LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] cholesterol verlagende medicijnen

Alle onderwerpen rondom de cholesterol verlagende medicijnen
dacy
Berichten: 1
Lid geworden op: 13 aug 2006 15:05

cholesterol verlagende medicijnen

Ongelezen bericht door dacy »

op het internet kwamen we "uitgever" Christof Verheyen tegen die zijn boek/programma "verlaag je cholesterol in 60 dagen" aanprijs voor de prijs van euro 49.
wie heeft ervaring met dit boek/programma en/of de natuurlijke aanpak van cholesterol verlagen zonder medicijnen, want de bekende statines komen niet goed uit de bus. mijn vrouwe heeft simvastatine en heeft ook tal van bijwerkingen
ben benieuwd naar uw reacties

L.Rozenwater
Berichten: 599
Lid geworden op: 08 jun 2005 03:46

Re: cholesterol verlagende medicijnen

Ongelezen bericht door L.Rozenwater »

U zult eerst moeten vaststellen of het verhoogde cholestorol veroorzaakt wordt door uitsluitend en alleen erfelijke aanleg, het voedingspatroon of een combinatie van die twee !! (De huisarts en/of specialist zal u/uw vrouw daarover kunnen informeren)

Voor een aangepast voedingspatroon kunt u beter terecht bij een dietiste.
Ook veel info haalt u natuurlijk van het internet door gericht te zoeken.
Lees in medische fora ervaringen van anderen b.v., maar lees vooral recente wetenschappelijke artikelen over dit onderwerp.
Openstaande vragen daarna ? Schrijf ze op en ga er mee naar de huisarts/specialist.

Ingeval van pure erfelijkheid raadpleegt u altijd een medicus en gaat u niet op eigen houtje expirimenteren met zaken, welke in willekeurige boeken staan. Ik zou dat trouwens ook willen adviseren ingeval van een "mix"oorzaak.

NAK
Berichten: 1864
Lid geworden op: 08 dec 2004 19:38

Re: cholesterol verlagende medicijnen

Ongelezen bericht door NAK »

mijn vrouwe heeft simvastatine en heeft ook tal van bijwerkingen
Mogelijk dat je het een stomme vraag vindt, maar is het dan niet beter dat je vrouw eerst eens gaat overleggen met de arts die haar de medicijnen voorschrijft, voordat zij zich in een soort zelfmedicatie stort.

Uit het boek zal niet blijken waar de bijwerkingen vandaan komen.
De arts kan het mogelijk wel vertellen.

jan01
Berichten: 22
Lid geworden op: 08 mar 2006 21:07

Re: cholesterol verlagende medicijnen

Ongelezen bericht door jan01 »

Ik liet mijn cholestorol toevallig bij een bloedtest controleren en wat bleek, mijn gehalte met goede cholestorol was verhoogd. Ik gebruik medicijnen waardoor mijn slecht cholestorol kan verhogen. Ik gebruik 1 x per dag 2 visoliecapsules, drink sojaproducten en Roeryoghurt of pro active toetjes. Weinig vlees, wel vleesvervangers, magere kaas. Het geldt misschien niet voor iedereen, maar het is het proberen zeker waard om je goede cholestorol te verhogen. :)

kysia
Berichten: 1
Lid geworden op: 25 aug 2006 09:21

Re: cholesterol verlagende medicijnen

Ongelezen bericht door kysia »

hoi
mijn cholesterol is ook vreselijk hoog(13,4)zonder medicatie
ik ben nu 33 jaar(niet rokerd) en sukkel al sinds jonge leeftijd met een te hoog cholesterol heb zocor ,selectine gebruikt maar eigelijk zakte het nooit
na enkele jaren op 80mg lipitor en 10 mg ezetrol was het nog steeds betrekkelijk hoog(6,8
nadat de zorgverzekering de ldl-aferese heeft afgewezen
sta nu sinds kort op 40 crestor en 10 mg ezetrol
ben benieuwd of ik nu wel binnen de acceptable waardes kom
tot op heden gaat het met de bijwerkingen van crestor(ben na het innemen wel wat "raar"in mijn hoofd ) beter als dat ik bij lipitor ondervond al moet ik zeggen dat de spierpijn na langer gebruik wel weg trok had alleen wat minder beste ogen en was heel moe
toch kies ik liever de bijwerkingen dan een hart aanval gezien onze familie geschiedenis gaat het al op zeer jonge leeftijd echt mis (sterfgevallen)
als ik zo de reacties lees hier besef ik wel dat ik ongelofelijk hoog gedoseert sta en dat ik voor somige forum gebruikers tendode op geschreven ben maar je gaat me niet wijs maken dat mijn waardes op mijn leeftijd zo normaal zijn
oja en dieet brengt ook geen soden aan de dijk

