LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] banden na half jaar scheef afgesleten

Problemen met jouw autobanden? Geef hier jouw mening.
Keumus
Berichten: 2
Lid geworden op: 19 nov 2008 10:27

banden na half jaar scheef afgesleten

Ongelezen bericht door Keumus »

Hoi,

Ik weet niet of ik hier goed zit maar ik zit met het volgende.
Ik heb medio mei/juni 2008 2 nieuwe voorbanden laten monteren bij een erkend bedrijf (incl. balanceren). Het gaat om Pirelli P7 205/55/16 als beste getest bij ANWB 2007. Na verloop van tijd kreeg ik bij het remmen en wat steviger optrekken een trilling in het stuur. De auto trok niet scheef weg en je kunt altijd het stuur loslaten en hij gaat gewoon rechtdoor. Hierdoor ging ik denken aan de remschijven of de aandrijfas.

Nu heb ik net mijn winterbanden laten monteren en wat schets mijn verbazing. De trillingen zijn verdwenen!?
Vervolgens viel mij op bij het opbergen van mijn zomerbanden (op de velg) dat beide voorbanden hartstikke scheef zijn. Het kost echt de nodige moeite om ze gewoon te laten staan op het loopvlak.

Kan ik dit verhalen op het bedrijf waar ik de banden heb gekocht en laten monteren?? Of kan ik iets anders doen want 250 Euro weggooien in een half jaar tijd is toch echt iets te gortig als je het mij vraagt.

Tips/advies is hartstikke welkom

Grtz
Lars vd Berg

Veldt01
Berichten: 756
Lid geworden op: 16 jul 2006 15:05

Re: banden na half jaar scheef afgesleten

Ongelezen bericht door Veldt01 »

Waarom zou je dit op het bedrijf willen verhalen? Er is iets mis met jouw auto, dit is op te lossen maar zeker niet de schuld van de garage/het bandenbedrijf. Enige wat je ze zou kunnen verwijten is dat ze je (als de klacht toen ook al aanwezig was) niet hebben geadviseerd om aanvullende werkzaamheden uit te laten voeren.

Enkele vragen:

Was de vorige set banden on ongelijk versleten?
Wanneer is de auto voor het laatst volledig uitgelijnd (iedere 2 jaar is aan te bevelen)
Is de auto verlaagd.
Vertoont de auto andere klacht m.b.t. het stuur/ophangings systeem.

Als alles o.k. is en de auto nog nooit is uitgelijnd zou ik de auto bij een gespecialiseerd bedrijf (dus niet kwik fit/Euromaster etc) eens uit laten lijnen conform de fabrieksinstellingen. Grote kans dat je problemen dan zijn opgelost (stand van de banden op het wegdek wordt dan geoptimaliseerd waardoor de ongelijkmatige slijtage ook is verdwenen)

parky
Berichten: 67
Lid geworden op: 20 jun 2005 21:34

Re: banden na half jaar scheef afgesleten

Ongelezen bericht door parky »

Ik weet het niet zeker hoor, maar ik sleutel zelf aan mijn wagens en elk wiel wat ik eraf haal valt om, dus het zal wel erg toevallig zijn als het niet klopt.

Keumus
Berichten: 2
Lid geworden op: 19 nov 2008 10:27

Re: banden na half jaar scheef afgesleten

Ongelezen bericht door Keumus »

@Veldt01

Dat was gewoon mijn eerste gedachte. Ik ben geen automonteur en had er behoorlijk de balen in dat mijn banden na een half jaar gewoon hartstikke scheef zijn afgesleten :shock: en dan denk je echt...daar is iets niet goed gegaan.

Maar om te reageren:
De vorige set banden waren harstikke recht om het zo maar te zeggen, wel op maar gewoon recht (en ook de winterbanden heb ik vorige winter gebruikt en die zijn ook nog goed)
Ik heb geen idee wanneer dat voor het laatst is gebeurd, ik heb hem pas sinds juli 2007. Daarvoor was het een lease auto en zou ik dus nog de onderhouds history kunnen opvragen.
De auto is niet verlaagd en vertoont ook geen andere klachten.

Ik heb inmiddels een monteur gebeld en die rade mij idd aan om zsm de boel te laten uitlijnen om te voorkomen dat straks mijn winterbanden ook scheef zijn dus dat ga ik maar ff doen en dan op het raport eens bekijken hoe scheef de boel staat/stond. Tevens als advies een band meenemen om te hun te laten kijken hoe erg of scheef de slijtage is aan de voorbanden. We zullen zien.....

@parky
Het viel me gewoon op omdat de achterbanden wel netjes op het loopvlak blijven staan, dit dus in tegenstelling tot de voorbanden (die dus nog maar een half jaar oud zijn)

Grtz

Veldt01
Berichten: 756
Lid geworden op: 16 jul 2006 15:05

Re: banden na half jaar scheef afgesleten

Ongelezen bericht door Veldt01 »

Sporing kan heel snel verstellen, als je al iets te ruw met een voorband oven een stoeprand gaat kan dit al het genoemde probleem opleveren.
Je voorwielen staat teveel negatief. Dit levert met goede banden een betere wegligging om maar zal wel een (ongewenste) hogere slijtage veroorzaken.

Mallemalle
Berichten: 887
Lid geworden op: 07 okt 2008 16:40

Re: banden na half jaar scheef afgesleten

Ongelezen bericht door Mallemalle »

<Het viel me gewoon op omdat de achterbanden wel netjes op het loopvlak blijven staan, dit dus in tegenstelling tot de voorbanden (die dus nog maar een half jaar oud zijn) >

dat is ook niet vreemd, achterwielen stana imme i n rechte lijn met de wagen, voorwielen draaien links en rechts en dat slijt harder

stuurbekrachtiging is fijn maar zorgt er vaak voor dat zijkanten sneller afslijten omdat men geneigd is scherper en met hogere snelheid bocht in te sturen

Quisquid
Berichten: 292
Lid geworden op: 08 okt 2008 14:17

Re: banden na half jaar scheef afgesleten

Ongelezen bericht door Quisquid »

Het scheef afslijten van banden is bijna altijd het gevolg van het verkeerd uitgelijnd zijn van de wielen. Voor een paar tientjes is het euvel verholpen en staan de wielen weer goed onder de auto.
De oorzaken kunnen een aanrijding zijn, of het regelmatig "nemen" van stoeprandjes e.d.
Het betreft bijna altijd alleen de voorbanden (bij veel auto's zijn de achterwielen niet eens uit te lijnen).

Daarnaast zullen de voorbanden vaak sneller slijten dan de achterbanden. Niet alleen wordt met de voorwielen gestuurd, ook krijgen de voorwielen verreweg de meeste remkrachten te verwerken, zit vóórin meestal het grootste wagengewicht en veel auto's hebben tegenwoordig ook nog eens voorwielaandrijving. Daarenboven zijn voorbanden ook nog eens kwetsbaarder, omdat zij vaker in aanraking komen met oneffenheden en rommel op de weg (vooral de band rechtsvoor; de meeste rommel ligt namelijk in de goot, bij de stoeprand) dan de achterbanden.

Maar schééf afslijten hoort natuurlijk niet. Gevaarlijk hoeft dat niet te zijn, maar het gaat wel ten koste van de levensduur van de banden en dus van je protemonnee.

Gesloten