Verhuurder plaats warmtepomp met grote gevolgen?

Goede of slechte ervaringen met aannemers, installateurs en/of glazenwassers? Geef hier jouw mening.
Ivo.w
Berichten: 887
Lid geworden op: 18 feb 2018 12:07

Re: Verhuurder plaats warmtepomp met grote gevolgen?

Ongelezen bericht door Ivo.w »

Voor een comfortabele temperatuur in huis moeten de volgende zaken op elkaar afgestemd zijn:
- Warmtebehoefte (warmteverlies)
- Capaciteit van de warmtepomp
- Capaciteit van het afgiftesysteem (radiatoren, vloerverwarming).

Volgens de Trias Energetica is de eerste stap naar duurzaamheid het beperken van de energiebehoefte, in geval van warmte doe je dat voornamelijk door te isoleren, isoleren en nog eens isoleren.

De tweede stap is het gebruik van efficiënte installaties: lage temperatuurverwarming (is ook met gas cv zo'n 15% zuiniger!) en bijvoorbeeld gebruik van een warmtepomp (20-40% CO2 reductie ten opzichte van gas-cv)

De derde stap is duurzame opwekking.

Wanneer je de stappen door elkaar gaat gooien en zaken niet goed op elkaar afstemd, kan dat tot onnodige kosten en comfortverlies leiden. Onnodige kosten omdat je een grote warmtepomp aanschaft, terwijl je na isolatie met een veel goedkoper en kleiner model toe kan. En comfortverlies omdat de warmtepomp misschien wel genoeg capaciteit heeft, maar het afgiftesysteem niet bij lage temperaturen. Dat laatste lijkt hier het geval. Dat kost extra stookkosten, omdat de warmtepomp op een hogere temperatuur moet werken dan wat optimaal zou zijn.

In dit geval moeten vooral isolatie en daarnaast eventueel het afgiftesysteem verbeterd word. Uit ervaring kan ik vertellen dat zodra dat op orde is, een warmtepomp een uitstekend apparaat is om je woning te verwarmen met lage kosten.

ghelsendoorn
Berichten: 8
Lid geworden op: 30 dec 2017 15:09

Re: Verhuurder plaats warmtepomp met grote gevolgen?

Ongelezen bericht door ghelsendoorn »

Ik vermoet dat de warmtepomp te klein is en te weining kw verwarming leverd, daardoor de springt de ketel continu bij. de retour temperatuur is belangrijk dat die zo laag mogelijk is. Aanvoer temperatuur kun je verhogen, als je de retour op 45 ongeveer kunt houden.Verder isoleren tocht plekken aanpakken. En verder lage temperatuur radiatoren plaatsen.

Gesloten