Koop van auto ontbinden

Bespreek hier jouw ervaringen met dealers en garagebedrijven.
guidohoefnagels
Berichten: 1
Lid geworden op: 05 jan 2021 16:03

Koop van auto ontbinden

Ongelezen bericht door guidohoefnagels »

Na lang zoeken heb ik een 2011 Mercedes SLK250 gevonden die de juiste kilometerstand, opties en algemene staat had. Na telefonisch (24 aug) contact met de eigenaar van de dealer heb ik een proefrit kunnen maken (25 aug).
Bij aankomst bij de dealer viel mij het volgende op. Er zat een flinke beschadiging op de bijrijdersportier en aan de buitenspiegel. Aan de telefoon had de eigenaar het over een deukje wat uitgelepeld moest worden. Het onderhoudsboekje was niet aanwezig. Dit vormde geen probleem omdat a.d.h.v. het chassisnummer de onderhoudshistorie opgevraagd kon worden bij Mercedes.
De onderhoudshistorie nagekeken en geen bijzonderheden kunnen vinden.

De leveringstermijn zou 10 dagen gaan bedragen. In het koopcontract werden de volgende beloftes opgenomen:
- Dorpellijstten vernieuwen
- 2x APK + een volle tank
- Samporeren (?)
- Deur + spiegel nieuw maken
- Gehele auto deuk + krasvrij maken
- Nieuwe ster motorkap (Mercedes logo)
- Nieuwe deken onder de motorkap
- 4 x nieuwe banden
- Auto wordt gebracht
- Garantie 24 maanden, inclusief arbeidsloon op de gehele auto behalve banden, blik + glaswerk. Zoals gezien, bererden en akkoord bevonden.

De initiële leverdatum was 4 september. Deze termijn heeft de dealer niet waar kunnen maken. De uiteindelijke leverdatum was 17 september. Volgens de eigenaar was de reden voor deze vertraging de vertraagde levering van een kapje voor de buitenspiegel. In overeenstemming is er een bedrag van 150 euro in mindering gebracht op het nog te voldoen bedrag voor de onkosten die ik had door het te laat leveren.

In de periode voorafgaand aan de levering is er veel discussie geweest over het wel/niet brengen van de auto. Terwijl dit duidelijk vermeld staat op het contract. Na vele telefoontjes/whatsapp verkeer is de eigenaar ermee akkoord gegaan de auto te komen brengen.
Bij de levering van de auto heb ik de auto geïnspecteerd en ben tot de volgende constateringen gekomen:
- De bijgeleverde mattenset is niet origineel en past niet in het kliksysteem
- De dorpellijsten zijn beschadigd
- Er zit geen bodem in de achterbak
- Het kapje van de achterbakverlichting is kapot
De werknemer die de auto kwam afleveren beloofde me de defecte/missende delen na te leveren. Dit is gebeurd volgens afspraak. Het kapje van de achterbakverlichting was helaas niet de juiste.

Op 29 september heb ik de eigenaar via whatsapp bericht over de volgende constateringen:
- De auto was zeer vuil onder de interieurbekleding/stoelen. Sigarettenpeuken en een brandplek op de bodembekleding. Dit terwijl mij tijdens de testrit werd beloofd dat het een niet-rokersauto was.
- Lekkage van het dak. Tijdens het rijden lekt het dak aan de bestuurderszijde.

Op 2 oktober in contact geweest met een lokale (omgeving Nijmegen) Mercedes specialist. Hij wilde zijn handen niet branden aan deze reparatie. Ik heb per whatsapp aan de eigenaar laten weten dat ik het dak graag bij zijn garage wil laten repareren en niet bij de lokale dealer. Hij ging hiermee akkoord.
Na telefonisch contact met de werklaats heb ik op 15 oktober een mail gestuurd naar de werkplaats met een opsomming van de mankementen. Kort:
- Lekkage dak
- Achterruitverwarming defect
- Ruis raam rechtsachter (bij 100+ km/u)
- Monteren van instaplijsten
- Kapje achterbakverlichting
- Trilling achter dashboard bij 2300-2400 RPM (bij automaat in ’S-Mode’)
- Slechte ontvangst radio

