Cholesterol: hoe lager, hoe beter?

Alle onderwerpen rondom de cholesterol verlagende medicijnen
Radar
Site Admin
Berichten: 5505
Lid geworden op: 22 apr 2004 10:56

Cholesterol: hoe lager, hoe beter?

Ongelezen bericht door Radar »

'Hoe lager je cholesterol, hoe beter.' Een claim die we al jaren horen, maar waar geen hard wetenschappelijk bewijs voor is. Wat betekent dit voor mensen met een extreem hoog cholesterol, zoals bij Familiaire Hypercholesterolemie (FH)?

Meer over dit onderwerp: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/ ... -waarheid/

filosoof
Berichten: 1
Lid geworden op: 12 okt 2020 21:26

Re: Cholesterol: hoe lager, hoe beter?

Ongelezen bericht door filosoof »

Ik heb familieleden die een diagnose van hypercholesterolemie hebben gekregen. De een slikt wel statines de andere niet. Ik ben ervan overtuigd dat met een aanpak van een ander dieet dat er mogelijkheden zijn om van de statines af te komen, Ik heb een boek van Dr. Gregor in huis waarin er veel te lezen is over een andere dieet. Misschien de moeite waard om een aflevering te wijten aan de aanpak van bepaalde ziektes vanuit het dieet. Dr. Gregor's boek heet - 'How not to Die' in de Nederlandse vertaling heet het 'Hoe overleef je.'

Martijn1
Berichten: 1
Lid geworden op: 12 okt 2020 21:24

Re: Cholesterol: hoe lager, hoe beter?

Ongelezen bericht door Martijn1 »

Ik kijk eigenlijk nooit naar jullie provramma. Kijk eens verder dan je experts en raadpleeg wetenschappelijk onderzoek: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=l ... search.y_1

Voor de mensen in het pragramma zal ik aanraden om te doen waar ze zich goed bij voelen. Wat is nou een leven als je alleen maar vermoeid bent van je medicatie en blijf jaarlijkse gezondheidschecks doen voor de zekerheid.

rnooi
Berichten: 1
Lid geworden op: 12 okt 2020 21:34

Re: Cholesterol: hoe lager, hoe beter?

Ongelezen bericht door rnooi »

Hoe kan Dr. Stroes professor zijn als Dhr. Bijl hem neer kan zetten als iemand met onvoldoende kennis van zaken of niet objectief?

yeatee
Berichten: 1
Lid geworden op: 12 okt 2020 21:28

Re: Cholesterol: hoe lager, hoe beter?

Ongelezen bericht door yeatee »

Uitstekende item dit, en mooi dat jullie na die schandalige borstimplantaten nu ook dit onderwerp op de kaart zetten. Na jarenlang hoog cholesterol (LDL rond de 6, verder niet behandeld, ik werd depri van die pillen) toch maar eens m'n aderen laten onderzoeken. De plaque was minder dan een kwart van het gemiddelde voor mensen van mijn leeftijd (56)! De onderzoekend artsen waren ervan overtuigd dat mijn hart in prima conditie verkeerde. Vervolgens vertelde ik dat ik behoorlijk hoog cholesterol had. De reactie was veelzeggend: "tja, dat moet u echt wél behandelen.....". Waarom? denk je dan. Het zit er na jarenlange indoctrinatie vanuit de farmaceutische industrie zooooo diep ingepeperd. Het hele verhaal doet mij erg denken aan de maagzweer kwestie uit de jaren 80 waarbij artsen ook, toen al vele jaren er zeer overtuigend bewijs bestond dat maagzweren veroorzaakt worden door de Helicobacter Pylori bacterie, maar bleven behandelen met maagzuurremmers en zeer schadelijke operaties. Ik vrees dat het ook in dit geval nog vele jaren zal duren voordat deze mythe uit de wereld is, maar top dat jullie die handschoen hebben opgepakt!

annet765
Berichten: 15
Lid geworden op: 04 okt 2012 19:20

Re: Cholesterol: hoe lager, hoe beter?

