LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Een jaar na aankoop heeft mijn auto veel roest

Problemen met jouw auto of motor? Geef hier jouw mening.
tenormin
Berichten: 6831
Lid geworden op: 31 okt 2011 21:29

Re: Een jaar na aankoop heeft mijn auto veel roest

Ongelezen bericht door tenormin » 21 dec 2014 00:53

Nou ja, die "vrijer" is 15 jaar dus u zult zelf een plan de campagne op moeten stellen: of laten opknappen en de roest toestanden meenemen of een andere auto kopen. Als de auto fietsend door de eerste APK is gekomen, tja, op roestplekjes word een auto niet afgekeurd, wel als ze overal doorheen kunnen prikken en je door de bodem zou kunnen zakken, wat dus niet aan de orde was. Denk werkelijk niet dat er bij de verkoper nog iets te halen valt.

witte angora
Berichten: 20418
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Een jaar na aankoop heeft mijn auto veel roest

Ongelezen bericht door witte angora » 21 dec 2014 00:57

berndv schreef:
Edwin Jonkers schreef:Nadat de wagen na een jaar naar de apk was geweest en in een keer goed gekeurd was wilde ik de roest aan gaan pakken en heb ik pas goed onder de wagen gekeken.

Met wat prikken met een schroevendraaier heb ik een gaatje gevonden bij de motorophanging. Links en rechts achter de bumper is het plaatwerk weggeroest en er zit linksachter een gat in/bij de kokerbalk. Rechtsvoor prikte ik ook door de kokerbalk en daar zat purschuim achter.
Lekkere APK keuring :mrgreen:
Dat wou ik net zeggen. Zwart gekeurd zeker?

Maar als ik het zo lees gaat dat heus geen 10.000 kosten om op te lappen. De deuren en de spatborden moesten toch al vervangen worden, dus dat was bij aankoop al bekend. Voor een paar honderd alles bij elkaar heb je ze op de sloop. En de rest, sja, dat kan gebeuren als een auto 15 jaar oud is. Zelfs jongere auto's roesten soms harder dan dat je ze naar de sloop kan brengen. Kwestie van lassen en de rest. Maar dat moet je wel zelf kunnen, want als je het laat doen dan kost het inderdaad een flinke stuiver.

Daarom worden dit soort barrels over het algemeen door handige Henkies gekocht.

alfatrion
Berichten: 16042
Lid geworden op: 25 jul 2006 21:05

Re: Een jaar na aankoop heeft mijn auto veel roest

Ongelezen bericht door alfatrion » 21 dec 2014 02:29

snuffel1 schreef:
alfatrion schreef:Snuffel,

De wettelijke garantie is gewoon van toepassing. Immers, hiervan kan niet in het nadeel van de consument worden afgeweken. TS heeft recht dus op kosteloos herstel wanneer hij een auto heeft gekregen die niet beantwoord aan zijn gerechtvaardigde verwachtingen. Zo mag de koper van auto verwachten dat deze geschikt is om daarmee deel te nemen aan het Nederlandse wegennet, indien deze voor dat doel wordt verkocht. Hiervan zijn enkel die gebreken uitgezonderd die door de koper eenvoudig te ontdekken waren. Het (laten) plegen van een aankoopkeuring is een verantwoordelijkheid van de professionele verkoper, omdat hij geacht wordt de staat van de auto te kennen.

Dat de auto destijds over een paar kleine roestplekjes beschikte zeg mij niet zoveel.
Je gaat hopeloos mank want het is geen nieuw product maar een occasion die bij aankoop aan de eisen voldeed maar wel wat aandachtspunten had. Koper heeft dat ook gezien "de roestplekjes waren zichtbaar" maar dacht dat het wel los zou lopen, als blijkt dat de roest doorzet is de verkoper niet meer verantwoordelijk want het is aan de koper om de camper in goede staat te houden.
Alles wat ik hier hebt genoemd is van toepassing op de koop van een occasion. Het heeft verder weinig zin om in in herhaling te vallen.
witte angora schreef:Hij heeft er toch ruim een jaar mee gereden? Zonder problemen? Dan is het ding toch ruim een jaar lang geschikt geweest voor het Nederlandse wegennet?
Eens, maar dat sluit de mogelijkheid van een verborgen gebrek niet uit. Twaalf duizend is heel veel geld voor een auto waar je een jaar later tien duizend euro aan kosten voor moet maken om er in te kunnen blijven rijden.

snuffel1
Berichten: 3523
Lid geworden op: 06 dec 2012 16:14

Re: Een jaar na aankoop heeft mijn auto veel roest

Ongelezen bericht door snuffel1 » 21 dec 2014 09:14

Edwin Jonkers schreef:Dag Allen,

Bedankt voor jullie reacties.

