Coronavirus - algemeen topic

Lady1234
Berichten: 15059
Lid geworden op: 02 nov 2017 16:04

Re: Coronavirus - algemeen topic

Ongelezen bericht door Lady1234 »

We weten enkel wat u zelf neergezet hebt.

U zit voortdurend af te geven op ouderen die zich niet aan de regels zouden houden.

Maar dat doet u dus zelf ook niet. Mag van mij, maar houd dan op over anderen.

witte angora
Berichten: 23545
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Coronavirus - algemeen topic

Ongelezen bericht door witte angora »

Sorry Lady, ik hou me juist wél aan de regels. Dat leg ik iedere keer uit. Maar dat wil je kennelijk niet weten.

Lady1234
Berichten: 15059
Lid geworden op: 02 nov 2017 16:04

Re: Coronavirus - algemeen topic

Ongelezen bericht door Lady1234 »

Ja, met in uw achterhoofd, wat doen al die oudjes buiten, net nu ik wil wandelen, wil zwemmen, naar een museum, of naar de super.

Kunnen die voor hun eigen “veiligheid” niet beter achter de geraniums blijven zitten?

Jablan
Berichten: 1941
Lid geworden op: 24 jan 2005 20:49

Re: Coronavirus - algemeen topic

Ongelezen bericht door Jablan »

Jose2501 schreef:
19 sep 2020 14:48
@jablan jullie moeten weer in quarantaine? Terwijl jullie al besmet zijn geweest? Wij hebben doktersverklaring. Jullie niet?
We hebben sleutelposities met voorbeeldfunctie en werkelijk, zwaaien met doktersverklaring heeft een averechts effect. Mensen worden jaloers, het levert roddel en achterklap op en nu direct aan het werk gaan, gaat ten koste van onze geloofwaardigheid. Uiteindelijk gaat het maar om 6 werkdagen, niet de moeite waard.
fonsflons schreef:
19 sep 2020 15:10
Zijn hier meer mensen bekend met de onderzoeken van Maurice de Hond ivm aerosolen en wijze van besmettingen?
Maurice de Hond volg ik niet, maar aerosolen spelen in de Duitstalige landen een grote rol in alle discussies. Juist de kans op besmetting door aerosolen is een belangrijk argument achter de mondkapjesplicht in de rest van Europa. Simpel voorbeeld om aerosolen zichtbaar te maken: uitademen op een koud glas of een bril. Je ziet direct hoeveel vocht in je adem zit.

Lowieze
Berichten: 3193
Lid geworden op: 30 nov 2017 10:09

Re: Coronavirus - algemeen topic

Ongelezen bericht door Lowieze »

“Sommige wetenschappers denken dat onze weerstand in de winter slechter is. ,,Een lage dosis vitamine D speelt daarbij een rol'', stelt de Groningse biomedisch natuurkundige Reindert Graaff. Ons lichaam maakt vitamine D zelf aan onder invloed van zonlicht, dat draagt bij aan een goede werking van het immuunsysteem. ,,Studies tonen aan dat mensen met een vitamine D-tekort ernstiger ziek worden van corona'', zegt Graaff.

Hij wijst op onderzoek in het Duitse Heidelberg, waaruit bleek dat coronapatiënten met een vitamine D-tekort vijf keer vaker aan de beademing kwamen en achttien keer zo vaak overleden. Spaans onderzoek concludeerde dat coronapatiënten die vitamine D kregen significant minder vaak op de ic belandden. Nu de donkere dagen naderen, is het volgens Graaff voor groepen die weinig vitamine D binnenkrijgen extra belangrijk supplementen te slikken. Dat zijn bijvoorbeeld ouderen en mensen met een donkere huidskleur. Niet iedereen is van de werking overtuigd. Het RIVM laat weten 'niet actief bezig te zijn met vitamine D in relatie tot Covid-19'. Volgens het Voedingscentrum is onvoldoende aangetoond dat extra vitamine D het risico op infectie met corona vermindert. Peter van der Voort, hoofd intensive care UMC Groningen: ,,In theorie klopt het, maar op de ic's lukt het niet om het echt hard te maken.'' “

