Badkamer + Toilet Plaatsen kosten

Goede of slechte ervaringen met aannemers, installateurs en/of glazenwassers? Geef hier jouw mening.
kweenie
Berichten: 14730
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Badkamer + Toilet Plaatsen kosten

Ongelezen bericht door kweenie » 17 nov 2016 13:22

Bij veel nieuwbouwprojecten worden sanitair, tegels etc met flinke korting ingekocht. Bovendien is het voor bouwers erg prettig en werkt het lekker snel als ze een hoop de zelfde standaard badkamers kunnen maken. De standaard tegels kosten dus een prikkie en worden in no-time, bijna aan de lopende band, op de muren geplakt. Daar vanaf zien betekent dus ook nauwelijks een besparing voor de bouwer. Het betekent eerder extra werk om ervoor te zorgen dat de bouwers niet toch per ongeluk de badkamer tegelen...

Jablan
Berichten: 485
Lid geworden op: 24 jan 2005 20:49

Re: Badkamer + Toilet Plaatsen kosten

Ongelezen bericht door Jablan » 09 jun 2017 21:57

Niet helemaal. zonder keuken/badkamer wordt je huis niet vrij gegeven voor bewoning. Tegen dat probleem is onze installateur opgelopen. Hij heeft zelf al een nieuw huis, maar moet de standaard ingebouwde keuken en badkamer accepteren, anders is het nl. geen huis om in te wonen. Waarin een klein land groot kan zijn :)

Kosten badkamer/toilet ... kunnen net zo hoog worden als je zelf wilt of toestaat. Hier onze ervaringen:

Huis 1, nieuwbouw in eigen ontwerp en regie. Toen de loodgieter voor het eerst langskwam, heb ik serieus de euro-tekens in zijn ogen zien draaien. Geglazuurde dakpannen zijn nu eenmaal drie keer duurder dan standaard gebakken dakpannen en de auto, die we toen hadden, was een bovenmodale gezinswagen. In werkelijkheid ging het ons om een dak, wat geen onderhoud nodig heeft en een kleinere auto was toen letterlijk te klein voor ons. Maar goed, de loodgieter dacht dat hij aan ons goed kon verdienen. We hebben hem alleen het leidingwerk laten aanleggen en weggestuurd, toen hij voor een simpele wastafelmengkraan het dubbele van de adviesprijs van de fabrikant vroeg.

Huis 2, een rijtjeshuis van 60 jaar oud, waarvan 50 jaar verhuurd als sociale woningbouw. Dat betekent ook 50 jaar onderhoud volgens woningbouw-standaard. Badkamer van 4 m2 op de 1e verdieping , toilet niet veel groter dan een bergkast direct eronder op de begane grond. Badkamer wilden we al langer vernieuwen en nu is het zover.
De klus op werkspot geplaatst en nul reacties. Blijkbaar houden vakmannen toch niet van creatieve badkamers en zelf meewerken.
Poging twee was een installateur uit de buurt. De man kwam binnen, keek niet goed, luisterde niet, was alleen geïnteresseerd om zijn 'standaard' badkamer te verkopen en die bestaat blijkbaar uit spotjes boven een wastafel, voorzetwanden en twee of drie lagen tegels over elkaar. De prijs wist hij wel. 5000 euro.
Poging drie was een andere installateur via marktplaats. De man kwam binnen en nam de tijd om rond te kijken en te luisteren. Daarna moesten we hem even met rust laten, zodat hij kon nadenken en daar kwam een keurige offerte uit. 3300 euro ex btw plus een lijst met onzekere punten en een voorlopige schatting met een minimum en maximumprijs per item. Want 50 jaar woningbouw-onderhoud kan weleens een verrassing opleveren.

We zijn met hem in zee gegaan en het gaat goed. Zo goed, dat ik hem heb aangeboden een nieuwe website voor hem te regelen, eentje die hij zelf kan bijhouden, en bij de komende offertes wil hij mij meenemen. De man is zo bezig met zijn vak, dat hij niet altijd de meest logische oplossing ziet, die ik wel zie. Dus zijn we nu aan het werk volgens het principe 'de ene hand wast de andere'.

