LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] KinderopvangToeslag ivm Wonen/werken in het buitenland

Jouw ervaringen met de Belastingdienst of met het betalen van belastingen bespreek je hier.
Eljar
Berichten: 76
Lid geworden op: 11 mar 2013 20:16

Re: KinderopvangToeslag ivm Wonen/werken in het buitenland

Ongelezen bericht door Eljar »

Hallo,

Ik was eerst niet van plan geweest om weer te reageren omdat ik het resultaat van Anjana af wilde wachten m.b.t. contact met de belastingdienst, maar gezien de reactie van fisbel doe ik dat toch nog even.

Het klopt dat duurzaam gescheiden leven of zijn hier niet aan de orde is. Ik had dan ook "duurzaam" tussen haakjes gezet. Wat hier wel aan de hand is, is dat haar man in een niet-verdragsland woont (woon je in een verdragsland dan heb je recht op zorgtoeslag wanneer je in Nederland verplicht verzekeringspremie dient te betalen) en dus zou je zeggen geen recht op kinderopvangtoeslag (zie mijn eerste reactie).

Echter: in 2010 kon je nog zelf kiezen of je elkaars fiscaal partner zou willen zijn wanneer je getrouwd bent; vanaf 2011 zijn de regels gewijzigd, wat ik al eerder schreef, en ben je in dat geval automatisch elkaars fiscaal partner. En omdat ze niet samenwoont met iemand is er ook geen sprake van een toeslagpartner.

Ik doe zelf ook al jaren alleen de aangifte en dit heeft de accountant van Anjana waarschijnlijk ook voor haar gedaan. Wat de accountant aangaf: zo word je door de belastingdienst als "alleenstaande moeder" aangemerkt. En wat Anjana vertelt, dat heeft de accountant ook gedaan. Geen fiscaal partner dus en ook geen toeslagpartner omdat haar man in het buitenland verblijft.
Betaalt haar man bijvoorbeeld nog wel mee voor de hypotheek, dan is er misschien toch gekozen voor fiscaal partnerschap en in dat geval telt het inkomen van haar man gewoon mee en zal ze terug moeten betalen, maar Anjana geeft aan dat de accountant dit niet heeft ingevuld. Ik ga er vanuit dat de accountant wist wat hij deed (hoe dat in het belastingprogramma staat kan ik u niet vertellen), zo niet dan heeft hij wel een probleem ja(!).

Ik denk persoonlijk dus dat er toch iets anders aan de hand is. Anjana gaf ook aan dat de reden van de belastingdienst was dat er informatie m.b.t. de kinderopvang zelf ontbrak. Ze gaf aan dat ze de nota's/contracten door een verhuizing kwijt was geraakt en alleen de bankafschriften heeft getoond om te bewijzen dat haar kind naar de kinderopvang is geweest. Ik weet uit ervaring dat de belastingdienst daar niet mee accoord gaat i.v.m. de urenregistratie.
Later schrijft Anjana dat ze de rekeningen wel heeft overhandigd, maar er blijft iets onduidelijk in dit verhaal. Ik heb al aangegeven dat het kinderdagverblijf misschien niet geregistreerd was of niet doorgegeven dat het inkomen is gewijzigd e.d.

Dit kunnen we vanaf hier niet beoordelen. Alleen de belastingdienst kan hier antwoord op geven. Ik heb een aantal scenario's opgegeven, maar zonder dossier kun je daar niets mee.

En de term vakbekwaam gebruiken met gezag (!!??) bij twee andere gebruikers vind ik een beetje vreemd. Zijn dit specialisten in dit vakgebied? Zij geven ook aan het niet precies te weten, dus......
Dat ik niet vaak op dit forum reageer wil niet zeggen dat ik geen kennis van zaken heb.
Goed lezen is overigens ook een vak apart.

Ik bedenk net dat de belastingdienst wel gevraagd heeft naar het inkomen van haar man. Ze heeft zelf echter aangegeven in 2008 en 2009 alleen aangifte te hebben gedaan. Toch denk ik dus dat er bij de belastingdienst een lampje is gaan branden m.b.t. het inkomen. Ze moeten deze informatie dus ergens vandaan hebben gehaald. Alletwee hebben ze in het buitenland gewerkt en mevrouw is in 2008/2009 alleen teruggekomen. De belastingdienst heeft dit vast vreemd gevonden. Misschien moet ze daarom meer informatie verstrekken?
En waarom waren 2008 en 2009 geen probleem? Ze schrijft dat ze toen wel gewoon kinderopvangtoeslag heeft gekregen en spreekt niet over terugbetalen. In 2010 zal er dan toch vermoedelijk iets zijn veranderd.