Bron: AD

Jammer dat het RIVM hier niet mee bezig is. Ook huisartsen besteden er veel te weinig aandacht aan dat ouderen boven de 70 jaar, juist de risicogroep voor het coronavirus, vaak een tekort hebben aan vitamine D.
Nog steeds wordt dat niet belangrijk genoeg gevonden, terwijl het heel eenvoudig via supplementen aangevuld kan worden.

witte angora
Berichten: 23545
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Coronavirus - algemeen topic

Ongelezen bericht door witte angora »

Dus eigenlijk moeten mensen wat meer naar buiten. Al is het een kop koffie op het balkon drinken, als je maar in de buitenlucht bent.

Lowieze
Berichten: 3193
Lid geworden op: 30 nov 2017 10:09

Re: Coronavirus - algemeen topic

Ongelezen bericht door Lowieze »

witte angora schreef:
21 sep 2020 09:30
Dus eigenlijk moeten mensen wat meer naar buiten. Al is het een kop koffie op het balkon drinken, als je maar in de buitenlucht bent.
Dat is natuurlijk altijd goed, maar als je ouder wordt, neemt je lichaam vit. D slechter op. Dus is er nog een grote kans dat je tekort komt. Bewegen waarbij je goed je botten belast, dus wandelen, hardlopen, tennissen etc. is ook heel goed voor je botten. Zwemmen en fietsen (zeker op een elektrische fiets) helpt niet echt omdat je hierbij je botten minder belast, maar is natuurlijk wel goed voor je spieren.
https://www.bewegenzonderpijn.com/vitamine-d/

Jablan
Berichten: 1941
Lid geworden op: 24 jan 2005 20:49

Re: Coronavirus - algemeen topic

Ongelezen bericht door Jablan »

Lowieze schreef:
21 sep 2020 09:27
Jammer dat het RIVM hier niet mee bezig is. Ook huisartsen besteden er veel te weinig aandacht aan dat ouderen boven de 70 jaar, juist de risicogroep voor het coronavirus, vaak een tekort hebben aan vitamine D. Nog steeds wordt dat niet belangrijk genoeg gevonden, terwijl het heel eenvoudig via supplementen aangevuld kan worden.
Dit mag je zonder meer uitbreiden naar de hele bevolking. Bij ouderen zie je de tekorten wel sneller, maar de relatie 'evenwichtige voeding en weerstand' speelt in elke leeftijdsgroep. Wij hebben het advies gekregen door te gaan met de supplementen, wel in een fors lagere dosis dan in mei, omdat het lichaam anders 'lui' wordt.

__________

Via NDR/WDR (ja, ik heb tijd om mijn info-achterstand in te lopen.)

Aerosolen en maskers: de aanwijzingen verdichten zich, dat maskers - mits correct gedragen, dus over mond en neus - het besmettingsrisico aanzienlijk verlagen, voor drager en voor anderen. Hoe dichter de stof, hoe beter de aerosolen worden tegengehouden.

Immuun of niet? Naar aanleiding van Corona is in Azië bij mensen, die indertijd Sars1 of Mers hebben gehad, opnieuw bloed afgenomen en getest. Het immuunsysteem reageerde direct. Conclusie: het is behoorlijk zeker, dat wie Covid19 heeft gehad, voor de rest van het leven goede bescherming heeft tegen het huidige virus en de lichte mutaties ervan, omdat de T-geheugencellen goed reageren op nieuw contact met het bekende virus, ook meer dan een decennium later.

Herbesmettingen worden in wetenschappelijke kring afgewezen. Rond de gemelde gevallen uit Hong Kong, Nederland en België bestaan te veel vraagtekens. Er is niet altijd op de goede manier getest of de goede test gebruikt.
Na een besmetting moet je geen tweede PCR-test (die met wattenstaaf in neus of keel) willen, alleen een bloedtest op de aanwezigheid van het virus en een analyse van de T-cellen bieden zekerheid. Het meest waarschijnlijk aan het fenomeen 'herbesmetting' is het opleven van het virus. Anders gezegd: deze mensen zijn te vroeg genezen verklaard. Artikelen hierover zitten in de pijplijn 'controle en beoordeling'.
(Ik hoop, dat die artikelen net zo groot worden gebracht als het nieuws van de 2e besmetting.)