Het meer/minderwerk valt tot nu toe mee. We hebben de badkamer zelf gestript en daar kwamen de verrassingen tevoorschijn. Een vloer, die alleen met cement is verhoogd. Tegenwoordig gebeurt dat met platen polystyreen en een beetje cement. Muren met verschillende soorten tegellijm. Een wandcontactdoos 15 cm boven de vloer, precies tussen de oude douche-aansluiting en -afvoer. Extreem slechte kwaliteit leidingen, heel zacht koper, dat je zonder kracht kunt buigen. Maar ook schimmel diep in de muur, waar de douche 60 jaar lang heeft gezeten. Een plafond van gips, dat met kippengaas en duizend spijkers vastzat. Goed, dat is er allemaal uit en we weten hoeveel tijd het kost om de muren weer vlak en glad te krijgen.

Inmiddels weten we waarom zo'n kleine ruimte 3300 euro voor de vakman moet opbrengen. Feitelijk is het 5000, maar we hebben zelf tegels, wastafel, kast, douche, douchewand gekocht. Samen met de keuken is een badkamer de duurste kamer in een huis, vanwege het vele leiding- en tegelwerk. Nieuwe wastafelaansluiting ... 8 meter leiding. Voor de douche nog een keer 6 meter. De aansluitingen zijn van RVS en dat is nooit goedkoop. Daar komen nog stroomleidingen bij en een radiator, die ook aangesloten wil worden. Vloerverwarming had gekund, maar dat levert een verliespost op bij verkoop van dit huis. Nog een prijsopdrijver: de deur en het raam zijn allebei niet meer volgens de standaard van nu. Dat wordt nog een keer maatwerk of zelf iets maken.

Jablan
Berichten: 485
Lid geworden op: 24 jan 2005 20:49

Re: Badkamer + Toilet Plaatsen kosten

Ongelezen bericht door Jablan » 09 jun 2017 22:00

en verder met deel twee van mijn verhaal
De grootste irritatie in dit project zit eigenlijk niet in de kosten of de installateur, maar in het hemeltergende aanbod in alle internetshops, woningwinkels en bouwmarkten. Totaal niet wat wij willen.
Momenteel zijn de kleuren wit, grijs, zwart in de mode bij woninginrichters. Precies die kleuren, waar je zomaar een stevige winterdepressie van kunt ontwikkelen. Dat komt er niet in, net zoals de spotjes in het plafond. Het gevolg: eindeloos rondzoeken, totdat je iets hebt, wat wel bij ons, bij het huis, bij toekomstige kopers past en voldoende tijdloos is om jaren mee te kunnen gaan.
Tegels ... gevonden op internet en afgehaald 40 km verderop.
Wastafel en bijbehorende kast uiteindelijk bij Ikea gevonden. Oftewel de winkel, die gek maakt. In het magazijn bleek de helft toch uit de showroom te moeten komen, een doos wel uit het magazijn gehaald en de laatste dozen pas na de kassa. Achterhaald winkelconcept. Helaas noodzakelijk omdat alleen deze winkel net die wastafel in het assortiment heeft, die voldoende extra ruimte biedt. Maar echt ... nooit meer daarheen, alsjeblieft.
De douche was net zo'n zoektocht. De meeste douches zijn fijn als je niet langer dan 1m80 bent en daarmee te klein voor ons. We hebben nu een model gevonden, dat 5 cm hoger dan normaal wordt opgehangen, met een verlengde buis. Maar dat gezoek naar de kortingsbonnetjes voor de bouwmarken om een normale prijs te betalen ... niet goed voor je bloeddruk, zeg ik maar.
De douchewand komt weer via internet. Waarom 8 mm veiligheidsglas in de bouwmarkt drie keer meer moet kosten ... ach ja, die kortingsbonnetjes en klantenkaarten. Waarom in de bouwmarkten nauwelijks losse douchewanden te koop zijn ... geen idee. Ach ja, toch wel. Het ontbreekt de bouwmarkten aan creativiteit. En aan goed personeel, dat meer kan dan adviseren en je naar het product met de hoogste marge sturen.
De kranen komen direct bij de fabrikant vandaan.
Electra net zo'n ramp. Gelukkig wonen we dicht aan de grens, dus ... vroem, vroem, naar een Duitse bouwmarkt. Waar men wel stopcontacten met kleppen verkoopt (minder kans op vocht) en een breder assortiment tegen normalere prijzen dan in Nederland aanbiedt.

