LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] nieuwe cv -ketel, (nog) niet zuiniger

Goede of slechte ervaringen met aannemers, installateurs en/of glazenwassers? Geef hier jouw mening.
harry36
Berichten: 25
Lid geworden op: 21 jul 2005 19:41

nieuwe cv -ketel, (nog) niet zuiniger

Ongelezen bericht door harry36 » 25 jan 2006 21:52

Beste lezers,

Een tijdje geleden heb ik hier een topic geopend omdat ik zat te twijfelen tussen een NEFIT cv ketel of een ITHO klimax-2 cv-ketel.

Om een lang verhaal kort te houden heb ik gekozen voor de ITHO klimax 2. Dit is een vrij nieuw merk op deze markt, volgens de installateur SUPER-zuinig. En ik durf wel wat te gokken (NEFIT is natuurlijk zeer bekend)

De installateur heeft hem keurig netjes geinstalleerd, prima vakwerk.

Alleen het resultaat valt me vies tegen. Ik heb in de laatse 6 weken van mijn oude ketel (grote BUDERUS in combinatie met Vailliant badgeiser) dagelijks de meterstand genoteerd en de gem buitentemperatuur. Ik verbruikte gemiddeld 38 m3 gas per dag.

Nu met deze ITHO zit ik op 45 m3 gas per dag. (bij de zelfde temp.)

Ik heb dit gemeld bij de installateur, deze heeft de instellingen geweizigd en hij zou contact opnemen met ITHO.

Hierop is er iemand van de td van ITHO langsgekomen en heeft wat metingen uitgevoerd. Uit deze metingen bleek dat er iets niet in orde was met mijn nieuwe ITHO. Hij is paar dagen later terug gekomen en heeft de "brander-automaat" vervangen. Nu zou het beter moeten zijn.

Dit is nu 2 dagen geleden, en ik zit nu op 47 m3 per dag, echter is de buitentemperatuur wat lager dan bij de metingen vorige situatie. Dus is het even wachten op temperaturen die ik kan vergelijken met dezelfde temperaturen waarbij ik heb gemeten in de oude situatie.

Eerlijk gezegd baal ik van de situatie, mijn oude vertrouwde BUDERUS was nog lang niet versleten, maar ik wilde graag wat "bezuinigen"

Kan ik van de installateur verlangen dat deze alsnog een andere ketel (NEFIT of weer een BUDERUS) installeerd en deze ITHO weer terugneemt ?? :oops:

Snertjong
Berichten: 141
Lid geworden op: 07 jun 2005 22:52

Re: nieuwe cv -ketel, (nog) niet zuiniger

Ongelezen bericht door Snertjong » 25 jan 2006 23:30

Harry !! Woon je soms in de brabant-hallen ???

45 m3 per dag ???

FlipKaneel
Berichten: 276
Lid geworden op: 24 sep 2005 23:47

Re: nieuwe cv -ketel, (nog) niet zuiniger

Ongelezen bericht door FlipKaneel » 26 jan 2006 13:23

Toen wij een nieuwe ketel hadden schoot het verbruik ook omhoog. Na wat lezen door de handleiding bleek dat er bij ons een stand opstaat die het water warm houdt. Dit hebben we uitgezet en nu gaat het goed.
Misschien dat er bij jou ketel ook zoiets opzit.

tukker2
Berichten: 74
Lid geworden op: 26 jan 2006 12:50

Re: nieuwe cv -ketel, (nog) niet zuiniger

Ongelezen bericht door tukker2 » 26 jan 2006 17:58

Harry wat denk je zelf zou de installateur de cv ketel terug nemen?
Ik zelf ben loodgieter cv monteur en heb al wat cv ketels geplaatst in mijn leven van jou cv ketel ITHO klimax-2 heb ik nog nooit van gehoord het is natuurlijk zo dat een installateur afgaat op de informatie die hij van de firma krijgt die de cv ketel levert. Het zal natuurlijk best een goede cv ketel zijn maar om als eerste een vreemde ketel nemen zou ik persoonlijk niet doen. En de buderus is een goede cv ketel geen poespas een gasbrander en een pomp dat is alles de nieuwe ketels zitten zoveel onzin dat menig installateur er haast geen kaas van heeft gegeten laat staan hoe hij precies werk. Een voordeel is dat je hem hebt laten instaleren door een erkende vakman, dus de garantie is wat dat betreft wel goed.
Nogmaals met een nieuwe cv ketel is het altijd zo dat de kinderziekte er eerst uit moeten nefit heeft wel een reputatie hoog te houden een goede concurrent van ze is atag die twee leveren een goede cv ketels dus ze zullen er alles aan doen om zo goed mogelijk product op de markt te brengen. En dat over een super zuinige cv ketel die ieder merk levert. Gaat de vlieger alleen op als zij zelf het huis mogen bouwen en de cv installeren dan haal je werkelijk het hoogste rendement eruit.

