Een 'repareerbaarheidscijfer' voor (Philips-)apparaten

Hier kan je al jouw problemen kwijt over alle audio- en videoapparatuur.
snuffel1
Berichten: 3449
Lid geworden op: 06 dec 2012 16:14

Re: Een 'repareerbaarheidscijfer' voor (Philips-)apparaten

Ongelezen bericht door snuffel1 » 08 dec 2018 11:53

Ik ben zelf 20 jaar lang als bruin/witgoed reparateur werkzaam geweest en in 2004 gestopt want er was geen droog brood meer in te verdienen. In mijn woonplaats waren er in de glorie tijd om en nabij 10 bedrijven die een eigen technische dienst hadden met een '24 uurs' service. Anno nu is er geen bedrijf meer te vinden en de grootgrutters in apparatuur zijn afhankelijk van servicecentra die door de fabrikant zijn aangewezen. Op componentbasis repareren is bijna niet meer mogelijk omdat de componenten middels de SMD techniek op de print zijn aangebracht en er speciale apparatuur voor nodig is om die componenten te vervangen. Dat kost geld en tijd en als er een hoge reparatie prijs in rekening wordt gebracht dan zegt de klant toch doe maar niet en koopt een nieuw toestel.

codebeat
Berichten: 15
Lid geworden op: 05 dec 2018 04:46

Re: Een 'repareerbaarheidscijfer' voor (Philips-)apparaten

Ongelezen bericht door codebeat » 09 dec 2018 06:35

@kweenie : Dit is een leuke discussie. Het apparaat waar het hier over gaat IS modulair opgebouwd, de onderdelen kunnen gemakkelijk worden vervangen. In feite bestaat het ruwweg uit 5 onderdelen, voedingsbord, versterkerbord, het brein (microcontroller x 2) + SATA controller, display unit, blu-ray drive. Op de borden, daarop zitten componenten die ruimschoots na te bestellen zijn omdat deze vrij standaard zijn. Op zich heel netjes gedaan, connectoren gebruikt ipv dat alle kabels vast gesoldeerd zitten, dus het lijkt allemaal te vervangen. Heb zelfs een compleet datasheet (als je dat wat zegt) van dit apparaat. Als Philips geld zou willen besparen en niet bedoeld is om te repareren, waarom solderen ze dan niet alles vast (scheelt weer connectors, elke cent telt) of maken ze één bord van waar alles op zit, dat is een stuk goedkoper.

De SATA interface, zeer prima alleen..... je kunt geen andere standaard SATA drive installeren omdat er een custom (op maat gemaakte) drive inzit. Het ziet eruit als een 3.5 drive maar dat is het niet. Ik heb er nu een laptop blu-ray brander ingetweaked (met vele aanpassingen en gebruik makend van onderdelen oude drive) maar eigenlijk zou dat helemaal niet nodig moeten zijn, er past met gemak een standaard 3.5 of 2.5 SATA drive in. Dus als het om spare-parts gaat en kostenbesparing, waarom zorgen ze er dan niet voor dat elke standaard SATA drive daar, zonder aanpassingen, meteen inpast, geen aparte uitzonderlijke spare parts nodig. Zo'n standaard drive is overal te verkrijgen, geen netwerk voor nodig.

Zoals in de PC-wereld zijn daar standaarden voor bedacht en dat is niet voor niets. In dit apparaat gebruiken ze dus een standaard interface, SATA, maar de uitvoering en maten van de drive zijn niet standaard. Dat custom had helemaal niet gehoeven en tevens een drive met ontwerpfout maar je kan het niet zomaar vervangen door wat anders, een drive dat wat deze ontwerpfout niet heeft. Dat mag je Philips toch wel kwalijk nemen, in feite gemakkelijk te repareren maar onnodig moeilijk gemaakt (spare part niet beschikbaar) én dus milieubelastend omdat bij de meeste mensen het apparaat uiteindelijk in de kliko beland.

