LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] De doorbraak van zonnepanelen komend jaar in Nederland

Heb je bepaalde ervaringen met een energiebedrijf? Deel hier jouw mening.
Oprechte Olivier
Berichten: 25
Lid geworden op: 17 apr 2010 15:14

De doorbraak van zonnepanelen komend jaar in Nederland

Ongelezen bericht door Oprechte Olivier » 15 dec 2011 17:31

2012 kan het jaar van de doorbraak van zonnepanelen in Nederland worden.
Goedkoper dan ooit zullen zelfs wij aarzelende hollanders overgaan tot de aanschaf van deze blauw/zwarte juweeltjes.
Hieronder enkele feiten en misvattingen over zonnepanelen benoemd.

Zonnepanelen zijn te duur, weggegooid geld.
Één wattpiek geinstalleerd vermogen kost ongeveer 200 cent. Dit levert ongeveer 0,9 kwh stroom op, met een waarde van 19 cent. Zo gerekend verdient het zich in ongeveer tien jaar terug. Gaat u uit van prijsstijgingen, dan wordt dit korter.
Een financiering met een aflossingtermijn van 15 jaar/180 maanden stabiliseert uw stroomkosten (variabel verbruik, exc vastrechten en andere vaste kosten). Uw maandlasten blijven gelijk en na 15 jaar zijn de panelen van u. Daarnaast is er vaak een fiscaal voordeel.

Ik wacht nog een tijdje tot zonnepanelen nog goedkoper worden.
De prijzen zijn al gekelderd en een stabilisatie is mogelijk. En de stabiele installatiekosten zullen een steeds groter aandeel leveren in de totaalprijs.
Daarnaast, elk jaar dat u wacht geeft u óók weer geld uit aan de stroomboeren van Nuon, Delta en Eneco. Dan is het meestal niet voordeliger om nog een jaar te wachten.

Ik koop bij een gezamelijke inkoopactie of energieleverancier.
Er lopen wat inkoopacties die m.i helemaal niet voordeliger zijn dan individueel een offerte aan te vragen bij een (betrouwbaar!) leverancier/installatie bedrijf.
Dus ga er niet braaf van uit dat gezamelijk inkopen voordelig is. Correspondeer daar over met de organisatie van de actie, dat kan helpen in de aankoopprijs.
Bij een energieboer aankloppen? Je vraagt de slager toch ook niet hoe je het beste vegetarier wordt!

Je hebt een enorm dak nodig om genoeg op te wekken voor eigen verbruik.
Valt mee, met een dakruimte van ongeveer drie bij vier meter kun je al met 8-9 panelen de helft van je stroomverbruik dekken, een slordige 1750 kwh.

Er is te weinig zon in Nederland.
Het aantal uren dat de zon schijnt ligt in nederland ligt rond de 1500 per jaar. Bovendien leveren de panelen ook stroom met diffuus en minder fel licht. Wel minder, maar het tikt ook aan. Bij optimale plaatsing (platdak of richting zuiden) levert 1 wp ongeveer 0,9 kwh. Panelen op schuin dak gericht op oost en west leveren ook een prima productie.
Bij een slechte zomer is er ook nog geen man overboord, het voor en najaar leveren soms ook verrassend veel zonnestroom. En over een periode van tientallen jaren zijn de afwijkingen te verwaarlozen. Uiteraard scheelt het wel eens wat, maar dat wordt opgeheven door de betere jaren.

Een zonnepaneel maken kost meer energie dan ze ooit opleveren.
De productie van zonnepanelen is een volwassen industrie. Binnen enkele jaren hebben panelen zich energetisch terugverdiend. Daarna doen ze een slordige jaar of 25.

Zonnepanelen gebruiken allemaal milieuvervuilende grondstoffen.
Het ecologische voordeel weegt zeker op tegen de nadelen van productie, zeker als de vergelijking wordt gemaakt met andere onduurzame energie. Daarnaast maakt de industrie werk van recycling en zijn er nu minder grondstoffen nodig per paneel.