berna
Berichten: 154
Lid geworden op: 29 sep 2005 21:37

Re: nieuwe cv -ketel, (nog) niet zuiniger

Ongelezen bericht door berna » 31 jan 2006 16:16

Een hoog gasverbruik wordt (bijna) nooit veroorzaakt door het cv-toestel, maar door de cv-installatie en / of de regeling. Wanneer men een HR-toestel aan een installatie koppelt die niet waterzijdig is ingeregeld loop men een groot risico op een fors verhoogd gasverbruik. Bij de keren dat het wel aan het toestel ligt is vaak een doorlekkende driewegklep de oorzaak.
Dus, laat de installateur uw installatie eens waterzijdig inregelen (zouden ze trouwens bij alle installaties moeten doen, maar ja installateurs willen altijd incasseren en zo snel mogelijk weg)
Vr Gr Berna

QE2
Berichten: 4
Lid geworden op: 04 mar 2006 21:16

Re: nieuwe cv -ketel, (nog) niet zuiniger

Ongelezen bericht door QE2 » 04 mar 2006 21:35

Heb je wel voldoende radiator vermogen om met een lage temperatuur de boel warm te krijgen.

harry36
Berichten: 25
Lid geworden op: 21 jul 2005 19:41

Re: nieuwe cv -ketel, (nog) niet zuiniger

Ongelezen bericht door harry36 » 05 mar 2006 14:10

iedereen bedankt voor zijn reactie.

De installateur heeft alles gecontroleerd, ze gaan nu de leidingen vervangen door dikkere buizen. De warmte moet nu door een te dunne leiding worden gestuwd, zegt men.

Na vervanging van deze buizen, zal de ketel zeker een stuk zuiniger zijn.

Komende week gaat dat gebeuren,


wordt vervolgd.

peter76
Berichten: 4
Lid geworden op: 17 mar 2006 20:48

Re: nieuwe cv -ketel, (nog) niet zuiniger

Ongelezen bericht door peter76 » 17 mar 2006 20:55

Het gebeurd heel vaak dat mensen kiezen voor een combi toestel die meer warmtapwater kan leveren, bijvoorbeeld de oude vaillant kon waarschijnlijk 6 liter per minuut verwarmen en de nieuwe itho 9 liter/min
dan is het uiteraard logisch dat er ook meer verbruikt wordt, ook al is er dan een hoog rendementstoestel geplaatst.

arie33
Berichten: 6
Lid geworden op: 01 jul 2005 16:35

Re: nieuwe cv -ketel, (nog) niet zuiniger

Ongelezen bericht door arie33 » 22 mar 2006 23:15

die berna heeft het bij het goeie eind. Het trieste is dat bijna alle mensen alleen maar een nieuwe cv ketel aanschaffen en verder niks doen aan de installatie. Helaas voor een aantal van deze mensen wonen ze in een huis met een installatie die berekent is met methodes van de jaren 60/70/80. Toen stookte men op 90/70 en nu op 70/55,waar de nieuwe generatie cv ketels ook voor bedoeld zijn.
Laat de installatie opnieuw berekenen,overal inregel ventielen plaatsen bij de radiatoren en die dan ook inregelen !

roelofvk
Berichten: 2
Lid geworden op: 18 okt 2006 09:54

Re: nieuwe cv -ketel, (nog) niet zuiniger

Ongelezen bericht door roelofvk » 18 okt 2006 10:10

Ik heb in augustus 2005 mijn 12 jaar oude Nefit ketel (van de eerste HR-generatie) vervangen door een ITHO Klimax2. Ik ben daarna terug gegaan van 3800 M3 per jaar naar 2700.