Kan fisbel overigens enkele voorbeelden geven van uitspraken in zo'n zelfde situatie (jurisprudentie)? Wellicht is Anjana daarmee geholpen.

Ik ben wel erg nieuwsgierig hoe dit verhaal afloopt, maar dat moet Anjana vertellen.

zwabbertje
Berichten: 343
Lid geworden op: 01 sep 2010 00:10

Re: KinderopvangToeslag ivm Wonen/werken in het buitenland

Ongelezen bericht door zwabbertje »

Eljar, laat het begrip fiscaal partner nu eens gewoon los. Genoemd artikel uit de AWIR laat aan duidelijkheid niets te wensen over: ben je gehuwd dan ben je toeslagpartners. Of je al dan niet samenwonend bent doet er niet toe.

Eljar
Berichten: 76
Lid geworden op: 11 mar 2013 20:16

Re: KinderopvangToeslag ivm Wonen/werken in het buitenland

Ongelezen bericht door Eljar »

Ik hoop dat een ieder die dit topic leest goed zal nadenken en zijn of haar eigen conclusies trekt.

Ik wacht af tot Anjana weer iets van zich laat horen.

fisbel
Berichten: 502
Lid geworden op: 15 nov 2010 18:22

Re: KinderopvangToeslag ivm Wonen/werken in het buitenland

Ongelezen bericht door fisbel »

U gebruikt wel een heleboel woorden. Ik wil het volgende nog opmerken:

1.Gehuwden zijn al sinds de invoering van de Wet IB2001 fiscaal partners van elkaar. En daarmee toeslagpartners. Er is en er was hierin geen keus.
2.Gehuwden kunnen kiezen voor het doen van apart aangifte. Onafhankelijk van deze keus: voor toeslagen geldt dat gehuwden altijd toeslagpartners zijn. Tenzij duurzaam gescheiden. Of er nu apart aangifte wordt gedaan of gezamenlijk maakt hierin geen verschil.
3.Zorgtoeslag zou kinderopvangtoeslag in een niet-verdragsland uitsluiten. ????
4.Zwabbertje en zalmmetwijn zijn voor mij gezaghebbend omdat hun antwoorden to-the point en inhoudelijk juist blijken te zijn.
5.Uitspraken over duurzaam gescheiden? Als u in rechtspraak in het zoekvenster deze twee woorden intikt, vindt u 1002 zaken die voor de rechter werden uitgevochten. Inderdaad over toeslagen en kortingen (alleenstaande ouderkorting) en nog heel veel meer. Sterkte bij het lezen daarvan. Lees hier

Eljar
Berichten: 76
Lid geworden op: 11 mar 2013 20:16

Re: KinderopvangToeslag ivm Wonen/werken in het buitenland

Ongelezen bericht door Eljar »

Ik (en Anjana waarschijnlijk ook) word er wel een beetje moe van, maar hier nog een reactie:

eerst wil ik nog even melden dat het lastig was om erachter te komen wat mevrouw precies bedoelde en door het schetsen van een aantal opties heb ik geprobeerd erachter te komen wat er aan de hand is.
Vandaar het gebruik van veel woorden.

Voor de laatste keer: fiscaal partnerschap is van belang voor het bepalen van het inkomen, wel of geen toeslagpartner zijn is van belang voor het bepalen van recht op toeslag.

Vanaf 2011 ben je automatisch fiscaal partner wanneer je getrouwd bent of geregistreerd partner en dus ook toeslagpartner. De jaren vanaf 2011 tot nu heeft Anjana dus geen recht op kinderopvangtoeslag. Duidelijk.

