LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] goede ervaring acupunctuur

Bespreek hier alle vormen van alternatieve geneeswijze.
D. Lip
Berichten: 130
Lid geworden op: 19 jun 2009 20:41

Re: goede ervaring acupunctuur

Ongelezen bericht door D. Lip »

Braam:

De link naar het onderzoek staat in het artikel, in de eerste regel nog wel. Wat is er overigens mis met Science-Based Medicine? Ik vind het een prima artikel, waarin nauwgezet wordt aangegeven waarom dit een onbetrouwbaar onderzoek is.

Ik heb al eerder verwezen naar deze site, in verband met het zogenaamd zeer succesvolle Gonazales-protocol tegen kanker. Ook toen was je reactie dat het hier artikelen van een 'anti-kwaksite' betreft, waar dus niet op ingegaan hoeft te worden. Heb je ooit de mogelijkheid overwogen dat mensen die jij ziet als 'anti-kwakkers' het ook weleens bij het rechte eind kunnen hebben? Maar je leest het niet eens!

Je suggereert dat de mensen van Science-Based Medicine niet onafhankelijk zijn; het zijn immers 'anti-kwakkers' volgens jou. Geef nu eens duidelijk aan waar dat uit blijkt; waar slaan zij inhoudelijk de plank mis? Dat zou ik graag van je willen horen.

Trouwens, hoe zit het eigenlijk met jouw onafhankelijkheid? Waarom zouden we daar wel vertrouwen in moeten hebben? Ik kwam namelijk toevallig net dit tegen, wat me toch aan het denken heeft gezet:
http://cryptocheilus.wordpress.com/2010 ... m-lastert/

kuklos
Berichten: 9768
Lid geworden op: 24 aug 2004 11:06

Re: goede ervaring acupunctuur

Ongelezen bericht door kuklos »

Terug naar het topic: ervaringen met acupunctuur. je plaatste de juiste link maar hebben jullie bij die antikwakzooi nu echt geen abonnement om het volledige studieverslag te presenteren
Frappant dat jij schijnbaar alles kan behalve de link plaatsen naar het onderzoek, of inhoudelijk ingaan op de kritiek.

kuklos
Berichten: 9768
Lid geworden op: 24 aug 2004 11:06

Re: goede ervaring acupunctuur

Ongelezen bericht door kuklos »

Ah, we hebben hem weer. De insinuatie gevolgd door de persoonlijke aanval.

Toch gaf de link van D.Lip een goed beeld. Jouw stie wordt gesponsord. Dus hoe onafhankelijk ben jij? En als we toch bezig zijn, welke kwalificaties heb jij om onderzoek te beoordelen?

trijntjewinkel
Berichten: 774
Lid geworden op: 30 aug 2009 14:42

Re: goede ervaring acupunctuur

Ongelezen bericht door trijntjewinkel »

Kees Braam schreef:
Science-Based Medicine is een site van gerenommeerde wetenschappers, die zich terecht kapot ergeren aan slecht onderzoek, of dat nu uit de reguliere of uit de alternatieve hoek komt
Echt? En er staan een aantal links op , de meesten daarvan naar antikwakbewegingen. Quackwatch is bv. ingedeeld bij medische sites. Wat interessant en betrouwbaar op een forum voor consumenten.

Medical websites
AIDSTruth.org
Cancer Watcher: Alternative Medicine and Cancer
Naturowatch
QuackWatch
The SkepDoc
What’s the Harm?

Recommended websites
Committee for Skeptical Inquiry
James Randi Educational Foundation
The Millenium Project
The New England Skeptical Society
Skeptical and science blogs
Bad Astronomy
Improbable Research
Skepchick
SkepticBlog
Skeptico
The Loom
The Rogues’ Gallery

Het is natuurlijk al veel langer bekend dat de ledenbestanden van antikwakbewegingen vooral gevuld zijn met apothekers en artsen. Maar gerenommeerd? Laat me niet lachen.

Terug naar het topic: ervaringen met acupunctuur. je plaatste de juiste link maar hebben jullie bij die antikwakzooi nu echt geen abonnement om het volledige studieverslag te presenteren
Ga je nog eens inhoudelijk reageren? En hou eens op met dat gescheld svp.

