LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Verbod op kruiden en kruidenpreparaten per 30 april a.s.

Bespreek hier alle vormen van alternatieve geneeswijze.
Isabel1
Berichten: 1416
Lid geworden op: 19 dec 2011 15:19

Re: Verbod op kruiden en kruidenpreparaten per 30 april a.s.

Ongelezen bericht door Isabel1 »

Momenteel zijn er onvoldoende deskundigen opgeleid die kunnen diagnosticeren en behandelen met het RED-dieet
Is ook geen beginnen aan, ik heb mijn RED certificering (dan mag je dus ook andere vormen van eliminatie doen) maar mensen houden het thuis gewoon echt niet vol. ze sjoemelen en foetelen waardoor diagnose onmogelijk wordt omdat resultaten vervuild raken. Punt is namelijk, als je thuis 1 keer iets verkeerds doet dan wordt je meteen weken teruggezet in het schema.
Voor een gezin om met 1 van hun kinderen zo'n streng eliminatie dieeet te doen is bijna niet praktisch werkbaar. (voor kinderen zijn eliminatie dieeten anders dan voor volwassenen)

Dus naast het gebrek aan deskundig personeel (wat ook zo is) is het praktisch bijna niet uitvoerbaar.

Isabel

Isabeau
Berichten: 22
Lid geworden op: 28 feb 2012 09:16

Re: Verbod op kruiden en kruidenpreparaten per 30 april a.s.

Ongelezen bericht door Isabeau »

Robjee schreef:- Voor medicijnen is er, ook nadat het tot de markt is toegelaten, een "bewakingssysteem". Hier worden onverwachte bijwerkingen en wisselwerkingen gerapporteerd en actief onderzocht. Voor kruidenpreparaten is een dergelijk "bewakingssysteem" afwezig.
Elk geneesmiddel dat goedgekeurd is door het CBG blijft onder controle van het CBG, niet alleen de allopatische middelen.

Met 'Kruiden die als "geneesmiddel" worden verkocht, etc' bedoelde ik niet bv een Chinese thee die je een blijvend gewichtsverlies van 12 kilo is 3 dagen belooft e.d.
Ik bedoelde bv fytotherapie en homeopatie. Fytotherapeutische en homeopatische geneesmiddelen worden net zo beoordeeld als de allopatische geneesmiddelen.
Robjee schreef:Op welk wetsvoorstel doel je nu waarmee alternatieve geneeskunde onmogelijk wordt gemaakt? Je praat namelijk over een verbod. En wat zou jouw voorstel zijn?
Welke Kruidengeneesmiddelen zijn per 1 mei 2011 niet verboden in Europa?
In 2004 is er door de Europese Commissie een richtlijn vastgesteld welke bepaalt dat alleen traditionele kruidengeneesmiddelen die voldoen aan bepaalde criteria als legaal kunnen worden gebruikt binnen de Europese gemeenschap. Deze richtlijn (2004/24/EG) leek aanvankelijk bedoeld om een eenvoudigere registratie mogelijk te maken van deze traditionele kruidengeneesmiddelen t.o.v. de geneesmiddelen uit de farmaceutische setting (zie daarvoor richtlijn 2001/83)

Sinds de aanname van deze richtlijn uit 2004 heeft Europa de inwoners tot 30 april 2011 gegeven om kruidengeneesmiddelen te laten beoordelen door een speciaal voor deze richtlijn opgerichte groep beoordelaars in het Comité voor Kruidengeneesmiddelen (HMPC = Committee on Herbal Medicinal Products). Na die tijd zijn de niet-geregistreerde kruidengeneesmiddelen in principe verboden en illegaal.
Door de wijze waarop deze wet in elkaar steekt, is de rest dus per 1 mei verboden omdat ze gevaarlijk zouden kunnen zijn voor de volksgezondheid.

Verder is het van belang om te weten dat voor de kruiden die NIET op deze lijst staan, dat niet wil zeggen dat ze in het algemeen verboden zijn, maar wel verboden als zijnde kruidengeneesmiddel. Ze blijven dan wel vaak onder de voedsel- en warenwet vallen.
Citaat uit het advies van de gezondheidsraad aan het ministerie van vws:
'De conclusie dat een product veilig is, is gebaseerd op bewezen afwezigheid van nadelige kenmerken die met de huidige wetenschappelijke kennis te bepalen zijn, en op de mate van overeenkomst met bekende, als veilig ervaren “oude” voedingsmiddelen.'

