Aankoop Audi sq5 gebreken binnen 4 weken!

Problemen met jouw auto of motor? Geef hier jouw mening.
Fixi2020
Berichten: 27
Lid geworden op: 26 jan 2021 17:56

Aankoop Audi sq5 gebreken binnen 4 weken!

Ongelezen bericht door Fixi2020 »

Hallo mensen,

Ik zit met het volgende probleem:

Ongeveer een maand geleden ( 17-12-2020) heb ik een Audi SQ5 aangeschaft bij een autobedrijf. Vanaf het moment dat ik instapte en terugreed vanuit het autobedrijf kreeg ik al een melding van de roetfilter op het dashboard, dit is ook aangekaart bij hun. Een aantal dagen later langsgekomen met de sq5 om de diagnose te stellen en hierbij gaf hij aan dat er niets aan de hand was met de roetfilter. (simpelweg het lampje uitgezet zonder argument)

Vervolgens op 13-01-2021 kwam een ander probleem tevoorschijn. De auto begon bij stationair draaien ontzettend te schudden ook bij snelheden van 70-80km/h begon de auto te trillen.

Terwijl ik die dag zelf s 'avonds op de snelweg terugrijd naar huis zie ik mede weggebruikers met grootlicht naar mij seinen, wat blijkt veel witte rook die van de auto afkwam. De ANWB gebeld en die heeft helaas geen hulp kunnen bieden, aangezien hier een expert van Audi naar moest kijken. De auto is per direct door de ANWB geslepen naar de meest dichtstbijzijnde dealer namelijk Audi Venlo.

Vervolgens heeft Audi ernaar gekeken en hebben ze de auto onder handen genomen, wat overigens alleen maar goed is want ik wil dat er deskundige mensen deze complexe auto onder handen nemen. Ik ben met een roetfilter melding naar het bedrijf toe gereden en het enige wat ze gedaan hebben is het gereset, zonder ook maar een duidelijk argument te hebben over deze melding. Ook gaf Audi aan dat er al een aantal jaar geen onderhoud is geregistreerd terwijl het autobedrijf aangaf dat de Audi keurig dealer onderhouden is, dit vind ik ook vreemd..

(19-01-2021 Audi sq5 klaar en opgehaald kosten €1595.00 voor vervangen verstuiver en andere materialen) ze hebben ook meteen aangegeven dat de Audi al twee jaar geen geregistreerd onderhoud heeft gehad. Nogmaals dit vind ik heel erg vreemd want volgens het bedrijf was de Audi altijd ''dealer onderhouden''.

Bij aankomst thuis is er een berichtje gestuurd via whatsapp naar het bedrijf met de mededeling dat ik met autopech langs de weg stond en dat ik hier een oplossing voor zocht. Vervolgens schoot de man van het bedrijf meteen in de verdediging met als argument dat er geen garantie bij zit en dat hij niets voor mij kan betekenen. Daarop gaf ik aan dat er een wettelijke garantie geld. Hierbij gaf hij aan dat ik eerst maar de auto lokaal moest laten checken, want misschien was het wel iets kleins. Tevens gaf het bedrijf aan dat ze zouden kijken wat ze voor mij zouden kunnen betekenen in deze situatie.

Nogmaals voor zover ik weet zit er wettelijke garantie op deze aankoop namelijk ''non-conformiteit''

Wanneer jij een product koopt wat zeker 2 jaar mee moet gaan, dan mag dit niet binnen 6 maanden kapotgaan. Gebeurt dit wel, dan klopt er iets niet. Het product doet het niet conform de afspraak. Er is nu sprake van non-conformiteit.


***Dit hieronder heb ik op internet gelezen wat betreft 2e hands auto aankoop ***

'' In de meeste gevallen komt het erop neer dat de verkoper voor een passende oplossing moet zorgen. Bijvoorbeeld door het product kosteloos te repareren/reparatie vergoeden. Het gaat immers om redelijke verwachting. Een occasion van 500 euro, mag je niet zoveel verwachten als van een auto van 25.000 - 30.000 euro. Hoe goedkoper de auto is, hoe lager je verwachtingen moeten zijn.''

''Koop je een auto van 25.000- 30.000 euro en heb je er álles aan gedaan om de staat van de auto te bepalen en ontstaat er binnen 6 maanden een gebrek? Dan gaat de wet ervan uit dat het gebrek al aanwezig was tijdens de koop. Dan draait het bedrijf op voor de kosten om tot een oplossing te komen. Wordt het gebrek na 6 maanden ontdekt, dan ligt de bewijslast bij mij als koper.''

