LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Kindertoeslag 2008

Jouw ervaringen met de Belastingdienst of met het betalen van belastingen bespreek je hier.
kiz
Berichten: 2262
Lid geworden op: 11 okt 2005 21:37

Re: Kindertoeslag 2008

Ongelezen bericht door kiz »

Nu dit draadje toch weer bovenaan staat...

Wij hebben voor 2009 alsnog kindertoeslag (tegenwoordig "kindgebonden budget") aangevraagd i.v.m. baanverlies en dus flink gedaald inkomen. Dit is voor het hele jaar 2009 uitbetaald.
Nu is onze oudste (16) eind oktober in dienst getreden bij een leer/werkbedrijf (i.v.m. MBO opleiding, BBL-variant) en ontvangt een leerlingsalaris. Dit is doorgegeven aan de SVB.
De SVB wil nu vóór 12 januari een kopie van de loonstroken vanaf oktober om het recht op kinderbijslag vast te kunnen stellen.
Een snelle schatting leert dat onze oudste ca. 30 euro boven de grens van € 1240 per kwartaal gaat komen, waardoor het recht op kinderbijslag voor 1 van de 2 kinderen komt te vervallen (met ingang van het 4e kwartaal 2009).
Ik ga er dus vanuit dat dit consequenties gaat hebben voor het kindgebonden budget 2009 en dat ik zal moeten terugbetalen.

Dit is dus een situatie die niet te vermijden is (de wijziging is half november doorgegeven, en SVB neemt pas in januari een beslissing met terugwerkende kracht) en dat heeft dan nog gevolgen voor een toeslag die al in december is uitbetaald...
Overigens is de beschikking voor het kindgebonden budget 2010 ook al in de bus gevallen, ook gebaseerd op het recht op kinderbijslag voor 2 kinderen.

Behalve een fikse inkomensdaling valt dus ook meer dan de helft van de kinderbijslag weg, én moet ik straks de toeslag gaan terugbetalen. Daar baal ik eerlijk gezegd best wel van, het is namelijk al lastig genoeg om al die inkomenstegenvallers op te vangen zónder in de problemen te raken.

Appelo
Berichten: 1
Lid geworden op: 04 jan 2010 12:34

Re: Kindertoeslag 2008

Ongelezen bericht door Appelo »

Wel apart om te lezen dat juist mensen die moeten bijbetalen over 2008 hiervan al bericht hebben ontvangen. Ik heb ook alle informatie verstuurd en wacht al vanaf Juli 2009 op een bericht, maar ik verwacht een behoorlijk bedrag te ontvangen van de belastingdienst! Blijkbaar behandelen ze eerst alle gevallen waarvan zij geld ontvangen. Niemand bij de belastingdienst kan mij vertellen wanneer ik mijn geld zal krijgen.

Ook niet makkelijker
Berichten: 9
Lid geworden op: 14 mar 2010 23:53

Re: Kindertoeslag 2008

Ongelezen bericht door Ook niet makkelijker »

Wij hebben vrijdag (net voor het weekend, altijd fijn) bericht gekregen dat we de kindertoeslag 2008 volledig moeten terugbetalen, wel 946,00 euro. Fijn.. Na enig uitzoekwerk er achter gekomen dat ze blijkbaar alleen het inkomen van mijn partner hebben gebruikt en nu ineens ook mijn inkomen gevonden hebben. Best bijzonder als je bedenkt dat wij al jaren aangifte inkomstenbelasting doen, dus ze hadden mijn inkomen over 2007 ook kunnen gebruiken als schatting. Daarbij staat de toeslag op mijn naam. Uiteraard had ik dit zelf moeten controleren, wat betekent dat de toeslag (of kindgebonden budget) voor 2009 en 2010 ook niet klopt, maar neemt niet weg dat de Belastingdienst hier ook een fout in heeft gemaakt.
Als ik ga zoeken op internet kom ik een site van de Jurofoon tegen waarin staat dat je bij 3 kids (zoals wij) een maximaal inkomen van 52.000 euro ofzo mag hebben, dan heb je er recht op. Wij zitten daaronder (mits je uitgaat van ons verzamelinkomen (berekend op de aangifte 2009) en zouden dus recht hebben (of is verzamelinkomen anders dan totaal inkomen?). Voor 2010 is de grens mij niet bekend, wel dat mijn kinderen allen onder de 12 jaar zijn. volgens toeslagen.nl hebben we voor 2009 heel weinig recht en voor 2010 niets... ik begrijp er niets meer van... Niet leuker, maar zeker ook niet makkelijker... ik ga morgen maar weer eens bellen, dit is helaas niet de eerste keer dat er iets fout gaat bij de Belastingdienst... Ik vrees dat een bezwaar geen eens zin heeft...

