LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Accu Macbook Pro ontploft!

Heb je ervaring met computers of met aanbieders van computers? Geef hier jouw mening.
Ike1990
Berichten: 1
Lid geworden op: 28 jun 2017 15:45

Accu Macbook Pro ontploft!

Ongelezen bericht door Ike1990 »

7 jaar oude MacBook Pro. Trackpad kwam eruit zetten. Blijkt dat de accu is ontploft! ( ik hoorde ook echt BOEM)
Apple zegt dat een macbook niet kan ontploffen maar opzwellen en dat dit geen gevaar kan opleveren. Ze doen hier dus ook niks meer omdat het een oud model is. Onzin toch?!
Ontzettend gevaarlijk want dit kan dus brand opleveren! Heeft iemand hier ook ervaring mee?
Laatst gewijzigd door Radar op 29 jun 2017 13:23, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Titel door Moderatie aangepast

JvandeW
Berichten: 760
Lid geworden op: 21 jun 2017 10:47

Re: Accu Macbook Pro ontploft!

Ongelezen bericht door JvandeW »

Wat jij beschrijft is inderdaad geen ontploffing van de accu maar een zwelling. Bij een werkelijke ontploffing van de accu is er ook brand en kun je de laptop helemaal weggooien door verbranding.

Die kans is heel klein omdat de accu dus de kans krijgt te zwellen door het touch pad eruit te drukken. Daar is dus over nagedacht.

sjohie
Berichten: 10232
Lid geworden op: 29 okt 2011 10:36

Re: Accu Macbook Pro ontploft!

Ongelezen bericht door sjohie »

Ike1990 schreef:7 jaar oude MacBook Pro. Trackpad kwam eruit zetten. Blijkt dat de accu is ontploft! ( ik hoorde ook echt BOEM)
Apple zegt dat een macbook niet kan ontploffen maar opzwellen en dat dit geen gevaar kan opleveren. Ze doen hier dus ook niks meer omdat het een oud model is. Onzin toch?!
Ontzettend gevaarlijk want dit kan dus brand opleveren! Heeft iemand hier ook ervaring mee?
Een van de cellen in de accu zal geknapt zijn, dat geeft een geluid, en een opzwellende accu in het algemeen. Dat deze de trackpad omhoog duwt is eerder toeval dan ontwerp, maar linksom of rechtsom zal dat extra volume zich een weg willen vinden in een al volle behuizing. Dit was het zwakste punt in het unibody chassis. Als het dichter bij de poorten aan de linkerkant was geweest, was een USB poort misschien van een vrouwtje een mannetje geworden. :wink:

Een ontploffing van een accu krijg je alleen bij een catastrofaal falen van de complete accu, dan begeven een reeks cellen ineens het, en kunnen de behuizing en thermische beveiliging het niet meer stoppen. Denk aan de Note 7 accu's van Samsung, waarbij er echt brandjes geblust moesten worden.

Maar goed, accu's, vooral de modernere LiPo en Li-ion accu's die ook nog eens ingebouwd worden, worden in steeds complexere vormen gebouwd, en volgens steeds strakkere toleranties, om maar zoveel mogelijk capaciteit in het beschikbare volume te krijgen. Dat zorgt ervoor dat ze, zeker na verloop van tijd, door een relatief klein tikje al kunnen falen. En 7 jaar voor een laptop met de originele accu is serieus lang, op een gegeven moment zal de accu de geest geven. Als je geluk hebt is het 1 cel die het laadcircuit vernachelt, dan is er met de laptop zelf niks aan de hand, en kan je de defecte accu vervangen. Als je wat meer pech hebt, dan kan dit gebeuren.

Goodspeed
Berichten: 6
Lid geworden op: 25 jan 2017 13:20

Re: Accu Macbook Pro ontploft!

Ongelezen bericht door Goodspeed »

Heb precies het zelfde gehad, macbook zelf was ook redelijk krom en trackpad natuurlijk kapot. Apple deed natuurlijk niets. :(
Heb hem zelf maar gemaakt en macbook weer rechtgebogen voor zover dat ging.

Gesloten