De bon van de kosten die ik betaald heb bij de audi dealer heb ik ook verstuurd naar het autobedrijf (Kosten 1595 euro)
Laatst gewijzigd door Radar op 27 jan 2021 10:21, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Witregels verwijderd

Fixi2020
Berichten: 27
Lid geworden op: 26 jan 2021 17:56

Re: Aankoop Audi sq5 gebreken binnen 4 weken!

Ongelezen bericht door Fixi2020 »

Er waren teveel tekens voor 1 bericht dus hier het andere deel van het bericht wat belangrijke informatie betreft.


Reactie autobedrijf: *** Ik heb u verteld dat u voordat u mij bericht de auto eerst eens moet laten nakijken lokaal bij u in de regio, ik heb u geen akkoord gegeven om de auto elders te laten repareren. U heeft mij ook geen bericht gegeven wat de kosten zouden zijn.

Nu verwacht u een vergoeding van een uitgevoerde reparatie wat elders is uitgevoerd waar ik niet van op de hoogte ben en ook geen akkoord voor heb gegeven.

Dit was dus niet de afspraak.

U heeft de auto zelf elders laten repareren en niet ons niet van te voren ingelicht over de kosten en om akkoord gevraagd. ***

Het auto bedrijf heeft aangegeven dat ik er bij mij lokaal naar moest laten kijken, dit want ze nu zeggen zie ik in principe als een sluwe streek (list) om ervoor te zorgen dat ik de audi liet maken en dat hun dan met deze argumenten zou komen.

3 dagen nadat ik de auto opgehaald heb bij de audi dealer 22-01-2021 krijg ik weer een probleem met de auto en sta ik weer met autopech langs de kant, dit keer op een gevaarlijk punt namelijk voor een stoplicht bij een heel druk kruispunt. De auto is weer gesleept door de anwb en dit keer naar de Audi dealer in Nijmegen gebracht. Deze auto word overmorgen gesleept door mijn vaste garage naar hun werkplaats toe en die gaan dan een diagnose stellen en het probleem verhelpen.

Dit probleem is uiteraard weer aangekaart bij het desbetreffende auto bedrijf waar ik de Audi gekocht heb. Ze zeggen dit keer dat ze mij tegenmoet willen komen, maar dat hun aan de auto zelf willen sleutelen. Maar aangezien hun zich ondeskundig en onbetrouwbaar hebben opgesteld naar mij toe wil ik niet dat hun aan deze complexe motor gaan sleutelen. Dit is werk voor een echte specialist die verstand van zake heeft met deze complexe Bi turbo motoren.

Wat moet ik doen? ik word onderhand gek van deze soap!

Gewenste oplossing: Vergoeding van de kosten en ellende die ik nu allemaal heb.

Moneyman
Berichten: 20201
Lid geworden op: 18 feb 2015 11:36

Re: Aankoop Audi sq5 gebreken binnen 4 weken!

Ongelezen bericht door Moneyman »

Tsja, je maakt het jezelf ook niet bepaald makkelijk. Je koopt een dure, storings- en aftrapgevoelige en -afhankelijk van het motorblok- niet bepaald probleemloze auto, blijkbaar zonder aankoopkeuring, bij "een autobedrijf", en je laat zonder goed overleg zelf elders repareren. Je checkt niet eens welk onderhoud de auto heeft gehad. Dat de auto dealeronderhouden is, wil niet zeggen dat de onderhoudsinterval gevolgd is natuurlijk. En nu wil je ze er niet aan laten sleutelen, want: geen specialist, terwijl je er wél zonder keuring kocht?

Ik zie overigens nog geen steekhoudende reden om te concluderen dat de auto nonconform is. Wat mankeerde er uiteindelijk daadwerkelijk aan?

NeoDutchio
Berichten: 8957
Lid geworden op: 17 jan 2014 22:39

Re: Aankoop Audi sq5 gebreken binnen 4 weken!

Ongelezen bericht door NeoDutchio »

Gelukkig zijn alle autoverkoper op hun blauwe ogen te vertrouwen. Vandaar dat er nooit geadviseerd wordt om een aankoopkeuring te doen en nemen rechtsbijstandverzekeraar alleen nog zaken aan die bij een Bovag verkoper gekocht is.
Het is aan u de taak geweest om na te kijken wat u kocht. Slechts een paar vragen aan de verkoper stellen is niet dat ze bedoelen met onderzoeksplicht.
U geeft niet aan hoe oud de auto is en wat de kilometerstand is. Of de problemen horen bij de leeftijd en kilometerstand is nu niet na te gaan. Ook bent u met de auto naar een andere garage gegaan waardoor u al rechten verspeeld. Extern iets laten maken is altijd duurder dan als de verkoper het gedaan zou hebben.

fonsflons
Berichten: 2717
Lid geworden op: 10 okt 2017 19:20

Re: Aankoop Audi sq5 gebreken binnen 4 weken!