Ongelezen bericht door annet765 »

Weer een heel leerzame uitzending over de statinekul. Kreeg op mijn 38ste (in 1989} drie coronaire bypasses terwijl mijn cholesterol keurig was. Jaren laten moest ik ineens statines slikken met als argument dat ttv mijn hartproblemen nog geen onderscheid werd gemaakt tussen de verschillende soorten cholesterol en ze dus niet konden hebben geconstateerd dat ik een te hoog slecht cholesterol gehalte zou hebben. Word, na er twee jaar geleden mee te zijn gestopt wegens de bijverschijnselen (o.a. heel pijnlijke voorvoeten) nu weer onder druk gezet om ze weer te gaan nemen. Want voormiemand met mijn historie moet het cholesterol lager dan laag zijn. Heb me laten overhalen en zie nu weer met grote regelmaat uiterst wazig. Stop miv morgen!

Lady1234
Berichten: 26922
Lid geworden op: 02 nov 2017 16:04

Re: Cholesterol: hoe lager, hoe beter?

Ongelezen bericht door Lady1234 »

Heel verstandig. Mijn echtgenoot moest ook dat spul slikken van de cardioloog ivm hartproblemen en suiker. Op een gegeven moment deed alles hem verschrikkelijk pijn en hij kon niet meer op of neer. Van de een op de andere dag gestopt met die statines en hij krabbelde weer helemaal op. Cardioloog laaiend, toen maar overgestapt naar een andere.

Jos57
Berichten: 2
Lid geworden op: 12 okt 2020 21:35

Re: Cholesterol: hoe lager, hoe beter?

Ongelezen bericht door Jos57 »

Vanavond 12-10-2020 de uitzending over cholesterol gezien en weer geschrokken.
Dit is de derde uitzending van Radar over cholesterol medicatie die ik heb gezien .
Ik heb FH en heb meegedaan aan het onderzoek van Repatha en mag daardoor het middel gebruiken.
Mijn LDL is gewoonlijk rond de 11 dus veel te hoog volgens mijn inmiddels 3de cardioloog .
Ik was blij met dit middel omdat ik bijna alle statines die op de markt zijn al heb geslikt en daar veel bijwerkingen van kreeg .
Mijn LDL is inmiddels minder dan 3 dus heel goed (dacht ik) .
Dit middel krijg ik alleen als ik daarnaast ook Ezetimibe slik .
Ik heb jaren last gehad van ontzettende pijn aanvallen dat voelt als heftige spierverkrampingen .
Dit bleek dus door de Ezetimibe te komen en slik ik niet meer.
Nu moet ik dus wel de Ezetimibe halen bij de apotheek anders krijg ik de Repatha niet wat op zich belachelijk is ( dubbel geld verdienen dus ) .
Je bent patiënt en geen arts dus vertrouwd op hun expertise maar weet nu inmiddels niet meer wat ik moet doen.
Aan de ene kant denk ik ik spuit dat spul niet meer in mijn lijf , maar heb naast het hoge cholesterol ook een aangeboren hartafwijking ( ben op mijn 10e geholpen aan een vernauwing van de aorta en heb al vanaf mijn 30ste een Mitraalklep die 3 jaar terug is vervangen voor een nieuwe.
Ook heb ik kalkafzetting op mijn aortaklep. Hierdoor heb ik mijn cardioloog echt nodig maar weet niet hoe deze zal reageren als ik stop met de Repatha.
Ik ben inmiddels 63 jaar en voel mij over het algemeen wel goed maar ben wel vaak moe en hang dan op de bank zoals een van de dames met FH die meewerkte aan het Radar programma van 12-10-20.
Ik heb naar aanleiding van het programma dus een heel onzeker gevoel overgehouden en weet nu niet waar ik terecht kan met mijn vragen .
Ik hoop dat er een stichting of een instantie waar ik terecht kan met mijn vragen !
Ik zou dan bijvoorbeeld willen weten of er een cardioloog is waar ik terecht kan die onderschrijft dat FH niet gevaarlijk is .

LHD
Berichten: 10
Lid geworden op: 23 sep 2014 08:38

Re: Cholesterol: hoe lager, hoe beter?