Ik heb toegang tot het complete studieverslag. Geen idee waarom jij dat niet hebt.
Laatst gewijzigd door trijntjewinkel op 09 jan 2010 18:34, 1 keer totaal gewijzigd.

jor
Berichten: 4524
Lid geworden op: 08 nov 2006 11:10

Re: goede ervaring acupunctuur

Ongelezen bericht door jor »

Kees Braam schreef...Het is natuurlijk al veel langer bekend dat de ledenbestanden van antikwakbewegingen vooral gevuld zijn met apothekers en artsen. Maar gerenommeerd? Laat me niet lachen.
Nee, het beheren van een site maakt je gerenommeerd. Ik zei het eerder, alle bezoekers met kritische vragen wegzetten als antikwakkers doet vermoeden dat de argumenten op zijn en deze kretologie dat moet verbloemen.

kuklos
Berichten: 9768
Lid geworden op: 24 aug 2004 11:06

Re: goede ervaring acupunctuur

Ongelezen bericht door kuklos »

@kees, jij houdt je regelmatig niet an het onderwerp, maar zodra het je uitkomt wijs je een ander erop. Vooral zo doorgaan jongen, je raakt dieper en dieper in het drijfzand verstrikt. Nu je gesponsorde site nog.

D. Lip
Berichten: 130
Lid geworden op: 19 jun 2009 20:41

Re: goede ervaring acupunctuur

Ongelezen bericht door D. Lip »

Medscape denkt er precies zo over als ik.

Op deze pagina http://www.medscape.com (onderste helft kolom rechts) staat een link naar een video van professor Andrew Kaunitz met als onderwerp: Complementary and Alternative Therapies for Menopausal Symptoms: How Good Is the Evidence? Om de video te kunnen zien moet je je aanmelden, maar dat is niet moeilijk. Wellicht ben je ook al aangemeld. Dit is de link naar de video: http://www.medscape.com/viewarticle/714557

De professor maakt gehakt van dit waardeloze onderzoekje, waarbij hij precies uitlegt waar de problemen zitten en verwijst naar een aantal andere studies van zeer goede kwaliteit, waaruit blijkt dat acupunctuur bij opvliegers niet beter werkt dan placebo en waarbij het standaardmiddel een zeer sterke verbetering van de klachten bewerkstelligt.
Daarom kunnen wij kankerpatienten echt goed adviseren en wijzen op nieuwe ontwikkelingen.
Dat kun je dus niet, want je doet of je huiswerk niet goed of je kiest opzettelijk alleen dat wat in jouw straatje te pas komt terwijl je de rest negeert. Dat blijkt keer op keer op keer.
Laatst gewijzigd door D. Lip op 14 jan 2010 22:51, 2 keer totaal gewijzigd.

Wilmamazone
Berichten: 378
Lid geworden op: 15 jan 2010 12:56

Re: goede ervaring acupunctuur

Ongelezen bericht door Wilmamazone »

@Kees Braam

Inderdaad Braam, waar blijft die inhoudelijke reactie op die 'studie'?!

Professor Andrew Kaunitz maakt er inderdaad compleet gehakt van. Het is zelfs nog slechter dan ik dacht. De patiënten mochten notabene zelf kiezen in welke groep ze wilden. En in de acupunctuurgroep zaten vrouwen die absoluut op medicijnen tegen waren en veel vertrouwen in en affiniteit met acupunctuur. Waardeloos dus.

Amyl
Berichten: 356
Lid geworden op: 29 dec 2009 15:21

Re: goede ervaring acupunctuur

Ongelezen bericht door Amyl »

Wat voor artsen waren dat? Maakt nogal uit of het basisartsen zijn, artsen op de pijnpoli met uitbehandelde patienten waarbij eigenlijk niets meer te bieden is, of bijvoorbeeld chirurgen die de operaties doen op deze patienten. In elk geval is dit geen studie te noemen, als je zelf mag kiezen of je in de controle groep wilt of niet, dan is je onderzoek per definitie één en al biased. Ook grote bladen accepteren soms poep-artikelen, gaat immers ook voor een deel om hoe interessant ze zijn om te lezen. De driehonderste trial over betablokkers wordt ook wel eens saai.