chainHome
Berichten: 2
Lid geworden op: 19 sep 2006 17:28

Re: cholesterol verlagende medicijnen

Ongelezen bericht door chainHome »

Geachte heer/dame

de werking van de medicijnen zijn sowieso wetenschappelijk bewezen.
sommige mensen hebben hier echter geen/weining baat bij, aangezien zij misschien een uiterst zeldzame genetische 'afwijking' hebben. (homogene hypercholesteremie bijvoorbeeld)

voeding zou je als aanvulling kunnen gebruiken. zo is het bekend dat oplosbare vezels zoals pectine het cholesterolgehalte enigzins kunnen verlagen.

Havermout (de zemelen van haver) is erg goed.(aanzienlijke bijdrage aan verlaging van het totaalcholesterol)
Veel beweging zorgt ervoor dat het "goede" cholesterol HDL kan toenemen, ook bepaalde visolievetzuren kunnen dit teweegbrengen.
Kurkuma-wortel (geelwortel zit in indiase kerrie) dat sterke anti-oxidanten(lichaamsbeschermende stoffen) zorgt ook voor meer galproductie(de cholesterol die hiervoor nodig is wordt uit het bloed gehaald, wat resulteert in een lager cholesterolgehalte)(dit mag echter niet gebruikt worden bij mensen met galstenen)

Mijn advies zou dus zijn om uw voeding te veranderen, het liefst in overleg, met de arts/apotheker. En niet te stoppen met de medicatie, behalve wanneer de bijwerkingen te erg worden (bij statines: rabdomyolyse (spierafbraak, vaak te herkennen aan erge spierpijn/bruine urine en schuimende urine)
En dan slechts in overleg met uw arts.

Voor medicijnen-/voedingsadvies kunt u ook terecht bij uw apotheker. huisarts of internist.

Gegroet
Een apotheker in spe

chubi
Berichten: 82
Lid geworden op: 10 jun 2005 07:33

Re: cholesterol verlagende medicijnen

Ongelezen bericht door chubi »

Als je iets aan je voeding wil doen zou ik liever nog south beach of atkins volgen.
http://www.hetsouthbeachdieet.nl/
http://www.southbeachforum.net/
http://www.atkinsforum.tk
http://www.atkinsdieet.nl/

Ik ken veel mensen die deze dieeten volgen en niet alleen afvielen maar ook hun cholesterol stabalisseert. Een dieet doe je levenslang,want dieet betekent gewoon levenswijze en die moet je veranderen.
Met voeding kan je maar een klein gedeelte van een hoog cholsterol naar beneden krijgen. En verder zou ik niet zomaar stoppen met medicijnen. Overleg dit met je arts

Verder lees er zoveel mogelijk over.

robpatat
Berichten: 18
Lid geworden op: 01 nov 2005 20:30

Re: cholesterol verlagende medicijnen

Ongelezen bericht door robpatat »

die vermoeidheid/spierpijn had ik ook met lipitor , ben daarna Q10 gaan slikken (waarvan mijn cardioloog de werking niet bewezen acht) en heb daar geen last meer van.