Ongelezen bericht door fonsflons »

Te laat, maar alle dikke 2ehands SUV's die aan de onderkant van de markt zitten met een hele grote boog omheen lopen. Dat zijn veelal bakken die gekocht worden om indruk te maken totdat de eerste reparatie komt. Dan schrikt men zich rot, rijd zolang het mogelijk is door en dumpt de auto.

Niet dat dit hier het geval hoeft te zijn maar het is een klassiek verhaal.

NeoDutchio
Berichten: 8957
Lid geworden op: 17 jan 2014 22:39

Re: Aankoop Audi sq5 gebreken binnen 4 weken!

Ongelezen bericht door NeoDutchio »

Als ik kijk welke er nu te koop staan, allemaal import en vele met bedenkelijk lage kilometerstanden. Als de auto van TS dealer onderhouden zou zijn zou er wel een boekje bijgezeten hebben en was er ook een dealer bekend waar de auto in onderhoud geweest zou zijn.

Inderdaad een klassiek geval van blind een te dure import auto kopen bij een niet Bovag verkoper.

fonsflons
Berichten: 2717
Lid geworden op: 10 okt 2017 19:20

Re: Aankoop Audi sq5 gebreken binnen 4 weken!

Ongelezen bericht door fonsflons »

Het whatsappen met de verkoper zegt stiekem ook wel wat over het soort garage Ik heb heel veel auto's gekocht in mijn leven, maar nog nooit gewhatsapped met de Audi dealer.

kokka
Berichten: 3579
Lid geworden op: 30 mei 2012 10:32

Re: Aankoop Audi sq5 gebreken binnen 4 weken!

Ongelezen bericht door kokka »

Als (ex)audi rijder kan ik alleen maar met bovenstaande reacties meegaan.
Een SQ5 is net als elke andere moderne audi een complexe wagen, en niet doordat er twee turbo's op zitten maar omdat hij volhangt met electronica. zelfs bij een audi dealer mogen alleen quatro gecertificeerde monteurs aan deze auto werken.uit het verhaal van TS kan ik niet opmaken of hij wel of niet aan zijn onderzoeksplicht heeft voldaan. Als de verkoper claimt dat de auto dealer onderhouden is, terwijl dat aantoonbaar niet het geval is dan kan je wellicht de aankoop ontbinden op grond van dwaling. Ik zou contact opnemen met anwb/bovag/juridisch loket of rechtsbijstands verzekering, om te kijken of dit kans van slagen heeft.
Een auto als deze moet je altijd na laten kijken door een keurings instantie. deze kan heel veel informatie uit de computer halen die een malafide verkoper probeert te verbergen. zelfs terug gedraaide kilometerstanden zijn vaak terug te vinden.
als je dit alsnog doet, en je kan bewijzen dat er gerommeld is met de auto, dan heb je zeker een hele goed kans dat je de koop ongedaan kan maken op grond van dwaling.

NeoDutchio
Berichten: 8957
Lid geworden op: 17 jan 2014 22:39

Re: Aankoop Audi sq5 gebreken binnen 4 weken!

Ongelezen bericht door NeoDutchio »

fonsflons schreef:
27 jan 2021 12:51
Het whatsappen met de verkoper zegt stiekem ook wel wat over het soort garage Ik heb heel veel auto's gekocht in mijn leven, maar nog nooit gewhatsapped met de Audi dealer.
Als u een Opel koopt heeft het vrij weinig zin om met de Audi dealer te appen hoor 🤣. Geen enkele Audi dealer heeft overigens een SQ5 diesel te koop staan.

fonsflons
Berichten: 2717
Lid geworden op: 10 okt 2017 19:20

Re: Aankoop Audi sq5 gebreken binnen 4 weken!