Wat doe ik bij verhuizen?
Meenemen of laten zitten. Zeker bij een forse installatie is het gunstig voor het energielabel. Een installatie van rond de 7000 euro is bij de totale huiswaarde bovendien een beperkte risicofactor. Bewaart u wel uw nota’s, dan kan een koper zwart op wit zien wat uw panelen leverden afgelopen jaren.

Helpen zonnepanelen echt bij verduurzaming? Ze geven alleen stroom overdag!
Niemand beweert dat onze maatschappij 100% op zonnestroom (en windstroom)kan draaien. Maar onderzoek wijst uit dat een aandeel tot 50% een mogelijkheid is.
Maar vergeet u niet eerst de andere maatregels: gas besparen door isolatie plaatsen en de thermostaat een graadje lager, stroombesparing door die elektrische verwarming en elektrische warmwaterboiler de deur uit te doen. Dat levert sneller een flinke besparing op dan panelen.

Waarom komen die panelen uit china en japan? Dat is toch ook niet energiebewust?
Stel uzelf eerst eerlijk de vraag: hoeveel van uw eigen bezittingen zijn (deels) in China gefrabriceerd. Eet u ook altijd voedsel en vlees uit de eigen regio? Uiteraard is dat beter omdat de transportkosten lager zijn. U kunt ook panelen uit Duitsland of Canada kopen uiteraard.

Dank aan de volgende bronnen
Onze Heer die ons een goed verstand geeft(al gebruiken we het te weinig)en een prima kernfusie centrale, iets beter bekend onder de naam "zon".
Polderpv
Tweakers.net
Wouterlood
Herberg PV (op die website kom ik te weinig, ligt niet aan hen)
Diverse internetbronnen(Hoezo? Uiteindelijk is alles een vorm van plagiaat haha)
Laatst gewijzigd door Oprechte Olivier op 11 jan 2012 15:14, 2 keer totaal gewijzigd.

Bob Schurkjens
Berichten: 7516
Lid geworden op: 13 jun 2005 01:41

Re: De doorbraak van zonnepanelen komend jaar in Nederland

Ongelezen bericht door Bob Schurkjens » 15 dec 2011 18:20

Uhmpf........

Ik mis de woorden "Overheid" en "subsidie" in uw verhaal. En "energiebedrijven".

Die "doorbraak" is nergens op gebaseerd. En zal er ook niet komen zo lang de overheid aanschaf en installatie niet subsidieert. En energiebedrijven niet meewerken aan het salderen van stroom dat aan het stroomnet wordt geleverd.

We leven niet in Duitsland (waar dat allemaal wél gebeurt).

stofzuigertje

Re: De doorbraak van zonnepanelen komend jaar in Nederland

Ongelezen bericht door stofzuigertje » 15 dec 2011 19:14

Nadelen? Ja die mis ik helaas.

1 Als je een plat dak hebt met bitumen zou ik eerst nieuwe dakbedekking eronder doen... want ze horen tenminste 25 jaren mee te gaan dus lukt dat ook met het dak zelf.

2 Hoek, ja onder 30 graden is het rendement het hoogste maar voor vervuiling is een hoek van 45 graden of meer beter voor het schoonspoelen door regen.

3 Montage, U moet de panelen wegens de wind goed vast zetten.
Plat dak is dat meestal zware beton tegels.
Maar een schuin dak moet je de balken zoeken.

4 Kabels, de kleine met 3 of 4 panelen kunnen gewoon in leeg stopcontact om stroom te leveren, maar de grotere via aparte groep in meterkast aangesloten worden...

5 Brand of stroomstoring, U blijft leveren dus gevaar en hoe zet je deze uit?

6 Levensduur, de meeste bieden 10 jaar garantie maar bestaat het merk over enkele jaren nog wel?
Dit geld voor de Panelen.

7 De kast op zolder die van gelijkstroom wisselstroom met 50 Hrz moet maken sneuvelen nog wel eens dus hoe is daar de garantie op?