Ongelezen bericht door LHD »

Het verhaal over hoog Cholesterol, de Nederlandse artsen en de wetenschap sluit aan op mijn eigen onderzoek en ervaringen. Cholesterol is onze natuurlijke afweer tegen ontstekingen en stomweg onderdrukken (wat ook maar voor een heel klein percentage kan) is niet simpelweg de oplossing voor Hart en Vaatziektenpreventie. Wat ik wel mis in het verhaal tot nu toe is de relatie tussen klachten en Cholesterol. Ikzelf heb de ervaring dat bij mijn matig hoge cholesterol Statines, net als bij veel anderen, meer klachten gaven dan de kwaal. Maar ik was wel van mijn relatief vaak optredende hoofdpijn af. Nu slik ik Rode Rijsttabletten (een natuurlijke lage dosis Statines) en heb ik geen bijwerkingen als spierpijn enz. maar ook geen hoofdpijnaanvallen meer. In een beperkt aantal wetenschappelijke artikelen wordt wel bevestigd dat bij Migraine vaak extreem hoge Cholesterolwaardes optreden. De relatie hoofdpijn/migraine Cholesterol is dus wel bekend, maar in de medische wereld nog niet vaak aan een behandeling gekoppeld. Kortom, hoog Cholesterol kan ook klachten geven en helemaal niets mee doen is dus ook niet altijd verstandig.
Behalve cholesterol zullen de meeste Huisartsen ook triglyceride in het bloed meten. Als dat te hoog is zal ook vaak naar statines gegrepen worden, maar vreemd genoeg geeft de literatuur weinig informatie over de betekenis van hoog triglyceride, terwijl artsen daar dus meteen een cholesterolrelatie aan lijken te koppelen. Het enige dat aan hoog triglyceride lijkt te zijn gekoppeld is alcoholgebruik; tenminste als je de vele verhalen op internet moet geloven. Goede literatuur hierover heb ik nog niet kunnen vinden. Kortom, er zijn nog meer vragen dan antwoorden en de wereld van Cholesterol draait niet alleen om Hart en Vaatziektepreventie.

Bob Schurkjens
Berichten: 9778
Lid geworden op: 13 jun 2005 01:41

Re: Cholesterol: hoe lager, hoe beter?

Ongelezen bericht door Bob Schurkjens »

Dat hele cholesterolverhaal wordt er met Becel al sinds 1962 inge(d)ramd.

Mensen weten niet beter of cholesterol is slecht voor je. Terwijl je niet eens zonder kan.

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Becel

De commerciële belangen in farmaceutische en voedingsindustrie zijn groot.

YSAL
Berichten: 1
Lid geworden op: 13 okt 2020 09:05

Re: Cholesterol: hoe lager, hoe beter?

Ongelezen bericht door YSAL »

Ook ik heb een extreem hoog LDL of beter gezegd had een extreem hoog LDL. Dat zat destijds zo rond de 14. Natuurlijk heb ik toen ook statines voorgeschreven gekregen maar daarmee zakte het LDL niet echt. Uiteindelijk heeft mijn huisarts rondgevraagd en kwam met een oud cholesterolverlagend middel dat wel zou werken. Dat heet Bezalip Retard en heeft het LDL teruggebracht tot zo'n 4 wat nog steeds hoog is maar niet zo extreem als eerst. Ik slik dus nu zowel Simvastatine als Bezalip en na het kijken van de uitzending van gisteravond weet ik niet of ik hier wel goed aan doe. Wat is nu wijsheid?

16again
Berichten: 16033
Lid geworden op: 02 jul 2003 22:18

Re: Cholesterol: hoe lager, hoe beter?

Ongelezen bericht door 16again »

rnooi schreef:
12 okt 2020 21:37
Hoe kan Dr. Stroes professor zijn als Dhr. Bijl hem neer kan zetten als iemand met onvoldoende kennis van zaken of niet objectief?
Kun je geld aanpakken van de pharmaceutische industrie, en tegelijkertijd objectief zijn?
Paywall:
https://www.ftm.nl/artikelen/schnabbele ... -big-farma
Voor het bedrijf Sanofi onderzocht Stroes het middel alirocumab en hij bood er zijn diensten als spreker aan. De betalingen van Sanofi aan Stroes komen uit op een bedrag van 17.797 euro. Bij het Amerikaanse MSD kreeg hij betaald voor wat dienstverlening en onkosten, dit leverde hem 3.281 euro op.

