Hypotheek oversluiten en boete meefinancieren

Goede of slechte ervaring met banken? Ergens in belegd en twijfels?
Ventileer hier jouw mening.
Joke Vonk
Berichten: 1
Lid geworden op: 10 jun 2020 16:57

Hypotheek oversluiten en boete meefinancieren

Ongelezen bericht door Joke Vonk »

Wij zijn binnenkort gepensioneerd. Mijn man heeft een klein eenmansbedrijf en wil dit afbouwen. Ons huis en bedrijfshal staan nu al meer dan een jaar te koop. Over deze twee panden, betalen wij een forse hypotheek van 1500 euro per maand. Dit is teveel voor als wij straks ons AOW en pensioen en een uitkering uit spaargeld krijgen. Omdat de verkoop nog niet lukt, willen wij de hypotheek afkopen en opnieuw starten. Dit kan vlgs de RABO bank, maar willen de boete van 15000 euro en afsluitkosten niet mee financieren, terwijl wij in maandlasten 1000 euro omlaag zullen gaan. Op het huis en bedrijfsloods zit een overwaarde van meer dan 350.000 en kunne wij de bedrijfsloods in de verhuur doen. Dus in onze ogen pinuts de verhoging van hypotheek met zeg maar 16000 euro. Door de corona is het werk matig geweest en hebben onze spaarcenten daar ingestoken en hebben nog een kleine buffer over. Toen zijn wij gaan informeren of het mogelijk was via een andere bank dit te lenen. Nou vlgs hun geen probleem. Maar...…. komen zij ermee, dat het huis op bedrijfsgrond staat, dus voor de bank veel minder waard is. Rabo nooit over gehoord. Dus ook zij lenen het niet. Wij snappen er niets van , ook daar onze woning voor de WOZ waarde wordt vergeleken met villa's hier uit het dorp. WOZ waarde 830.000 hypotheek van 350.000 en dan toch geen 16.000 kunnen bij financieren. En tot overmaat van ramp, contact gezocht met de gemeente. Deze snapte het ook niet helemaal en wil de woz volgend jaar wel wat verlagen. De eerdere jaren kan hij niets meer aan veranderen. Wie is er nu gek??? Wie kan ons verder helpen

NeoDutchio
Berichten: 7814
Lid geworden op: 17 jan 2014 22:39

Re: Hypotheek oversluiten en boete meefinancieren

Ongelezen bericht door NeoDutchio »

U beide bent dus al op leeftijd, u wilt een nieuwe lening aan gaan, werkadres en woonhuis op 1 kavel en het inkomen is niet voldoende. Op heel veel punten valt u in een extra risico en banken mogen niet zomaar alles meer doen. Uw maandlasten gaan dan wel naar beneden toe, maar gezien uw leeftijd zullen en kunnen andere kosten weer gaan stijgen. Banken hebben een zorgplicht en daardoor kunnen sommige dingen niet meer.

Justmeagain
Berichten: 239
Lid geworden op: 11 aug 2019 14:49

Re: Hypotheek oversluiten en boete meefinancieren

Ongelezen bericht door Justmeagain »

Als je in deze tijd een woning een jaar te koop hebt staan is de prijs veel te hoog of iets anders aan de hand. Gemiddelde woning is binnen een maand weg en in 9 van de 10 gevallen tegen een hogere prijs.
De bank snapt dit ook en ziet dit als risico.

Mk
Berichten: 889
Lid geworden op: 01 aug 2005 19:51

Re: Hypotheek oversluiten en boete meefinancieren

Ongelezen bericht door Mk »

Maar waarom niet de loods verhuren als dat blijkbaar kan? Levert dat niet genoeg op om er te blijven wonen?

Ivo.w
Berichten: 797
Lid geworden op: 18 feb 2018 12:07

Re: Hypotheek oversluiten en boete meefinancieren

Ongelezen bericht door Ivo.w »

Hoeveel hypotheek u kunt verkrijgen is niet afhankelijk van de hoeveelheid overwaarde die u heeft, maar van uw actuele én toekomstige inkomen. Wanneer u en uw man naast de AOW slechts een beperkt pensioen gaan ontvangen, dan mogen geldverstrekkers aan u geen 3,5 ton uitlenen. Ook niet als daarmee uw maandlasten omlaag gaan.

