LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] geen vergoeding iq test

Hier kan je jouw mening kwijt over zaken die niet voorkomen in de bovenstaande onderwerpen.
rozemarijntje
Berichten: 6896
Lid geworden op: 23 mar 2010 23:14
Locatie: Tussen andere kruiden! Behalve onkruid ;-)

Re: geen vergoeding iq test

Ongelezen bericht door rozemarijntje » 17 feb 2014 00:45

witte angora schreef:Of het een zegen is dat 'we' in deze tijd leven. Ik heb op een school voor doven en slechthorenden gezeten; de doven werd het ten strengste verboden gebarentaal te gebruiken, ze hadden maar te leren 'normaal' te praten, en zich voor wat het horen betreft te behelpen met liplezen. Gewoon onmenselijk.

En wat het iq betreft: toen ik jong was, had men nog nooit van Asperger gehoord. Als je dat had was je een buitenbeentje, en zat je te vereenzamen. Je was te slim voor de rest, en sociaal zo onhandig als de pest, dus je kwam er nooit tussen. Nu is er nog steeds geen begrip, maar hebben mensen in ieder geval wel handvatten om iets van hun leven te maken. En desnoods kun je naar een andere school.

Wees blij dat je in deze tijd leeft dat veel dingen benoemd kunnen worden, en loop niet te zaniken als je op eigen initiatief iets uitvogelt, en daar letterlijk de rekening voor gepresenteerd krijgt. Het kan in dit land, in dit Europa, uitgezocht worden. Wees er blij mee.
Dat zaniken noem je zelf

Maar wie zegt er dat er geen begeleiding is bij het kind,ze hebben speciaal buro,
Heeft mijn vriendin ook toegewezen voor haar zwaar dyslectische zoon( aller zwaarste vorm)

Stel jou ouders hadden je. Late testen( buurjongen wordt nu ook getest wordt vergoed ook autistisch pdd nos etc) en had eruit gekomen en gerichte school voor je kunnen vinden,had je misschien heel ander leven gehad.

Je hebt je aandoe ingen nog wel maar leukere schooltijd,meer vriendjes,niet gepest,etc,..want dat is wat er ook met kinderen gebeurd die ook,maarnet iets anders zijn,als de rest..
Bv hoog of laag begaafd hebben het niet makkelijk,pesten,gern prikkels,ziek om nasr school te gaan etc...

witte angora
Berichten: 19803
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: geen vergoeding iq test

Ongelezen bericht door witte angora » 17 feb 2014 00:50

De topicstarter vertelde zelf dat ze het op eigen initiatief hadden gedaan, dus er was geen enkele instantie aan te pas gekomen.

Hoe mijn jeugd is verlopen was overigens niet zozeer van de school afhankelijk. Ik zat vanwege mijn slechthorendheid sowieso al op een kleine, beschermde school, dat scheelde al een flink stuk. Maar dat zeg ik, in die tijd had men ook de kennis nog niet die men nu heeft. Asperger 'bestond' toen nog niet, in die zin, het was ooit wel een keer uitgezocht, maar pas in de jaren 80 werd er wat mee gedaan.

Daarom zeg ik juist dat het een zegen is dat 'we' in deze tijd leven...

