Veel leed door dierenarts, wat is ons recht?

Dierenmishandeling of ander dierenleed kan je hier bespreken.
reggie2
Berichten: 1043
Lid geworden op: 12 feb 2017 18:27

Re: Veel leed door dierenarts, wat is ons recht?

Ongelezen bericht door reggie2 »

Oblomova schreef:
09 jul 2020 10:59


Al geldt dat uiteraard niet voor alle dierenartsen, in diezelfde realiteit hoeft het helemaal niet uitgesloten te zijn dat er graaiers bij zijn, die onzorgvuldig te werk gaan. Misschien ben ik momenteel te bitter om hierin een maatschappelijk probleem te zien.

Een taak voor de baasjes om juist niet naar die graaiers te gaan. Tja ik heb geen last van een graaier maar doe ook mijn huiswerk wat betreft mijn huisdier Niet iedere dierenarts is een graaier. . Misschien een optie dat zelf te doen?
Of wat er al gezegd werd.....open zelf een topic.

moederslink
Berichten: 8825
Lid geworden op: 11 jul 2014 21:30

Re: Veel leed door dierenarts, wat is ons recht?

Ongelezen bericht door moederslink »

Robina91, hoe is het gesprek gisteren gegaan? En hoe is het nu met de kat?

Dierenartsen doen hun best en ongetwijfeld zitten er ook graaiers tussen.
Zelf hebben wij een goede relatie met onze dierenarts en is alles bespreekbaar.
In overleg met hem hebben we indertijd bij een vd poezen de ' 2 slagtanden ' laten trekken in Wageningen, bij een gespecialiseerde dierentandarts.
Onze DA wilde het wel zelf doen , maar wij kozen voor Wageningen, dat mag.

Ook is bij een andere poes haar hele tandvlees met engelengeduld gesaneerd zonder haar gebit te trekken .
Allemaal goed gekomen.

sylvesterb
Berichten: 4254
Lid geworden op: 26 apr 2015 10:52

Re: Veel leed door dierenarts, wat is ons recht?

Ongelezen bericht door sylvesterb »

Oblomova schreef:
08 jul 2020 14:18
Tegen de kale plek, waaraan hij maar bleef likken zodat het rauw tot bijna bloedens toe werd, is toen een injectie gegeven om het likken te stoppen en de plek van binnen uit te genezen. Met een voor een kat hoge dosis Vetacortyl (prednison), die volgens de bijsluiter alleen wordt gegeven bij ernstige aandoeningen en helemaal niet bij een hartafwijking.
Als ik de bijsluiter lees (maar ben geen dierenarts) is dit middel een logische keus voor de kale plek waaraan hij maar bleef likken tot bloedens aan toe. Dit klinkt ook redelijk ernstig, dus de dosis voor enstige klachten klinkt mij niet vreemd. In de bijsluiter staan geen bijwerkingen voor het hart benoemd (al ken ik niet alle termen) maar staan er geen acties bij een overdosis. Echter vermeldt je nergens welke dosis is toegediend.