8 Hoe betrouwbaar is de verkoper? Vele nieuwe ZZP bedrijfjes beginnen en ik zou liever een oude vertrouwde installateur van CV ketels nemen dan een onbekende gelukzoeker.

9 Onderhoud; Ik weet dat vogelpoep goed kan indrogen en rendement verlagen, dus zorg voor een redelijk bereikbare plek.
Jaarlijks wassen, net als de ramen en de goot is dus beter.

10 schaduw, een tak en alle panelen geven minder dus zorg voor gehele dag schaduwvrij dak.

11 Van Zuid Oost tot Zuid West, pal Oost of West is dus niets...

12 Meedraaiende panelen, gebruik in winter ook stroom en gaan wel eens stuk...
of lopen op verkeerde tijd.
Deze worden hoofdzakelijk op platte daken gemonteerd.

Een tevreden klant die vind dat U ook de nadelen vooraf duidelijk moet weten.

polderboy
Berichten: 921
Lid geworden op: 20 okt 2005 01:03

Re: De doorbraak van zonnepanelen komend jaar in Nederland

Ongelezen bericht door polderboy » 15 dec 2011 21:52

stofzuigertje schreef:Nadelen? Ja die mis ik helaas.

1 Als je een plat dak hebt met bitumen zou ik eerst nieuwe dakbedekking eronder doen... want ze horen tenminste 25 jaren mee te gaan dus lukt dat ook met het dak zelf.
Dan zet je gewoon de paneeltjes aan de kant (als dakrenovatie nodig wordt bevonden), aan de ene kant beginnen, dakdekken, paneeltjes verplaatsen, rest klus afmaken, en na de werkzaamheden zet je ze weer terug. Hoeven ze niet eens voor van het dak af, is bij ons in oktober allemaal geschied (na elf jaar), een deel van de werkzaamheden (verplaatsen modules tijdens de dakrenovatie) is voor me gedaan, en ik heb nog geld toe gekregen ook... (link).
2 Hoek, ja onder 30 graden is het rendement het hoogste maar voor vervuiling is een hoek van 45 graden of meer beter voor het schoonspoelen door regen.
Niet speciaal, hoek tussen 20 en 40 graden maakt niet zo heel erg veel uit, soms is een lage hellingshoek (bijv. bij van zuid afwijkende oriëntaties) zelfs beter. Dertig graden (sterker nog, alles tussen 20 en 90 graden) is zat voor wegspoelen van rommel, ze staan al elf jaar zo bij ons en we produceren vet meer dan wat ECN Beleidsstudie nep-economen ons durven voor te rekenen (al elf jaar lang). Bij nog lagere hellingshoek (platte daken in gebieden met zware windlast) gewoon eens in het jaar, desnoods twee keer de zooi effe dweilen met emmertje water, en Klaar is Klara.
3 Montage, U moet de panelen wegens de wind goed vast zetten.
Plat dak is dat meestal zware beton tegels.
Maar een schuin dak moet je de balken zoeken.