Het probleem zit hem in het jaar 2010.
Volgens de wet IWB2001 bent u fiscaal partner wanneer u getrouwd bent, maar dient u wel daadwerkelijk samen te wonen. Dit is dus het punt. Man woont in het buitenland.
Om toeslagpartner te kunnen zijn dient u samen een huishouden te runnen. Dat is hier niet het geval, tenzij manlief meebetaald aan de hypotheek e.d.
Wanneer 1 van beide partners in een EU land werkt, heeft u recht op kinderopvangtoeslag, maar zal wel het inkomen van beide partners worden meegenomen. Werkt de partner in een verdragsland of een niet-verdragsland, bestaat er geen recht op kinderopvangtoeslag. Wel bestaat er recht op zorgtoeslag wanneer de partner in een verdragsland werkt en verplicht in Nederland premie dient te betalen.
Dit punt is ook duidelijk.
En iemand kan misschien to-the-point zijn, maar dat wil nog niet zeggen dat ze ook gelijk hebben. Vaak is het niet zo zwart-wit, maar moet je wat dieper graven om antwoorden te krijgen.

En ik snap dat er al vele rechtszaken zijn gevoerd over bovenstaande kwesties. Als wij het als Nederlanders al niet helemaal snappen is het voor mede landers helemaal lastig.

Ik blijf het wel interessant vinden hoe dit zal aflopen. Misschien kan Anjana mij een privé bericht sturen, dat praat wat makkelijker. En ik hoop écht dat de accountant juist heeft gehandeld, anders heeft hij of zij wel een probleem en zou ik het zeker terugkoppelen.

Anjana
Berichten: 12
Lid geworden op: 07 mar 2014 10:58

Re: KinderopvangToeslag ivm Wonen/werken in het buitenland

Ongelezen bericht door Anjana »

Dat is het vraag. Toesalgpartner dan welke inkomen? belastbare inkomen binnen Nederland/buiten nederland?

Ik vind het beetje eenzijdig regel. Als een vrouw naar een andere land verhuist en zelfstandig werkt dan wil zij liever zelfstandig wonen en niet ten kosten van haar man of toeslagpartner.

Belastingdienst pakt de issue verkeerd aan. Wat willen zij eerst een scheiding daarna een moeder die niet zelfstandig is en op bijstand leeft voordat die wel zelfstandig kan werken? Of willen zij een werkende vrouw die wel belasting heeft betaald en blijft betalen in de toekomst? Ik denk niet dat duurzaam gescheiden regel enige nut heeft. Vrouwen die kinderen hebben moeten gewoon recht hebben op kinderopvangtoeslag!!! Anders zie ik dat belasgindienst vrouwen "ontmoedigen" te werken or zelfstandig te kunnen leven.

Vrouwen die in mijn situatie terecht komen en wel op de hoogte zijn op de belastingen zouden dan niet makkelijk hebben. Ik vraag me af of zij hun partner kunnen overtuigen over wonen in twee landen met heel veel extra kosten en verantwoordelijkheden. Daarnaast meer aan belasting betalen en ook nog zelfs kinderopvangtoeslag vergoeden.

Hoe het uitloopt in een huwelijk kan niemand vooruitkijken dan waarom kan niet elke vrouwn gelijk kans geven als als zij werken? Waarom deze regels die vrouwen ontmoedigen wanneer zij wel/geen toesalgpartner/fiscaal partner hebben?

Regels zijn regels weet ik maar waar zit logica in??

fisbel
Berichten: 502
Lid geworden op: 15 nov 2010 18:22

Re: KinderopvangToeslag ivm Wonen/werken in het buitenland

Ongelezen bericht door fisbel »

@Eljar: U schrijft:
Werkt de partner in een verdragsland of een niet-verdragsland, bestaat er geen recht op kinderopvangtoeslag. Dit punt is (ook) duidelijk.
Ben ik nou gek of schrijft u dat Anjana met een partner verblijvend in een verdragsland, niet zijnde EU-land, géén recht op kinderopvangtoeslag heeft. M.a.w.: einde discussie??

U stelt in uw laatste bijdrage dat het probleem zit in het jaar 2010. Omdat de man in het buitenland woont en er geen gezamenlijke huishouding is, zou er in 2010 géén sprake kunnen zijn fiscaal partnerschap en dus ook toeslagpartnerschap (…....) In 2010 telde echter nog het begrip wel of niet duurzaam gescheiden van elkaar leven t.a.v. fiscaal partnerschap. Van de beantwoording met Ja of NEE hangt af of er toeslagpartnerschap is. (zie voor wel of niet fiscaal partner bij gehuwden het IB-programma 2010)

Voor 2011 en latere jaren kán bij gehuwden sprake zijn van géén fiscaal partnerschap maar uitsluitend als de man van Anjana kiest voor buitenlandse belastingplicht én niet ingeschreven staat op het adres van Anjana. Op de vraag: was u getrouwd moet dan met NEE worden geantwoord. (zie aangifteprogramma) Met gevolgen voor de toeslagen – geen toeslagpartnerschap. Er blijkt een wereldinkomen te zijn, m.a.w: er is binnenlandse belastingplicht voor de man van Anjana.