Momenteel gaat Sars-CoV2 rond in het meer gezonde deel van de bevolking. Dat zal ook zo blijven, omdat lang niet iedereen alle symptomen krijgt. Met alleen keelpijn denk je eerder aan een gewone verkoudheid (of te enthousiaste intieme momenten of gekruid eten) als oorzaak, zeker als de keelpijn na een paar dagen voorbij is.
Bovendien wordt niet systematisch getest, waardoor een scheef beeld ontstaat. Als je alleen reizigers test, leidt dat tot dichte grenzen. Test je alleen volwassenen, krijg je teveel beperkingen voor deze groep en zie je kinderen over het hoofd als mogelijke verspreiders. Iets minder vrijblijvendheid bij de testen en meer steekproeven leiden tot een beter beeld, daarmee tot minder paniek en betere adviezen/maatregelen.

Perculatie. Hoe gaat de verspreiding van het virus? Niet via de animatie van dit voorjaar, waarin personen als bolletjes werden weergegeven om de infectie-keten weer te geven en langzaam maar zeker iedereen besmet raakt. Het gaat veel meer om groepsgewijze besmettingen: lange tijd weinig mensen besmet en opeens is iedereen binnen dezelfde sociale groep ziek. Reden: de manier van leven. Op werkdagen hebben de meeste mensen alleen contact met dezelfde mensen (tot morgen!), in het weekend is veel breder (tot over 8 weken!). Het hangt er maar net vanaf op welke dagen van de week je het meest besmettelijk bent, wie je besmet. Dit als aanvullende verklaring voor het groeiend aantal besmettingen momenteel.
Voor mij aannemelijk: we kijken al maanden elke dag even naar de cijfers uit Kroatië en daar zie je dit effect sterk terug: sommige regio's staan wekenlang op 1-2 besmettingen en dan opeens 2 weken lang op 100-200 personen met Covid19. Frankrijk laat hetzelfde beeld zien.

Jablan
Berichten: 1941
Lid geworden op: 24 jan 2005 20:49

Re: Coronavirus - algemeen topic

Ongelezen bericht door Jablan »

En direct de rest:

Kunnen we zonder lockdown? De Japanse aanpak n dit voorjaar biedt een aanknopingspunt.
Naast het natrekken van contacten ook vragen naar waar je denkt, dat je besmet bent geraakt en specifiek de vraag naar 'cluster-ontmoetingen' zoals kroegbezoek, bruiloften, uitvaarten, verenigingen, tijdens de zatermiddagspits door de supermarkt. Bij besmetting moet Iedereen uit zo'n cluster thuisblijven, geen 14 dagen, gene 10 dagen, wel minstens 3-4 dagen, omdat dit de dagen zijn, waarop je zelf het meeste anderen besmet. (Laatste stand: 2 dagen voor de eerste symptomen tot 4 dagen na de eerste symptomen, ben je zelf een verspreider, het meest op de dag voor de eerste symptomen.)
Het Nederlandse 'vermijd drukte' is hier te algemeen. Het natrekken van contacten is minder effectief dan mensen vragen zelf bij te houden waar ze zijn geweest en zo de plekken met een hoog risico op besmetting eruit te halen. Op deze manier kun je sneller de besmettings-clusters opsporen en dat was in Japan een erg effectieve manier om overbelasting van de ziekenhuizen te voorkomen. Wel is het nodig, dat testuitslagen zo snel mogelijk komen, je binnen een paar uur getest kunt worden en de uitslag wordt uitgebreid met een indicatie van de besmettelijkheid, zodat het advies 'thuisblijven' met een concreet aantal dagen kan worden aangegeven.

in ontwikkeling zijn 'zwangerschapstesten': een strip, waarop de aanwezigheid van antistoffen wordt gemeten. Anders dan bij een zwangerschap met een ja/nee uitslag, vertelt deze test hoe ver je bent met Covid19, of je anderen nog besmet of niet, of je nog moet thuisblijven of niet. Heel snel zullen deze testen niet komen, omdat ze moeten worden gestandariseerd en door de EU gecertificeerd.

