LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Zorgtoeslag van een ander persoon krijgen.

Jouw ervaringen met de Belastingdienst of met het betalen van belastingen bespreek je hier.
wareman
Berichten: 162
Lid geworden op: 13 dec 2009 19:19

Zorgtoeslag van een ander persoon krijgen.

Ongelezen bericht door wareman » 13 dec 2009 19:48

Hallo,

Ik woon sinds een paar jaar samen met mijn vriendin, in 04-2007 heb ik mijn zorgtoeslag stopgezet.
Dat ging allemaal goed, en ik heb toen aangegeven dat ik de zorgtoeslagpartner ben van mijn vriendin, tot zover ging alles goed.
Tot dat ik in 07-2007 weer zorgtoeslag ging ontvangen een bedrag van 37 euro per maand, ik heb daar verder geen aandacht aangeschonken, tot dat ik in 2009 een berekening kreeg van de belastingsdient wat de zorgtoeslag van mijn vriendin was, en omdat ik haar zorgtoeslag partner ben zouden onze gezamelijk inkomen op het formulier vermeld moeten staan wat dus niet geval is.

Nu heb ik afgelopen vrijdag de belastingsdienst gebeld over het bericht dat ik dus zorgtoeslag kreeg, maar zij geven aan dat het niet kan. Ik heb gekeken op mijn afschriften en ik kreeg inderdaad zorgtoeslag ik alles oplezen wat erop mijn afschrift aangegeven stond, zegt de man van de belastingdienst dat ik zorgtoeslag van een ander krijg.

Ik vraag hoe kan dit? Hij zegt die andere persoon kan een verkeerd rekeningnummer hebben opgegeven, hoe kan dat het rekeningnummer dat hangt bij de bank aan een naam van een persoon, hoe kan de belastingdienst dit dan overmaken. Ik zeg tegen die man, dat betekent dus dat ik vanaf 07-2007 tot nu 12-2009 de zorgtoeslag moet terug betalen nou zegt hij dat kan ik niet aangeven daaar gaat een andere afdeling over. U krijgt een brief binnen 8 a 10 dagen, met verder afhandeling.Ik kom zelf op een bedrag van 944 euro wat ik teveel heb gekregen van de belastingdienst, en daar boven op komt nog eens het verschil dat mijn vriendin in de maand gekregen heeft. Als je dat moet terug betalen, moet je er dan ook rente over betalen, of kan je het 1 in keer terug betalen.

Heeft iemand dit ook meegemaakt.?

Mendoza
Berichten: 512
Lid geworden op: 16 jul 2007 03:21

Re: Zorgtoeslag van een ander persoon krijgen.

Ongelezen bericht door Mendoza » 17 dec 2009 10:36

De belastingdient doet geen naam/nummer controle omdat je zelf mag kiezen waar je je geld wil ontvangen. In die brief die je krijgt zal waarschijnlijk staan hoeveel je terug moet betalen en hoe je dat moet betalen. Volgens mij hoef je geen rente te betalen.

Het is wel bijzonder dat de rechtmatige ontvanger al 2,5 jaar zijn zorgtoeslag niet mist.

rollertje
Berichten: 221
Lid geworden op: 28 nov 2004 17:06

Re: Zorgtoeslag van een ander persoon krijgen.

Ongelezen bericht door rollertje » 22 jan 2010 23:19

Zowel de belastingdienst als de bank doen geen naam/rekeningnummer controle. Het is inderdaad vreemd dat de echte aanvrager zijn/haar zorgtoeslag niet heeft gemist. Ik vind het echter ook raar dat uzelf niet eerder aan de bel heeft getrokken dat u nog steeds zorgtoeslag ontving. U had deze immers laten stopzetten? Het beschikkingsnummer van de toeslagen bestaat uit uw bsnnummer gevolgd door de letter T en dan een code. Voorbeeld: 123456789T704002. Dit geldt ook voor de aanslagnummers van de inkomstenbelasting, alleen dan met een H i.p.v. een T. Deze staat vermeld op uw bankafschrift bij uitbetaling. Indien het niet uw bsnnummer is, is het ook niet uw toeslag. Misschien kunt u dit feit gebruiken als er nogmaals iets verkeerd gaat.

marietje224
Berichten: 233
Lid geworden op: 11 aug 2009 14:57

Re: Zorgtoeslag van een ander persoon krijgen.

Ongelezen bericht door marietje224 » 15 feb 2010 15:43

ja je had al veel eerder aan de bel kennen trekken?of het geld opzij kunnen zetten,je had op je klompen aan kunnen voelen dat het niet goed zat?
maar ja als mensen geld op hun rekening krijgen denken ze mmm lekker....en daar gaan ze de mist in..eens komt het uit,dit kan nog wel ff duren,belastingdienst kennende..