Conclusie:
Anjana woont in Nederland, haar man in het buitenland. Er wordt bij fiscaal partnerschap bij het bepalen van de hoogte van de toeslag gekeken naar het toetsingsinkomen van de partner in Nederland én de partner in het buitenland. Relevant is of er een toeslagpartner is. Hét criterium in deze situatie (2010) is of er sprake is van duurzaam gescheiden leven. Er is mijns inziens hier geen sprake van duurzaam gescheiden leven.

Het begrip duurzaam gescheiden leven wordt stelselmatig in uw reacties vermeden of vervangen door andere begrippen (gezamenlijke huishouding / verdragsland wel of niet) En u versluiert daarmee het antwoord op deze belastingvraag. Gezamenlijke huishouding / verdragsland wel of niet zijn relevante begrippen bij andere vraagstukken. Niet hier.

Anjana vraagt zich in haar laatste reactie af of een beroep doen op het criterium duurzaam gescheiden leven wel zin heeft. Daarmee laat ze zien dat ze het beter heeft begrepen dan u.

SJZ
Berichten: 4093
Lid geworden op: 09 aug 2003 21:03

Re: KinderopvangToeslag ivm Wonen/werken in het buitenland

Ongelezen bericht door SJZ »

Belastingdienst pakt de issue verkeerd aan. Wat willen zij eerst een scheiding daarna een moeder die niet zelfstandig is en op bijstand leeft voordat die wel zelfstandig kan werken? Of willen zij een werkende vrouw die wel belasting heeft betaald en blijft betalen in de toekomst? Ik denk niet dat duurzaam gescheiden regel enige nut heeft.
De belastingdienst maakt niet de regels (wetten). De belastingdienst "wil" helemaal niks. Het is het parlement dat de wet maakt, belastingdienst moet die correct uitvoeren.

Als u het met de wet niet eens bent heeft het weinig zin om te zeggen "Belastingdienst pakt de issue verkeerd aan."

Anjana
Berichten: 12
Lid geworden op: 07 mar 2014 10:58

Re: KinderopvangToeslag ivm Wonen/werken in het buitenland

Ongelezen bericht door Anjana »

SJZ excuses als ik verkeerd woorden heb gebruikt.

Ik weet het niet wat de wet zegt over het werken in buitenland. Ik zie alleen dat regels zijn niet voldoende ivm "werken in buitenland". Ik mis daar mijn situatie.

Klik om dit helpvenster te sluiten.sluiten
Duurzaam gescheiden leven

Kies 'nee' als u duurzaam gescheiden leeft van uw echtgenoot of geregistreerde partner. Wij beschouwen u dan als ongetrouwd.

Ander adres

Toeslagpartner

Bij toeslagen spreken we van een 'toeslagpartner'. "Meestal" (betekent niet altijd) is dit uw echtgenoot of geregistreerde partner. Hebt u geen echtgenoot of geregistreerd partner? Dan kan iemand anders die op hetzelfde adres is ingeschreven, uw toeslagpartner zijn.

Kies 'ja' als uw echtgenoot of geregistreerde partner op een ander adres woont, maar u niet duurzaam gescheiden leeft. Uw partner woont en werkt bijvoorbeeld tijdelijk in het buitenland. Of hij woont in een verpleeghuis.---mijn partner woont en werkt permanent in het buitenland...dan is het NEE...

Ik wil alleen maar zeggen dat de regels zijn niet duidelijk en dat heeft me hiernaar toe geleid. Er is geen platform waar ik toen persoonlijk inlichten op mijn situatie die niet zo vaak voorkomt. Elke keer een nieuwe medewerker bij belastingdienst helpt niet met dit soort vragen en complex internationale inkomen enz. Ik was toen afhankelijk aan accountant en bedrijf van mijn man en als accountant ook dan ook fout zou sitten dan heb ik nu groot probleem.