'bewezen afwezigheid van nadelige kenmerken' :?
Aldus de gezondheidsraad die bv formaldehyde in vaccins niet nadelig vindt.

Zijn Codex normen vrijwillig of zijn zij bindend voor de leden van de Codex Alimentarius?
Opgericht in 1962, was de Codex Alimentarius lange tijd een soort ‘Gentlemens agreement’, dit wil zeggen dat de afspraken over Codex-normen niet bindend waren.
Na de oprichting van de World Trade Organization in 1995, hanteert deze bij het beslechten van handelsgeschillen tussen landen de Codex-normen als referentie. Het SPS-akkoord (Agreement on Sanitary and Phytosanitary Measures), dat binnen de WTO tot stand is gekomen, omvat alle voedselveiligheidskwesties en verwijst daarbij naar de Codex-normen.

Zijstapje in dit CA-topic;
Een klein voorbeeld over het kruid knoflook: artikel 2 II r en s.
Net zo simpel; citronella: hh.

Robjee
Berichten: 884
Lid geworden op: 11 mar 2007 16:44
Contacteer:

Re: Verbod op kruiden en kruidenpreparaten per 30 april a.s.

Ongelezen bericht door Robjee »

Isabeau schreef:Fytotherapeutische en homeopatische geneesmiddelen worden net zo beoordeeld als de allopatische geneesmiddelen.
Het CBG beoordeeld voornamelijk de kwaliteit en veiligheid en niet zozeer de effectiviteit van homeopathische geneesmiddelen.
The criteria and rules of procedure provided for in Article 4(4), Article 17(1) and Articles 22 to 26, 112, 116 and 125 shall apply by analogy to the special, simplified registration procedure for homeopathic medicinal products, with the exception of the proof of therapeutic efficacy.

In addition to the clear mention of the words ‘homeopathic medicinal product’, the labelling and, where appropriate, the package insert for the medicinal products referred to in Article 14(1) shall bear the following, and no other, information:
— ‘homeopathic medicinal product without approved therapeutic indications’.
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 126:en:PDF

De beoordeling van homeopathische producten wijkt op een belangrijk punt af van die van niet-homeopathische, reguliere geneesmiddelen, namelijk wat betreft de manier waarop de werkzaamheid wordt beoordeeld.
http://www.cbg-meb.nl/CBG/nl/humane-gen ... efault.htm

Gelet op de specifieke kenmerken van deze geneesmiddelen, met name hun lange traditie, is het wenselijk voor bepaalde traditionele geneesmiddelen een speciale vereenvoudigde registratieprocedure in te voeren.
http://ec.europa.eu/health/files/eudral ... _24_nl.pdf
Isabeau schreef:In 2004 is er door de Europese Commissie een richtlijn vastgesteld welke bepaalt dat alleen traditionele kruidengeneesmiddelen die voldoen aan bepaalde criteria als legaal kunnen worden gebruikt binnen de Europese gemeenschap.
Deze richtlijn maakt het juist makkelijker om bepaalde traditionele kruidengeneesmiddelen als "geneesmiddel" op de markt te brengen. In plaats van wetenschappelijk onderzoek wordt de langdurige gebruikstraditie gebruikt om de veiligheid ermee te onderbouwen.
Het CBG heeft inmiddels voor 14 kruidengeneesmiddelen een handelsvergunning afgegeven en er zijn er nog 28 in behandeling:
http://www.cbg-meb.nl/CBG/nl/humane-gen ... efault.htm
Hoezo is er dan sprake van een verbod?