Anyways. Als medisch geschoolde heb ik het enkele malen zelf uitgeprobeerd, noem het curiositeit, stond er op zich ook open tegenover en heb het door een medisch specialist laten doen (no way some random dude is going to stick needles in my skin nor should he do to anyone else). Na 3 sessies bij mij in elk geval geen verschil... Ben wel voor het motto baat het niet dan schaat het niet en placebo is underrated, maar echt hoopvol ben ik over deze therapie niet. Ik geloof dat voetzoolreflexmassage dan een stuk rustgevender is, zeker na een dag hard werken of als je niet lekker in je vel zit.

Tullio fan
Berichten: 1033
Lid geworden op: 08 dec 2007 16:05

Re: goede ervaring acupunctuur

Ongelezen bericht door Tullio fan »

Even wat opgezocht voor jullie bij pubmed:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2008 ... inalpos=23
Zhongguo Zhen Jiu. 2009 Dec;29(12):973-6.
[Observation on therapeutic effect of acupuncture on hyperemesis gravidarum]
CONCLUSION: Acupuncture has rapid and obvious therapeutic effect on hyperemesis gravidarum without adverse reactions.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2008 ... inalpos=24
Zhongguo Zhen Jiu. 2009 Dec;29(12):970-2.
[Observation on therapeutic effect of acupuncture combined with Chinese herbal decoction on compensated liver cirrhosis]
CONCLUSION: Acupuncture combined with Chinese herb plus western medicine treatment can more significantly improve clinical symptoms of the patients with compensated liver cirrhosis than simple western medicine therapy.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2008 ... inalpos=25
Zhongguo Zhen Jiu. 2009 Dec;29(12):967-9.
[Observation on therapeutic effect of electroacupuncture under continuous traction for treatment of lumbar disc herniation]
CONCLUSION: Electroacupuncture under continuous traction in prone position is a better treatment for lumbar disc herniation.

http://www.nccim.nl/pdf/vox5kleinpagina30-33.pdf
Aardig om te lezen. Deze regulier geschoolde arts met respect voor alternatief zegt over geneeswijzen in India:
“Een ayurvedische arts voelt tien seconden aan je pols en zegt wat eraan scheelt. Mensen staan massaal in de rij voor een diagnose met hun medische dossier onder de arm. Telkens heeft zo’n dokter het bij het rechte eind. ‘Jij hebt het aan je hart, jij bent onvruchtbaar.’
Wat kunnen zij voelen wat ik niet kan? Dat snap ik niet en ik zou willen weten hoe het ze lukt om mensen te diagnosticeren en te genezen.”
Zijn collega’s in Nijmegen snappen maar moeilijk wat Severijnen bezielt. Het gros beschouwt de complementaire geneeskunde als zijn hobby. “Ze weten niet wat ze ermee aan moeten maar ze verdiepen zich er ook niet in.
Deze arts is niet zo arrogant zoals sommigen wel zijn en doen alsof onze westerse geneeswijzen je van het is. Er zijn oudere en wellicht betere methoden maar de macht van de pillendraaifabrikanten is zo groot, die bepalen hoe en of wij genezen toch? En vlak de zorgverzekeraars ook niet uit.

Amyl
Berichten: 356
Lid geworden op: 29 dec 2009 15:21

Re: goede ervaring acupunctuur

Ongelezen bericht door Amyl »

Beetje jammer dat het ook allemaal chineze onderzoeken zijn van oorsprong uit dezelfde centra, bovendien kan je nu het placeboeffect niet goed uitsluiten (forse verbetering in beide groepen). Eigenlijk zou je de éne groep moeten laten prikken volgens de accupunctuur filosofie en de andere groep laten prikken naast de 'banen', zodat beide groepen geprikt worden, maar slechts een volgens het mechisme dat zou moeten baten.