Twee jaren lang 8000 KM kan iemand gezamenlijk huishouden voeren. Ik hoop dat ik kan daar wel gelijk hebben. Ik kan wel roepen dat niemand kan in de toekomst kijken maar het verleden is wel bekend. De status van 2010 moet op basis van regels in 2010 en gezien gezinsituatie in 2008-2010. De huidige situatie (man nu woont samen) en huidige regels zijn hier niet van belang, vind ik.

Daarom ben Ik niet mee eens met conclusie van fisbel.

SJZ
Berichten: 4093
Lid geworden op: 09 aug 2003 21:03

Re: KinderopvangToeslag ivm Wonen/werken in het buitenland

Ongelezen bericht door SJZ »

Twee jaren lang 8000 KM kan iemand gezamenlijk huishouden voeren.
Nee, fisbel stelt de vraag:
Kies 'ja' als uw echtgenoot of geregistreerde partner op een ander adres woont, maar u niet duurzaam gescheiden leeft. Uw partner woont en werkt bijvoorbeeld tijdelijk in het buitenland.


Dus ook wie GEEN gezamenlijke huishouding voert moet de vraag beantwoorden:
- is dat DUURZAAM? (Dus: je bent uit elkaar gegaan met de bedoeling niet meer een huishouding te gaan voeren?
- of is het niet duurzaam, tijdelijk is dan een beter woord.

Fisbel probeert de regels uit te leggen, lijkt me erg nuttig. Als u vindt dat de regels niet goed of oneerlijk zijn (en let wel: dat mag u uiteraard vinden) dan nog steeds legt fisbel het goed uit.

fisbel
Berichten: 502
Lid geworden op: 15 nov 2010 18:22

Re: KinderopvangToeslag ivm Wonen/werken in het buitenland

Ongelezen bericht door fisbel »

Van duurzaam gescheiden leven is sprake indien u volgens de wet bent gehuwd, maar u woont niet samen als echtgenoten in een gezinsverband. U en uw partner leidt zijn/haar eigen leven als ware hij/zij niet met de ander gehuwd terwijl deze toestand tenminste door 1 van u beiden als BLIJVEND is bedoeld.

Het feit dan u nu in 2014 weer samen onder 1 dak woont is een bewijs achteraf dat het niet de bedoeling in 2010 was dat u NOOIT meer zou gaan samenleven. (oogmerkprincipe) Er was derhalve geen sprake van duurzaam gescheiden leven. Niet hoe u duurzaam gescheiden als begrip invult is leidend. Ook al woont u meerdere jaren gescheiden, wil dat nog niet zeggen dat u DUURZAAM gescheiden leeft. De (belasting)rechter zal elke situatie apart beoordelen. Zie de meer dan 1000 processen waar ik in een vorige reactie al op wees. Het gaat om de intentie. Had u de intentie (bedoeling) nooit meer te gaan samenleven: ja of nee. Lees ook hier

Anjana
Berichten: 12
Lid geworden op: 07 mar 2014 10:58

Re: KinderopvangToeslag ivm Wonen/werken in het buitenland

Ongelezen bericht door Anjana »

Fisbel vergeet de discussie wel/geen tosalgpartner. Zelfs de wet regelaar hier moeite zou hebben. Zeker was de intentie NOOIT meer samenleven gezien de afstand was het onmogelijk als die vraag toen was gesteld.

Weet je welke inkomen van toeslagpartner worden belast? Belastbare or niet belastbare? Volgens de wet belastbare inkomen in nederland or buitenland? Zegt de wet / belastingdienst regels hierover iets?

zwabbertje
Berichten: 343
Lid geworden op: 01 sep 2010 00:10

Re: KinderopvangToeslag ivm Wonen/werken in het buitenland

Ongelezen bericht door zwabbertje »

In artikel 8 AWIR staat het begrip toetsingsinkomen vermeld.

fisbel
Berichten: 502
Lid geworden op: 15 nov 2010 18:22

Re: KinderopvangToeslag ivm Wonen/werken in het buitenland

Ongelezen bericht door fisbel »

Als er sprake is van wereldinkomen (er is gekozen voor binnenlandse belastingplicht) is het wereldinkomen, dus het inkomen uit binnen- én buitenland bepalend voor de hoogte van de toeslag. Omdat u toeslagpartners bent van elkaar is de hoogte van de toeslag dus afhankelijk van het inkomen van u én het wereldinkomen van uw man.