Erik Groen
Berichten: 95
Lid geworden op: 29 jun 2005 15:55

Re: cholesterol verlagende medicijnen

Ongelezen bericht door Erik Groen »

Het slikken van een cholesterolverlager, zoals Lipitor, doet u uiteindelijk niet vanwege het wel of niet hebben van een wenselijk cholesterolniveau. Het gaat er uiteindelijk om dat u minder kans loopt om gevolgen van hart en vaat ziekten te ondervinden, zoals een hart- of herseninfarct. Uw cardioloog heeft gelijk als hij of zij zegt dat Q10 niet bewezen effectief is in het verlagen van uw cholesterol. Erger is dat er al helemaal geen bewijs is dat de kans op complicaties verlaagd wordt door het slikken van Q10. Het is afhankelijk van uw voorafrisico hoe groot het risico is dat u loopt door het gebruik van Q10.

Kort samengevat:
-voordeel: u heeft geen last meer van spierpijn.
-nadeel: u heeft geen enkele garantie of uw Q10 gebruik zinnig is.

Aan u de keus.

Groet,

Erik Groen

robpatat
Berichten: 18
Lid geworden op: 01 nov 2005 20:30

Re: cholesterol verlagende medicijnen

Ongelezen bericht door robpatat »

ik heb ook niet beweerd dat Q10 mij helpt bij het verlagen van het cholesterolniveau , maar dat na het begin van Q10 slikken de spierpijn en het snelle verzuren van mijn spieren verleden tijd is, evenals het contnu e gevoel van vermoeidheid.
Dus voor mij is op het moment het gebruiken van Q10 zinnig, ik voel mij niet (meer) beperkt in mijn kunnen.

ps Q10 is een enzym dat nodig is (en ook door het lichaam zelf wordt aangemaakt) om energie in de spieren te genereren en wat door statines ook wordt afgebroken.


Ralph84
Berichten: 18
Lid geworden op: 05 mar 2007 21:01

Re: cholesterol verlagende medicijnen

Ongelezen bericht door Ralph84 »

Ik wil even opmerken dat de uitzending van 5 maart over cholesterolverlagende middelen maar één kant van het verhaal laat zien.

Professor Ravnskov en Dr. de Groot hebben het over tientallen medici en onderzoeken die sceptisch zijn over het risico van een te hoog cholesterol en de nadelen van het gebruik van statines.

Wat niet verteld is, is dat er honderden (zo niet duizenden) onderzoeken zijn in zeer gerenomeerde tijdschriften, die de huidige inzichten over cholesterol en statines onderschrijven. Het gaat hierbij om tijdschriften als The Lancet, Britisch Medical Journal en New England Journal of Medicine. Dat zijn tijdschriften waar je niet zomaar in kan en mag publiceren.

De man die invalide werd van statines, heeft duidelijk te maken gehad met (in mijn ogen) onkundige artsen. Bij spierpijn moet een arts bedacht zijn op schade aan de spieren, dat is dé kwalijke bijwerking van statines.
Natuurlijk zijn statines in zo'n geval geen issue. Echter, ze verlagen het cholesterol wel en zijn goed werkzaam in het voorkomen van hardinfarcten, hersenbloedingen etc. Uiteraard is het gewoon beter om je cholesterol te verlagen met een cholesterolverlagend dieet!

valenwolf
Berichten: 1
Lid geworden op: 05 mar 2007 21:00

Re: cholesterol verlagende medicijnen

Ongelezen bericht door valenwolf »

1) jammer dat de apotheker niet genoemd wordt als geneesmiddel deskundige die kan worden geraadpleegd (alleen die heeft nl. min 8 jaar gestudeerd om alles over geneesmiddelen te leren (100% geneesmiddel georiënteerd), terwijl een huisarts en specialist 90% anatomie, ziekteleer, diagnose leert en hooguit 10% over geneesmiddelen leert.

2) naast de statines (een groep geneesmiddelen en niet zoals in het TV programma 'werkzame stof' genoemd) van fabrikanten als Pfizer (Lipitor) en AstraZeneca (Crestor) die inderdaad duur zijn, zijn er inmiddels ook 2 geneesmiddelen op de markt waarvan het patent al enkele jaren verlopen is en die dus veel goedkoper zijn dan de merkgeneesmiddelen (werkzame stof: simvastatine of pravastatine).