Open deur: normale praktijk. Geen nadeel, maar "onderdeel van de reguliere installatie werkzaamheden".
4 Kabels, de kleine met 3 of 4 panelen kunnen gewoon in leeg stopcontact om stroom te leveren, maar de grotere via aparte groep in meterkast aangesloten worden...
Reguliere praktijk. Overigens mag op een verbruikersgroep 500 Watt AC worden ingevoed, kan ook met zelfs zes oude Shell paneeltjes. Ik heb in totaal 14 oude modules op twee bestaande verbruiksgroepen, is allemaal toegestaan, mits die 500 Watt AC in acht wordt genomen (de omvormers knijpen sowieso meer vermogen af, anders mogen ze niet worden gebruikt in NL).
5 Brand of stroomstoring, U blijft leveren dus gevaar en hoe zet je deze uit?
Bij stroomstoring vallen verplicht alle omvormers uit binnen fractie van een seconde. Wettelijk verplicht, en gebeurt ook. Voor het eeuwige brand en enge zonnepaneeltjes verhaal effe flink doorlezen. Hier.
6 Levensduur, de meeste bieden 10 jaar garantie maar bestaat het merk over enkele jaren nog wel?
Dit geld voor de Panelen.
Zelfde zou je kunnen zeggen voor de omvormers, al zijn er steeds meer merken die tien jaar garantie afgeven. Wel een legitiem argument, net als voor een willekeurig ander elektronisch apparaat. Er gaan heel wat module fabrikanten omvallen (SOLON viel eergisteren, faillissement aangevraagd vanwege de prijsoorlog uit Azië), en dat is zeker een punt van zorg. Niet echt als ze goed zijn gemaakt, maar als er een garantiegeval optreedt is dat beslist een risico. Maar zonder risico's geen leven.
7 De kast op zolder die van gelijkstroom wisselstroom met 50 Hrz moet maken sneuvelen nog wel eens dus hoe is daar de garantie op?
Dat heet dus een omvormer. Inverter. Wechselrichter. Hakselaar. You name it. Garantie zie boven. Ding hoeft niet op zolder te staan, is in slecht geïsoleerde huizen zelfs af te raden, want dan wordt het wat onaangenaam warm op zolder in de zomer periode. Dan beter elders in huis. Veel Duitsers laten het ding in de koele kelder opstellen, weegt ruim op tegen de kabelverliezen, en kan met dikke DC leidingen weer worden opgelost. Alle elektronica kan kapot, ook de computer waar we dit op typen. Fact of life, you have to live with it. Omvormers worden wel steeds beter, garantievoorwaarden (onder zware druk van vooral Duitse bloedserieuze consumentenorganisaties) ook.
8 Hoe betrouwbaar is de verkoper? Vele nieuwe ZZP bedrijfjes beginnen en ik zou liever een oude vertrouwde installateur van CV ketels nemen dan een onbekende gelukzoeker.
Nou, zonnestroom systemen verkopen is wel wat anders dan CV ketels verkopen, hoor. Er zijn er bij die beiden kunnen, maar er zijn er ook zat die van PV hun [exclusieve] beroep hebben gemaakt. Er is inderdaad veel kaf onder het koren, maar er zijn ook genoeg serieuze bedrijven die hun vakgebied als toekomst zien. Goed zoeken, zelf kritisch blijven, geen lulkoek slikken, maar vragen blijven stellen. Zorg dat je de flashdata van de modules krijgt bij eerste aanschaf/voorschot bedrag. Dat is essentiële systeem informatie.
9 Onderhoud; Ik weet dat vogelpoep goed kan indrogen en rendement verlagen, dus zorg voor een redelijk bereikbare plek.
Jaarlijks wassen, net als de ramen en de goot is dus beter.
Tja, 't is maar wat je nadeel noemt. Bolides met vier wielen "moeten" elk weekend milieuonvriendelijk worden gewassen (Gaia mag weten hoeveel tijd daar wel niet in wordt gestoken), en dat ene keertje in het jaar je blauwe stroom genererende bolides op het dak poetsen is dan opeens teveel werk?
10 schaduw, een tak en alle panelen geven minder dus zorg voor gehele dag schaduwvrij dak.
Iemand die zich een beetje heeft ingelezen in de materie weet dat als een van de basis vereisten. Vermijdt schaduw. In ieder geval in de 8-9 maanden dat je meeste productie kunt verwachten, in winter heb je sowieso niet veel opbrengst, en zijn lange slagschaduwen vaak lastig te vermijden. Heb je een niet weg te halen pijpje van wat voor klasse dan ook op het dak, zorg dat er ruimte om vrij blijft, en modules die toch nog tijdelijk in aanraking komen met lijnvormige schaduwen (de ergste) bij voorkeur uit de lange module strings houden. Evt. op aparte tracker van een omvormer met meerdere MPP trackers aansluiten. Vermijden is beter en goedkoper.
11 Van Zuid Oost tot Zuid West, pal Oost of West is dus niets...
Is onzinnige kolder. Er worden zelfs speciaal oost/west systemen ontworpen, en niet door de geringste aanbieders van PV-systemen (voorbeeld). Instralingsdiagram (voorbeeld), kun je zelf berekenen wat percentage instraling op oost en west is bij verschillende hellingshoeken. Als modules goedkoop genoeg worden, is west en oost een inkoppertje voor open doel. Veel meer oppervlakte beschikbaar dan bij pal zuid oriëntatie, namelijk twee dakhelften. Beste uiteraard bij twee dakhelften met lage hellingshoek.