Bij buitenlandse belastingplicht is het niet anders. Bij mijn weten is er hier (het enige) verschil in verzamelinkomen en toetsingsinkomen. Verzamelinkomen is het inkomen in Nederland. Daarover is belasting verschuldigd. Niet over het buitenlands inkomen. Niet in Nederland belastbaar inkomen, zoals dat bij beschikking is vastgesteld, wordt echter voor de TOESLAGEN mede in aanmerking genomen. Het niet belaste inkomen vanuit het buitenland telt derhalve wel mee voor de toeslag. Lees artikel 8 van de wet AWIR: lees hier

Eljar
Berichten: 76
Lid geworden op: 11 mar 2013 20:16

Re: KinderopvangToeslag ivm Wonen/werken in het buitenland

Ongelezen bericht door Eljar »

Ik weet zo niet wie de opmerking maakte maar:

Vanaf 2011 heeft Anjana inderdaad géén recht op kinderopvangtoeslag. Hier is geen discussie over.

Er is inderdaad ook géén sprake van duurzaam gescheiden leven.

Woont toeslagpartner in een verdragsland en/of niet verdragsland: geen recht op kinderopvangtoeslag; in dit geval dus (was eerst niet duidelijk in welk land partner verbleef: in EU land wél recht op kinderopvangtoeslag, maar tellen wel 2 inkomens mee; wat fisbel schrijft over inkomen klopt).

2010 Is het probleem ja. Wel of geen toeslagpartner (u dient samen te wonen, samen een huishouden te runnen).

Wat heeft de accountant ingevuld? Ik lees nu dat Anjana aangeeft dat ze nooit meer samen gaan wonen
(was bij mij niet eerder bekend)? Was dit de intentie in 2010 ook al? Dus heeft de accountant bij duurzaam gescheiden "ja" ingevuld? Hoe is het in 2008 en 2009 gegaan?

Het hele probleem is dus: wat is er bekend bij de belastingdienst/toeslagen.
Als reden van terugbetaling werd gegeven te weinig informatie, geen rekeningen, contract (was Anjana kwijt). Maar er werd ook gevraagd naar wereldinkomen (dus toeslagpartner is bekend).
Wordt haar man als toeslagpartner gezien, dan géén recht op kinderopvangtoeslag.

Het probleem is dus dat ze al die jaren wel kinderopvangtoeslag heeft gekregen. Met moet op de één of andere manier verkeerd zijn aangevraagd of wijzigingen niet goed hebben doorgegeven of de kinderopvang zelf is het probleem.

Kortom: bij de belastingdienst is volgens mij alles bekend en zal de waarheid wel ergens in het midden liggen.
De enige die hier antwoord op kan geven is de belastingdienst. Ik heb het al eerder aangegeven:
neem contact op en vertel op dit forum wat zij hebben gezegd.

fisbel
Berichten: 502
Lid geworden op: 15 nov 2010 18:22

Re: KinderopvangToeslag ivm Wonen/werken in het buitenland

Ongelezen bericht door fisbel »

@Anjana:
Op 20 maart schreef u dat u weer samenwoont. U vindt dat het niet samenwonen in het jaar 2010 normgevend zou moeten zijn voor het recht op kinderopvangtoeslag. De afstand is voor het begrip duurzaam gescheiden echter niet van belang. Of je nu 1, 1000, of 10.000 km van elkaar woont is niet relevant. Het gaat erom of u de intentie had in de toekomst OOIT weer te gaan samenwonen. Het antwoord kan in mijn optiek niet anders zijn als JA. Mede gezien de huidige situatie. En daardoor leefde u in 2010 niet duurzaam gescheiden van elkaar.

U kunt het met de belastinginspecteur en mij oneens zijn. Maar niet uw mening of mijn mening telt. Wat telt is wat de wet over duurzaam gescheiden leven zegt. De belastinginspecteur dient zich aan deze wet te conformeren.

