HWA/VWA vallen in dergelijk geval niet onder de herstelplicht van de bouwer.
Het is spijtig maar helaas moeten wij u verzoek tot herstel afwijzen. Het is mogelijk een grondbedrijf in te schakelen en dit in opdracht te laten herstellen; dan ontvangen wij graag een schriftelijk opdracht van u zodat wij de gemaakte kosten in rekening kunnen brengen.

berndv
Berichten: 9056
Lid geworden op: 29 dec 2005 11:10

Re: Riolering vs Veengrond vs HSB bouw

Ongelezen bericht door berndv »

purgie schreef:
28 sep 2020 16:37
HSB heeft hier een rechtsgang voor gevolgd en is in het gelijk gesteld; de schade aan HWA/VWA vallen in dergelijk geval niet onder de herstelplicht van de bouwer.
Duidelijk verhaal toch?

Moneyman
Berichten: 19492
Lid geworden op: 18 feb 2015 11:36

Re: Riolering vs Veengrond vs HSB bouw

Ongelezen bericht door Moneyman »

Ik zou vooral nog even de onderbouwing in de vorm van de bewuste uitspraak vragen en daarmee advies bij een terzake kundig advocaat vragen.

Veldt01
Berichten: 811
Lid geworden op: 16 jul 2006 15:05

Re: Riolering vs Veengrond vs HSB bouw

Ongelezen bericht door Veldt01 »

Helder verhaal en goed onderbouwd. Overigens als dit echt het enige probleem is met de bodemdaling (wat ik me niet voor kan stellen) zou ik lekker zelf gaan graven, en goede flexkoppelingen op de buizen voor HWA en VWA aanbrengen. Stelt niet heel veel voor (schuifsysteem) en bespaart je een hoop moeite / irritatie i.v.m. het vinden van de veroorzaker.

sake1987
Berichten: 1346
Lid geworden op: 02 jun 2018 14:32

Re: Riolering vs Veengrond vs HSB bouw

Ongelezen bericht door sake1987 »

Niemand van jullie lid van Vereniging Eigen Huis?
www.eigenhuis.nl

Morganlefay
Berichten: 437
Lid geworden op: 23 dec 2016 14:53

Re: Riolering vs Veengrond vs HSB bouw

Ongelezen bericht door Morganlefay »

Bouwer wist op wat voor een grond ie bouwde. Gezien de kostenpost die deze aanpassing gaat worden zou u daar eens een goede advocaat gespecialiseerd in deze materie op kunnen zetten.

Plaats reactie