Voor België praktijkgegevens versch. oriëntaties, kijk onder 90 graden (oost, is namelijk t.o.v. noord gerekend, [herstel] met wijzers klok mee) of 270 graden (west). Nog steeds zeer behoorlijke specifieke opbrengsten.
12 Meedraaiende panelen, gebruik in winter ook stroom en gaan wel eens stuk...
of lopen op verkeerde tijd.
Deze worden hoofdzakelijk op platte daken gemonteerd.
In Nederland zeer zeldzaam, veel te duur, onderhoudsgevoelig, en risico factor bij storm. Uitsluitend voor mensen met teveel geld en/of hobbyisten die max. uit een bepaalde oppervlakte willen peuren. Absoluut geen "normaal" installatie type. Zelfs in wereldkampioen Duitsland niet. Dus hoort niet thuis in een "standaard zonnepanelen verhaal".
Een tevreden klant die vind dat U ook de nadelen vooraf duidelijk moet weten.
Niet alleen "nadelen". Maar gewoon usance, punten waar je op moet letten. Hoort bij de aard van het beestje. Niks om je druk over te maken, wel weten waar je het over hebt. Leer je allemaal vanzelf als je er eenmaal serieus mee bezig gaat houden. Dan komt die kennis je aanwaaien (er is al een enorme bulk info beschikbaar, allemaal gratis op internet (overdag zoeken, gaat dat ook nog op zonnestroom... :D ).

Ook al elf jaar tevreden klant, overigens. Wel met kinderziektes, maar die moeten we nu eenmaal allemaal door. Niet geschoten is altijd mis, en als je eenmaal de zonnestroomkoorts te pakken hebt, laat die je nooit meer los. Inmiddels gelukkig aan het doordringen bij steeds meer Henkies en Ingrids die het gesaboteer vanuit Den Haag spuugzat zijn en hun antennes naar de harde praktijk richten.

Overigens, @Bob Schurkjens: salderen tm. 5.000 kWh netinvoeding is wettelijk verplicht. Elke leverancier die zich daar niet aan houdt voor dat voldongen feit stellen, en anders via ConsuWijzer / NMa uit laten roken totdat hij/zij het WEL correct doet.
Laatst gewijzigd door polderboy op 15 dec 2011 22:19, 1 keer totaal gewijzigd.

Chocomelk
Berichten: 11416
Lid geworden op: 30 nov 2009 18:14

Re: De doorbraak van zonnepanelen komend jaar in Nederland

Ongelezen bericht door Chocomelk » 15 dec 2011 22:05

Oprechte Olivier schreef: Maar vergeet u niet eerst de andere maatregels: gas besparen door isolatie plaatsen en de thermostaat een graadje lager, stroombesparing door die elektrische verwarming en elektrische warmwaterboiler de deur uit te doen.
Dat levert sneller een flinke besparing op dan panelen.

polderboy
Berichten: 921
Lid geworden op: 20 okt 2005 01:03

Re: De doorbraak van zonnepanelen komend jaar in Nederland

Ongelezen bericht door polderboy » 15 dec 2011 22:28

Chocomelk schreef:
Oprechte Olivier schreef: Maar vergeet u niet eerst de andere maatregels: gas besparen door isolatie plaatsen en de thermostaat een graadje lager, stroombesparing door die elektrische verwarming en elektrische warmwaterboiler de deur uit te doen.
Dat levert sneller een flinke besparing op dan panelen.
Wat wil Chocomelk met dat (gekopieerde) citaat zeggen?