kweenie
Berichten: 15518
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Kindertoeslag 2008

Ongelezen bericht door kweenie »

Op elk bericht van de belastingdienst staat dat je de gegevens moet controleren. Ook is de toeslag die je door het jaar heen krijgt altijd een voorlopige toeslag. Wil je geen onaangename verrassingen achteraf, dan is het dus altijd verstandig om je inkomen etc. wat voorzichtiger in te schatten.

Ook niet makkelijker
Berichten: 9
Lid geworden op: 14 mar 2010 23:53

Re: Kindertoeslag 2008

Ongelezen bericht door Ook niet makkelijker »

Ik begrijp ook wel dat je het zelf moet nakijken, nu helemaal. Al vind ik dat een instantie als de Belastingdienst, die alle gegevens van iedereen van diverse andere instanties aangeleverd krijgt, dit beter had moeten regelen. Het staat op mijn naam, ik doe al jaren aangifte, zij hadden gewoon naar mijn inkomen uit het voorgaande jaar kunnen kijken. Dat hebben ze nl. wel gedaan bij het inkomen van mijn partner. Ook al had ik het zelf moeten checken, ik vind dat zij ook een (grote) steek hebben laten vallen. Ik ga er overigens niet over bellen, want dan moet ik 2009 nu ook gelijk terugbetalen en dat trekt bruintje helaas niet. Dat komt dan volgend jaar (helaas) wel. 2010 heb ik stop gezet en 2008 zullen we nu moeten betalen...

Olifant5
Berichten: 1
Lid geworden op: 15 mar 2010 19:48

Re: Kindertoeslag 2008

Ongelezen bericht door Olifant5 »

Ook ik heb te maken gehad met deze "vereenoudiging" van de overheid. Het voorschot is aangepast naar € 83,00 en ik moet dus € 911,00 terugbetalen. Na heel veel lezen en klikken op toeslagen.nl kun je een proefberekening maken. Hieruit komt uiteindelijk een kindertoeslag van
€ 7,00 per maand. Omgerekend € 60,00 per jaar.
Afgelopen week heb ik de definitieve berekening (gedateerd 22 maart 2010 ??) ontvangen. Hieruit blijkt dat de definitieve kindertoeslag 2008
€ 164,00 is. Dus nog te ontvangen € 83,00.
Nogmaals de proefberekening gemaakt met de gegevens van de definitieve berekening en het antwoord blijft hetzelfde. Uw kindertoeslag is € 7,00 per maand. Ik wil graag controleren hoe de toeslag wordt berekend, maar nergens is volledige informatie te vinden. Je kan alleen het toetsingsinkomen controleren en de verdere berekening is een black box.
Het is toch niet gek dat een leek het dan allemaal niet meer begrijpt ?