gilas
Berichten: 897
Lid geworden op: 04 dec 2013 09:09

Re: geen vergoeding iq test

Ongelezen bericht door gilas » 17 feb 2014 07:33

jojanneke123 schreef:Hallo,

Onze zoon heeft al geruime tijd problemen op school en we zijn daar al geruime tijd mee bezig. Het vermoeden rees dat hij hoogbegaafd zou zijn en aan het onderpresteren was. We hebben hem didactisch laten doortesten en hij bleek een 2 jaar voor te liggen op school. Met school kwamen we er niet uit, we hebben van school gewisseld en uiteindelijk gaat hij in ieder geval nu niet meer met tegenzin naar school. Zijn schoolprestaties zijn iets beter geworden. Wel hebben we nu een iq test laten uitvoeren om "bewijs" te krijgen over zijn hoogbegaafdheid en gelijk een beeld te krijgen over waar hij geholpen moet worden want het gaat nog steeds niet goed op school. Deze test wordt niet vergoed door de verzekering ook niet onder alternatieve geneeswijzen, terwijl het buro waar we dit hebben uit laten voeren aangesloten is bij de nfg. Als je autistisch bent krijg je deze test cadeau evenals de dyslectische leerlingen. Is het dan fair als je andere problemen hebt dat deze dan niet vergoed wordt? Als je dus geen geld hebt voor zo'n test dan is je kind dus de dupe. Kan iemand me hier meer over vertellen?
Autistische en dyslectische leerlingen krijgen deze test niet cadeau.
Deze test wordt bij deze leerlingen gedaan om een goed beeld te krijgen van wat de mogelijk en onmogelijkheden zijn binnen het schoolsysteem.
Deze test maakt dan deel uit van een begeleidingsplan waarbij school,ouders en in de meeste gevallen een pedagoog samenwerken omdat er geconstateerd is dat het niet goed gaat met het kind.
In u geval zoals u het beschrijft heeft u op eigen houtje zonder de school of anderen te informeren een test gedaan waarmee u feitelijk niets kan.
Het enige wat u weet is dat u kind volgens de test in de hoogbegaafde gedeelte valt maar verder bent u niet gekomen en is de test voor niets geweest.
Hoe hard het ook klinkt maar u heeft niet de juiste weg bewandeld en het is dan ook heel logisch dat de test die u op eigen houtje heeft laten doen niet betaald wordt.

mh73
Berichten: 1684
Lid geworden op: 27 feb 2012 17:59

Re: geen vergoeding iq test

Ongelezen bericht door mh73 » 17 feb 2014 10:11

Hoogbegaafdheid is een term die nogal snel gebruikt wordt. Het is een verkeerde opvatting dat een hoog IQ ook betekent dat je hoogbegaafd bent. Nee, een hoog IQ betekent dat je een stuk slimmer bent dan de gemiddelde mens.
Bij hoogbegaafdheid komt nog meer kijken. Ook motivatie en creativiteit spelen mee. En dan niet of je goed kunt knutselen, al kun je het vaak wel zien bij tekenen dat een kind een stuk meer inzicht heeft dan leeftijdsgenoten, maar het gaat vooral om creativiteit in het oplossen van problemen, hoe pak je iets aan.
Bovendien kan hoogbegaafdheid zich op bepaalde gebieden voordoen, zoals op muzikaal gebied, of het oplossen van wiskundige problemen. Dat betekent dus dat je op andere gebieden gewoon in de middelmaat kan vallen.

Een IQ test om hoogbegaafdheid vast te stellen is daarom onvoldoende. Daarbij is hoogbegaafdheid geen ziekte en daarmee lijkt het me logisch dat het niet vergoed wordt, zeker wanneer een test op eigen initiatief wordt gedaan.

Eljar
Berichten: 78
Lid geworden op: 11 mar 2013 20:16

Re: geen vergoeding iq test

Ongelezen bericht door Eljar » 17 feb 2014 11:19

Ook wij hebben - waarschijnlijk - een hoogbegaafd kind. Ik schrijf waarschijnlijk omdat ook bij ons de school de iq test niet vergoedt. De begeleider vertelde ons dan ook dat ze de test niet uitvoeren simpelweg omdat dat te duur is. Maar om eerlijk te zijn hebben wij geen test nodig om te weten dat ons kind erg slim is. Hij heeft vorig jaar een klas overgeslagen en gaat nu naar de plusklas. De leerkrachten hebben bij die van ons dus wel degelijk in de gaten dat hij meer kan. En dat is mooi.