Lowieze
Berichten: 6542
Lid geworden op: 30 nov 2017 10:09

Re: Cholesterol: hoe lager, hoe beter?

Ongelezen bericht door Lowieze »

Huisarts Hans van der Linde heeft veel over de statines geschreven, waaronder dit:

https://www.apothekersnieuws.nl/blind-v ... nvloeding/

maud.hamel
Berichten: 1
Lid geworden op: 14 okt 2020 09:10

Re: Cholesterol: hoe lager, hoe beter?

Ongelezen bericht door maud.hamel »

Goedendag, ik probeer in het kort, ik ben 58 en weet ongeveer 26 jaar dat ik hoog cholesterol heb, rond 9. Afgelopen jaren regelmatig Statines geslikt maar kwam nooit lager dan rond 6. Ik heb nooit klachten gehad, sport gem. 5 x per week, geen overgewicht, rook niet en drink af en toe een wijntje. Op aanraden uit omgeving 1 1/2 jaar geleden bij Dr. Janneke Wittekoek toch onderzoek laten doen, want hoog cholesterol is gevaarlijk. Het hele circus doorlopen tot aan hartcathetherisatie aan toe. Met als gevolg lichte TIA. Wel helemaal van genezen overigens. Conclusie 2 kransslagaders voor 50 tot 70% dicht en een kleine 40% dicht. Dus open hart operatie vorig jaar april. Nu moet ik de rest van m'n leven slikken: Ezetemibe, een Statine, een bloedverdunner en de Repatha en sindsdien natuurlijk nooit meer hetzelfde gevoel rond mijn borstbeen, vooral met sporten voel ik steken. Ik zou graag in contact komen met een cardioloog die wel bereid is verder te kijken naar dat hele stollingsgebeuren. Overigens is ook wel gebleken dat ik FH heb, mijn zus en broer ook. Ik heb 2 kinderen en die wil ik graag goede adviezen meegeven.

HansGeraats
Berichten: 1
Lid geworden op: 14 okt 2020 10:46

Re: Cholesterol: hoe lager, hoe beter?

Ongelezen bericht door HansGeraats »

Ik heb sinds ik gedotterd ben cholesterolverlagers (statines i.c.m. Ezetrol) voorgeschreven gekregen. Deze statines geven veel bijwerkingen en ik heb er in al die jaren ook al diverse soorten voorgeschreven gekregen. Deze statines zijn bedoeld om de vaatwanden te beschermen, ik heb nl. geen hoge cholesterol. Eindelijk na zeker 10 jaar heb iets waarvan ik nagenoeg geen bijwerkingen heb, maar ongeveer 2 jaar kreeg ik van mijn Cardioloog iets nieuws voorgeschreven. Dit is een 2 wekelijkse injectie waardoor de waardes nog beter zouden worden. Ik heb dit een aantal keren gebruikt en kreeg weer direct de bijwerkingen terug waar ik vanaf meende te zijn. De totale waardes waren met 0,3 gezakt, dus minimaal. De kosten van deze injecties zijn of waren € 250,- per spuit, toen ik bij de cardioloog aangaf dat ik ermee wou stoppen ten eerste voor de bijwerkingen en ten tweede dat ik deze injecties idioot duur vond, kreeg ik als antwoord: wat het kost daar hoef je niets om te geven, de verzekering betaald toch wel en het is een experimenteel medicijn. Dus m.a.w. maak je niet druk, er wordt toch wel betaald.
Ik ben er dus direct mee gestopt en heb nog altijd een wrange smaak als ik aan dit voorval denk. Als iedereen zo dacht zou de ziekenfondspremie misschien wel verdubbelen en dat voor een minimaal resultaat. Als je hetzelfde zou moeten betalen zou je het zeker niet doen.

Erik88
Berichten: 12
Lid geworden op: 17 dec 2017 10:59

Re: Cholesterol: hoe lager, hoe beter?

Ongelezen bericht door Erik88 »

Goed eten is belangrijk. Er zijn vele theorieën over.
Zelf vind ik Dr Steven Gundry zeer interessant. Een chirurg die meer dan 10.000 hartoperatie gedaan heeft en is overgestapt op eten, omdat hij elke keer dezelfde mensen terugzag.