Wanneer het afgelopen jaar de verkoop niet zo wilde vlotten, dan staan uw woning en bedrijfspand tegen een te hoge prijs te koop of is er wat anders aan de hand. Zelfs woningen die erg gedateerd zijn of achterstallig onderhoud hebben, werden het afgelopen jaar relatief vlot verkocht in geval van een goede prijsstelling.

De WOZ waarde is vaak een slechte indicatie voor de echte woningwaarde, in elk geval wanneer deze niet is vastgesteld aan de hand van echt vergelijkbare panden. De villa's waarmee de gemeente uw woning + bedrijfspand vergelijkt hebben misschien wel evenveel grond en volume als bij u, maar zullen wegens het ontbreken van een bedrijfsruimte toch niet in verkoopwaarde vergelijkbaar zijn. Daarbij komt dat het aantal potentiële kopers voor een woning met bedrijfspand lager ligt, wat de prijs flink naar beneden zal drukken. Er zijn maar weinig mensen die een grote bedrijfsruimte in de tuin willen hebben. De meeste mensen willen gewoon woonruimte + tuin + schuur of garage.

Voorts is het natuurlijk bedenkelijke om vlak voor het pensioen nog veel spaargeld in de eenmanszaak te steken, terwijl er al plannen zijn om de bedrijfsactiviteiten op korte termijn af te bouwen. Waarom werd er dan nog geïnvesteerd? Dat lijkt me toch een slechte financiële planning. Want als de opdrachtgevers door Corona wegblijven, is dat toch meteen een mooie afbouw? Of heeft uw man voor zijn bedrijf nog allerlei langlopende verplichtingen, waardoor afbouwen momenteel feitelijk niet eens mogelijk is?

riddert
Berichten: 1596
Lid geworden op: 22 okt 2010 08:52

Re: Hypotheek oversluiten en boete meefinancieren

Ongelezen bericht door riddert »

@joke, overleg met je accountant, die weet van de hoed en de rand voor wat betreft jullie financiële situatie.
Daar heb je ze ook voor.

Fiesiekus
Berichten: 2247
Lid geworden op: 27 okt 2008 13:07

Re: Hypotheek oversluiten en boete meefinancieren

Ongelezen bericht door Fiesiekus »

Joke Vonk schreef:
11 jun 2020 00:40
En tot overmaat van ramp, contact gezocht met de gemeente. Deze snapte het ook niet helemaal en wil de woz volgend jaar wel wat verlagen. De eerdere jaren kan hij niets meer aan veranderen.

En wat is het voordeel van een lagere WOZ bij een hypotheek oversluiten? Wat belangrijk is: wat is het pensioeninkomen en hoe ziet de hypotheek er nu uit qua rente-%, verzekering, looptijd e.d.
Laatst gewijzigd door Fiesiekus op 11 jun 2020 21:35, 1 keer totaal gewijzigd.

kweenie
Berichten: 15433
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Hypotheek oversluiten en boete meefinancieren

Ongelezen bericht door kweenie »

Het feit dat jullie gebouwen al meer dan een jaar te koop staan (een dat in deze tijd) lijkt mij toch ook voor jullie wel een belangrijke indicatie te geven dat de markt voor bedrijfspanden heel anders is dan die van gewone woningen. Het is daarom niet vreemd dat je daar niet zomaar een zelfde hypotheek voor krijgt als voor een gewone woning.

En wat al eerder gezegd is, een hypotheek krijg je niet alleen op basis van woningwaarde, maar vooral ook op basis van leencapaciteit gebaseerd op het inkomen. Dus extra lenen omdat je de huidige lening moeilijk kunt betalen is dan wat tegenstrijdig.

Hawk-Eye
Berichten: 1015
Lid geworden op: 08 jun 2005 19:46

Re: Hypotheek oversluiten en boete meefinancieren

Ongelezen bericht door Hawk-Eye »

wat ik nog mis buiten alle andere adviezen, check bij de gemeente dan wel notaris of makelaar of het bedrijfsgebouw gesplitst kan worden van de woning, je krijgt dan als het ware 2 percelen, 1 waar de woning op staat en 1 waar de schuur op staat, op die manier kan het zomaar zijn dat de waarde dan omhoog gaat,

Voor de rest is het inderdaad zo dat de geldverstrekkers vooral kijken naar de toekomstige inkomens, sommigen nemen dan de eventuele verhuur wel mee anderen weer niet....

Kijk of u eventueel de schuur apart kunt verkopen en los daarmee de hypotheek van het huis af!!!!

Plaats reactie