Lowieze
Berichten: 3193
Lid geworden op: 30 nov 2017 10:09

Re: Coronavirus - algemeen topic

Ongelezen bericht door Lowieze »

“ Wel is het nodig, dat testuitslagen zo snel mogelijk komen, je binnen een paar uur getest kunt worden en de uitslag wordt uitgebreid met een indicatie van de besmettelijkheid, zodat het advies 'thuisblijven' met een concreet aantal dagen kan worden aangegeven.“

Dit wordt een steeds groter probleem. Onderwijs- en zorgpersoneel kunnen al voorrang krijgen bij het aanvragen van een test, de politie wil dit nu ook graag.
Dus de “gewone man” moet maar blijven wachten of eventueel 200 km rijden naar een teststraat die een plekje heeft.
Wat doe je dan, als je je beroerd voelt? Niet meer laten testen toch?

Jablan
Berichten: 1941
Lid geworden op: 24 jan 2005 20:49

Re: Coronavirus - algemeen topic

Ongelezen bericht door Jablan »

Ach, de politie ook al. Iedereen vindt zichzelf heel erg belangrijk tegenwoordig ;-)

Daarom haal ik hier de Japanse aanpak aan. Is dit voorjaar helemaal langs mij heengewaaid, maar het vragen naar waar je bent geweest en de overige mensen vragen 3-4 dagen thuis te blijven, heeft in dat land de verspreiding enorm beperkt. Levert natuurlijk heel andere berichten op: 'Wie op vrijdagavond in de buurtsuper is geweest, moet opletten op symptomen zoals een verhoogde temperatuur en graag 3-4 dagen thuisblijven'. Zo heb je meer tijd om doelgericht te testen, overbelasting bij de laboratoria tegen te gaan.


Om met Lubach op Zondag te spreken: ik neem nu even anderhalve meter afstand tot de materie in acht :D
Laatst gewijzigd door Jablan op 21 sep 2020 13:40, 1 keer totaal gewijzigd.

witte angora
Berichten: 23545
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Coronavirus - algemeen topic

Ongelezen bericht door witte angora »

Jablan schreef:
21 sep 2020 13:21
'Wie op vrijdagavond in de buurtsuper is geweest, moet opletten op symptomen
Het zou wel een hele hoop gedoe schelen. Van het weekend in twee Ikea's en een Mac... koffie gedronken. Een gedoetje: papieren invullen, gezondheidscheck, tafelnummer toegewezen krijgen, etcetera. Echt gezellig werd het er niet van. En dan is er iemand besmet, en dan? Dan moeten ze al die formuliertjes gaan zitten uitzoeken wie er op die tijd daar in de buurt geweest is om vervolgen iedereen na te bellen. Terwijl je ook op de beddenafdeling naast elkaar kunt hebben gestaan.

Mij lijkt het slimmer als er een site komt waar je per regio kunt zien waar er op welke tijdstippen besmettingen zijn geweest. Mensen kunnen dan zelf nagaan of ze toevallig op die plek waren. Het vergt misschien een beetje zelfdiscipline, dat is waar. Maar degenen die niks willen werken toch al niet mee, en voor degenen die wel mee willen werken zal het wel lukken. Voor de GGD's zou het een hoop werk schelen, maar ook voor restaurants, zwembaden en al die dingen meer wordt het makkelijker.

Lowieze
Berichten: 3193
Lid geworden op: 30 nov 2017 10:09

Re: Coronavirus - algemeen topic

Ongelezen bericht door Lowieze »

witte angora schreef:
21 sep 2020 13:36
(....)