3) voor elk onderzoek moet tegenwoordig worden aangegeven of en zo ja met welke fabrikanten de onderzoekers evt. betrekkingen hebben. Zo kan elke publikatie op onafhankelijkheid worden beoordeeld.

4) er is door de overheid een kosten/baten afweging gemaakt: zo wordt b.v. aan diabetes type 2 mensen tegenwoordig standaard een cholesterolverlager voorgeschreven omdat de kosten die dan voor de geneesmiddelen worden gemaakt veel lager zijn doordat zij op den duur dure ziekenhuisopnames kunnen voorkomen.

5) in elke bijsluiter staat vermeld wat de bijwerkingen zijn, of ze van voorbijgaande aard zijn en hoe te handelen als die optreden (b.v. direct stoppen bij plotseling optredende ernstige spierpijn en apotheek en arts waarschuwen).

6) in de meeste apotheken wordt bij de eerste uitgifte van statines ook een kort adviesgesprek aangegaan met de patiënt waarbij de werking, de toepassing en de bijwerkingen worden besproken.

7) wie is die De Groot? en is hij wel een gezaghebbend iemand, of alleen iemand die graag op TV wil? Laat de volgende keer een specialist die voorstander en een die tegenstander op tv met elkaar in discussie gaan aub.

en last but not least, denk ik dat veel patiënten nu gaan twijfelen aan hun geneesmiddelen. Therapietrouw bevorderen bij statine gebruikers is al zo moeilijk (als het goed gaat merk je ook niets nl.) Ik vraag me dus af wat dit programma voor effect gaat hebben.

komijntje
Berichten: 52
Lid geworden op: 22 jan 2006 18:15

Re: cholesterol verlagende medicijnen

Ongelezen bericht door komijntje »

interessante site: fats and cholesterol/harvard public school of health,
het valt niet mee om iets waar je jaren lang mee geindoctrineerd bent
kritisch te bekijken

itsme007
Berichten: 1
Lid geworden op: 05 mar 2007 21:23

Re: cholesterol verlagende medicijnen

Ongelezen bericht door itsme007 »

Misschien moedig om het gebruik van statines 'aan de kaak' te stellen maar het werd helaas een zéér eenzijdig belicht. Toegegeven, het is geen eenvoudig onderwerp maar als het zo wordt behandeld kijk ik toch liever naar aanvallen op providers en zo...

De cardioloog was (gelukkig:-) verre van overtuigend. Ik blijf gewoon stlikken....

styleloos
Berichten: 14
Lid geworden op: 26 okt 2006 20:58

Re: cholesterol verlagende medicijnen

Ongelezen bericht door styleloos »

Mijn vader slikt deze rommel en heeft inderdaad heel veel bijwerkingen dooie vingers spierpijn geheugen verlies haar uitval en vreselijke jeuk!
Dus gaat hij nu zeker zijn cardioloog eens vragen of hij hier nu wel door moet gaan!!!
Ik denk dat ze naar cholesterol beter onderzoek moeten doen wat meer van deze tijd

arequipa
Berichten: 1
Lid geworden op: 05 mar 2007 21:37

Re: cholesterol verlagende medicijnen

Ongelezen bericht door arequipa »

Goede uitzendingen. HDL-cholesterol ("goed" cholesterol) is bestanddeel van onze celwanden in ons lichaam en dus encentieel. LDL-cholesterol ("slecht" cholesterol) vervoert het HDL-cholesterol naar de cellen en vervoert bovendien al onze giftstoffen naar de lever. Een hoog LDL-cholesterol is daarom een teken dat er iets niet goed is in het lichaam en meest waarschijnlijk een infectie. Het is waarschijnlijk de geoxideerde vorm LDL-cholesterol dat tot aderverkalking leidt, niet het LDL-cholesterol zelf.
Statin grijpen direct in in de eerste stappen van de cholesterol productie. Hierdoor wordt ook de productie van Q10, een enzym dat erg belangrijk is voor de energieverzorging, nadelig beïnvloed. Dit is waarschijnlijk de reden van spierzwakte bij het gebruik van Statins.