Wat zou jouw voorstel zijn Isabeau? Welke criteria zou jij willen hanteren om een kruidengeneesmiddel op de markt te mogen brengen? Je praat immers over een "geneesmiddel" waar toch wel de nodige criteria aan gesteld mogen worden. Eerder schreef je namelijk:
Isabeau schreef:Kruiden die als "geneesmiddel" worden verkocht, moeten worden getest zoals dat ook met geneesmiddelen gebeurt. En dat lijkt me logisch.
p.s. De besproken overgangstermijn eindigde eind april 2011 en niet 30 april a.s. zoals in de topictitel staat.

ronnie60
Berichten: 4
Lid geworden op: 28 nov 2011 20:18

Re: Verbod op kruiden en kruidenpreparaten per 30 april a.s.

Ongelezen bericht door ronnie60 »

Mooie discussie over het woordenspel "geneesmiddel", waarbij vooral gedaan wordt alsof alleen geneesmiddelen onze gezondheid beinvloeden c.q. alles wat onze gezondheid beinvloedt een geneesmiddel is.
Alleen de lobby van farmacie en artsen en de politici die daar achteraan hobbelen geloven dat. Ieder zinnig mens weet dat voeding invloed heeft op gezondheid. Kruiden dus ook en kruidenpreparaten dus ook.
Waar komt de scheidslijn dus te liggen? Waarschijnlijk op een voor farmacie, artsenlobby en politici financieel gunstig vlak. En onze gezondheid is daar niet bij gebaat.
Met de nieuwe richtlijn worden we beperkt in het kunnen nemen van hogere dosis voedingssupplementen, en worden we beperkt in het aanbod van kruiden. Een flinke beperking van onze burgerrechten.

De invloed ( en enorme zorgkosten -- lees inkomsten voor farmacie en artsen ---) van vitamine D tekorten op de gezondheid is enorm. Met nieuwe richtlijnen en wetgeving zoals nu worden ingevoerd ontneemt de wetgevende macht ons burgers mogelijkheden om aan onze eigen gezondheid te werken.

ArneLH
Berichten: 1662
Lid geworden op: 19 okt 2011 13:05
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: Verbod op kruiden en kruidenpreparaten per 30 april a.s.

Ongelezen bericht door ArneLH »

@ronnie60: wat dacht je van een academische studie in de richting van geneeskunde/biologie/biomedische wetenschappen oid voor je dingen zegt waar je niets van afweet.

Robjee
Berichten: 884
Lid geworden op: 11 mar 2007 16:44
Contacteer:

Re: Verbod op kruiden en kruidenpreparaten per 30 april a.s.

Ongelezen bericht door Robjee »

ronnie60 schreef:Mooie discussie over het woordenspel "geneesmiddel", waarbij vooral gedaan wordt alsof alleen geneesmiddelen onze gezondheid beinvloeden c.q. alles wat onze gezondheid beinvloedt een geneesmiddel is.
Volgens mij zegt niemand dat alleen geneesmiddelen de gezondheid kunnen beïnvloeden.
ronnie schreef:Ieder zinnig mens weet dat voeding invloed heeft op gezondheid. Kruiden dus ook en kruidenpreparaten dus ook.
Daarom is het onder bepaalde voorwaarden ook toegestaan om een gezondheidsclaim te voeren:

Het voeren van een gezondheidsclaim op kruidenpreparaten is toegestaan mits:
- de consument daarbij niet wordt misleid
- de claim met objectieve gegevens kan worden onderbouwd
- er voldaan wordt aan de voorwaarden van Verordening (EG) Nr. 1924/2006 over voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen

http://www.rivm.nl/rvs/Voeding/Kruidenpreparaten
ronnie60 schreef:Met de nieuwe richtlijn worden we beperkt in het kunnen nemen van hogere dosis voedingssupplementen, en worden we beperkt in het aanbod van kruiden. Een flinke beperking van onze burgerrechten.
Op welke richtlijn doel je?
In Nederland geldt de Warenwet en in het bijzonder het Warenwetbesluit Kruidenpreparaten:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0012174/g ... 06-05-2012


Robjee
Berichten: 884
Lid geworden op: 11 mar 2007 16:44
Contacteer:

Re: Verbod op kruiden en kruidenpreparaten per 30 april a.s.