Ook niet makkelijker
Berichten: 9
Lid geworden op: 14 mar 2010 23:53

Re: Kindertoeslag 2008

Ongelezen bericht door Ook niet makkelijker »

Inderdaad, nergens kun je vinden wat de grens is qua inkomen en hoe het berekend wordt. Ik vond op de site van de Jurofoon (weet niet hoe oud dat was, heb gegoogled op Kindertoeslag terugbetalen) iets over 2009 volgens mij, dat je bij 3 kids een bepaalde inkomensgrens hebt, daar zaten wij onder, maar volgens de proefberekening op Toeslagen.nl zouden we dan (bijna) geen recht op kindertoeslag hebben.... Dus makkelijker... nee, zeker niet!

kweenie
Berichten: 15518
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Kindertoeslag 2008

Ongelezen bericht door kweenie »

Misschein iets beter zoeken? Ik heb op diezelfde site van Jurofoon een citaat van de belastingdienst gevonden uit 2008:

"Hoeveel kindertoeslag?
Om de hoogte van de kindertoeslag te bepalen kijkt de Belastingdienst naar het inkomen van u en uw eventuele partner. Dit wordt het gezamenlijke verzamelinkomen genoemd. Is het gezamenlijke verzamelinkomen lager dan € 29.913, dan krijgt u het maximale bedrag van € 82 per maand. Hoe hoger uw inkomen, hoe minder kindertoeslag u krijgt. Bij elke 100 euro inkomen meer, krijgt u € 5,75 minder kindertoeslag per jaar. Bij een inkomen hoger dan € 46.700 ontvangt u geen kindertoeslag meer. "

Dat lijkt me dus niet zo'n heel ingewikkelde berekening.

rollertje
Berichten: 221
Lid geworden op: 28 nov 2004 17:06

Re: Kindertoeslag 2008

Ongelezen bericht door rollertje »

jaspervz schreef:Ja dat is het probleem juist. Mijn vriendin kreeg altijd dmv de voorlopige teruggave maandelijk de kinderkorting gestort. Dat is op 1 jan 2008 automatisch en stilzwijgend omgezet in de kinderkorting. Het bedrag van deze kindertoeslag lag ook nog eens heel dicht bij de kinderkorting. Daarom hebben we nooit meegekregen dat het nu niet meer om de korting, maar om een toeslag ging. Geen idee dus dat we er opeens geen recht meer op hadden. Nu mogen we heel 2008 en 2009 terugbetalen. De giro van 995 Euro voor 2008 hebben we al binnen, die van 2009 is onderweg...

Belastingdienst, leuker kunnen we.......

Tuurlijk, automatisch en zonder melding de korting die je ontvangt omzetten in een toeslag waar je geen recht op hebt, maar deze wel storten zodat je deze een paar jaar later terug mag betalen. Mij ontgaat hoe dit het makkelijkelijker moet maken.
Ik vraag mij ook af waar ze de gegevens voor de kindertoeslag vandaan halen. Mijn vriendin en ik doen al jaren belastingaangifte, dus de BD weet dan toch dat we er geen recht op hebben? Waarom krijgen we het dan ongevraagd?
De normen voor de kinderkorting via de IB waren in 2007 bijna hetzelfde als de normen voor de kindertoeslag in 2008. Dezelfde inkomensgrensen dus. De meeste mensen die recht hadden op kinderkorting, hadden dus ook recht op kindertoeslag. Wanneer je alles moet terugbetalen is jullie inkomen flink omhoog gegaan of is er een kind uit huis gegaan. Het kan ook zo zijn dat je kind te oud is geworden voor recht op kindertoeslag. Dit soort dingen kunnen pas achteraf beoordeeld worden, tenzij de klant dit aan de BD doorgeeft. De gegevens komen meestal uit een andere al te ontvangen toeslag zoals zorgtoeslag, huurtoeslag en de kinderopvangtoeslag.