Ongelezen bericht door fonsflons »

NeoDutchio schreef:
27 jan 2021 12:57
fonsflons schreef:
27 jan 2021 12:51
Het whatsappen met de verkoper zegt stiekem ook wel wat over het soort garage Ik heb heel veel auto's gekocht in mijn leven, maar nog nooit gewhatsapped met de Audi dealer.
Als u een Opel koopt heeft het vrij weinig zin om met de Audi dealer te appen hoor 🤣. Geen enkele Audi dealer heeft overigens een SQ5 diesel te koop staan.
Misschien ben ik gewoon te oud, maar ik vind zakelijk en Whatsapp gewoon geen goede combinatie als het om belangrijke zaken gaat.

henk51
Berichten: 1588
Lid geworden op: 07 jun 2005 17:59

Re: Aankoop Audi sq5 gebreken binnen 4 weken!

Ongelezen bericht door henk51 »

TS schreef:

Koop je een auto van 25.000- 30.000 euro en heb je er álles aan gedaan om de staat van de auto te bepalen en ontstaat er binnen 6 maanden een gebrek? Dan gaat de wet ervan uit dat het gebrek al aanwezig was tijdens de koop. Dan draait het bedrijf op voor de kosten om tot een oplossing te komen. Wordt het gebrek na 6 maanden ontdekt, dan ligt de bewijslast bij mij als koper.''

Wat heeft u er aan gedaan dan
Aankoop keuring laten doen? Denk het zo te lezen niet.
Uitgebreide testrit gemaakt?
Kenteken na getrokken eenvoudig via RDW zie je meteen of het een import is en of de km stand logisch is.
Onderhoudshistorie was die bekend? (dus niet vlgs de handelaar die zal altijd zeggen perfect onderhouden)
Instructie boekje aanwezig in Nederlandse taal .
Net als hiervoor al vermeld meeste auto's op het net zijn import auto's.Waarvan de handelaar totaal geen inzicht heeft in schade/onderhoudshistorie. Hij poetst ze alleen maar en voert ze in bij RDW veelal met meerdere tegelijk
Zoals al veel behandeld in consumenten programma's u moet de verkoper de kans geven om het op te lossen

Ik zelf zou nooit een dure auto (kwa prijs en onderhoud) bij een niet bovag garage /handelaar kopen.
Zelfs als ik een auto bij een dealer koop lees ik zelf de auto even uit alvorens hem te kopen,en maak ik een variabele proefrit van 1 uur.

Fixi2020
Berichten: 27
Lid geworden op: 26 jan 2021 17:56

Re: Aankoop Audi sq5 gebreken binnen 4 weken!

Ongelezen bericht door Fixi2020 »

Betreft een audi sq5 2014 orgineel nederlands geleverde auto met 160.000km op de teller t is nou ook weer niet zo dat ik een auto met 400.000km gekocht heb.

-Aankoopkeuring niet gedaan als je de verkoper hoorde praten kon die nog 10 jaar mee zonder problemen.
-Testrit gemaakt niets bijzonders opgemerkt behalve een lege accu
-Kenteken is nagetrokken
- Onderhoudshistorie die was volgens de beste man altijd bij de dealer gedaan dat ik heb ik vorige week nagetrokken en dat klopt dus voor geen meterZoals t ernaar uitziet ben ik 4000€ lichter aan reparatiekosten en heb ik geen poot om op te staan om ervoor te zorgen dat de beste man deze kosten volledig dan wel niet enigszins mij tegemoet komt met de gemaakte kosten?

Nijogeth
Berichten: 5698
Lid geworden op: 28 apr 2017 19:51

Re: Aankoop Audi sq5 gebreken binnen 4 weken!

Ongelezen bericht door Nijogeth »

Geen aankoop keuring, omdat je de verkoper op zijn blauwe ogen geloofde. De onderhoudshistorie niet nagetrokken, omdat je de verkoper op zijn blauwe ogen geloofde. Lege accu bij de proefrit zou ik al verdacht vinden, persoonlijk. Dan zou ik echt alles gaan nakijken. Al doe ik dat toch elke keer.

Moneyman
Berichten: 20201
Lid geworden op: 18 feb 2015 11:36

Re: Aankoop Audi sq5 gebreken binnen 4 weken!