Tullio fan
Berichten: 1033
Lid geworden op: 08 dec 2007 16:05

Re: goede ervaring acupunctuur

Ongelezen bericht door Tullio fan »

http://apps.who.int/medicinedocs/en/d/Js4926e/
Een greep uit het WHO dossier over Acupunctuur.

hieronder enkele citaten uit het rapport
2.4. Respiratory disorders
Acupuncture is often used in treating respiratory disorders. Allergic rhinitis is one of the major indications. In controlled studies, it has been shown that acupuncture is more effective than antihistamine drugs in the treatment of allergic rhinitis


2.14. Cancers
No controlled study has been reported on the efficacy of acupuncture in the treatment of cancer itself. However, acupuncture still has uses in cancer treatments. One is to relieve cancer pain, and the other is to control the adverse reactions to radiotherapy and chemotherapy. For cancer pain, it has been reported that acupuncture provided an immediate analgesic effect similar to that of codeine and pethidine, with a more marked effect after use for two months (230). The effect was comparable with that achieved using the analgesic steps recommended by WHO (231). For radiotherapy and chemotherapy, acupuncture can greatly lessen the adverse reactions in the digestive and nervous systems, as well as providing protection against damage to haematopoiesis (232-237).
2.5. Digestive disorders
Epigastric pain is a common symptom in diseases of the stomach, including peptic ulcer, acute and chronic gastritis, and gastric spasm. Acupuncture provides satisfactory relief of epigastric pain-significantly better than injections of anisodamine or morphine plus atropine, as shown in randomized controlled trials

ook:
Another common symptom of digestive disorders is nausea and vomiting. This can be due to a disordered function of the stomach, but it is more often a symptom or sign of generalized disorders. Morning sickness, postoperative vomiting, and nausea and vomiting related to chemotherapy are frequently encountered clinically. In all these conditions, acupuncture at point nèigu?n (PC6) seems to have a specific antiemetic effect.
2.6. Blood disorders
Among various blood disorders, leukopenia is the most suitable for acupuncture treatment. In controlled studies, acupuncture has been shown to be more effective than batilol and/or cysteine phenylacetate in the treatment of leukopenia due to chemotherapy (140-142) or benzene intoxication (143, 144).
2.7. Urogenital disorders
Urinary retention due to functional disorders, with no organic obstruction, is often treated with acupuncture. For postpartum or postoperative urinary retention, successful micturition usually occurs immediately after one session of needling (66, 145). It is probably for this reason that controlled studies on this subject have been neglected. However, there has been a report of a randomized controlled trial on traumatic retention of urine, a condition more complicated than postpartum or postoperative retention. In this trial, the efficacy of acupuncture was remarkably superior to that of intramuscular injection of neostigmine bromide(
2.8. Gynaecological and obstetric disorders
Primary dysmenorrhoea, a painful condition, is one of the major indications for acupuncture in the field of gynaecological disorders. The beneficial effect of acupuncture on this condition has been repeatedly reported in controlled trials (153, 154). Acupuncture relieves pain and also regulates the motility of the uterus to facilitate menstrual discharge and further alleviate the pain




kuklos
Berichten: 9768
Lid geworden op: 24 aug 2004 11:06

Re: goede ervaring acupunctuur

Ongelezen bericht door kuklos »

daar heeft zelfs pubmed geen moeite mee maar jij wel.
Wellicht moet je je eens verdiepen in hetgeen je hier plaatst tullio fan. Pubmed is niets meer dan een zoekmachine. Zie: http://en.wikipedia.org/wiki/PubMed
Daar staat in regel 1 al:
PubMed is a free search engine
Pubmed doet dus niks anders dan zoeken.

Pubmed is dus een zoekmachine, welke zoekt in de MedLine database.
De MedLine database zoekt in ruim 5.000 journals. Dus ook daar vindt men niks, maar biedt men gewoon toegang tot alle publicaties, nou ja, nagenoeg alle publicaties.
Zie: http://en.wikipedia.org/wiki/MEDLINE

By the way, er is geen groepje fans van de VtdK. Er is een hier "groepje" zoals je ze noemt, die zich liever voorstaat op wetenschappelijk aanvaarde onderzoeksmethodes dan op blind elke kwalzalver najagen wiens enige "bewijs" bestaat uiit testimonials.