zalmmetwijn
Berichten: 264
Lid geworden op: 26 mei 2006 14:48

Re: Kindertoeslag 2008

Ongelezen bericht door zalmmetwijn »

rollertje schreef:
jaspervz schreef:Ja dat is het probleem juist. Mijn vriendin kreeg altijd dmv de voorlopige teruggave maandelijk de kinderkorting gestort. Dat is op 1 jan 2008 automatisch en stilzwijgend omgezet in de kinderkorting. Het bedrag van deze kindertoeslag lag ook nog eens heel dicht bij de kinderkorting. Daarom hebben we nooit meegekregen dat het nu niet meer om de korting, maar om een toeslag ging. Geen idee dus dat we er opeens geen recht meer op hadden. Nu mogen we heel 2008 en 2009 terugbetalen. De giro van 995 Euro voor 2008 hebben we al binnen, die van 2009 is onderweg...

Belastingdienst, leuker kunnen we.......

Tuurlijk, automatisch en zonder melding de korting die je ontvangt omzetten in een toeslag waar je geen recht op hebt, maar deze wel storten zodat je deze een paar jaar later terug mag betalen. Mij ontgaat hoe dit het makkelijkelijker moet maken.
Ik vraag mij ook af waar ze de gegevens voor de kindertoeslag vandaan halen. Mijn vriendin en ik doen al jaren belastingaangifte, dus de BD weet dan toch dat we er geen recht op hebben? Waarom krijgen we het dan ongevraagd?
De normen voor de kinderkorting via de IB waren in 2007 bijna hetzelfde als de normen voor de kindertoeslag in 2008. Dezelfde inkomensgrensen dus. De meeste mensen die recht hadden op kinderkorting, hadden dus ook recht op kindertoeslag. Wanneer je alles moet terugbetalen is jullie inkomen flink omhoog gegaan of is er een kind uit huis gegaan. Het kan ook zo zijn dat je kind te oud is geworden voor recht op kindertoeslag. Dit soort dingen kunnen pas achteraf beoordeeld worden, tenzij de klant dit aan de BD doorgeeft. De gegevens komen meestal uit een andere al te ontvangen toeslag zoals zorgtoeslag, huurtoeslag en de kinderopvangtoeslag.
Als een kind uit huis gaat of te oud wordt voor de toeslag krijgt de belastingdienst hierover een bericht van de Svb. Het recht op de kindertoeslag/kindgebondenbudget is gekoppeld aan het recht op kinderbijslag. De belastingdienst is op de inkomens en partnergegevens na, volledig afhankelijk van de gegevens die de Svb doorgeeft.

rollertje
Berichten: 221
Lid geworden op: 28 nov 2004 17:06

Re: Kindertoeslag 2008

Ongelezen bericht door rollertje »

Je kunt ook via papieren formulieren of via internet deze wijzigingen doorgeven. Het hoeft niet allemaal via de SVB te gaan. Er zit inderdaad wel een belangrijke koppeling tussen deze twee bedrijven, maar de klant is zeker niet volledig afhankelijk van de SVB voor de meeste gegevens. Je kunt wijzigingen altijd zelf doorgeven.

zalmmetwijn
Berichten: 264
Lid geworden op: 26 mei 2006 14:48

Re: Kindertoeslag 2008

Ongelezen bericht door zalmmetwijn »

rollertje schreef:Je kunt ook via papieren formulieren of via internet deze wijzigingen doorgeven. Het hoeft niet allemaal via de SVB te gaan. Er zit inderdaad wel een belangrijke koppeling tussen deze twee bedrijven, maar de klant is zeker niet volledig afhankelijk van de SVB voor de meeste gegevens. Je kunt wijzigingen altijd zelf doorgeven.
Deze vallen dan uit in het systeem. zie welke wijzigingen doorgeven op de website van toeslagen.