Ongelezen bericht door Moneyman »

Fixi2020 schreef:
27 jan 2021 15:44
Betreft een audi sq5 2014 orgineel nederlands geleverde auto met 160.000km op de teller t is nou ook weer niet zo dat ik een auto met 400.000km gekocht heb.
Nee, maar je koopt wél een auto die een hoog aftraprisico heeft en sowieso een hoog financieel risico heeft.
Fixi2020 schreef:
27 jan 2021 15:44
-Aankoopkeuring niet gedaan als je de verkoper hoorde praten kon die nog 10 jaar mee zonder problemen.
Tsja. Daar is het een verkoper voor. Aan jou om daar doorheen te prikken. Je koopt een wagen van 30 mille en je neemt niet de moeite van een keuring "want: blauwe ogen"?
Fixi2020 schreef:
27 jan 2021 15:44
- Onderhoudshistorie die was volgens de beste man altijd bij de dealer gedaan dat ik heb ik vorige week nagetrokken en dat klopt dus voor geen meter
Dat doe je toch gelijk? De boekjes zitten erbij, en als dat niet zo is, heb je er weer een alarmbel bij...
Fixi2020 schreef:
27 jan 2021 15:44
Zoals t ernaar uitziet ben ik 4000€ lichter aan reparatiekosten en heb ik geen poot om op te staan om ervoor te zorgen dat de beste man deze kosten volledig dan wel niet enigszins mij tegemoet komt met de gemaakte kosten?
Tsja, alles wat je vooraf kon doen heb je niet gedaan, en achteraf doe ook niet het juiste. Dan wordt het wel een heel moeizaam verhaal.

Je laat overigens ook wel veel relevante informatie weg (type bedrijf waar je gekocht hebt, concrete informatie over gebreken, de reden waarom de auto non-conform zou zijn, enz.).

Fixi2020
Berichten: 27
Lid geworden op: 26 jan 2021 17:56

Re: Aankoop Audi sq5 gebreken binnen 4 weken!

Ongelezen bericht door Fixi2020 »

De auto stond al een 1.5 maand lang stil de auto had die geschorst voor de verkoop. Is enigszins nog te begrijpen..

Moneyman
Berichten: 20201
Lid geworden op: 18 feb 2015 11:36

Re: Aankoop Audi sq5 gebreken binnen 4 weken!

Ongelezen bericht door Moneyman »

Fixi2020 schreef:
27 jan 2021 15:54
De auto stond al een 1.5 maand lang stil de auto had die geschorst voor de verkoop. Is enigszins nog te begrijpen..
Maar het was natuurlijk wél een duidelijke alarmbel - die je genegeerd hebt.

Natuurlijk kan je ze in gebreke gaan stellen en procederen. Maar of je er iets mee opschiet is maar zeer de vraag.

Fixi2020
Berichten: 27
Lid geworden op: 26 jan 2021 17:56

Re: Aankoop Audi sq5 gebreken binnen 4 weken!

Ongelezen bericht door Fixi2020 »

Autobedrijf gekocht niet bovag wel rdw erkend.

Volgens het Burgerlijk Wetboek moet het product alle eigenschappen hebben die nodig zijn om het normaal te kunnen gebruiken. Dat is nu niet zo. Het product doet het niet conform de afspraak door al deze klachten er ontstaan zelfs gevaarlijke verkeerssituaties door!

Ik heb over het product de volgende klachten:

Roet filter
Trilling tijdens rijden
Schudden bij stationair
Witte rook komt van de auto af hierdoor heb ik met autopech langs de weg gestaan. (13-01-2021)
Vervolgens laten maken en twee dagen na de reparatie sta ik weer langs de kant!

angel1978
Berichten: 8465
Lid geworden op: 30 aug 2005 11:08

Re: Aankoop Audi sq5 gebreken binnen 4 weken!

Ongelezen bericht door angel1978 »

dus je gaat procederen?

Fixi2020
Berichten: 27
Lid geworden op: 26 jan 2021 17:56

Re: Aankoop Audi sq5 gebreken binnen 4 weken!

Ongelezen bericht door Fixi2020 »

Ik heb een topic geopend om eventueel advies te krijgen en om informatie te winnen, als echt duidelijk word dat ik geen schijn van kans maak dan ga ik het hierbij laten en neem ik mijn verlies van 4000€.

Als ik zie dat ik toch een kleine kans heb om eventueel een tegemoetkoming te krijgen van het autobedrijf dan ga ik procederen.

Nijogeth
Berichten: 5698
Lid geworden op: 28 apr 2017 19:51

Re: Aankoop Audi sq5 gebreken binnen 4 weken!

Ongelezen bericht door Nijogeth »

Persoonlijk denk ik dat je geen kans zal hebben. Er zijn teveel fouten vanuit jouw kant doorheen geslipt. Men zal altijd kunnen wijzen naar het niet doen van een aankoopkeuring en het feit dat je niet naar de boekjes hebt gekeken. Dan heb je ze ook niet de kans gegeven het zelf te fixen, wat ook een verplichting is.

Nee, ik denk echt dat je geen kans hebt.

Plaats reactie