trijntjewinkel
Berichten: 774
Lid geworden op: 30 aug 2009 14:42

Re: goede ervaring acupunctuur

Ongelezen bericht door trijntjewinkel »

Er is hier al eerder gebleken dat Tulliofan niet weet wat Pubmed is. Fan denkt dat het een soort kwaliteitskenmerk is als je 'in pubmed staat'.

kuklos
Berichten: 9768
Lid geworden op: 24 aug 2004 11:06

Re: goede ervaring acupunctuur

Ongelezen bericht door kuklos »

@kees, wellicht moet jij ook eens lezen. Ik heb gesteld dat PubMed niks vindt omdat het een zoekmachine is. Nergens heb ik een kwalitatief oordeel over PubMed zelf gegeven.

Tullio fan
Berichten: 1033
Lid geworden op: 08 dec 2007 16:05

Re: goede ervaring acupunctuur

Ongelezen bericht door Tullio fan »

Als je dit stukje goed leest dan bestaan in de regulier geneeskunde heel veel kwakzalvers. Want er is heel veel niet bewezen! Boehoe!!! Hier een deskundige aan het woord:
http://www.nccim.nl/pdf/vox5kleinpagina30-33.pdf

CV Severijnen
1942 geboren in Boekel, Noord-Brabant
1959 eindexamen gymnasium B, Bisschoppelijk
College Weert
1969 artsexamen Rijksuniversiteit Utrecht
1969-1970 assistent chirurgie
St Annaziekenhuis Oss
1970 tropencursus Amsterdam
1970-1972 enige dokter in Igogwe Hospital
(72 bedden) in Tanzania
1972-1978 opleiding tot chirurg in Radboudziekenhuis,
Nijmegen met 6 maanden
perifere stage in het Canisius-Wilhelmina
Ziekenhuis ( 1977)
1978-2007 kinderchirurg in het UMC St Radboud
2000-2007 hoofd afdeling kinderchirurgie
2004 promotie Radboud Universiteit
Nijmegen “Short small bowel in children”
Complications and treatment strategies


In de interviewreeks ‘De fascinatie’ gaat Vox op zoek naar wat het hart van RU-wetenschappers sneller doet kloppen. In deze aflevering kinderchirurg René Severijnen. Tijdens zijn afscheidssymposium op 30 oktober zal hij zich als grote pleitbezorger hard maken voor de oprichting van een universitair onderzoekscentrum voor integratieve geneeskunde. “Onder alternatieve geneeswijzen komt zeker kwakzalverij voor, maar in de reguliere geneeskunde is ook lang niet alles bewezen.”

Een dag na het interview stuurt René Severijnen (64) nog een e-mail na. Alsof hij zijn boodschap van het gesprek een dag eerder nog eens wil onderstrepen:
sommige alternatieve geneeswijzen verdienen een kans omdat ze een oplossing bieden waar de reguliere geneeskunde met de mond vol tanden staat.
Het bericht bevat een link naar de meest recente uitzending van Galileo, het populairwetenschappelijke programma van de EO.
De aflevering Het brein en de pijn gaat over posttraumatische dystrofie, een aandoening bij mensen met een onschuldig ogende kneuzing of breuk aan arm of
been. De breuk herstelt snel maar hevige pijn blijft. Lastig behandelbaar zo leert de praktijk. Wat rest is medicatie van het pijnteam of in het ergste geval amputatie als uiterste redmiddel om de ellendige pijn te stoppen.
Dystrofie is een beruchte X-file in de geneeskunde en dus een geliefd voorbeeld van Severijnen. “Artsen benaderen dystrofie puur lichamelijk. Het geestelijke aspect blijft onderbelicht. Medicijnen alleen helpen dan niet. In welk samenspel
lichaam en geest precies verwikkeld zijn, weet ik ook niet. Dat het geestelijke, zelfs spirituele een rol speelt, staat vast. De reguliere geneeskunde heeft daar
onvoldoende aandacht voor. Zij kijkt te weinig buiten het eigen bolwerk van chirurgie en farmacologie.” Severijnen spreekt uit ervaring. Collega’s sturen kinderen met dystrofie standaard naar hem. Met succes. Maar hij kan niet zonder de hulp van fysiotherapeuten die een alternatieve behandelfilosofie toepassen: door de pijn heen. Ze gebruiken een variant op de zogenaamde Macedonische methode, vernoemd naar het oude vrouwtje Shinka uit Macedonië die “een pijnpatiënt eens flink vastpakte” zoals Severijnen het uitdrukt. En de pijn verdween. Langzaam verspreidt de techniek zich als een
olievlek over de Nederlandse fysiotherapiepraktijken. Tot ontsteltenis van Cees Renckens, voorzitter van de Vereniging tegen Kwakzalverij. In de Galileo-afl evering bedient een Groningse hoogleraar zich van Renckensredenering. “Het is alternatief, want niet bewezen, dus niet zomaar doen.” Zo vat Severijnen de gedachtegang met subtiele irritatie in zijn mail samen. Telkens diezelfde redenering. Severijnen baalt ervan. Er wordt ook gekwakzalfd, maar van sommige alternatieve geneeswijzen is wel degelijk gebleken dat ze werken, iszijn stellige overtuiging. Niet alleen de Macedonische methode, maar ook acupunctuur en mindfulness, een op boeddhistische leest geschoeide meditatietechniek voor depressieve patiënten. “Veel andere zaken die zouden
kunnen werken, zijn nog niet onderzocht. Neem het bosje lavendel in het verpleeghuis. Het blijkt dat patiënten op kamers mel lavendel slechts de helft van de slaapmedicatie nodig hebben. Dat verdient de kans om onderzocht te worden. En laten we niet vergeten: dokters praten voortdurend over evidence based, maar zij doen ook veel dingen die nooit bewezen zijn.”