De hele zoektocht naar spullen - onze installateur heeft dezelfde klachten over de groothandels met bouwmaterialen en gereedschappen - heeft ons wel iets opgeleverd. Vanuit de fabrikanten wordt vreselijk ingezet op een paar standaard producten en die worden gepusht. Dat levert een standaard op, die vervolgens voor een bepaalde minimumprijs wordt weggezet. 5000 euro voor een nieuwe badkamer zonder veel extra's is inderdaad hierop gebaseerd - de achterliggende berekeningen zijn allemaal gebaseerd op de gemiddelde koopkracht in Nederland. 5000 euro voor onze oude badkamer heeft echt te maken met het in één keer wegwerken van 60 jaar slecht onderhoud: alles eruit, vooral de delen waar schimmel in woont, heeft nu eenmaal zijn prijs.

Onze vakman en wij zijn in elk geval heel benieuwd wat er gebeurt, zodra alles klaar is en de foto's online komen te staan. Een plafond met ingebouwde led-strips is nieuw en leverde tot nu toe in elke winkel grote ogen op. De verkopers konden zich er niets bij voorstellen en dat is goed zo.

:D

NeoDutchio
Berichten: 5885
Lid geworden op: 17 jan 2014 22:39

Re: Badkamer + Toilet Plaatsen kosten

Ongelezen bericht door NeoDutchio » 10 jun 2017 00:15

Leuke lap tekst, geen zin om te lezen. Waarom nog reageren als de laatste reaktie al een half jaar geleden is?

kweenie
Berichten: 14730
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Badkamer + Toilet Plaatsen kosten

Ongelezen bericht door kweenie » 10 jun 2017 07:28

Mooi verhaal en voor een deel wel herkenbaar. Maar het is niet zozeer zo dat de fabrikanten of bouwmarkten zo pushen op de standaard, het is eerder andersom, dat de meeste mensen zich laten leiden door de standaard van de woonmagazines en de toonzalen zo veel mogelijk willen aansluiten bij die standaardsmaak. Als negen op tien kopers daar voor valt, dan zal de beperkte ruimte die ze hebben ook daarop zijn ingericht. Dus inderdaad zijn bijvoorbeeld in de bouwmarkten, met hun beperkte assortiment, de tegels bijna alleen te krijgen in 50 tinten grijs. Maar bij gewone winkels hebben ze zeker veel meer keus.

Wij liepen zelf in eerste instantie ook tegen die muur van dertien-in-een-dozijn aan. Maar als je ernaar vraagt, dan blijkt vaak dat de gewone winkel (en dus niet de bouwmarkt) ineens allerlei boeken heeft met honderden, zo niet duizenden, verschillende kleuren, vormen en materialen. Vaak ook gewoon bij de 'project'-sanitairwinkel bij nieuwbouw. En als het goed is, als je iemand hebt met een beetje interesse in zijn vak, dan vindt die het juist leuk als hij eindelijk eens kan meedenken met iemand die buiten de gebaande paden treedt. Waarbij de prijzen niet eens zo gek hoeven te zijn, al heb je daar wel een veel breder spectrum dan bij de bouwmarkten... je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. (En bij sommige projecten heb je wel dat de prijzen opgeklopt zijn, daar moet je zeker op letten.)