@Eljar:
U schreef:
Er is inderdaad ook géén sprake van duurzaam gescheiden leven.
Woont toeslagpartner in een verdragsland en/of niet verdragsland: geen recht op kinderopvangtoeslag; in dit geval dus (was eerst niet duidelijk in welk land partner verbleef: in EU land wél recht op kinderopvangtoeslag, maar tellen wel 2 inkomens mee; wat fisbel schrijft over inkomen klopt).
2010 Is het probleem ja. Wel of geen toeslagpartner (u dient samen te wonen, samen een huishouden te runnen).
Wat heeft de accountant ingevuld? Ik lees nu dat Anjana aangeeft dat ze nooit meer samen gaan wonen
(was bij mij niet eerder bekend)? Was dit de intentie in 2010 ook al? Dus heeft de accountant bij duurzaam gescheiden "ja" ingevuld? Hoe is het in 2008 en 2009 gegaan?
* U houdt halsstarrig vol aan de non-informatie over EU-verdragsland of niet.
* U houdt halsstarrig vol dat er een gezamenlijke huishouding moet zijn voor toeslagpartnerschap.
* U vraagt steeds wat de accountant heeft ingevuld. Het antwoord weet ik wel: geen toeslagpartner c.q. ongehuwd (duurzaam gescheiden).
* U trekt de verkeerde conclusie als u zegt dat Anjana aangeeft NOOIT meer te gaan samenwonen.

Het geheel is een mix van enerzijds, anderzijds, mits en maar en niet relevante toevoegingen met als gevolg een gordijn van mist zonder enig uitzicht op helderheid in deze situatie.

Anjana
Berichten: 12
Lid geworden op: 07 mar 2014 10:58

Re: KinderopvangToeslag ivm Wonen/werken in het buitenland

Ongelezen bericht door Anjana »

Bij buitenlandse belastingplicht is het niet anders. Bij mijn weten is er hier (het enige) verschil in verzamelinkomen en toetsingsinkomen. Verzamelinkomen is het inkomen in Nederland. Daarover is belasting verschuldigd. Niet over het buitenlands inkomen. Niet in Nederland belastbaar inkomen, zoals dat bij beschikking is vastgesteld, wordt echter voor de TOESLAGEN mede in aanmerking genomen. Het niet belaste inkomen vanuit het buitenland telt derhalve wel mee voor de toeslag. Lees artikel 8 van de wet AWIR: lees hier
Het gaat hier over het buitenlands belastingplicht en buitenlands inkomen. Is het buitenlandse belastbare inkomen in buitenland of bruto inkomen in buitenland? Het is me nogsteeds niet duidelijk.
artikel 8 van de wet AWIR zegt:
1. Toetsingsinkomen is: het op het berekeningsjaar betrekking hebbende inkomensgegeven. 2. Niet in Nederland belastbaar inkomen, zoals dat bij beschikking is vastgesteld, wordt in aanvulling op het eerste lid mede als toetsingsinkomen in aanmerking genomen.
Niet duidelijk hoe komt "Nederland belastbaar inkomen bij de beschikking"? Wat is de basis hiervan?


fisbel
Berichten: 502
Lid geworden op: 15 nov 2010 18:22

Re: KinderopvangToeslag ivm Wonen/werken in het buitenland

Ongelezen bericht door fisbel »

Uw belastbaar inkomen in Nederland (verzamelinkomen Box 1 2 3) telt voor de hoogte vande kinderopvangtoeslag 2010.

Daar komt het inkomen van uw man bij.
Als er door uw man gekozen is voor binnenlandse belastingplicht: het belastbaar inkomen buiten + binnenland van uw man. (wereldinkomen) Als er door uw man gekozen is voor buitenlandse belastingplicht: het belastbaar inkomen vanuit het buitenland. Mij is niet bekend hoe de Belastingdienst weet heeft van dit inkomen. Er wordt in het formulier voor buitenlands belastingplichtigen niet naar htbutgenlands inkomen gevraagd. Buitenlands inkomen is immers bij de keuze voor buitenlandse belastingplicht in Nederland voor de inkomstenbelasting niet belast. Het buitenlands inkomen is wel belast als er gekozen wordt voor binnenlandse belastingplicht. Dan moet het zogenaamde C-formulier (op papier) worden ingevuld.

Maar deze informatie is alleen van toepassing als u door de Belastingdienst in 2010 wordt gezien als toeslagpartners.

Eljar
Berichten: 76
Lid geworden op: 11 mar 2013 20:16

Re: KinderopvangToeslag ivm Wonen/werken in het buitenland

Ongelezen bericht door Eljar »

Het enige wat ik tegen fisbel wil zeggen is:

lees alle posts nog een keer goed door. De opmerkingen die u maakt kloppen niet. Dit schept juist de verwarring.

Anjana, ga eerst naar de belastingdienst en reageer daarna pas weer.

Gesloten