Bij ts is dit niet het geval. Hier is niet door de leerkrachten een signaal gekomen dat het kind wel eens hoogbegaafd kan zijn. Zeer frustrerend voor de ouders en kind wanneer er niet serieus naar ze wordt geluisterd. En hoogbegaafdheid is helemaal niet zo geweldig als het lijkt. Ik ben het met ts eens dat er veel vergoedingen gaan richting autisme, rugzakkindjes e.d. , maar dat in geval van hoogbegaafdheid de ouders zelf voor de kosten opdraaien, terwijl deze kinderen zeer "bewerkelijk" zijn en erg lastig kunnen zijn in gedrag. Alleen ouders met hoogbegaafde kinderen zullen dit weten. De buitenwereld ziet het toch vaak als iets positiefs, maar de praktijk wijst uit dat zonder begeleiding deze kinderen moeilijk in de maatschappij mee kunnen draaien.
Ook is het zo dat onze zoon straks (als het goed is) vóór zijn 18e naar HBO/universiteit gaat. Op dat moment krijgt hij geen studiefinanciering en zul je als ouders zelf voor de kosten op moeten draaien.
Belastingtechnisch krijg je dan wellicht iets terug, maar dat zal niet veel zijn.
Ook moet onze zoon nu al bijvoorbeeld een laptop voor de plusklas. Dit zijn ook weer extra kosten, wat je toch weer "even" op moet hoesten. Natuurlijk is het belangrijk voor zijn toekomst en de overheid betaald de plusklas (behalve excursies), maar ergens zou ik ook wel een potje willen vinden voor dit soort kinderen.

Wel is het in het geval van ts zo dat de test zelf is aangevraagd en eigenlijk had de school dit moeten doen. Wellicht valt het nog te verhalen op de oude school, maar een verzekeraar zal dit niet vergoeden omdat het inderdaad geen ziekte is.

mh73
Berichten: 1684
Lid geworden op: 27 feb 2012 17:59

Re: geen vergoeding iq test

Ongelezen bericht door mh73 » 17 feb 2014 12:22

Tja, kosten heb je allemaal wel eens. Mijn middelste dochter is lichamelijk beperkt en zit op de mytylschool. Voor haar moesten we ook een laptop aanschaffen.
Maar steeds meer middelbare scholen werken met een laptop, dus dan wordt de lijn tussen wat bijzonder en wat speciaal is steeds vager.

En ik snap de verwijzing naar rugzakkindjes en het verband tussen 'zelf voor de kosten opdraaien' niet zo. Dat budget is alleen bedoeld voor begeleiding op school (stel je er niet te veel van voor) en in de thuissituatie krijg je geen enkele begeleiding. Allerlei vergoedingen zijn wegbezuinigd, dus ook de ouders van kinderen met autisme en ADHD mogen extra kosten gewoon zelf betalen, want voordat je voor een PGB in aanmerking komt moet je wel aan zoveel eisen voldoen tegenwoordig.

Eljar
Berichten: 78
Lid geworden op: 11 mar 2013 20:16

Re: geen vergoeding iq test

Ongelezen bericht door Eljar » 17 feb 2014 13:03

Ja, mh73, het klopt dat er inderdaad veel is wegbezuinigd, maar ik heb op de afdeling pgb gewerkt en weet dat er in het verleden erg veel geld werd weggegeven (ook rugzakkinderen; geld dat nu inderdaad naar de scholen gaat).

En uiteraard betalen we de extra uitgeven zelf, maar wat ik al schreef: diep van binnen wil je wel graag dat er ergens een potje bestaat. Wij zijn niet vermogend en dingen zoals een laptop is een erg grote aanslag op ons budget. Ook is onze zoon nog maar 7 en nog lang niet aan de middelbare school toe, maar tegen die tijd zal hij een stuk jonger zijn dan de rest en hier zal hij toch extra begeleiding moeten krijgen. Er zal dus toch een verschil met andere kinderen blijven bestaan.
Bovendien kunt u de extra kosten voor een laptop als kostenpost opvoeren bij de belastingdienst, juist omdat uw kind gehandicapt is (niet makkelijk trouwens), maar omdat hoogbegaafdheid niet als "stoornis" te boek staat kunnen ouders nergens een soort vergoeding krijgen.

