Bankoverschrijving door fraude

Goede of slechte ervaring met banken? Ergens in belegd en twijfels?
Ventileer hier jouw mening.
Bob Schurkjens
Berichten: 8669
Lid geworden op: 13 jun 2005 01:41

Re: Bankoverschrijving door fraude

Ongelezen bericht door Bob Schurkjens »

Rabo vergoedt de fraude dus. ING en ABNAMRO niet. Aldus de Kassa-uitzending. Dit soort fraude was eind 2019 al bekend aldus de woordvoerder van de bankenvereniging in de uitzending.

Uiterst geraffineerde werkwijze van de criminelen. Een sociaal psychologe zette uiteen waarom de oplichting zo goed in elkaar zit.

Gedupeerden kunnen contact opnemen met Platform Spoofing https://www.google.com/search?q=spoofin ... e&ie=UTF-8

kokka
Berichten: 3579
Lid geworden op: 30 mei 2012 10:32

Re: Bankoverschrijving door fraude

Ongelezen bericht door kokka »

redhead55 schreef:
05 sep 2020 22:00
Goed advies. Maar verklaart nog steeds niet hoe criminelen het saldo en recente overboekingen weten.
Als dat tijdens een gesprek opgenomen zou kunnen worden hebben de gezamenlijke banken wel iets uit te leggen
Mischien heeft dat PSD2 er iets mee te maken?

snuffel1
Berichten: 3982
Lid geworden op: 06 dec 2012 16:14

Re: Bankoverschrijving door fraude

Ongelezen bericht door snuffel1 »

Om achter het saldo te komen is doorvragen een optie en zou ik als ik iemand wil oplichten ook doen want als er niets te halen valt heeft het geen nut om de rekening leeg te halen. Hoe die lui te werk gaan weet ik gelukkig niet want ik ben nog niet door de 'bank' gebeld maar als ik de verhalen van spoofing lees zijn het geen achterkamer amateurs die wat proberen maar professionelen die exact weten waar ze mee bezig zijn. Eerst vertrouwen wekken en dan de gedupeerden overhalen tot iets wat ze normaal gesproken nooit zouden doen want om wijzigingen door te voeren zal men toch in moeten loggen en geld naar die spookrekening over moeten maken en dat is iets dat men zelf doet en dus een eigen verantwoordelijkheid is. Banken waarschuwen al sinds de opkomst van dit fenomeen klanten en in de media die er uitgebreid aandacht aan heeft besteedt en er is zelfs een reclame spot gemaakt om mensen voor dit fenomeen te waarschuwen. Nogmaals 'klik weg, hang op en bel uw bank' maar in dit geval niet het nummer die u ziet terug bellen want die is niet van uw bank.

Jorikke
Berichten: 3
Lid geworden op: 03 sep 2020 09:45

Re: Bankoverschrijving door fraude

Ongelezen bericht door Jorikke »

Het is inderdaad treurig. We vragen ons ook af waarom zij specifiek gebeld is. Wie wist dat er veel geld op de rekening stond en dat ze al over de 90 is.

Voor wie denkt dat het geld van Oma veilig staat als het op een spaarrekening staat met een beperkte opname/overboekingslimiet, die moet ik uit de droom helpen. Geld is ook van de spaarrekening gehaald en van een andere rekening + de bestedingslimiet is verhoogd.

We moeten haar nu dus inderdaad de toegang tot haar eigen geld - wat daar nog van over is - ontzeggen. Dat is wel triest.

Belgegevens staan niet op haar telefoon, want ze is op zo'n oud dect-telefoontje gebeld en dat slaat geen belgeschiedenis op, voor zover wij weten. Op de rekening staan natuurlijk alleen uitgaande gesprekken.

En als hiervoor een 'noodfonds' komt, dan kun je kritisch kijken naar wie daarvoor in aanmerking komt. Kan misschien af van de 4,7 miljard winst van de ING van vorig jaar?

Dank voor het meedenken allemaal!

ZeerPrivé
Berichten: 2631
Lid geworden op: 27 feb 2017 14:50

Re: Bankoverschrijving door fraude

Ongelezen bericht door ZeerPrivé »

Voor wie denkt dat het geld van Oma veilig staat als het op een spaarrekening staat met een beperkte opname/overboekingslimiet, die moet ik uit de droom helpen. Geld is ook van de spaarrekening gehaald en van een andere rekening + de bestedingslimiet is verhoogd.

Een spaarrekening van de ING? Want dat klopt dat ze zo naar de betaalrekening kunnen overboeken. En limieten kunnen ook simpel gewijzigd worden. Of ging het om een spaarrekening bij een andere bank?

(Dat binnenkomende gesprekken op de factuur staan, was een stomme fout van me en had ik al geschreven, nadat anderen me daar op attendeerden.)

Lady1234
Berichten: 15875
Lid geworden op: 02 nov 2017 16:04

Re: Bankoverschrijving door fraude

Ongelezen bericht door Lady1234 »

Volgens mij is het niet mogelijk een limiet in te stellen op de spaarrekening van ING. alleen op de betaalrekening en dan ook nog geld overmaken van een andere rekening? Liep die ook bij ING. Dan moet dat gesprek flink lang geduurd hebben.

Een noodfonds? We worden voortdurend gewaarschuwd en het is ook nog makkelijk te voorkomen.

marnix
Berichten: 658
Lid geworden op: 02 nov 2005 11:30

Re: Bankoverschrijving door fraude

Ongelezen bericht door marnix »

Vraagje, hoeveel van jullie hebben het nummer van jullie bank in je foon?
Ik heb mijn bank in 20 jaar niet gebeld, geloof ik.
ooit eens in het pre-internet tijdperk om wat info over een nieuwe pas te vragen ofzo.

Plaats reactie