Het is een Vito van 12-1999. Bij de verkoop is gezegd dat de roestplekjes makkelijk bijgewerkt konden worden zonder al te veel kosten. Nadat de wagen na een jaar naar de apk was geweest en in een keer goed gekeurd was wilde ik de roest aan gaan pakken en heb ik pas goed onder de wagen gekeken.

Met wat prikken met een schroevendraaier heb ik een gaatje gevonden bij de motorophanging. Links en rechts achter de bumper is het plaatwerk weggeroest en er zit linksachter een gat in/bij de kokerbalk. Rechtsvoor prikte ik ook door de kokerbalk en daar zat purschuim achter. De deuren zijn ook al eerder opgelapt dit zou te zien zijn geweest omdat de randen aan de binnenkant met kit zijn "afgewerkt" en over gespoten. De wagen was dus al wel een keer opgelapt maar meer onder het mom van pappen en nathouden/verkopen.

Zit er aan te denken om eerst de onderkant in orde laten maken en hem een bescherming tegen roest te geven. Wat denken jullie ga ik dan alleen verder de put in of niet.... Deuren motorkap en spatborden zouden toch al vervangen moeten worden en dat moet volgend jaar dan maar.

Groetjes, Edwin
Ik zou er geen geld meer instoppen want het wordt een complete restauratie, wie weet wat u dan nog meer tegenkomt.

witte angora
Berichten: 20418
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Een jaar na aankoop heeft mijn auto veel roest

Ongelezen bericht door witte angora » 21 dec 2014 09:52

Alfa, de topicstarter heeft het over 10.000 euro restauratiekosten. Maar dan heb je het ding wel in nieuwstaat, terwijl het ding niet nieuw is. Hij is 15 jaar oud.

Ik heb in een vorig bericht al gezegd dat de werkelijke kosten veel lager liggen. Het gaat om een beetje laswerk, en het vervangen van deuren en dergelijke, die je op de sloop kunt halen. Mijns inziens is een bedrag van 1000 tot 1500 euro toereikend om én door de apk te komen én de onderdelen te vervangen die voor de apk niet noodzakelijkerwijs vervangen hoeven te worden. En dan heb je een knappe kar waar je nog een paar jaar mee kan rijden.

nibt
Berichten: 72
Lid geworden op: 08 jul 2009 21:32

Re: Een jaar na aankoop heeft mijn auto veel roest

Ongelezen bericht door nibt » 21 dec 2014 10:25

12000 euro is wel afschuwelijk veel geld voor een 15 jaar oude roestbak.
Kan me moeilijk voorstellen dat je zo'n kapitaal uitgeeft zonder een aankoopkeuring te laten doen.
Maar daar heb je nu niets meer aan.

Is het die 10000 euro wel waard? je lost de problemen van nu op, maar het blijft een 15 jaar oud ding dus alles wat niet vervangen is is oud, van wielophanging tot leidingen tot rubbers tot transmissie.

Het zou extra zuur zijn als je na zo'n investering blijft betalen voor nieuwe problemen die telkens opduiken.

snuffel1
Berichten: 3523
Lid geworden op: 06 dec 2012 16:14

Re: Een jaar na aankoop heeft mijn auto veel roest

Ongelezen bericht door snuffel1 » 21 dec 2014 10:55

Restaureren levert bij verkoop bijna geen meerwaarde op, uit dat oogpunt moet je er niet aan beginnen. Als de camper met sloopdelen en laswerk op te knappen is gewoon doen maar verwacht geen lange levensduur want de roest blijft op andere plaatsen terug komen.

peteroo
Berichten: 856
Lid geworden op: 05 apr 2011 23:51

Re: Een jaar na aankoop heeft mijn auto veel roest

Ongelezen bericht door peteroo » 22 dec 2014 14:42

Vrienden van me hadden een nieuwe Vito, ik denk van rond 2006. Ze vertrouwden erop dat het goed zat, want het was tenslotte een Mercedes. In die paar jaar dat ze de bus hadden waren er voortdurend problemen, vooral van elektronische aard. Ramen die vanzelf open gingen en niet meer dicht, problemen met de startonderbreker, waardoor de auto zeer onbetrouwbaar was. Ze stonden vaker bij de dealer dan ze lief was.

Bepaalde series Vito's staan inderdaad bekend als rampzalig slecht en ook nog roestgevoelig. Mercedes zou zelfs erkend hebben dat ze ze beter niet hadden uitgebracht.

Gesloten