Zoals gezegd is hoogbegaafdheid geen ziekte, maar zijn deze kinderen thuis toch vaak onhandelbaar. En zoals uit het verhaal van t.s. blijkt worden ouders en kind niet altijd serieus genomen (andere aandoeningen ook niet altijd), maar ik begrijp t.s. wel.

Ook krijg ik nu vaak negatieve reacties (echt waar) wanneer ik vertel dat onze kinderen (we hebben er nog één) naar de plus klas gaan. Terwijl deze kinderen het écht nodig hebben om gespecialiseerde begeleiding te krijgen. Als ouders kunnen we ze nu nog volgen, maar op een gegeven moment niet meer.
En natuurlijk willen we heb beste voor ons kind en betalen alles zelf


En waarom kan er bij een autistisch kind wel op medisch advies een iq test worden gedaan en op aanraden van de school wordt een vermoedelijk hoogbegaafde afgewezen omdat het te duur is? Begrijp me niet verkeerd: de test is voor mij niet nodig om aan te tonen dan ons kind hoogbegaafd is, maar ik kan me wel voorstellen dat het voor anderen wel van belang kan zijn wanneer je niet wordt gehoord.

bprosman
Berichten: 9941
Lid geworden op: 04 sep 2011 18:39

Re: geen vergoeding iq test

Ongelezen bericht door bprosman » 17 feb 2014 14:42

Deze test wordt bij deze leerlingen gedaan om een goed beeld te krijgen van wat de mogelijk en onmogelijkheden zijn binnen het schoolsysteem.
Deze test maakt dan deel uit van een begeleidingsplan waarbij school,ouders en in de meeste gevallen een pedagoog samenwerken omdat er geconstateerd is dat het niet goed gaat met het kind.
En leg me dan nu eens het verschil uit tussen bovenstaand en de behandeling van een (partitieel) begaafd kiind ?
Ook is het zo dat onze zoon straks (als het goed is) vóór zijn 18e naar HBO/universiteit gaat. Op dat moment krijgt hij geen studiefinanciering en zul je als ouders zelf voor de kosten op moeten draaien.
Niet alleen geen StuFi maar (mijn dochter is op haar 17e naar de universiteit gegaan, inderdaad die zelfde dochter die op de eerste lagere school "maar een jaar over moest doen" ) en voor iedere sch**t kun je opdraven omdat ze zelf nergens voor mogen tekenen (kamer, internet abbo, studie zelf) etc. dus mocht ik als ouder iedere keer naar Amsterdam om "een handtekening" te zetten en sleutels af te halen.
Laatst gewijzigd door bprosman op 17 feb 2014 14:47, 1 keer totaal gewijzigd.

Isabel1
Berichten: 1416
Lid geworden op: 19 dec 2011 15:19

Re: geen vergoeding iq test

Ongelezen bericht door Isabel1 » 17 feb 2014 14:45

ik denk ook dat het probleem is dat je aan zo'n iq test niet zo veel hebt. Bij andere problemen zoals autisme of dyslexie is het van belang te weten hoe hoog het iq is ivm behandeling en training. Bij kinderen die hoogbegaafd zijn voegt een iq test weinig toe.
Dat een kind onhandelbaar is los je niet op door een iq test te doen. Als je weet dat het kind hoogbegaafd is, en vaak weet de school dat, is er eigenlijk helemaal niets waarvoor die iq test uitmaakt. Als het kind erg slim is dan moet het naar zo'n plus klasje (heb je geen iq test voor nodig) en als het kind slim is en zich niet kan gedragen dan moet het kind gecoached worden in gedrag, en daar heb je ook geen iq test voor nodig.