Dat energiebesparing altijd boven alles "zou moeten" staan?

Open deur, heet Trias Energetica.

Wij hadden al een duurzame levenswijze voordat we aan de zonnepaneeltjes gingen. Hadden dus "weinig stroomverbruik te verduurzamen". Anderen moeten van heel erg ver komen, schaffen soms al snel zonnepaneeltjes aan (tja, het zijn nu eenmaal hartstikke sexy apparaten, geef maar toe), en gaandeweg het opwekken, worden die mensen zo enthousiast over de resultaten, dat ze binnen no-time besparings-kampioenen worden. Daar is "Meer Met Minder" niks bij.

Dat krijgen ze d'r dus allemaal gratis bij, en ze bereiken resultaten waar het Den Haag dun van in de broek gaat lopen. Dat hadden de Regenten in hun stoutste dromen nooit durven bevroeden dat zoiets mogelijk zou zijn. Zelfs helemaal zonder dure sluwe meters ook nog...

Chocomelk
Berichten: 11416
Lid geworden op: 30 nov 2009 18:14

Re: De doorbraak van zonnepanelen komend jaar in Nederland

Ongelezen bericht door Chocomelk » 15 dec 2011 22:30

Pfff Polderboy het gaat erover dat eigenlijk TS de voor en nadelen heeft opgeschreven hier over zonnepanelen.
Maar dat je ook gewoon zelf kunt besparen met simpele dingen zoals de thermostaat een graadje lager zetten, goede isolatie etc.

polderboy
Berichten: 921
Lid geworden op: 20 okt 2005 01:03

Re: De doorbraak van zonnepanelen komend jaar in Nederland

Ongelezen bericht door polderboy » 15 dec 2011 22:39

Chocomelk schreef:Pfff Polderboy het gaat erover dat eigenlijk TS de voor en nadelen heeft opgeschreven hier over zonnepanelen.
Maar dat je ook gewoon zelf kunt besparen met simpele dingen zoals de thermostaat een graadje lager zetten, goede isolatie etc.
:?

Maar u kopieert gewoon een stuk van zijn eigen betoog en levert verder geen commentaar. Wat is daar de meerwaarde van op een forum?

Chocomelk
Berichten: 11416
Lid geworden op: 30 nov 2009 18:14

Re: De doorbraak van zonnepanelen komend jaar in Nederland

Ongelezen bericht door Chocomelk » 15 dec 2011 22:51

polderboy schreef:
Maar u kopieert gewoon een stuk van zijn eigen betoog en levert verder geen commentaar. Wat is daar de meerwaarde van op een forum?

Pfffffff :roll: :roll: :roll:
Er staat iets onderstreept, ja dat heb ik onderstreept daarmee wilde ik dus duidelijk maken dat je dus ook kan besparen zonder die dure dingen te moeten aanschaffen.

Verder laat ik het hier maar bij Polderboy, lijkt me verstandiger.

polderboy
Berichten: 921
Lid geworden op: 20 okt 2005 01:03

Re: De doorbraak van zonnepanelen komend jaar in Nederland

Ongelezen bericht door polderboy » 15 dec 2011 23:08

Chocomelk schreef:
polderboy schreef:
Maar u kopieert gewoon een stuk van zijn eigen betoog en levert verder geen commentaar. Wat is daar de meerwaarde van op een forum?

Pfffffff :roll: :roll: :roll:
Er staat iets onderstreept, ja dat heb ik onderstreept daarmee wilde ik dus duidelijk maken dat je dus ook kan besparen zonder die dure dingen te moeten aanschaffen.

Verder laat ik het hier maar bij Polderboy, lijkt me verstandiger.
Dat mag, dat er bij laten.

Overigens zijn zonnestroompanelen juist al hartstikke goedkoop geworden, dat is nu de lol juist. Niks "duur". Fossielen eenmalig verbranden, dat is prijzig, ongezond, onduurzaam en verschrikkelijk monopoliserend (moeten we niet willen). Steeds meer mensen komen er achter dat die paneeltjes voor een habbekrats zijn te kopen, hebben toch geld teveel (of ze vertrouwen het effect van de spaarrekening niet meer, niet gek gezien de actuele ontwikkelingen), en laten een paar van die schone apparaten op het dak gooien...