Mij lijkt het slimmer als er een site komt waar je per regio kunt zien waar er op welke tijdstippen besmettingen zijn geweest. Mensen kunnen dan zelf nagaan of ze toevallig op die plek waren. Het vergt misschien een beetje zelfdiscipline, dat is waar. Maar degenen die niks willen werken toch al niet mee, en voor degenen die wel mee willen werken zal het wel lukken. Voor de GGD's zou het een hoop werk schelen, maar ook voor restaurants, zwembaden en al die dingen meer wordt het makkelijker.
Met deze methode mag je dan wel een rooster gaan opstellen. Op maandag ben ik met de bus naar het ziekenhuis geweest, daarna in de stad gewacht tot de volgende bus terug ging.
Dinsdag naar de supermarkt en de slager, ‘s middags staan praten met 2 buren.
Woensdag etc etc

En dat moet je dan ook nog allemaal achteraf gaan controleren? Is toch niet te doen.

witte angora
Berichten: 23545
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Coronavirus - algemeen topic

Ongelezen bericht door witte angora »

Maar nu moet de GGD het allemaal gaan doen. Zie jij dat zitten, met het toenemende aantal besmettingen? Vandaag zijn het er ruim 2200. Op een maandag dus. Het zal de komende tijd alleen maar meer worden.

Zie jij het zitten dat de GGD gaat vragen waar die 2200 allemaal geweest zijn, om vervolgens die locaties af te bellen op zoek naar de gegevens van bezoekers rond dezelfde tijdstippen,, om vervolgens al die mensen te gaan bellen?

sjohie
Berichten: 9519
Lid geworden op: 29 okt 2011 10:36

Re: Coronavirus - algemeen topic

Ongelezen bericht door sjohie »

witte angora schreef:
21 sep 2020 15:26
Maar nu moet de GGD het allemaal gaan doen. Zie jij dat zitten, met het toenemende aantal besmettingen? Vandaag zijn het er ruim 2200. Op een maandag dus. Het zal de komende tijd alleen maar meer worden.

Zie jij het zitten dat de GGD gaat vragen waar die 2200 allemaal geweest zijn, om vervolgens die locaties af te bellen op zoek naar de gegevens van bezoekers rond dezelfde tijdstippen,, om vervolgens al die mensen te gaan bellen?
Of ze zouden iets geautomatiseerds kunnen gebruiken, maar dat zou dan wel iets moeten zijn wat mensen vaak bij zich hebben. Zeg een smartphone met een app ofzo.... Owww, wacht, dat is er al. :roll:

Nijogeth
Berichten: 4308
Lid geworden op: 28 apr 2017 19:51

Re: Coronavirus - algemeen topic

Ongelezen bericht door Nijogeth »

Jablan schreef:
21 sep 2020 13:21
Daarom haal ik hier de Japanse aanpak aan. Is dit voorjaar helemaal langs mij heengewaaid, maar het vragen naar waar je bent geweest en de overige mensen vragen 3-4 dagen thuis te blijven, heeft in dat land de verspreiding enorm beperkt.
Die aanpak heb ik in dit topic ook wel eens genoemd, een paar maanden geleden. Staat ook wel tegenover dat de Japanners een veel beter geregelde gezondheidszorg hebben en men daar niet snel de IC's vol zal hebben.

Nijogeth
Berichten: 4308
Lid geworden op: 28 apr 2017 19:51

Re: Coronavirus - algemeen topic

Ongelezen bericht door Nijogeth »

Nijogeth schreef:
09 aug 2020 17:41
Ik ben persoonlijk eigenlijk best wel verbaasd over de ontwikkelingen in Japan. Een hele korte periode met maatregelen gehad, die helemaal weg zijn en nu wordt alles plaatselijk geregeld. Ondertussen iets van 40.000 besmettingen en iets meer dan 1000 doden en de meeste daarvan waren in een hele korte piek.

Nu zijn daar al een aantal weken het aantal besmettingen omhoog aan het gaan, maar het aantal doden is nog steeds ongekend laag. De afgelopen maand is 7 doden per dag het maximum geweest, terwijl bijna 2000 nieuwe besmettingen per dag het maximum was. Zou het kunnen dat de meest vatbare mensen daar als eerste besmet zijn geraakt en deze ook direct het kwetsbaarst waren? En dat de meesten die het nu krijgen gewoon minder kwetsbaar zijn.