rollertje
Berichten: 221
Lid geworden op: 28 nov 2004 17:06

Re: Kindertoeslag 2008

Ongelezen bericht door rollertje »

zalmmetwijn schreef:
rollertje schreef:Je kunt ook via papieren formulieren of via internet deze wijzigingen doorgeven. Het hoeft niet allemaal via de SVB te gaan. Er zit inderdaad wel een belangrijke koppeling tussen deze twee bedrijven, maar de klant is zeker niet volledig afhankelijk van de SVB voor de meeste gegevens. Je kunt wijzigingen altijd zelf doorgeven.
Deze vallen dan uit in het systeem. zie welke wijzigingen doorgeven op de website van toeslagen.
Alles wat uit het systeem valt, wordt met de hand behandeld. Er kan dan eventueel contact worden opgenomen met de klant of de SVB. Ik heb zelf mijn kindertoeslag meteen laten stopzetten omdat ik in 2008 net naar een te hoog inkomen ging. Ik heb twee kinderen waar ik nog kinderbijslag voor ontvang. Wanneer iets nog niet bekend is bij de SVB, kun je het wel al zelf laten veranderen via de formulieren. Voor zover de BD kon zien nav de voorgaande jaren zou ik wel recht hebben op de toeslag. Ikzelf wist wel beter. Dat wordt gewoon geaccepteerd.

zalmmetwijn
Berichten: 264
Lid geworden op: 26 mei 2006 14:48

Re: Kindertoeslag 2008

Ongelezen bericht door zalmmetwijn »

rollertje schreef:
zalmmetwijn schreef:
rollertje schreef:Je kunt ook via papieren formulieren of via internet deze wijzigingen doorgeven. Het hoeft niet allemaal via de SVB te gaan. Er zit inderdaad wel een belangrijke koppeling tussen deze twee bedrijven, maar de klant is zeker niet volledig afhankelijk van de SVB voor de meeste gegevens. Je kunt wijzigingen altijd zelf doorgeven.
Deze vallen dan uit in het systeem. zie welke wijzigingen doorgeven op de website van toeslagen.
Alles wat uit het systeem valt, wordt met de hand behandeld. Er kan dan eventueel contact worden opgenomen met de klant of de SVB. Ik heb zelf mijn kindertoeslag meteen laten stopzetten omdat ik in 2008 net naar een te hoog inkomen ging. Ik heb twee kinderen waar ik nog kinderbijslag voor ontvang. Wanneer iets nog niet bekend is bij de SVB, kun je het wel al zelf laten veranderen via de formulieren. Voor zover de BD kon zien nav de voorgaande jaren zou ik wel recht hebben op de toeslag. Ikzelf wist wel beter. Dat wordt gewoon geaccepteerd.
Zoals ik eerder schreef zijn bepaalde wijzingen die je wel kan doorgeven en andere niet. Niet alles wat uitvalt wordt handmatig ingevoerd, dan wordt gewacht op een signaal vanuit de Svb.

kiz
Berichten: 2262
Lid geworden op: 11 okt 2005 21:37

Re: Kindertoeslag 2008

Ongelezen bericht door kiz »

zalmmetwijn schreef: Zoals ik eerder schreef zijn bepaalde wijzingen die je wel kan doorgeven en andere niet. Niet alles wat uitvalt wordt handmatig ingevoerd, dan wordt gewacht op een signaal vanuit de Svb.
Daar heb ik nu mee te maken, en ik vind het knap onhandig. Ik probeerde voor het "Kindgebonden budget 2010" door te geven dat voor onze oudste het recht op kinderbijslag vervalt m.i.v. het 1e kwartaal 2010. Dit blijkt niet te kunnen, die gegevens worden door de SVB aangeleverd. De SVB heeft hier nog (steeds) geen definitieve beslissing over genomen. Ik ontvang straks voor de 5e maand een bedrag wat ik ga moeten terugbetalen, zónder dat ik de mogelijkheid heb (of heb gehad) om dit tijdig stop te zetten.
Van mij mag dat hele toeslagencircus (in z'n huidige vorm) afgeschaft worden, voeg die bedragen toe aan de algemene heffingskorting ofzo, scheelt een hoop frustratie en administratieve rompslomp.

Gesloten