Eric.

mickey49
Berichten: 14
Lid geworden op: 16 jan 2007 22:32

Re: cholesterol verlagende medicijnen

Ongelezen bericht door mickey49 »

Zelden zo`n slechte uitzending gezien.
ongenuanceerd werden alle onderzoeken naar sterfte aan hart en vaat ziekte op 1 hoop gegooid zonder 1 onderzoek te noemen waar bewezen is dat het cholesterol er niet toe doet en , alsof echt elke patient hier in Nederland met een cholesterol van 6 aan de pillen wordt gezet. Huisartsen gebruiken risicoprofielen waarbij allang gekeken wordt naar voorgeschiedenis van hart en bloedvatenziekte , roken, hoge bleddruk en diabetes.
Bovendien verminderen statines de kans op infarcten , ook met een laag cholesterol. Reden waarom nu diabeten een statine krijgen ongeacht de hoogte van het cholesterol.

Je kunt wel vraagtekens zetten bij al die voedingsmiddelen met cholesterolverlagende effecten, die maar beperkt effect hebben
Plus al die cholesterolmetingen bij de supermarkt.
Stoppen met roken is het allerbelangrijkste
Gewoon gevarieerd eten met weinig vlees en wel vis.
Tenzij je een hoog risico patient bent

Maar het valt me tegen van RADAR.
Die patient die zo`n last van bijwerkingen had ,dat komt voor maar bij zoveel mensen die statines slikken, moet je niet doen alsof het schering en inslag is.

Frokhat
Berichten: 2
Lid geworden op: 05 mar 2007 22:56

Re: cholesterol verlagende medicijnen

Ongelezen bericht door Frokhat »

Mickey49 heeft kennelijk geen last van cholesterol noch van de bijwerkingen van de zeer lichte remmer die ik gebruikte. Heeft Mickey49 ook al begrepen dat er wellicht meer mensen overlijden aan de gevolgen van de statine (hartfalen = vermindering van spierkracht) in plaats van het hogere risico voor een infarct? Weet Mickey49 uit ervaring dat de pijn en het algemeen malaise gevoel dat je hebt (als je er wel gevoelig voor bent, zoals ik) je leven echt ondragelijk kunnen maken, en moeten wij dus niet zeuren?
De risicoprofielen die huisartsen gebruiken worden vaak door de farmaceutische industrie "ingefluisterd" met daarnaast een "douceurtje" voor de door de (huis)arts genomen moeite (zeker nooit een artsenbezoeker ontmoet of in de gezondheidszorg gewerkt??).

Wat mij betreft alle lof voor mensen zoals de heer Melchior en de medewerkers van Tros Radar evenals de Cardioloog in het programma..
Het feit dat zoveel mensen zich herkennen in, dezelfde (!), klachten bij het gebruik van deze "medicijnen" geeft al aan dat er duidelijk iets aan de hand is.
Ik geloof niet in conspiracy theorieën, maar wel in de macht van het geld! :evil:
Laatst gewijzigd door Frokhat op 05 mar 2007 23:35, 1 keer totaal gewijzigd.

wigu
Berichten: 1
Lid geworden op: 05 mar 2007 23:23

Re: cholesterol verlagende medicijnen

Ongelezen bericht door wigu »

Op advies van huisarts simvastatine gaan gebruiken. Na 4 dagen spierpijn(bijwerking van dat middel), kon bijna niet meer lopen,dus gestopt met simvastatine en dit ook aan huisarts gemeld. Moest het zelf maar weten dan zou ik misschien wel 5 jaar korter leven. Later, bij een bezoek aan mijn cardioloog die vernomen had dat ik ermee gestopt was, vond deze mijn beslissing niet slim want hij gebruikte het zelf ook, hoewel hij geen hoog chloresterol heeft maar het uit voorzorg neemt. Op internet gelezen dat de huisarts provisie krijgt als hij het voorschrijft. In een krantenartikel gelezen dat naast simvastatine ook vitaminepreparaten voorgeschreven dienen te worden om de bijwerkingen tegen te gaan. M.i. lezen medici niet alles even goed. [/quote]

Gesloten