Duidelijk?

puma73
Berichten: 5876
Lid geworden op: 28 nov 2003 13:41

Re: goede ervaring acupunctuur

Ongelezen bericht door puma73 »

@tulliofan

nog een keer voor de duidelijkheids, degene die stelt dient te bewijzen dat zijn stelling waar is. dus onderstaande quote is compleet nonsens.
tulliofan zei ....Neem het bosje lavendel in het verpleeghuis. Het blijkt dat patiënten op kamers mel lavendel slechts de helft van de slaapmedicatie nodig hebben. Dat verdient de kans om onderzocht te worden.
volkomen kansloos zo'n opmerking. en compleet off topic

Wilmamazone
Berichten: 378
Lid geworden op: 15 jan 2010 12:56

Re: goede ervaring acupunctuur

Ongelezen bericht door Wilmamazone »

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16956145

Systematic review of systematic reviews of acupuncture published 1996-2005.
Derry CJ, Derry S, McQuay HJ, Moore RA.


Pain Research and Nuffield, Department of Anaesthetics, The Churchill, Oxford.

Comment in:

Clin Med. 2006 Nov-Dec;6(6):623-5; author reply 625-6.
Clin Med. 2006 Sep-Oct;6(5):508-9.

Systematic reviews of acupuncture have tended to support its use, but few applied rigorous inclusion criteria. We tested the credibility of conclusions of systematic reviews of acupuncture published since 1996 by applying rigorous inclusion criteria. Reinterpretation used randomised and double blind trials with valid outcomes or design, and with information available from at least four trials or from 200 patients. Qualified support for acupuncture was originally reported in 12 out of 35 systematic reviews, and strong support was found in another six. Applying stricter inclusion criteria, however, showed that none of the 35 reviews supported acupuncture, predominantly because there were too few patients in the randomised, double blind studies. Six reviews with more than 200 patients in randomised, double blind studies had good evidence of no benefit. Systematic reviews of acupuncture have overstated effectiveness by including studies likely to be biased. They provide no robust evidence that acupuncture works for any indication.

PMID: 16956145 [PubMed - indexed for MEDLINE]

De belangrijkste conclusies van Derry et al. zijn:

1. Systematic reviews neigen ernaar de toepassing van acupunctuur te ondersteunen, maar weinig onderzoeken hebben strikte toetsingscriteria gehanteerd.

2. Indien strikte toetsingscriteria worden gehanteerd (randomiseren, blinderen, uitkomsten van minstens 4 afzonderlijke onderzoeken of van meer dan 200 patiënten) blijven er slechts 35 systematic reviews over ter evaluatie.