Je verhaal over de netwerken, nieuwprijs etc, klinkt goed maar heb het idee dat je niet weet hoe dat in werkelijkheid gaat en een 'logische' aanname en gevolg sommeert. Philips maakt ook geen condensatoren, chips en andere standaard componenten meer, dat doen anderen (met name in China) en produceren dat in onwerkelijke hoeveelheden. Zelfs de microcontroller is niet eens van NXP, voorheen Phillips, is van STMicroelectronics. Overshot is dus een kwestie van prioriteit. In Philips zit van alles, behalve Phillips, denk dat niet eens de software oorspronkelijk van Philips is, alles in opdracht van, logo-ware. Denk dat het daar misgaat, Phillips heeft de controle verloren door alles maar uit te besteden en dan mag je de consument niet kwalijk nemen dat deze zich uiteindelijk bekocht voelt.

Philips als 'opdrachtgever' en de producent, dat zijn twee verschillende werelden. Reparatie had best gekund zonder goedkoop excuus (en verkoop prietpraat) mits Philips dat goed geregeld zou hebben. Je weet het antwoord al, hopelijk snap je de strekking van dit verhaal.
Laatst gewijzigd door codebeat op 09 dec 2018 20:19, 1 keer totaal gewijzigd.

snuffel1
Berichten: 3449
Lid geworden op: 06 dec 2012 16:14

Re: Een 'repareerbaarheidscijfer' voor (Philips-)apparaten

Ongelezen bericht door snuffel1 » 09 dec 2018 09:40

De gebruikte techniek was in 2011 de modernste techniek die toen voorhanden was maar inmiddels zwaar gedateerd en een ATA drive uit dat tijdperk wordt niet meer gemaakt. Wat dat betreft is het geen ontwerpfout maar is er sprake van verouderde techniek en dat valt de fabrikant niet aan te rekenen. Dat er connectoren in plaats van soldeerverbindingen worden gebruikt is simpel te verklaren want dat versnelt de assemblage tijd en dat scheelt een boel arbeidskosten en apparatuur. De modulaire opbouw is ook te verklaren want externe bedrijven leveren de kant en klare units aan maar wel tegen kostprijs en produceren enkel dat wat nodig is om de assemblage op gang te houden. Voordat een apparaat in productie gaat wordt er een calculatie op losgelaten om de uitval te bepalen en die units worden op stock gehouden om aan de garantie te kunnen voldoen maar op is op.
Laatst gewijzigd door snuffel1 op 10 dec 2018 17:45, 1 keer totaal gewijzigd.

kweenie
Berichten: 14951
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Een 'repareerbaarheidscijfer' voor (Philips-)apparaten

Ongelezen bericht door kweenie » 09 dec 2018 10:03

codebeat schreef:
09 dec 2018 06:35
@kweenie : Dit is een leuke discussie. Het apparaat waar het hier over gaat IS modulair opgebouwd, de onderdelen kunnen gemakkelijk worden vervangen. In feite bestaat het ruwweg uit 5 onderdelen, voedingsbord, versterkerbord, het brein (microcontroller x 2) + SATA controller, display unit, blu-ray drive.
Dat is toch ook wat ik juist aangeef? De meeste apparaten bestaan nog maar uit een paar grote onderdelen. Als dan op één van die onderdelen iets stuk gaat, dan betekent dat dat dus de hele module vervangen moet worden. Wat een relatief hoge kostenpost betekent, met bovendien een heel specifieke module, die maar een paar jaar voor enkele apparaten gebruikt wordt. Terwijl 'vroeger' vrij simpel door een techneut bijvoorbeeld een standaard condensator vervangen kon worden die in duizenden apparaten werd gebruikt. (Of een buis in de tijd van de buizenversterkers...)

Erthanax
Berichten: 3669
Lid geworden op: 19 jan 2018 19:57

Re: Een 'repareerbaarheidscijfer' voor (Philips-)apparaten

Ongelezen bericht door Erthanax » 09 dec 2018 12:23

codebeat schreef:
09 dec 2018 06:35
In Philips zit van alles, behalve Phillips, denk dat niet eens de software oorspronkelijk van Philips is, alles in opdracht van, logo-ware. (...)