Net zo bij sanitair, de bouwmarkten hebben beperkte ruimte, en beperkt kapitaal, dus 'moeten' ze producten in assortiment nemen die redelijk veel zullen verkopen. Ook in de toonzalen van de speciaalzaken en project-winkels zullen ze toch vooral variaties op de standaard tonen. Terwijl een goede speciaalzaak een keur aan producten heeft. Een groot deel niet op voorraad, natuurlijk, maar hij zou je wel moeten kunnen helpen bij het meedenken om te vinden wat jij zoekt. (Waarbij je iha wel met een grote boog om de mooie showrooms van de grote merken en de schreeuwende internetwinkels moet lopen, omdat die juist leven van de dertien-in-een-dozijn....)

Ik herken dus veel in de frustraties van overal het zelfde in de toonzalen, maar ik deel je mening niet dat je nauwelijks ergens terecht kunt.

(Een douche kun je trouwens in het algemeen gewoon hoger ophangen dan de standaardmaat, dus je zou daarvoor volgens mij niet een heel grote zoektocht hoeven op te zetten. Ook een langere douchestang is bij de meeste merken gewoon leverbaar.)

Dat je huis persé een badkamer en keuken moet hebben en je daarom soms voor de standaard 'moet' kiezen is trouwens onzin. Die kunnen gewoon casco worden opgeleverd. Wel is het zo dat de bouwer dan geen garantie kan geven dat bijvoorbeeld de badkamer vochtdicht is/wordt, omdat dat sterk afhankelijk is van hoe de badkamer verder wordt geïnstalleerd. Dus gewoon niets laten installeren kan prima.

GJvdZ
Berichten: 7410
Lid geworden op: 03 nov 2010 13:49

Re: Badkamer + Toilet Plaatsen kosten

Ongelezen bericht door GJvdZ » 10 jun 2017 10:16

kokka schreef:poeh dat best veel.
dan heeft hij er dus gewoon eigenlijk geen zin in. of te druk met ander werk
Ik kan me inderdaad voorstellen dat een aannemer/installateur in deze tijd niet zit te wachten op dit soort klusjes waar hij niet het complete verhaal kan leveren. En dan ook nog zo'n klein badkamertje. Er zijn vast (veel) leukere klussen te vinden.

BL2
Berichten: 2750
Lid geworden op: 08 sep 2016 22:02

Re: Badkamer + Toilet Plaatsen kosten

Ongelezen bericht door BL2 » 10 jun 2017 10:20

NeoDutchio schreef:Leuke lap tekst, geen zin om te lezen
Dat jij geen zin hebt om te lezen moet je helemaal zelf weten, maar is geen post waard.
Ik waardeer het opstel van Jablan zeker, met veel plezier gelezen :D
Een plafond met ingebouwde led-strips is nieuw en leverde tot nu toe in elke winkel grote ogen op. De verkopers konden zich er niets bij voorstellen en dat is goed zo.
Ledstrips in een badkamer moet je van houden, doet al gauw wat "kermisachtig" aan als je de LEDs kan zien. Dat hadden ze jaren gelden in een Pools hotel ook. Het oogde wat goedkoop. Mooi weggewerkt voor gedempt egaal licht, dan kan het wel fraai zijn.

Jablan
Berichten: 485
Lid geworden op: 24 jan 2005 20:49

Re: Badkamer + Toilet Plaatsen kosten

Ongelezen bericht door Jablan » 10 jun 2017 11:39

Hi Kweenie,

Zoveel verschil is er niet meer tussen gewone winkels en bouwmarkten. Overal liggen de catalogi met het complete assortiment achter de toonbank en beide soorten winkels schakelen opvallend vaak anderen in om de klussen uit te voeren. Dat is niet erg, verkopen is iets anders dan installeren, maar wij doen liever direct zaken met degene, die het werk uitvoert.

Gewone sanitairwinkels zijn er bij ons vrijwel niet. De eerste installateur, die van niet-kijken, niet-luisteren en wel een prijs weten, heeft zo'n winkel. Inmiddels zijn we tevreden, dat we niet voor hem hebben gekozen. Bij een andere, grotere klus heeft hij zijn vakmanschap bewezen: toiletgroep in een bedrijfsgebouw opleveren met in elk toilet lekkende leidingen en voor het herstel nog een aparte rekening sturen ...