Hoe valt dat te rijmen met jouw ervaring? Ik denk o.a. hierom:
- het oude systeem werkte met 90/70 temperaturen, het nieuwe met lagere waardoor de nieuwe ketel altijd in het HR-bereik werkt.
- ik gebruik nu niet alleen een modulerende ketel maar ook een modulerende thermostaat. Omdat ik nu minder temperatuur 'overshoot' heb, zal de ketel ook eerder afslaan (of op een laag pitje gaan branden) dan de oude.

In mijn ervaring is de gemiddelde Nederlandse CV-boer volledig gericht op Nefit. Bovendien worden ze ook gehersenspoeld door Nefit en zijn ze erg bang om andere dingen toe te passen. De 3 CV-boeren die mij offreerden zeiden alle 3 dat er op de ITHO ketel géén modulerende thermostaat paste omdat dat alléén bij Nefit zou kunnen!

Stelletje sukkels.

BounceMeister
Berichten: 58
Lid geworden op: 22 jan 2004 19:31

Re: nieuwe cv -ketel, (nog) niet zuiniger

Ongelezen bericht door BounceMeister » 25 okt 2006 15:12

tukker2 geeft het precies weer zoals het tegenwoordig gaat met de zogenaamde "erkende installateurs":
En de buderus is een goede cv ketel geen poespas een gasbrander en een pomp dat is alles de nieuwe ketels zitten zoveel onzin dat menig installateur er haast geen kaas van heeft gegeten laat staan hoe hij precies werk.

Dat tegenwoordig alles 70/55 zou zijn is ook niet waar. Onze nieuwbouwwoning (project van bijna 100 woningen) werd in 2006 nog gewoon standaard opgeleverd met een 90/70 (wel modulerende) installatie omdat dat goedkoper is om te installeren (vanwege kleinere radiatoren). Schijn-argument was dat kleinere radiatoren optisch mooier zijn. We hebben zelf meer betaald voor een 80/60 systeem maar dit bleek achteraf niet gerealiseerd te kunnen worden wegens beperkingen in de AWB ketel, welke overigens volgens de specificaties wel 80/60 zou moeten zijn. Na lang heen en weer schrijven en diverse monteurs over de vloer hebben we nu dus een 80/60 systeem (grote radiatoren) wat draait op 90/70 stooklijn, het is wel lekker snel warm.

Mijn ervaring is dat beloftes van fabrikanten en installateurs nooit 100% nagekomen worden. De specificaties zijn veel te rooskleurig en er is vaak onvoldoende kennis in huis om een goed advies te kunnen geven.
Vaak krijg je zelf de schuld door allerlei andere factoren die wellicht mee zouden kunnen spelen in de oorzaak van het probleem.

Je kan overigens niet zomaar van 90/70 naar 70/55 overstappen. Je zult in ieder geval de radiatoren fors moeten vergroten, of efficiëntere modellen ophangen en wellicht ook de leidingen aanpassen.

chat
Berichten: 244
Lid geworden op: 16 mar 2006 14:47

Re: nieuwe cv -ketel, (nog) niet zuiniger

Ongelezen bericht door chat » 26 okt 2006 00:11

Efficientere modellen?

Isoleren is ook een punt om je overcapaciteit om te zetten in verlaging van cv temperatuur.

Berekeningen gaan uit van -10 graden, waneer is dit tegenwoordig, verlaging is veelal wel te doen.

Voorbeeld van 90/70 en 80/60 is 10 graden verschil en net echt dramatisch voor het radiator vermogen.

NAK
Berichten: 1864
Lid geworden op: 08 dec 2004 19:38

Re: nieuwe cv -ketel, (nog) niet zuiniger

Ongelezen bericht door NAK » 27 okt 2006 15:00

In september 2006 heeft de Consumentenbond een nieuwe cv-keteltest gepubliceerd. De Itho HR-combiketel Kli-Max 2 type HR24 CW4 is in deze test als beste getest en heeft dan ook als enige het predikaat ‘Beste Koop’ gekregen. Klik hier voor meer informatie over deze unieke ketel.
harry36,
Hierboven staat de tekst waarmee Itho haar site opsiert.

Informeer eens bij de consumentenbond hoe zij aan die prachtige resultaten komen.

Succes

Gesloten