isabel

bprosman
Berichten: 9941
Lid geworden op: 04 sep 2011 18:39

Re: geen vergoeding iq test

Ongelezen bericht door bprosman » 17 feb 2014 14:50

Bij kinderen die hoogbegaafd zijn voegt een iq test weinig toe.
Ben ik niet met je eens. Wat in de wandelgangen een "iq-test" genoemd wordt is in de praktijk vaak een WISC test (http://www.wisctest.nl/de-wisc.html) en de uitslag biedt wel degelijk handvaten waarop een behandelplan op school (en voor thuis) kan worden gebaseerd.
Nogmaals, een kind kan ook partieel begaafd zijn en dat is niet uit te drukken in 1 getal.
Het is niet zomaar de "BNN IQ-test van de blondjes tegen de boeren" :?

Isabel1
Berichten: 1416
Lid geworden op: 19 dec 2011 15:19

Re: geen vergoeding iq test

Ongelezen bericht door Isabel1 » 17 feb 2014 15:22

ik vind een iq en een wisc test eigenlijk best wel een groot verschil want in een iq test zit viq en piq over het algemeen niet (en in wisc wel)
Ik ging in mijn post uit van de 'gewone iq' test, als alleen die gedaan is zie ik de meerwaarde voor behandeling op school niet echt in, zeker niet als het kind al in een plus klas zit.

Daarnaast vind ik wel, maar ik weet niet of dat bij ts het geval is natuurlijk, dat ook al is een kind hoogbegaafd gedrag toch gecoached moet worden. Het kan best zijn dat een kind zich zo gedraagd doordat hij zich niet uitgedaagd voelt, maar dan nog is bepaald gedrag niet acceptabel. De manier van hoe dat te behandelen is natuurlijk wel iets dat uit een wisc kan komen.

isabel

mh73
Berichten: 1684
Lid geworden op: 27 feb 2012 17:59

Re: geen vergoeding iq test

Ongelezen bericht door mh73 » 17 feb 2014 15:33

Er zijn ook allerlei vage bureautjes die IQ testen voor kinderen aanbieden. De vraag is of je daar niet gauw terecht komt als je op eigen initiatief zo'n test laat doen.

bprosman
Berichten: 9941
Lid geworden op: 04 sep 2011 18:39

Re: geen vergoeding iq test

Ongelezen bericht door bprosman » 17 feb 2014 15:48

De "echte" staan ook ingeschreven in het BIG register en zijn lid van het NVO.
De vraag is of je daar niet gauw terecht komt als je op eigen initiatief zo'n test laat doen.
Dat is een kestie van zelf eerst goed vooronderzoek te doen en niet de eerste de beste "Google hit" te pakken.

Heb er geen aandelen of belang in maar met deze zit je niet zo snel mis :

http://www.hoogbegaafdheid.com/index_pabu.htm

Isabel1
Berichten: 1416
Lid geworden op: 19 dec 2011 15:19

Re: geen vergoeding iq test

Ongelezen bericht door Isabel1 » 17 feb 2014 15:52

bprosman, grappig dat je hen noemt, ik heb van hen nog cursus gehad een tijdje geleden

isabel

gilas
Berichten: 897
Lid geworden op: 04 dec 2013 09:09

Re: geen vergoeding iq test

Ongelezen bericht door gilas » 17 feb 2014 18:57

bprosman schreef: Deze test wordt bij deze leerlingen gedaan om een goed beeld te krijgen van wat de mogelijk en onmogelijkheden zijn binnen het schoolsysteem.
Deze test maakt dan deel uit van een begeleidingsplan waarbij school,ouders en in de meeste gevallen een pedagoog samenwerken omdat er geconstateerd is dat het niet goed gaat met het kind.