De man, die nu rondloopt, is wel goed, precies om wat je schrijft: hij vindt het leuk om nieuwe dingen uit te proberen en denkt heel goed mee, verandert ook van mening. Voorbeeld: de afvoer van de cv-ketel op zolder loopt ook door de badkamer en hoe werk je die weg? Kijken, nadenken, voorstellen om een voorzetwand te gebruiken om de volgende dag toch de frees in de muur te zetten en een sleuf van 4 cm diep te maken. Want het bleek toch te passen.

Mijn klacht, dat we slecht ergens terecht kunnen, komt door onze ervaring met huis 1. Daar konden wij, als particulier, bij een groothandel terecht en hebben we 1 complete dag tegenover de verkoper gezeten om in 1 keer alles uit te zoeken, te bestellen en natuurlijk te betalen. Waarbij de totaalprijs nog onder het budget lag - sommige dingen waren duurder dan gedacht, bij andere punten was er een betere en goedkopere oplossing mogelijk. Nu zijn we voor deze kleine badkamer veel meer tijd kwijt geraakt aan de zoektocht naar spullen.

Het punt 'huis zonder badkamer/keuken': in dit geval is het zo, dat de garantie op het hele huis vervalt zonder deze dingen. In mijn ogen een typisch geval van omzet-willen-maken-ten-koste-van-de-klant. Met op de achtergrond een gemeente, die ook moeilijk doet over casco-nieuwbouw (maar wel bouwvergunningen afgeeft voor huizen zonder verticale bewapening.)
BL2 schreef:En dat niet bij een of andere "niet NL" beunhaas.......
Merkwaardige opmerking. De installateur, die niet verder dan een mondelinge offerte is gekomen bij ons, is geboren en getogen in de regio. De man, die nu aan het werk is, is een Armeen. :wink:
GJvdZ schreef:Ik kan me inderdaad voorstellen dat een aannemer/installateur in deze tijd niet zit te wachten op dit soort klusjes waar hij niet het complete verhaal kan leveren. En dan ook nog zo'n klein badkamertje. Er zijn vast (veel) leukere klussen te vinden.
Terwijl het zo simpel is: jij betaalt, dus jij bepaalt en niet andersom. Bedrijven, die alleen een compleet verhaal willen leveren, zijn bij ons ook niet welkom. Juist bij dit soort bedrijven is de post meerwerk altijd erg hoog, meer dan 25% over de offerte heen.
Overigens maakt het niet zoveel uit hoe groot of klein een natte ruimte (keuken, toilet, badkamer) is: het is altijd veel werk omdat in deze ruimte alles samenkomt: riolering, water, soms ook gas, elektriciteit en alles zo moet worden aangelegd, dat bij storingen of lekkage de andere dingen wel blijven werken. Het is altijd prutsen op de vierkante meter.
BL2 schreef:Ledstrips in een badkamer moet je van houden, doet al gauw wat "kermisachtig" aan als je de LEDs kan zien. Dat hadden ze jaren gelden in een Pools hotel ook. Het oogde wat goedkoop. Mooi weggewerkt voor gedempt egaal licht, dan kan het wel fraai zijn.
LED is dit jaar echt doorgebroken, ook omdat halogeen inmiddels verboden is. LED-spotjes vind ik nu weer goedkoop eruit zien, de oplossing met strips is gewoon uitproberen en dat gebeurt in twee stappen. We oefenen met een kunststof afdekplaat van 5 euro en als de oplossing ons bevalt, wordt het een witte plaat kunststof, zodat het licht meer wordt rondgestrooid.
Kermisverlichting in de badkamer hoef ik ook niet ... dat vinden we meer iets voor de huizen van het horizontale plezier. :wink:

gemist
Berichten: 586
Lid geworden op: 13 mar 2016 00:32

Re: Badkamer + Toilet Plaatsen kosten

Ongelezen bericht door gemist » 10 jun 2017 15:19

Ik heb al jaren led in de badkamer. Niks bijzonders. Zelfs de trapleuning heeft ledstrips. En de traptredes. Nou nou, poepoe...