3. Bij toepassing van strikte criteria was er geen enkele van de 35 systematic reviews die de toepassing van acupunctuur ondersteunde.

4. Zes systematic reviews van acupunctuur met meer dan 200 patiënten in dubbelblind en gerandomiseerde studies hadden goed bewijs voor géén effect.


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19250001

Sham acupuncture may be as efficacious as true acupuncture: a systematic review of clinical trials.
Moffet HH.

Division of Research, Kaiser Permanente, Oakland, CA 94612, USA. [email protected]

Comment in:

J Altern Complement Med. 2009 Mar;15(3):209-10.

OBJECTIVE: This study sought to determine whether sham acupuncture is as efficacious as true acupuncture, as defined by traditional acupuncture theories. METHODS: A systematic review was conducted of clinical trials that used sham acupuncture controls with needle insertion at wrong points (points not indicated for the condition) or non-points (locations that are not known acupuncture points). This study used a convenience sample of 229 articles resulting from a PubMed search using the keyword "acupuncture" and limited to "clinical trials" published in English in 2005 or 2006. Studies were categorized by use of wrong points versus non-points and the use of normal insertion and stimulation versus superficial insertion or minimal stimulation. RESULTS: Thirty-eight acupuncture trials were identified. Most studies (22/38 = 58%) found no statistically significant difference in outcomes, and most of these (13/22 = 59%) found that sham acupuncture may be as efficacious as true acupuncture, especially when superficial needling was applied to non-points. CONCLUSIONS: The findings cast doubt on the validity of traditional acupuncture theories about point locations and indications. Scientific rationales for acupuncture trials are needed to define valid controls, and the theoretical basis for traditional acupuncture practice needs to be re-evaluated.

PMID: 19250001 [PubMed - indexed for MEDLINE]

H.H. Moffet bespreekt een verzameling van alle 38 onderzoeken uit 2005 en 2006 waarin 'echte' acupunctuur werd vergeleken met nep-acupunctuur, namelijk 'goede' acupunctuurpunten versus 'verkeerde' acupunctuurpunten of punten die helemaal geen acupunctuurpunt zijn, en echt prikken versus oppervlakkig prikken of met versus zonder extra stimulering. Bij meer dan de helft (namelijk 22) van de studies was er geen significant verschil. De auteur vindt dat dit twijfels oproept aan de betekenis van de traditionele acupunctuurpunten.

Amyl
Berichten: 356
Lid geworden op: 29 dec 2009 15:21

Re: goede ervaring acupunctuur

Ongelezen bericht door Amyl »

1. Ik weet niet op welk clubje je doelt... mijn bezwaar is dat alle onderzoeken in een tijdsschrijft zijn gepubliceerd dat zich alleen richt op accupunctuur en oude chineze geneeswijzen, het feit dat geen van de artikelen van deze studiegroep elders gepubliceerd is riekt al snel naar slechte kwaliteit. Hiernaast zijn het allen studies van dezelfde persoon. Goed onderzoek is reproduceerbaar door anderen. Zet daar een systemic review tegenover zoals hierboven is geplaatst en daar gaat je punt. Pubmed is een algemene zoekmachine, als iets op google scolar staat is het ook niet per definitie goed. Ik geloof ook dat ik een goede suggestie had gedaan om de bias te reduceren bij verder onderzoek? Namelijk ook de controlegroep prikken?

2. Waarvoor heb jij als medisch geschoolde acupunctuur gedaan? Waarin verwachtte je verschil te merken?
Ik heb het ondergaan niet gedaan, klein nuance verschil. De reden dat ik het bij een medisch specialist heb gedaan had ik al gegeven; ik laat een ongeschoold persoon niet allemaal naalden in mij prikken, a. omdat die niet weet wat waar loopt (tenzij hij vaak in een OK is geweest vanwege andere medische beroepen) en b. omdat iemand die dat wel weet, ook goed weet waar hij wel zou moeten prikken om de geclaimde werking te bewerkstelligen. Waarvoor ik het heb gedaan is hier verder niet relevant, ik zei al het was deels nieuwsgierigheid, het ging in elk geval om iets waarvoor het veelvuldig wordt toegepast.