En leg me dan nu eens het verschil uit tussen bovenstaand en de behandeling van een (partitieel) begaafd kiind ?
Zoals ik het vaak heb uitgelegd gekregen wordt hoogbegaafdheid niet als een probleem gezien.
Autisme en dyslectie kan wel problemen opleveren in de dagelijkse omgang van iemands leven.

bprosman
Berichten: 9941
Lid geworden op: 04 sep 2011 18:39

Re: geen vergoeding iq test

Ongelezen bericht door bprosman » 17 feb 2014 20:35

Zoals ik het vaak heb uitgelegd gekregen wordt hoogbegaafdheid niet als een probleem gezien.
Autisme en dyslectie kan wel problemen opleveren in de dagelijkse omgang van iemands leven.
Hoogbegaafdheid kan ook problemen op gaan leveren, (partieel) begaafde kinderen zullen over het algemeen omgang zoeken met ouderen ipv leeftijdgenoten omdat ze zich door hun leeftijdgenoten niet begrepen voelen wat de sociale ontwikkeling niet ten goede komt.

Wat te denken van een (partitieel) begaafd kind met dyslexie ? Wordt in 99% van de keren niet herkend om dat het begaafde deel het dyslectische maskeert.

tenormin
Berichten: 6833
Lid geworden op: 31 okt 2011 21:29

Re: geen vergoeding iq test

Ongelezen bericht door tenormin » 17 feb 2014 21:01

Wat te denken van een (partitieel) begaafd kind met dyslexie ? Wordt in 99% van de keren niet herkend om dat het begaafde deel het dyslectische maskeert.
Zelfs zonder dyslectische 'problemen'; mijn jongste zoon is ook 'hoogbegaafd'. En heeft geen enkele school helemaal doorlopen. Hij verveelde zich gewoon overal te pletter. En in die tijd (hij is van '66) wisten we er weinig van. Met "we" bedoel ik niet alleen de ouders maar ook de rest om ons heen. Net als, totale switch: whiplash. Kon niet dat je daar problemen van kreeg. Dat werd (in ieder geval bij mij) pas in '96 erkend als probleem, understatement; schadevergoeding en smartengeld betaald. Sorry voor dit extra statement, niet slaand op dit topic. (Het één roept het ander op). Nogmaals excuus voor niet on topic blijven.

rozemarijntje
Berichten: 6896
Lid geworden op: 23 mar 2010 23:14
Locatie: Tussen andere kruiden! Behalve onkruid ;-)

Re: geen vergoeding iq test

Ongelezen bericht door rozemarijntje » 17 feb 2014 23:13

http://www.kinderpraktijkwijchen.nl/hoo ... problemen/
Ik vind het dus wel inpact hebben op je leerprestaties

Je krijgt het vergoed mits..lees

http://www.maaikespring.nl/zorgverzekering/

bprosman
Berichten: 9941
Lid geworden op: 04 sep 2011 18:39

Re: geen vergoeding iq test

Ongelezen bericht door bprosman » 17 feb 2014 23:25

@Rozemarijntje,
Wat te denken van een (partitieel) begaafd kind met dyslexie ? Wordt in 99% van de keren niet herkend om dat het begaafde deel het dyslectische maskeert.
Goh ik ben toch niet helemaal gek dan :wink:

http://www.steunpuntdyslexie.nl/wat-is- ... -269456018

gilas
Berichten: 897
Lid geworden op: 04 dec 2013 09:09

Re: geen vergoeding iq test

Ongelezen bericht door gilas » 18 feb 2014 09:45

rozemarijntje schreef:Je krijgt het vergoed mits..lees

http://www.maaikespring.nl/zorgverzekering/
Waaruit dus blijkt dat het wel vergoed wordt mits het door de juiste personen is aangevraagd en dat zijn dus niet de ouders/verzorgers/opvoeders.
Wat dus ook heel logisch is en wat TS zeer waarschijnlijk ook gewoon had kunnen navragen bij haar Zorgverzekering.

Gesloten