(Niet) ontstoppen voor een gigantische prijs

Goede of slechte ervaringen met aannemers, installateurs en/of glazenwassers? Geef hier jouw mening.
berndv
Berichten: 7123
Lid geworden op: 29 dec 2005 11:10

Re: (Niet) ontstoppen voor een gigantische prijs

Ongelezen bericht door berndv » 11 okt 2019 09:18

Ik ben toch eens even gaan zoeken naar mogelijkheden. Ik denk dat strafrechtelijk gezien het lastig bewijsbaar is en moeilijk om hier iets tegen te doen is. Ik zie op civielrechtelijk gebied wel een mogelijkheid als ik ga zoeken. Ik kom dan namelijk op het principe "misbruik van omstandigheden" zoals dit is geregeld in het burgerlijk wetboek, Boek 3 artikel 44
Misbruik van omstandigheden is aanwezig, wanneer iemand die weet of moet begrijpen dat een ander door bijzondere omstandigheden, zoals noodtoestand, afhankelijkheid, lichtzinnigheid, abnormale geestestoestand of onervarenheid, bewogen wordt tot het verrichten van een rechtshandeling, het tot stand komen van die rechtshandeling bevordert, ofschoon hetgeen hij weet of moet begrijpen hem daarvan zou behoren te weerhouden.
Maar ik weet niet of deze situatie voldoet aan de criteria die hiervoor nodig zijn. Maar wellicht dat 1 van de aneren die de wet wat beter kennen dan ik dit misschien kunnen aanvullen.

Ook zit in dit artikel nog wel een grond voor bedreiging:
Bedreiging is aanwezig, wanneer iemand een ander tot het verrichten van een bepaalde rechtshandeling beweegt door onrechtmatig deze of een derde met enig nadeel in persoon of goed te bedreigen. De bedreiging moet zodanig zijn, dat een redelijk oordelend mens daardoor kan worden beïnvloed.
https://wetten.overheid.nl/BWBR0005291/ ... _Artikel44

Moneyman
Berichten: 13879
Lid geworden op: 18 feb 2015 11:36

Re: (Niet) ontstoppen voor een gigantische prijs

Ongelezen bericht door Moneyman » 11 okt 2019 10:13

Ja, civielrechtelijk zijn er wel meer opties. De door jou genoemde "misbruik van omstandigheden" is de meest logische. Bedreiging is veel moeilijker aannemelijk te maken. Probleem is alleen dat iedereen al betaald heeft en dus zelf zal moeten dagvaarden om geld terug te vorderen. Voor veel mensen is dat een te grote stap en een te groot (financieel) risico. En daarom blijft dit probleem in stand...

Plaats reactie