Tullio fan
Berichten: 1033
Lid geworden op: 08 dec 2007 16:05

Re: goede ervaring acupunctuur

Ongelezen bericht door Tullio fan »

En deze arts gaat voor de kat z'n viool acupunctuur studeren?


http://drkho.com/kho/taxonomy_menu/1/4?from=20
Publicatie
Internationale prijs voor Nijmeegse anesthesioloog
by drkho (Krant)
Titel: Internationaal prijs voor Nijmeegse anesthesioloog
Krant: Nijmeegs Dagblad
Datum: 2 april 1993

Bericht: De anesthesioloog dr.H.Kho, verbonden aan het Academisch Ziekenhuis Nijmegen, krijgt vandaag in Wenen de Prof.dr.Alfred Pischingerprijs voor het beste wetenschappelijk onderzoek op het gebied vanacupunctuur in 1992. Kho toonde aan dat het onderdrukken van hormonale reacties tijdens een operatie van een patient niet nodig is. De patient herstelt dan sneller en heeft geen last van bijwerkingen van morfine. De heersende opvatting in de anesthesiologie dat tijdens de operatie de hormoonconcentratie laag moet worden gehouden, verdient volgens Kho te worden herzien. Kho ontving de jaarlijke prijs ook in 1991, toen voor een studie naar acupunctuur als middel om de pijn te stillen tijdens een operatie. Uit dat onderzoek bleek dat door gebruik van acupunctuur 90 percent minder morfine nodig is. De prijs is toegekend door het Ludwig Boltzmann Instituut voor Acupucntuur en de Oostenrijkse Vereniging voor Acupunctuur.
http://drkho.com/kho/taxonomy_menu/2/11

Over dr. Kho
Verkorte biografie
by drkho (Over dr. Kho)
Verkorte Biografie http://www.whoiswho.com

Kho Hing Gwan (H.G.Kho) is in Surabaya, de hoofdstad van Oost Java geboren. Heeft de basis school en het eerste deel van de middelbare school in een oostjavaanse visserdorp Probolinggo doorlopen. In de Indonesische hoofdstad Jakarta werd vervolgens het tweede deel van de middelbare school afgerond. Door de wijlen bisschop van Malang, de heer A.E.J. Albers, is hij in 1967 voorgedragen voor de geneeskundige studie in Nederland.

Voltooide studie geneeskunde aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen (Radboud Universiteit) in 1974 (http://www.ru.nl). De opleiding tot acupuncteur heeft hij ontvangen van “the Anglo Dutch College of Acupuncture” in samenwerking met het Nederlands College voor Naturopathie te Hilversum (1972-1974) als ook van het “Ludwig Boltzmann Institut für Akupunktur” te Wenen (1977): http://www.akupunktur.at


Werkte als huisarts in Volendam (1975) en Utrecht (1976-1978). Opgeleid tot anesthesioloog in het Instituut voor Anesthesiologie Nijmegen (1979-1982). Voerde in samenwerking met het “First Affiliated Hospital of Nanjing Medical College” en het “Neuroscience Institute of Beijing Medical College”(http://www.bmju.edu.cn) onderzoek uit naar de toepassing van acupunctuur in de operatiekamer, dat in 1991 uitmondde in een aan de Faculteit der Medische Wetenschappen van de Katholieke Universiteit Nijmegen met succes verdedigde academische dissertatie “Acupuncture in Anaesthesia and Surgery. Studies in China and The Netherlands”. Enkele van zijn artikelen werden in 1990 en in 1992 met de “Professor dr. Alfred Pischinger Preis für Akupunktur” onderscheiden. In de periode van 1993 tot 1996 verstrekte de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen (KNAW) hem een studie beurs voor een onderzoek naar de klassieke acupunctuuranesthesie bij intracranieel neurochirurgische ingrepen: http://www.knaw.nl. De studie werd in samenwerking met de afdeling anesthesiologie van het oudste in 1844 opgerichte ziekenhuis van Sjanghai: het Renji teaching hospital: http://www.shsmu.edu.cn uitgevoerd.

Gesloten