alfatrion schreef: ↑17 mar 2020 12:35
Vergeet dat juridisch verhaal. Storneer gewoon.
De organisatie is met TS een overeenkomst aangegaan en komt haar deel van die overeenkomst niet na. Je hoort dan je geld terug te krijgen, zelfs in het geval van overmacht (artikel 6:88 en 6:265 jo 6:271 BW). Het betreft hier regelend recht, maar hiervan kan niet in het nadeel van de consument worden afgeweken middels algemene voorwaarden (artikel 6:236 sub b BW).
alfatrion schreef: ↑17 mar 2020 12:57
Overmacht wordt beschreven in art. 6:75 BW, dat niet toevallig na art. 6:74 BW komt.
Artikel 6:75 BW:
Een tekortkoming kan de schuldenaar niet worden toegerekend, indien zij niet is te wijten aan zijn schuld, noch krachtens wet, rechtshandeling of in het verkeer geldende opvattingen voor zijn rekening komt.
Even vertalen naar Jip en Janneketaal:
Nu dat de sportschool niet meer kan leveren hoeft niet op kosten van de klant te zijn, tenzij... overmacht......
Wat kan je onder overmacht scharen en wat niet. Een auto die pech krijgt is gewoon pech en geen overmacht. Een boom die tijdens een storm op de auto van de buren valt waardoor deze niet meer weg kan is overmacht. Uit het niets alle bedrijven laten sluiten is, in mijn ogen, een gevalletje overmacht. De sportschool wil leveren, maar mag ineens niet meer. Niet vanwege illegale praktijken, niet omdat het niet veilig zou zijn, maar vanwege een uitzonderlijke noodsituatie waar je je als ondernemer geen zeggenschap in hebt.
Dus niet storneren en wacht af tot na deze situatie hoe het opgelost gaat worden.