Tijdens het telefonische contact is mij toegezegd dat de auto op 25 november opgehaald zou worden en na reparatie (zou ongeveer 1 week in beslag nemen) weer teruggebracht. In de mail vraag ik om bevestiging. Deze is niet gekomen.
In navolging op de mail van 15 oktober heb ik, op 19 november een tweede mail gestuurd naar de werkplaats. In deze mail beschrijf ik twee nieuwe mankementen:
- Motorstoringslampje
- Motorkap staat scheef

Ook in deze mail kopieer en refereer ik naar de mail van 15 oktober en vraag ik om een bevestiging van het geplande ophalen van de auto op 25 november. Deze is nooit gekomen.

Net als bij de levering van de auto is er veel discussie geweest over het brengen/komen halen van de auto. Er is mij toegezegd dat de auto voor reparatie zou worden opgehaald en teruggebracht. Door hier aan vast te houden hebben ze hem uiteindelijk toch opgehaald op 26 november.
Op het moment van schrijven (5 januari) staat de auto nog steeds bij de dealer. Het telefonisch contact loopt uiterst moeizaam en de berichtgeving is zeer onduidelijk. Bij vragen naar de status van de reparatie wordt vaak gezegd dat ze de laatste hand aan het leggen zijn. Dit duurt nu al weken voort. Er wordt beloofd terug te bellen maar ook dit doet men niet.

Ik ben op het punt aangekomen dat ik de koop wil ontbinden. In mijn ogen is het garagebedrijf nalatig geweest en kunnen ze niet waarmaken wat ze beloven. Wat is de juiste aanpak om dit verhaal tot een goed eind te brengen?

Moneyman
Berichten: 20898
Lid geworden op: 18 feb 2015 11:36

Re: Koop van auto ontbinden

Ongelezen bericht door Moneyman »

Zoveel issues op een tweedehands auto, en geen keuring?

NeoDutchio
Berichten: 9292
Lid geworden op: 17 jan 2014 22:39

Re: Koop van auto ontbinden

Ongelezen bericht door NeoDutchio »

Geen boekje? Wat zou dat kunnen betekenen? Import wellicht? En een kilometerstand van rond de 100.000km? Even een paar gokjes, maar zo staan importauto's er namelijk bij.
Schade's aan de auto en een verkoper die niet volgens afspraak dat heeft gemaakt? Dan zal het geen merkdealer of bovag garage geweest zijn.
Zonder dat u alles verteld heeft zie ik al een hoop rode vlaggen om met zo'n auto niet verder te willen gaan. Rechtsbijstandsverzekeraars sluiten niet Bovag bedrijven uit, als u iets wilt bereiken zal dat op eigen kracht moeten.
Verkoper in gebreke stellen en wellicht een jurist inschakelen. En vooral sterk in uw schoenen staan.

witte angora
Berichten: 25241
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Koop van auto ontbinden

Ongelezen bericht door witte angora »

guidohoefnagels schreef:
05 jan 2021 16:06
Na lang zoeken heb ik een 2011 Mercedes SLK250 gevonden die de juiste kilometerstand, opties en algemene staat had.
Ik heb er met 2 muisklikken 144 gevonden. Verschillende zelfs onder de ton. Misschien zullen ze niet allemaal de juiste opties hebben. Maar op zich is er aardig wat keuze.

https://www.autoscout24.nl/lst/mercedes-benz/slk-250

Kennelijk had je meer vertrouwen in de garage dan achteraf gerechtvaardigd is?

Maar om op je eigenlijke vraag in te gaan: Ik krijg het idee dat het een ex-schadeauto is. Lekkage bij een Mercedes van 9 jaar is best wel opmerkelijk. Plus de andere mankementen. Kun je er achter komen of dat zo is?