Guusje61
Berichten: 354
Lid geworden op: 31 jan 2010 03:40
Contacteer:

Re: Zorgtoeslag van een ander persoon krijgen.

Ongelezen bericht door Guusje61 » 15 feb 2010 23:55

Waarom altijd van het negatieve van de mens uit gaan?
Als de belasting geld op zijn rekening heeft overgemaakt, een bedrag dat overeen kwam met betalingen uit het verleden, waarom zou hij dan niet hebben gedacht dat het wel zou kloppen? Net als heel veel anderen kan ook TS hebben gedacht dat het bij de belastingdienst wel zou kloppen.

@Wareman,
Of ze er rente voor in rekening brengen weet ik niet, in termijnen betalen is vaak wel mogelijk maar dan moet je wel zo snel mogelijk na de aanslag een betalingsregeling aan.

rollertje
Berichten: 221
Lid geworden op: 28 nov 2004 17:06

Re: Zorgtoeslag van een ander persoon krijgen.

Ongelezen bericht door rollertje » 17 feb 2010 20:42

Meneer had zijn zorgtoeslag stopgezet. Op het moment dat deze weer gaat lopen, weet je dat er iets niet goed is gegaan.

@Wareman. Wanneer u zich aangemeld heeft als toeslagpartner van uw vriendin, moet dat op haar naam zijn gebeurt. Zij geeft dan aan dat u haar toeslagpartner bent vanaf het moment van samenwonen. Zij had dan binnen 8 weken een nieuwe beschikking moeten krijgen met daarop gegevens van u beiden. Ze heeft ook voor 2008 en 2009 een nieuwe beschikking gehad in december daarvoor en ook daar had u als toeslagpartner op moeten staan. U had dus al veel eerder kunnen zien dat er iets niet goed ging. Het is verstandig om op zo'n moment aan de bel te trekken als dit niet klopt.

Ook niet makkelijker
Berichten: 9
Lid geworden op: 14 mar 2010 23:53

Re: Zorgtoeslag van een ander persoon krijgen.

Ongelezen bericht door Ook niet makkelijker » 15 mar 2010 00:11

Ik kan het nog vreemder vertellen. Mijn broer heeft in 2005 zorgtoeslag aangevraagd, maar per ongeluk mijn sofinummer gebruikt omdat hij op mijn computer de aanvraag deed (papieren aangifte, dus geen digiD code ofzo nodig gehad). Hij kreeg dus het geld, ik kreeg de papieren. Ik kwam er pas in 2009 achter dat het mijn broer betrof, want ik had tot dan toe alleen een rekeningnummer van een vreemde op de brieven staan. Ik heb dus al die keren de zorgtoeslag stopgezet, bezwaren ingediend en zelfs aangifte gedaan bij de FIOD! Tot op heden (2010, dus 5 jaar verder!) is het nog niet geregeld. Wel is de zorgtoeslag eindelijk stopgezet, want de belastingdienst heeft dit al die jaren gewoon door laten lopen, ondanks het feit dat ik het wel heb stopgezet ieder jaar opnieuw. Ze begrijpen er daar gewoon niets van en er is niemand die de moeite neemt om het op te lossen...

rollertje
Berichten: 221
Lid geworden op: 28 nov 2004 17:06

Re: Zorgtoeslag van een ander persoon krijgen.

Ongelezen bericht door rollertje » 16 mar 2010 19:36

Ook niet makkelijker schreef:Ik kan het nog vreemder vertellen. Mijn broer heeft in 2005 zorgtoeslag aangevraagd, maar per ongeluk mijn sofinummer gebruikt omdat hij op mijn computer de aanvraag deed (papieren aangifte, dus geen digiD code ofzo nodig gehad). Hij kreeg dus het geld, ik kreeg de papieren. Ik kwam er pas in 2009 achter dat het mijn broer betrof, want ik had tot dan toe alleen een rekeningnummer van een vreemde op de brieven staan. Ik heb dus al die keren de zorgtoeslag stopgezet, bezwaren ingediend en zelfs aangifte gedaan bij de FIOD! Tot op heden (2010, dus 5 jaar verder!) is het nog niet geregeld. Wel is de zorgtoeslag eindelijk stopgezet, want de belastingdienst heeft dit al die jaren gewoon door laten lopen, ondanks het feit dat ik het wel heb stopgezet ieder jaar opnieuw. Ze begrijpen er daar gewoon niets van en er is niemand die de moeite neemt om het op te lossen...
Een papieren aanvraag gebeurt niet op de computer. Dus waarom het verkeerde sofinummer? Op de beschikkingen staan het sofinummer, de naam en adres van de aanvrager gemeld. Alleen indien u dezelfde initialen hebt en hetzelfde adres heeft, had u het niet kunnen herkennen. Dat gebeurt trouwens wel vaker met familieleden. Heeft u soms ook dezelfde geboortedatum? Achterop de beschikking staat namelijk ook de geboortedatum van de aanvrager. De BD heeft grote moeite om dit soort dingen recht te zetten bij tweelingen met dezelfde initialen. Zeker als ze op hetzefde adres wonen.
Wanneer u het stopzette en uw broer het met uw sofinummer weer heeft aangevraagt elke keer als deze gestopt was, zal deze kunnen doorlopen gedurende 5 jaar. De BD is niet altijd snel, maar 5 keer stopzetten komt meestal wel door.
Indien u zelf geen toeslag ontving, had u kunnen weten dat er iets niet goed ging. Ik hoop dat een en ander snel opgelost wordt voor u.