Bron: https://diergeneesmiddelen.info/hormoon ... vetacortyl
Oblomova schreef:
08 jul 2020 14:18
Nadat problemen met andere organen (nieren, schildklier) door een bloedonderzoek waren uitgesloten (na herhaalde pogingen van een pijnlijke bloedafname, waarbij de kat het uitkermde!), bleven alleen het hart en de longen over. Een thoraxfoto, die geen uitsluitsel gaf (te vaag) of het om een vetlaag of tumor ging, werd overigens nog wel gestuurd naar een hartspecialist, terwijl toen al duidelijk was dat hij niet zou kunnen overleven buiten de zuurstofkooi.
Wat ik hier uit lees is dat de conclusie dat het een hart probleem is geweest jouw aanname is. Standaard onderzoeken gaven geen uitsluiting hierover, hoe is deze diagnose gesteld? Want dat vertel je niet, heeft die hartspecialist dit vastgesteld?
Oblomova schreef:
08 jul 2020 14:18
Volgens de dierenarts had zijn toestand niets te maken gehad met de prednison. Ik ben daarvan niet overtuigd en kapot over hoe het is gelopen!
Als ik de bijsluiter lees heeft het middel ook geen invloed hierop. Als er sprake was van een tumor, zou het zelf een positief effect kunnen hebben.
Oblomova schreef:
08 jul 2020 14:18
Het is niet te hopen dat dierenartsen laks (of erger) zijn geworden door de corona-tijd, waarin een inhaalslag met geld verdienen voorgaat op een zorgvuldige behandeling van de dieren. Want ik kan dadelijk wel een vette rekening verwachten!
Ik zie in je bericht (en ook niet in die van TS) geen onzorgvuldig handelen, het laat enkel zien dat ook in de dierengeneeskunde niet alles duidelijk is. Waar we bij mensen snel een CT en/of MRI scan uitvoeren is dat bij dieren anders, veelal omdat de kosten van dergelijke behandelingen extreem hoog zijn.

Je vermoeden zie ik nergens bevestigd. De dierenarts had bij een vroegtijdige herkenning van de hartproblemen veel meer aan je kunnen verdienen door een behandeling daarop aan te passen.

En ja die vette rekening ga je krijgen, maar die had je in alle gevallen gehad, immers was je kat al ziek. En achteraf moeilijk doen over z'n rekening vind ik persoonlijk altijd erg triest.

En natuurlijk is het verlies van een huisdier altijd vervelend en verdrietig, maar om nu valse vermoeden uit te spreken vind ik niet netjes.

moederslink
Berichten: 8825
Lid geworden op: 11 jul 2014 21:30

Re: Veel leed door dierenarts, wat is ons recht?

Ongelezen bericht door moederslink »

Ik had al eerder de vraag gesteld hoe oud de poes is en waarom er al gesproken werd over euthanasie. Een kat zonder enige tand/kies is voor zo.n kat vreselijk.
Dat zou je niet moeten willen , hoeveel je ook van je kat houdt of juist omdát je van de kat houdt.

anno1988
Berichten: 3
Lid geworden op: 09 nov 2010 23:02

Re: Veel leed door dierenarts, wat is ons recht?

Ongelezen bericht door anno1988 »

Het is een triest verhaal. Maar er blijkt dat de communicatie tussen u en de dierenarts ver van optimaal was.
Daarnaast maak ik uit uw verhaal op dat u geen verzekering had voor de ziektekosten van uw kat. Dat is op zich jammer, wat dat was mogelijk een uitkomst geweest voor de kosten voor uw zieke kat.

U vertelde dat toen u de kat na het trekken van de tanden, een instabiele kaak had. Dat betekend simpel dat de kat zijn kaak gebroken is.
Daarnaast kan tandvleesontsteking tot complicaties leiden, niet alleen bij katten overigens.
(Niet voor niets is er zorg bij tandartsen over slechte mondzorg en de medische problemen die daar achter weg kunnen komen.)

Uw kat heeft vreselijk pech gehad. Maar hierdoor kunt u uw dierenarts niet gaan beschuldigen van slechte behandelingen.
Aan elke behandeling kleeft een risico. Het is wel heel jammer dat uw kat zo'n lijdens weg heeft gehad en daarmee u ook.

Uw dierenarts sprak van laten inslapen, maar ik begrijp dat u dit niet wou en daarmee het leven van uw kat heeft verlengt?

Dierenleed en houden van je dier, maakt goede keuzes maken ook moeilijk. Een dierenarts moet daar nuchter in staan, maar ik kan ook begrijpen dat in alle emotie spraakverwarring en miscommunicatie kan ontstaan.
U sterkte toegewenst met het verlies van uw kat. Misschien is de dierenarts coulant met de rekening, maar is het misschien ook een idee om bij een eventueel volgend dier, een verzekering te hebben voor de kosten van een dierenarts.

Plaats reactie