Mogelijk is dit in Nederland dan ook het geval en is de tweede golf veel minder erg, doordat juist de mensen die in de problemen komen al aan de beurt zijn geweest. En dan zou je wat er nu rond gaat inderdaad wel eens kunnen vergelijken met een normale griep.
Anderhalve maand terug dus.

witte angora
Berichten: 23545
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Coronavirus - algemeen topic

Ongelezen bericht door witte angora »

sjohie schreef:
21 sep 2020 15:30
witte angora schreef:
21 sep 2020 15:26
Maar nu moet de GGD het allemaal gaan doen. Zie jij dat zitten, met het toenemende aantal besmettingen? Vandaag zijn het er ruim 2200. Op een maandag dus. Het zal de komende tijd alleen maar meer worden.

Zie jij het zitten dat de GGD gaat vragen waar die 2200 allemaal geweest zijn, om vervolgens die locaties af te bellen op zoek naar de gegevens van bezoekers rond dezelfde tijdstippen,, om vervolgens al die mensen te gaan bellen?
Of ze zouden iets geautomatiseerds kunnen gebruiken, maar dat zou dan wel iets moeten zijn wat mensen vaak bij zich hebben. Zeg een smartphone met een app ofzo.... Owww, wacht, dat is er al. :roll:
O, maar dan is die toegangscontrole en administratie bij de ingang van restaurants niet meer nodig.

Jablan
Berichten: 1941
Lid geworden op: 24 jan 2005 20:49

Re: Coronavirus - algemeen topic

Ongelezen bericht door Jablan »

Nijogeth schreef:
09 aug 2020 17:41
Ik ben persoonlijk eigenlijk best wel verbaasd over de ontwikkelingen in Japan ... Zou het kunnen dat de meest vatbare mensen daar als eerste besmet zijn geraakt en deze ook direct het kwetsbaarst waren? En dat de meesten die het nu krijgen gewoon minder kwetsbaar zijn.
Het is de iets andere aanpak, die gebaseerd is op de percolatie-theorie uit de natuurkunde. Hier het engelstalige Wikipedia-artikel. De plaatjes zijn best duidelijk, maar nog duidelijker is het spel 'Vier op een Rij'. Als je de rode schijven als besmette mensen ziet, hoe snel heb je dan een keten van vier?

Deze theorie heeft ertoe geleid, dat in Japan veel meer tijd/aandacht/menskracht naar het opsporen van de groepen zieken is gegaan en veel minder naar de gewone contacten. Zodra er ergens meerdere besmettingen tegelijk worden vastgesteld, moet iedereen een paar dagen thuisblijven. Om bij het voorbeeld te blijven: vanaf vier besmettingen op een rij. Thuisblijven doorbreekt de besmettingsketen en zo kom je aan lage aantallen actieve besmettingen zonder iedereen te testen.
sjohie schreef:
21 sep 2020 15:30
Of ze zouden iets geautomatiseerds kunnen gebruiken, maar dat zou dan wel iets moeten zijn wat mensen vaak bij zich hebben. Zeg een smartphone met een app ofzo.... Owww, wacht, dat is er al. :roll:
Dit is wel het idee. Dagboek, agenda, de locatiegeschiedenis op je telefoon, betaalmomenten op je bankrekening, samen geeft dit een goed beeld waar je geweest bent en wat je gedaan hebt.

*

Opmerking van mijn man: dat 'samen tegen corona' klopt niet. Het is Nederland, het moet 'gezellig samen tegen corona' zijn. :)

witte angora
Berichten: 23545
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Coronavirus - algemeen topic

Ongelezen bericht door witte angora »

He ja, 'gezellig samen tegen Corona'. Dat doen we onder het pim-pam-petten, het puzzelen, het Mens-erger-je-niet en het Monopoly. :D

Plaats reactie