Ook niet makkelijker
Berichten: 9
Lid geworden op: 14 mar 2010 23:53

Re: Zorgtoeslag van een ander persoon krijgen.

Ongelezen bericht door Ook niet makkelijker » 19 mar 2010 16:41

@rollertje: hoe de aanvraag precies is gegaan weet ik niet, dat heb ik tenslotte niet gedaan. Blijkbaar had hij de verkeerde gegevens voor zich. Wij verschillen 5 jaar in leeftijd van elkaar, hebben wel dezelfde voorletter, alleen ben ik getrouwd en voer de naam van mijn man en mijn broer en ik wonen niet op hetzelfde adres. Op de aanslagen en alle correspondentie van de BD stonden alleen mijn gegevens ingevuld, alles wordt tenslotte teruggevoerd op je sofinummer. Ik heb het alle keren stopgezet, mijn broer heeft niets opnieuw aangevraagd, dat was blijkbaar niet nodig, want het werd toch wel uitbetaald en zoals vermeld kwamen we er pas na een paar jaar achter dat er een verwisseling was.
Zoals ook gezegd, ik heb geen toeslag aangevraagd, heb er geen recht op en heb het geld ook nooit gehad, want het enige wat goed was was het rekeningnummer van mijn broer. Zelfs nadat we het aangegeven hebben gaat het nog fout, ik krijg aanmaningen, zelfs een Dwangbevel in Naam der Koningin. Dan maakt het dus niets uit hoeveel keer je al gebeld hebt, brieven hebt gestuurd, bezwaren en klachten ingediend. Ik heb nu eindelijk een contactpersoon en telefoonnummer, want ook dat is een hele toer, maar die moet ik blijven stalken, want hij krijgt het ook niet opgelost. Nog vreemder is dat mijn broer voor de laatste twee jaren geen recht meer had, dit moet terugbetalen en daarvoor al bezig is met een terugbetalingsregeling, maar ze mij toch nog vrolijk een aanslag sturen. Mijn broer moet dus nu een bewijs op gaan sturen omdat ze het niet in het systeem kunnen traceren, terwijl datzelfde bewijs bij de BD vandaan komt...

Sorry voor de toonzetting, maar misschien kunt u begrijpen dat ik hier inmiddels zeer geirriteerd door ben.

Mendoza
Berichten: 512
Lid geworden op: 16 jul 2007 03:21

Re: Zorgtoeslag van een ander persoon krijgen.

Ongelezen bericht door Mendoza » 19 mar 2010 19:18

@Ook niet makkelijker

Je zegt dat je broer geen recht heeft op zorgtoeslag. Dit betekent dat je broer dan dubbel de zorgtoeslag heeft ontvangen. Dat wil zeggen op jouw naam en op zijn eigen naam. Voor de zorgtoeslag op zijn eigen naam is hij nu aan het terugbetalen. Nu moet de onterecht uitbetaalde zorgtoeslag op jouw naam ook nog terugbetaald worden. Dit is logisch, je broer heeft het immers ook ontvangen. Dus je kunt je broer melden dat hij de beschikking op jouw naam moet betalen. Of afhangende van de familiebanden kun je het hem voorschieten.

Normaal gesproken is de procedure bij een uitbetaling op een foutief rekeningnummer eenvoudig.
1. Je wijzigt je rekeningnummer met dit formulier, zie link.http://www.belastingdienst.nl/download/857.html
Zo weet je zeker dat er in ieder geval in de toekomst niets aan een ander uitbetaald wordt.