Goofert
Berichten: 17
Lid geworden op: 31 okt 2007 15:41

Re: Cholesterol: hoe lager, hoe beter?

Ongelezen bericht door Goofert »

Als Antoinette overtuigd is van haar gelijk dan gaan alle registers open. Wat betreft het gebruik van statines geld dat ook. Er komen in het programma bijna alleen artsen en onderzoekers aan het woord die het uiteraard allemaal met de bewering eens zijn dat een hoog cholesterol geen kwaad kan. En een behandeling met een cholesterolverlager helemaal niet nodig is. Met Professor Stroes, de enige die een andere mening is toegedaan, wordt door Antoinette direct korte metten gemaakt. Want hij zegt akelige dingen tegen zijn patiënten, en is onbetrouwbaar, want hij krijgt geld van de farmaceutische industrie ! Sinds de jaren zeventig overlijden er steeds minder mensen aan een acuut hartinfarct. De algemene mening van de medici is, dat dit vooral komt doordat er minder wordt gerookt en dankzij de behandeling van verhoogd cholesterol. Ik zou zo een programma kunnen maken, met allemaal artsen en onderzoekers die allemaal beweren dat een hoog cholesterol moet worden aangepakt. Ik ken de waarheid niet, die ligt waarschijnlijk ergens in het midden.
Maar dit programma vond ik verre van objectief.

Nijogeth
Berichten: 9919
Lid geworden op: 28 apr 2017 19:51

Re: Cholesterol: hoe lager, hoe beter?

Ongelezen bericht door Nijogeth »

Volgens mij zijn er nog steeds veel onduidelijkheden over cholesterol als ik het zo een beetje mee krijg. Er zijn heel veel verschillende soorten, sommige zijn goed, anderen weer slecht. Het lijkt mij dat een cholesterolverlaging dus zowel positieve als negatieve effecten kan hebben en er dus primair gekeken moet worden hoe men de slechte kan verlagen en de goede kan verhogen.

16again
Berichten: 16033
Lid geworden op: 02 jul 2003 22:18

Re: Cholesterol: hoe lager, hoe beter?

Ongelezen bericht door 16again »

Goofert schreef:
14 okt 2020 14:53
Sinds de jaren zeventig overlijden er steeds minder mensen aan een acuut hartinfarct. De algemene mening van de medici is, dat dit vooral komt doordat er minder wordt gerookt en dankzij de behandeling van verhoogd cholesterol.
Er zijn ook nog andere redenen: (hoe objectief is het die niet te noemen?)
Door een betere zorgorganisatie (Coronary Care Units (CCU) in ziekenhuizen), en vooruitgang in behandeling (dotteren, stents en medicijnen) overlijden ook minder mensen aan een acuut hartinfarct.

Tomaatje11
Berichten: 4
Lid geworden op: 05 dec 2016 21:31

Re: Cholesterol: hoe lager, hoe beter?

Ongelezen bericht door Tomaatje11 »

Ik heb 15 jaar geleden meegedaan aan een test met crestor en hiervoor 2 jaar crestor 40mg geslikt. Dit middel was volgens Astrazeneca absoluut onschuldig, een soort voedingssupplement. Tijdens de test gaf Astrazeneca een product waarschuwing uit waarin stond dat crestor 40 mg alleen onder strenge voorwaarden, alleen tijdelijk en onder toezicht van een specialist mocht worden voorgeschreven. Dit kwam ook in de bijsluiter. Ik heb die informatie nooit gekregen, wat volgens het contract wel moest. De test ging desondanks gewoon door. Kort na de test kreeg ik veel spierpijn (spierreuma), hoge bloeddruk en verhoogd glucose. Ik liep regelmatig halve marathons maar na de test kon ik bijna niets meer. Ik heb er blijvende klachten aan overgehouden. Ik heb de klachten met Astrazeneca besproken maar een van de reacties was dat ik een bijsluiter niet serieus moest nemen. Nu reageren ze niet meer op mail en telefonisch willen ze me niet te woord staan. Ze nemen geen enkele verantwoording.
Is de farmaceutische industrie onafhankelijk en verantwoord? Het antwoord is nee.
Ik heb hierover ook het CCMO en inspectie gezondheid benaderd maar die doen niets.

Gesloten