Philips als opdrachtgever en de producent, dat zijn twee verschillende werelden.
Volgens mij is Philips niet de opdrachtgever, maar heeft het voor consumentenelektronica gewoon de merknaam verkocht en is het daar zelf niet meer actief in.

Vroeger ontwierp Philips het complete product, inclusief alle elektronische en mechanische onderdelen. Die werden ook allemaal in eigen fabrieken gemaakt. Philips was dan ook een "manufacturer" en keek neer op "set makers" die alle essentiële onderdelen moesten inkopen. Dat waren vaak bekende merken en grote klanten van Philips.

kweenie
Berichten: 14951
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Een 'repareerbaarheidscijfer' voor (Philips-)apparaten

Ongelezen bericht door kweenie » 09 dec 2018 19:52

Het is inderdaad lang geleden dat Philips zelf consumentenelektronica maakte. Ze hebben zich al een tijd geleden op andere zaken geconcentreerd, zoals medische apparatuur. En zich in feite teruggetrokken uit de consumentenelektronica. Maar omdat mensen toch hechten aan artikelen met het etiketje 'Philips' er op, is de licentie voor die merknaam, en het verkopen van willekeurige artikelen onder de naam 'Philips', een mooie inkomstenbron...

codebeat
Berichten: 15
Lid geworden op: 05 dec 2018 04:46

Re: Een 'repareerbaarheidscijfer' voor (Philips-)apparaten

Ongelezen bericht door codebeat » 09 dec 2018 20:14

@Snuffel1 SATA zwaar verouderd haha, die is goed, heb je wel goed gelezen eigenlijk? Weetje: Er zit nu een nieuwe drive in, geproduceerd in 2017, ja je leest het goed, 2017. Zou niet graag mijn koelkast of machine bij jou laten maken, zodra het te moeilijk wordt of niet weet haak je af, geef je zelf ook aan in je schrijven. Reageer maar niet meer, het begint nu een beetje te irriteren als ik eerlijk mag zijn.

En @kweenie op 09 dec 2018 10:03, heb de rest gelezen? Gezien je reactie denk ik van niet.

@Erthanax, heb nu opdrachtgever vervangen door 'opdrachtgever', alhoewel, denk dat Philips heus nog wel wat bepaald bij het verstrekken van een licentie, daar zullen wel voorwaarden aan vast zitten.
Laatst gewijzigd door codebeat op 09 dec 2018 20:25, 1 keer totaal gewijzigd.

Erthanax
Berichten: 3669
Lid geworden op: 19 jan 2018 19:57

Re: Een 'repareerbaarheidscijfer' voor (Philips-)apparaten

Ongelezen bericht door Erthanax » 09 dec 2018 20:23

Kweenie: Precies, zo is het. Dergelijke producten hebben dus niets met Philips te maken. Niet met de geschiedenis, niet met de kennis, niet met de kwaliteit.

Codebeat: Aanhalingstekens zijn prima, maar het punt is dat Philips er niets mee te maken heeft. Zij hebben alleen een licentie op het gebruik van hun merknaam verstrekt. Als de inkomsten daaruit tegenvallen (voor de desbetreffende fabrikant) wordt de licentie niet verlengd. Meer is het niet.

codebeat
Berichten: 15
Lid geworden op: 05 dec 2018 04:46

Re: Een 'repareerbaarheidscijfer' voor (Philips-)apparaten

Ongelezen bericht door codebeat » 09 dec 2018 20:30

@Erthanax Nogmaals, Philips zal heus nog wel wat bepalen bij het verstrekken van een licentie, daar zullen wel de nodige voorwaarden aan vast zitten. Denk niet dat producenten compleet de vrije hand krijgen zoals jij suggereert. Zou wat zijn zeg, hier heb je mijn naam, je mag het ook misbruiken. Dan zou de schoorsteen wel heel snel uit kunnen gaan.