Waar je mee moet beginnen is de redenen op papier te zetten die van belang zijn om de koop te ontbinden. Kapjes die ontbreken en die keurig nagestuurd worden zijn geen reden voor ontbinding. Dat hij later klaar is dan gepland volgens mij ook niet echt, zeker niet als je daar ook nog een vergoeding voor krijgt. Wat belangrijker is: wat maakt dat de auto non-conform is. Twee of drie belangrijke redenen zijn doorgaans voldoende. Daar vallen verkeerde matten bijvoorbeeld niet onder. Een ander issue is dat je de gelegenheid hebt gehad om de auto van tevoren te beoordelen. Als je achteraf matten kunt optillen en er achter komt dat er kennelijk gerookt is, had je dat ook vooraf kunnen doen. Dat zou ik misschien noemen om mijn teleurstelling te beschrijven, maar of het een reden voor ontbinding is weet ik niet.

sake1987
Berichten: 1644
Lid geworden op: 02 jun 2018 14:32

Re: Koop van auto ontbinden

Ongelezen bericht door sake1987 »

https://ovi.rdw.nl/
https://www.rdw.nl/particulier/voertuig ... -aanvragen

Er is heel wat te achterhalen voor men tot koop overgaat.

Ik_weet_niet_alles
Berichten: 370
Lid geworden op: 18 sep 2020 14:49

Re: Koop van auto ontbinden

Ongelezen bericht door Ik_weet_niet_alles »

Ik zou eerst eens gaan kijken of de kilometerstand mogelijk teruggedraaid is. Dan hebt u een reden om de overeenkomst te ontbinden.

Har45
Berichten: 386
Lid geworden op: 24 dec 2010 13:59

Re: Koop van auto ontbinden

Ongelezen bericht door Har45 »

witte angora schreef:
05 jan 2021 19:11
guidohoefnagels schreef:
05 jan 2021 16:06
Na lang zoeken heb ik een 2011 Mercedes SLK250 gevonden die de juiste kilometerstand, opties en algemene staat had.
Ik heb er met 2 muisklikken 144 gevonden. Verschillende zelfs onder de ton. Misschien zullen ze niet allemaal de juiste opties hebben. Maar op zich is er aardig wat keuze.

https://www.autoscout24.nl/lst/mercedes-benz/slk-250
Als u de zoek optie verfijnd naar Nederland ( staat namelijk nu op Europa) komen er heel wat minder auto's tevoorschijn, slechts 6 stuks waarvan maar 1 handschakel.

witte angora
Berichten: 25241
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Koop van auto ontbinden

Ongelezen bericht door witte angora »

Har45 schreef:
05 jan 2021 21:48

Als u de zoek optie verfijnd naar Nederland ( staat namelijk nu op Europa) komen er heel wat minder auto's tevoorschijn, slechts 6 stuks waarvan maar 1 handschakel.
Hee, dat is apart. Ik ben er altijd vanuit gegaan dat autoscout.nl om auto's binnen Nederland ging.

Irene van Houte
Berichten: 116
Lid geworden op: 21 jun 2018 10:04

Re: Koop van auto ontbinden

Ongelezen bericht door Irene van Houte »

Neem contact op met het juridisch loket.

Seinhuis
Berichten: 555
Lid geworden op: 20 dec 2020 17:18

Re: Koop van auto ontbinden

Ongelezen bericht door Seinhuis »

Heel ingewikkeld zaak, zeker omdat vanaf levering een hoop tijd is overheen gegaan.

Je kunt 1000 brieven sturen, maar ik denk dat er niks gaat gebeuren. Wil je een zaak beginnen, neem contact op met een jurist/advocaat.

Arizonakid
Berichten: 879
Lid geworden op: 20 dec 2018 19:11

Re: Koop van auto ontbinden

Ongelezen bericht door Arizonakid »

Heel eerlijk gezegd, met zo’n waslijst aan dingen die gedaan moesten worden bij aflevering, had ik die auto laten staan, en verder gezocht.
Er zijn best wel eerlijke en nette exemplaren te vinden, maar nog veel meer afgeragde bakken.
Alles hangt ook af van de peijs die je hebt betaald en bij welke garage.

Plaats reactie