... voor je het weet willen ze meer, en plaatsen ze meer, zo goed bevalt het blauwe (of zwarte) spullie.

... niet meer te stoppen, tenzij dit land tot het energie stalinisme gaat vervallen (dat kan beslist gezien de Haagse ontwikkelingen).

NielsTn
Berichten: 1
Lid geworden op: 15 dec 2011 23:38
Locatie: Gennep
Contacteer:

Re: De doorbraak van zonnepanelen komend jaar in Nederland

Ongelezen bericht door NielsTn » 15 dec 2011 23:49

voor alle critici die de duurzame energievoorziening verafschuwen: er zijn vele (nederlandse) sites van particulieren die graag raad geven en ervaringen uitwisselen.

een ding weet ik zeker: de fossiele brandstoffen stijgen in prijs, waar ik met mijn systeem voor komende decennia van ben verlost.

en niets doen en je laten uitmelken heeft een nog beroerdere terugverdientijd ;)

Oprechte Olivier
Berichten: 25
Lid geworden op: 17 apr 2010 15:14

Re: De doorbraak van zonnepanelen komend jaar in Nederland

Ongelezen bericht door Oprechte Olivier » 16 dec 2011 23:10

Prima om iets te citeren. Maar ik vraag me af wat het punt is?

Ik ben harte mee eens dat je eerst je verbruik moet verminderen door energiezuinig te leven. Zonnepanelen zijn m.i een uitroepteken aan het eind van een aantal duurzame maatregels die je kunt treffen. Maar wel een flinke :!:
Voor een 7500 euro heb je een installatie waar je met een beetje goede wil je stroomverbruik kunt dekken. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon je energieboer betalen, dat geld ben je dan sowieso toch kwijt en nog een zooi extra ook.
Natuurlijk zijn panelen minder zinvol als je de hele dag je elektrische deken en boiler aan laat staan, je wordt zoals door anderen hier aangegeven wordt vanzelf zuiniger. Natuurlijk begin je met dingen met een korte terugverdientijd, het zogenaamde laaghangende fruit. Met de tijd begin je dan meestal ook interesse voor middellange en lange termijn te krijgen. En zonnepanelen zijn nou veel leuker gespreksonderwerp, een stuk sexier dan melden dat je isolatie heb geplaatst. Maar ere wie ere toekomt, panelen zijn de kroon op een verduurzaaming van je huishouden en tegenwoordig prima te betalen.
Financiering? Grote massa's mensen lenen geld voor producten die de investering nooit terugverdienen, zonnepanelen doen het terugverdienen voor jou. Mevrouw zonnepaneel klaagt nooit, werkt van zonsopgang tot zonsondergang, ziet er altijd patent uit en vraagt weinig terug dan af en toe een discreet wasbeurtje en een goede omvormer. Blijft werken tot ze oud en grijs is zeurt nooit over hitte en kou, terwijl jij binnen om je gemak de meter terug ziet lopen. Steekt als een ruwe pvv 'er bolster dr middelvinger op naar Den Haag maar heeft een blankgroene pit. Doet niet aan woekerwinsten maar zorgt gewoon als gedegen arbeidster voor geld in het laatje, getrouw en gestaag.

polderboy
Berichten: 921
Lid geworden op: 20 okt 2005 01:03

Re: De doorbraak van zonnepanelen komend jaar in Nederland

Ongelezen bericht door polderboy » 17 dec 2011 01:05

O.O.: die gaat als apart citaat op PPV (uiteraard met volledige bronvermelding).