Erthanax
Berichten: 3669
Lid geworden op: 19 jan 2018 19:57

Re: Een 'repareerbaarheidscijfer' voor (Philips-)apparaten

Ongelezen bericht door Erthanax » 09 dec 2018 20:57

Natuurlijk zijn er voorwaarden en verplichtingen verbonden aan een licentie voor het gebruik van een merknaam, maar echt niet op het gebied van repareerbaarbaarheid. Wat wel altijd uitgebreid aan de orde komt zijn octrooien en vooral (uitsluiten van) aansprakelijkheid

Verder gaat zo'n contract hoofdzakelijk over de duur van de licentie, het type product, de aantallen, de landen waar deze verkocht mogen worden. Daarvoor betaalt de fabrikant (licentienemer) een vast bedrag ineens en/of per jaar, plus een bedrag of percentage per product.

kweenie
Berichten: 14951
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Een 'repareerbaarheidscijfer' voor (Philips-)apparaten

Ongelezen bericht door kweenie » 09 dec 2018 22:05

Maar de belangrijkste vraag is of dit bij Philips nu zo veel slechter is dan bij andere merken. Dat betwijfel ik nog steeds.

Erthanax
Berichten: 3669
Lid geworden op: 19 jan 2018 19:57

Re: Een 'repareerbaarheidscijfer' voor (Philips-)apparaten

Ongelezen bericht door Erthanax » 09 dec 2018 23:38

Dat betwijfel ik helemaal niet. Nee, het is bij Philips niet essentieel anders dan bij andere merken.

codebeat
Berichten: 15
Lid geworden op: 05 dec 2018 04:46

Re: Een 'repareerbaarheidscijfer' voor (Philips-)apparaten

Ongelezen bericht door codebeat » 10 dec 2018 01:28

Ik betwijfel het niet want immers geeft e-care aan dat de spare parts er niet meer zijn en dat meneer (Sander) maar een nieuw apparaat moet aanschaffen. Reeds eerder heb ik voorbeelden genoemd waarbij repareren wel kan, ook al is het apparaat jaren oud. Ten tweede had e-care direct kunnen aangeven dat het apparaat niet kan worden gemaakt omdat er geen spare parts zijn. Nu is meneer (Sander) opgezadeld met kosten die eenvoudig voorkomen hadden worden, zowel bij geen reparatie zijn er kosten voor het onderzoek of hij moet maar ingaan op het 'aanbod' van e-care om een nieuw apparaat te kopen. E-care had per definitie het apparaat niet in behandelingen moeten nemen anders zie ik toch echt als een verkapte methode om zogenaamd 'care' te bieden dat uitsluitend maar één doel heeft, om een nieuw apparaat aan te smeren, dus lauter alleen om te verkopen. Sorry maar dat kan echt niet netjes worden genoemd.

Het meest gekke is wel dat in de SERVICE manual (vanaf pagina 47) van het apparaat een enorme waslijst staat aan onderdelen, inclusief PART NUMBER. Waarom zou je als bedrijf een service manual uitbrengen als het na twee jaar al niet meer te repareren is of niet bedoeld is om te kunnen repareren? Zo'n service manual is er juist om service aan het apparaat te kunnen verlenen, een handleiding voor de service monteur. Denk niet dat je zo'n uitgebreide manual maakt om de schijn maar op te houden dat het te repareren is.

Dus hier gaat wel degelijk wat fout, in het geval van Philips als licentieboer spreken alle betrokken partijen niet dezelfde taal, niet dezelfde verwachtingen. Denk niet dat je dit vind bij Panasonic bijvoorbeeld.