Jablan
Berichten: 485
Lid geworden op: 24 jan 2005 20:49

Re: Badkamer + Toilet Plaatsen kosten

Ongelezen bericht door Jablan » 22 jun 2017 11:12

Kwestie van smaak - jij hebt waarschijnlijk de 1e generatie strips in huis en daar zijn wij nooit warm mee geworden. Maar als jij het al jaren hebt, waarom dringt LED dan niet door tot de ontwerpers in de inrichtingsbranche? Je kunt met LED veel meer dan nu in de showrooms wordt getoond.


Tien dagen verder en er zijn nog veel meer verrassingen opgedoken. Bijvoorbeeld ...

De afvoer in de verhoogde vloer van de badkamer moest aangepast worden. Na het openbreken en blootleggen van de oude afvoer kwamen een paar nieuwe vloekwoorden langs en zag ik een paar hoofden schudden - verbijsterd over het vakmanschap van de aannemer, die in 1999 de vloer heeft verhoogd in opdracht van de toenmalige woningbouwvereniging.
- De afvoer van de wastafel (en cv-ketel) was verkeerd-om aangesloten, tegen de stroomrichting van het vuile water in.
- Er zat een gat in de aansluiting van de afvoer van de wasmachine op de hoofdafvoer. Gelukkig hebben we die afvoer nooit gebruikt, de wasmachine staat bij ons in de kelder, anders hadden we toch een lekkage gehad (en wel direct boven de meterkast ...)
- En hoera, nog een koppeling, die niet was verlijmd. Dat was de afvoer van de douche en verklaring voor schimmel diep in de muren.
Dit levert dan meerwerk op: 8 uur plus klein materiaal want zoveel tijd kost het om verder te breken, de nieuwe afvoer goed te plaatsen, twee keer te testen op lekkage en daarna de vloer goed dicht te maken en een nieuw plafond in het toilet eronder te plaatsen.

Twee weken vakmannen in huis maakt het makkelijker de vraag 'wat mag een badkamer en toilet kosten?' beter te beantwoorden. Als je wilt verbouwen, dan zitten de meeste kosten in het leidingwerk. Of het een grote of kleine ruimte is, doet er niet toe, het gaat om het hak- en breekwerk voor het verplaatsen van leidingen en aansluitingen. Voldoet alles nog aan de eisen en wil je alles op dezelfde plek laten, dan is zo'n verbouwing relatief goedkoop te doen.
Tweede factor is het tegelwerk. Tegels over tegels plaatsen kan niet altijd. Ik heb bij het slopen de oude tegels er vrijwel in zijn geheel afgekregen en dat is een slecht teken: de lijm is verdroogd en dan kun je er beter geen nieuwe tegels overheen zetten - na een paar jaar valt alles vanzelf van de muur af. Opnieuw: slopen en breken kosten tijd en daar zitten de echte kosten in. Om te weten wat kan: test met 1-2 tegels, dan weet je zelf of het slopen wordt of tegel-over-tegel.
Factor drie is wat je erin wilt. Sanitair is in vele kwaliteiten te koop en zelfs oude, bekende kwaliteitsmerken produceren tegenwoordig wegwerpkwaliteit. Het is een kwestie van goed rondzoeken en deels geluk hebben. Wat je bijvoorbeeld niet moet doen, is een design-regendouche kopen, waarvan de stang niet uitschuifbaar is, terwijl het aansluitpunt relatief laag zit. Deze klant van onze installateur heeft daarmee 650 euro weggegooid - na het ophangen van de douche bleek de zoon van de klant er niet meer onder te passen. 'Maar het is zo'n mooie douche' ... Altijd alles opmeten en uittekenen, dan krijg je wel spullen, waar je plezier van hebt.

Samengevat: Hoe beter je vooraf weet, wat je wilt, hoe minder ruimte overblijft voor de installateur om zijn visie door te zetten en hoe beter je binnen je budget blijft.

Gesloten