2. Bij geen recht de toeslag stopzetten, dit kan tegenwoordig ook telefonisch.
(Waarom dit bij jou zovaak fout gaat kan ik niet verklaren. Ik heb zelf voor 2010 de zorgtoeslag via internet stopgezet, binnen 3 weken is het geregeld.)

3. Je maakt (schriftelijk) melding van de uitbetaling die je niet hebt ontvangen. Dit is de zogenaamde TOR-Procedure.
De belastingdienst gaat dan de onterechte ontvanger benaderen zoals bij TS ook gebeurd is. Is er geen verhaal, dan krijg je zelf de gegevens van de onterechte ontvanger. (Vergelijkbaar met een overschrijving naar een verkeerd rek.nr.)

Voor dit traject staat in totaal 6 tot 8 weken. Heb je na 8 weken geen bevredigend antwoord van de belastingdienst ontvangen, dan schakel je de nationale ombudsman in, zie link http://www.ombudsman.nl
De ervaring met de ombudsman is dat het vervolgens binnen 4 tot 6 weken is opgelost.

rollertje
Berichten: 221
Lid geworden op: 28 nov 2004 17:06

Re: Zorgtoeslag van een ander persoon krijgen.

Ongelezen bericht door rollertje » 19 mar 2010 20:55

Wat je ook kunt proberen is naar je eigen regiokantoor gaan en daar vragen of het behandeld kan worden via het Stellateam. Dit zijn teams die kortere lijntjes binnen de belastingdienst hebben en speciaal zijn opgericht om probleemgevallen te behandelen. Verder zijn de tips van Mendoza ook erg handig. Het terughalen van geld van een verkeerde rekening kan lang duren als de ontvanger niet meewerkt. Dan moet de BD dit ook via een rechter doen. Wanneer deze rekening van uw broer is, is dat misschien niet de handigste manier. Het stopzetten geeft inderdaad soms problemen, maar ik heb nog niet eerder gehoord dat dat jaren duurt.

Ook niet makkelijker
Berichten: 9
Lid geworden op: 14 mar 2010 23:53

Re: Zorgtoeslag van een ander persoon krijgen.

Ongelezen bericht door Ook niet makkelijker » 23 mar 2010 23:01

Mijn broer had de eerste jaren wel recht op zorgtoeslag, anders had hij het niet aangevraagd tenslotte. Overigens heeft hij het wel digitaal aangevraagd (heb ik even nagevraagd), best knap dat het doorgekomen is omdat je dat in combinatie met (voorganger van) digid en sofinummer moet doen. Niemand heeft mijn digid (of voorganger) dus hoe kan dit goedgekeurd zijn.

Maargoed, ook na veelvuldige telefoontjes, bezwaren, beloftes dat het stopgezet zou zijn etc. is het door blijven lopen (overigens heb ik dit van meer mensen gehoord, zelfs van nabestaanden van overledenen). Maar er is dus zeker geen sprake van dubbele zorgtoeslag. Wederom geef ik aan dat het geld de eerste jaren wel voor hem bestemd was en dus goed op zijn rekening terecht kwam. Wijziging van rekeningnummer is dus niet nodig. Het gaat om de terugbetaling van de jaren dat de BD het niet heeft stopgezet na al onze verzoeken. Het is nooit opnieuw aangevraagd. Zoals eerder gezegd wist ik de eerst 3 jaar niet dat het om mijn broer ging. Nu wel en het laatste jaar hebben we ook zo kunnen regelen dat hij het aan mij betaalde en ik de bd terugbetaalde. Dat gaat niet op voor 2008 omdat er al andere procedures voor liepen die door de bd zelf zijn voorgesteld. Ik heb ze in het begin aangegeven dat ik alleen een rekeningnummer van de ontvanger had en zij dus op die manier de persoon konden achterhalen naar wie het geld ging. Hebben ze niets mee gedaan.

Nu dus blijkt dat ze hier over wel correspondentie kunnen sturen, maar dit vervolgens nergens in hun systeem kunnen terugvinden, tja... Enige contactpersoon (want directe nummers krijg je verder niet) is iemand van de afdeling klachtenafhandeling (omdat ik een klacht heb ingediend over de gang van zaken) die probeert als tussenpersoon te fungeren. Als het goed is, zou het na deze week eindelijk opgelost moeten zijn (mijn broer moet een kopie van HUN correspondentie opsturen), anders gaan we idd persoonlijk naar het kantoor.

Jullie tip om het Stellateam of de Ombudsman in te schakelen zullen we onthouden, misschien hebben we die idd nog nodig.

Mij verbaast inmiddels niets meer. De BD is enorm groot en m.i. wordt er behoorlijk langs elkaar heen gewerkt en neemt men niet snel de moeite om iets uit te zoeken.

Gesloten