Erthanax
Berichten: 3669
Lid geworden op: 19 jan 2018 19:57

Re: Een 'repareerbaarheidscijfer' voor (Philips-)apparaten

Ongelezen bericht door Erthanax » 10 dec 2018 11:16

Worden alle Panasonic apparaten dan in licentie gemaakt? Zoekt u eens op dit forum naar Onkyo. Daar is men ook niet zo tevreden over. Wat dacht u van de al jaren bestaande softwarefout in bepaalde Sony fotocamera's? Of van als die consumenten die geen enkel probleem hebben met hun "Philips brand" bruingoed?

Dat u niet tevreden bent over uw product, is uw goed recht. Dat veel apparaten niet of moeilijk gerepareerd kunnen worden is vervelend en o gewensd, dat ben ik helemaal met u eens.

snuffel1
Berichten: 3449
Lid geworden op: 06 dec 2012 16:14

Re: Een 'repareerbaarheidscijfer' voor (Philips-)apparaten

Ongelezen bericht door snuffel1 » 10 dec 2018 17:44

Ik zie nu toch dat ik een fout heb gemaakt want ik bedoelde Ata i.p.v. Sata.

bprosman
Berichten: 9940
Lid geworden op: 04 sep 2011 18:39

Re: Een 'repareerbaarheidscijfer' voor (Philips-)apparaten

Ongelezen bericht door bprosman » 10 dec 2018 20:52

Ik betwijfel het niet want immers geeft e-care aan dat de spare parts er niet meer zijn en dat meneer (Sander) maar een nieuw apparaat moet aanschaffen.
En hoe lang leveren Samsung , Panasonic, Sony etc spare parts ?
Het meest gekke is wel dat in de SERVICE manual (vanaf pagina 47) van het apparaat een enorme waslijst staat aan onderdelen, inclusief PART NUMBER. Waarom zou je als bedrijf een service manual uitbrengen als het na twee jaar al niet meer te repareren is of niet bedoeld is om te kunnen repareren?
Omdat je tijdens productie een BOM (Bill Of Material) moet hebben anders kunnen de onderdelen niet ingekocht worden en het apparaat niet geassembleerd. Alle onderdelen bij Philips die in een apparaat gebruikt worden (werden) hebben een 12NC nummer, heeft niets te maken of ze nu wel of niet op voorraad gehouden worden maar geeft meer aan via welke locatie (fabriek) het onderdeel komt.

snuffel1
Berichten: 3449
Lid geworden op: 06 dec 2012 16:14

Re: Een 'repareerbaarheidscijfer' voor (Philips-)apparaten

Ongelezen bericht door snuffel1 » 11 dec 2018 14:56

Het voorbeeld dat u geeft is een apparaat die u met de nodige aanpassingen weer aan de gang heeft gekregen en mede daarom refereert u aan Philips. E-care is geen bedrijf die op componentbasis repareert maar een meester in het swappen is d.w.z. modules vervangen en als die niet meer leverbaar zijn dan houdt het gewoonweg op. De defecte modules zullen best nog wel te herstellen zijn maar gaan nu het recycle circuit in omdat er geen bedrijf te vinden is die winst ziet in het reviseren van die modules. Opzich is dat jammer want als dat wel zo zou zijn is bijna elk apparaat te herstellen zijn maar daar hangt weer een prijskaartje aan en dan gaan we weer zeuren dat de reparatie te duur is want als we er een paar tientjes bijleggen een nieuw apparaat kunnen kopen. Sec gezien hebben wij als consumenten er voor gezorgd dat het zo gaat omdat we de laatste snufjes op dat gebied in huis willen hebben maar dan wel zo goedkoop als mogelijk.

hänschen klein
Berichten: 2158
Lid geworden op: 03 mar 2017 22:51

Re: Een 'repareerbaarheidscijfer' voor (Philips-)apparaten

Ongelezen bericht door hänschen klein » 14 dec 2018 16:07

Ik heb een iets te lang antwoord en maakte daarom een vervolg-topic aan met mogelijke/praktische oplossingen...

huishoudelijke-apparatuur-f38/meldpunt- ... 89264.html

Plaats reactie