ISTA: hoge stookkosten, klopt de meter wel?

Hier kan je jouw mening kwijt over zaken die niet voorkomen in de bovenstaande onderwerpen.
MaaikeM
Berichten: 56
Lid geworden op: 28 dec 2011 17:07

Re: ISTA: hoge stookkosten, klopt de meter wel?

Ongelezen bericht door MaaikeM »

omega19 schreef:
17 okt 2020 10:23
ferry1968 schreef:
18 jul 2020 15:23
Nu heb ik dus in 2019 bewust geen radiator aangedaan, heb mezelf beholpen met electrische kachel 3 uurtjes in de avond.
Dus ik heb in 2019 niks verbruikt, en nu in juli 2020 mijn eindafrekening gehad en het klopte 0 verbruik qwa radiatoren, dat viel me dus mee dat dat in ieder geval klopte.
Maar wat blijkt nu, volgens mijn eindafrekening moet ik dus alsnog 270 euro betalen,
Als je kijkt op de website van Ista staat daar een voorbeeldfactuur. In ieder geval op die factuur wordt, naast de beheers- en meetkosten, 35% van de energierekening verdeeld over het vloeroppervlak en niet naar het verbruik. Dus met 0,0 verbruik betaal je toch 35% van de gebruikelijke energierekening.

Op zich is het niet onlogisch dat er een vaste component in de rekening zit voor onderhoud van de verwarmingsinstallatie en verwarming van de gemeenschappelijke ruimtes, zoals gangen en entree.
Het maakt ook nog wel verschil of het gaat om 270 euro betalen, of 270 BIJ betalen. Mijn appartement heeft ook blokverwarming en ik ben na een aantal jaar inmiddels redelijk bekend met de facturen van ISTA. Bepaalde kosten worden inderdaad verdeeld en dat gaat inderdaad op basis van vloeroppervlak. Ik gebruik mijn verwarming eigenlijk ook niet of nauwelijks. Afgelopen keer kreeg ik weer redelijk wat terug, maar het jaar er voor kreeg ik van een voorschot van ongeveer 750 euro, nog niet eens 150 euro terug. Terwijl ik de verwarming alleen in de echt koude maanden af en toe eens een weekenddagje aan deed. Dat zat dus niet in persoonlijk verbruik, maar in de vaste kosten en de kosten die samen hangen met het verbruik van het complex als geheel. Ik heb wellicht ook wel een klein beetje profijt van het stoken vd buren via de warme buizen, maar ik vraag me af hoeveel.

Ik trek liever een warm vest en sloffen aan dan dat ik mijn geld op maak aan de verwarming. De afgelopen winter heb ik hem helemaal niet meer gebruikt. Dat ik alsnog redelijk veel geld kwijt ben voelt wel zuur. Maar goed, de installatie, onderhoud etc kost inderdaad ook geld.

mvdlinden1983
Berichten: 1
Lid geworden op: 12 nov 2020 23:01

Re: ISTA: hoge stookkosten, klopt de meter wel?

Ongelezen bericht door mvdlinden1983 »

Hallo, hier hetzelfde probleem. Ik woon momenteel al 10 jaar in hetzelfde apartment, en op het eerste jaar na heb ik altijd jaarlijks geld terug gehad van mijn voorschot stookkosten. Dit jaar echter kreeg ik ineens een rekening van 134 euro. Op zich geen giga bedrag, ware het niet dat ik, zoals gezegd, altijd een deel voorschot terug heb gekregen. Ik heb ze een e-mail gestuurd met de vraag of dit wel klopt.

Het antwoord dat ik kreeg was dit:

Bijgevoegd vindt u een overzicht van uw meterstanden voor de stookseizoenen 2018/19 en 2019/20.

De stijging van de kosten heeft voornamelijk te maken met het hogere verbruik in de woonkamer. Wij kunnen dit verbruik niet verklaren; wij kunnen slechts constateren dat het heeft plaatsgevonden. Onze meters tellen op basis van de temperatuur van de radiatorplaat.

Het "hogere gebruik" was absoluut belachelijk. Ik heb in mijn woning 3 kachels; keuken, slaapkamer, woonkamer. De kachel in de keuken is nooit in gebruik geweest en staat steevast op 0 (ook bij het overzicht). Het overzicht van de slaapkamer is ook nagenoeg hetzelfde tussen 2018 en 2019. Het probleem zit hem in de woonkamer. Volgens hun factuur zou ik in Oktober en November 2019 2,5x zoveel verbruikt hebben als heel 2018 bij elkaar. Alles bij elkaar genomen heb ik volgens hun overzicht in de maanden oktober t/m maart ruim 8x zoveel verbruikt hebben!

Ik heb ze dus nog een email teruggestuurd met het verzoek om de meter na te laten kijken inclusief mijn verbazing dat ik zoveel verbruikt zou hebben in zo'n korte tijd. het antwoord dat ik hierop kreeg was als volgt
Geachte [Naam verwijderd],

In antwoord op uw reactie kunnen wij u het onderstaande meedelen.

De aanwezige meetapparatuur registreert altijd volgens het zelfde principe de afgenomen warmte. Het is niet heel erg waarschijnlijk dat alle meters in uw woning van het ene op het andere jaar een ander meetprincipe volgen. De telling van de meters volgt een vast patroon waarbij geldt dat de meter telt wanneer de radiator warmte afgeeft aan de ruimte waarin deze is opgesteld. Daarbij geldt dat hoe groter het temperatuurverschil tussen radiator en ruimte is, hoe sneller de telling verloopt. Tevens speelt de temperatuur van het cv water een belangrijke rol alsmede het functioneren van de radiatoren en radiatorkranen.

Momenteel staan de meters per 3 november respectievelijk op 293 en 149

Wij hebben geen twijfel aan het opgenomen en doorbelaste verbruik.
De meter van 149 (slaapkamer) komt overeen met de voorgaande twee jaren. Maar de andere (woonkamer) staat nu dus alweer VEEL hoger dan vorig jaar. Ik geloof absoluut geen bal van hun meetapparatuur of deze verklaring, en het feit dat het verzoek op nakijken zo simpel weggewoven wordt staat me ook helemaal niet aan.
Laatst gewijzigd door Radar op 13 nov 2020 11:58, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Persoonsgegevens verwijderd

Delete 1956
Berichten: 1
Lid geworden op: 28 nov 2020 21:50

Re: ISTA: hoge stookkosten, klopt de meter wel?

Ongelezen bericht door Delete 1956 »

Lotgenoten,

Ook ik sluit me aan bij deze lange lijst van slachtoffers van ISTA, ruim anderhalf jaar moeten wachten op de eindafrekening nadat ik het appartementje waar ik tot april 2019 woonde heb verlaten.
Lang verhaal kort, ik moet na enkele jaren geld terug te hebben ontvangen omdat ik zuinig stook en een behoorlijk bedrag aan voorschotten betaalde, nu over de laatste drie maanden bij betalen.
Ik weet dat het niet kan kloppen maar ik neem mijn verlies omdat ik er de stress niet bij kan hebben.
Gelukkig woon ik inmiddels in een huis met mijn eigen CV ketel en een prima energieleverancier.
Onbegrijpelijk dat deze fraudeurs nog steeds hun gang kunnen gaan.....

Plaats reactie