Ongelezen bericht door Robjee »

Bob Schurkjens schreef:Het is een verbod per 1 mei 2012, zie

http://www.kwakzalverij.nl/1436/Kruiden_aan_banden
http://medischcontact.artsennet.nl/Nieu ... banden.htm
Het artikel van Medisch Contact is in juni 2011 gepubliceerd.

En wat is er nu dat precies verboden?
Vergeet daarbij niet om onderscheid te maken tussen traditionele kruidengeneesmiddelen (waarvan er enkele een vergunning hebben gekregen) en kruidenpreparaten. Vergeleken met reguliere geneesmiddelen hebben de traditionele kruidengeneesmiddelen relatief eenvoudig een vergunning gekregen van het CBG. Ze zijn veilig, maar de effectiviteit ervan is niet aangetoond.

ArneLH
Berichten: 1662
Lid geworden op: 19 okt 2011 13:05
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: Verbod op kruiden en kruidenpreparaten per 30 april a.s.

Ongelezen bericht door ArneLH »

Robjee schreef:En wat is er nu dat precies verboden?
Er is inderdaad niets noemswaardigs veranderd zo te zien, alleen is er een officiele definitie van 'kruidengeneesmiddel'.

Robjee
Berichten: 884
Lid geworden op: 11 mar 2007 16:44
Contacteer:

Re: Verbod op kruiden en kruidenpreparaten per 30 april a.s.

Ongelezen bericht door Robjee »

Bob Schurkjens schreef:Het is een verbod per 1 mei 2012, zie

http://www.kwakzalverij.nl/1436/Kruiden_aan_banden
http://medischcontact.artsennet.nl/Nieu ... banden.htm
Kun je aangeven wat er nu precies verboden is per 1 mei 2012?

Bob Schurkjens
Berichten: 9778
Lid geworden op: 13 jun 2005 01:41

Re: Verbod op kruiden en kruidenpreparaten per 30 april a.s.

Ongelezen bericht door Bob Schurkjens »

Waarom? Vind je het teveel moeite om alles zelf door te lezen?

Hopelijk is het Dokter Kriebel cum suis weer wat moeilijker gemaakt. Laten we het in elk geval hopen.

Robjee
Berichten: 884
Lid geworden op: 11 mar 2007 16:44
Contacteer:

Re: Verbod op kruiden en kruidenpreparaten per 30 april a.s.

Ongelezen bericht door Robjee »

Bob Schurkjens schreef:Waarom? Vind je het teveel moeite om alles zelf door te lezen?
- Het artikel dateert uit juni 2011.
- De Europese regelgeving is vanaf 1 mei 2011 van kracht.
- De Europese regelgeving gaat over (traditionele) kruidengeneesmiddelen en niet over kruidenpreparaten.
- Voor enkele (traditionele) kruidengeneesmiddelen hoeft de effectiviteit niet aangetoond te worden (mits de veiligheid is aangetoond).
- Het Warenwetbesluit Kruidenpreparaten spreekt niet van een verbod. Wel moeten claims onderbouwd kunnen worden, hetgeen mij vanzelfsprekend lijkt en voor elke gezondheidsclaim geldt.

Daarom vraag ik mij af wat er nu precies verboden is vanaf 1 mei 2012.


kuklos
Berichten: 9771
Lid geworden op: 24 aug 2004 11:06

Re: Verbod op kruiden en kruidenpreparaten per 30 april a.s.

Ongelezen bericht door kuklos »

Er zijn wel veel aluhoedjes berichten vandaag.


Robjee
Berichten: 884
Lid geworden op: 11 mar 2007 16:44
Contacteer:

Re: Verbod op kruiden en kruidenpreparaten per 30 april a.s.

Ongelezen bericht door Robjee »

Wees hier eerlijk over, dit is een rapport uit 2013, het liegt er niet om !
Van een rapport verwacht ik dat systematisch, objectief, onderbouwd en transparant beschreven wordt wat er is onderzocht en hoe. Daar is hier geen sprake van. Het is een slechte vertaling van een Engelstalig artikel uit 2013: http://www.naturalnews.com/SpecialRepor ... ort-EN.pdf

Een aantal punten worden besproken in een Q&A van de WHO dat wel uit 2013 komt:
http://www.who.int/features/qa/84/en/index.html

Gesloten