Ge-wel-dig!!!!! :mrgreen:

seconds-out
Berichten: 1781
Lid geworden op: 09 feb 2010 14:54

Re: De doorbraak van zonnepanelen komend jaar in Nederland

Ongelezen bericht door seconds-out » 17 dec 2011 01:49

:shock:
Laatst gewijzigd door seconds-out op 30 jan 2012 17:55, 1 keer totaal gewijzigd.

JaEnNee
Berichten: 9
Lid geworden op: 07 apr 2009 22:30

Re: De doorbraak van zonnepanelen komend jaar in Nederland

Ongelezen bericht door JaEnNee » 21 dec 2011 12:56

Het plaatsen van panelen is in de huidige omstandigheden voordeliger dan niet plaatsen. Enige echte gevaar is de overheid. Die verdient namelijk heel veel per geleverde kWh van het energiebedrijf (ongeevr 15 cent van de 21 cent die je betaald gaat naar de overheid). Met panelen heb je het ene moment een overschot aan stroom, het andere moment neem je af van het net. Als dit 1 op 1 verrekend wordt (nu het geval) dan zit je goed. Als je voor 6 cent je overschot verkoopt en voor 21 cent je tekort terugkoopt, dan wordt de terugverdientijd langer.

Overigens, iedereen begrijpt dat als je kapitaal wil opbouwen dat je dan beter een huis kan kopen dan huren, maar bij zonenpanelen is men opeens bang voor de inevstering.

polderboy
Berichten: 921
Lid geworden op: 20 okt 2005 01:03

Re: De doorbraak van zonnepanelen komend jaar in Nederland

Ongelezen bericht door polderboy » 21 dec 2011 13:19

JaEnNee schreef:Het plaatsen van panelen is in de huidige omstandigheden voordeliger dan niet plaatsen. Enige echte gevaar is de overheid. Die verdient namelijk heel veel per geleverde kWh van het energiebedrijf (ongeevr 15 cent van de 21 cent die je betaald gaat naar de overheid). Met panelen heb je het ene moment een overschot aan stroom, het andere moment neem je af van het net. Als dit 1 op 1 verrekend wordt (nu het geval) dan zit je goed. Als je voor 6 cent je overschot verkoopt en voor 21 cent je tekort terugkoopt, dan wordt de terugverdientijd langer.

Overigens, iedereen begrijpt dat als je kapitaal wil opbouwen dat je dan beter een huis kan kopen dan huren, maar bij zonenpanelen is men opeens bang voor de inevstering.
Grappig dat je dat zegt. Ben al mijn hele leven lang huurder en eerste vier zonnepanelen stonden hier al elf jaar geleden op het dak van de verhuurder met schriftelijke overeenkomst...

Voor alle aspecten rond financiën zonnestroom, met alle keiharde tariefcomponenten, zie o.a. deze pagina:

http://www.polderpv.nl/financien5.htm

seconds-out
Berichten: 1781
Lid geworden op: 09 feb 2010 14:54

Re: De doorbraak van zonnepanelen komend jaar in Nederland

Ongelezen bericht door seconds-out » 21 dec 2011 16:54

:shock:
Laatst gewijzigd door seconds-out op 30 jan 2012 17:55, 1 keer totaal gewijzigd.

piet jagers
Berichten: 445
Lid geworden op: 16 apr 2011 14:46

Re: De doorbraak van zonnepanelen komend jaar in Nederland

Ongelezen bericht door piet jagers » 21 dec 2011 17:39

Chocomelk schreef:Pfff Polderboy het gaat erover dat eigenlijk TS de voor en nadelen heeft opgeschreven hier over zonnepanelen.
Maar dat je ook gewoon zelf kunt besparen met simpele dingen zoals de thermostaat een graadje lager zetten, goede isolatie etc.

miss door heel simpel bijv de zomertijd aan te houden scheelt toch voor heel nederl een uurtje dat ze later het lampje aan hoeven te doen :mrgreen: :mrgreen:

polderboy
Berichten: 921
Lid geworden op: 20 okt 2005 01:03

Re: De doorbraak van zonnepanelen komend jaar in Nederland

Ongelezen bericht door polderboy » 21 dec 2011 18:14

seconds-out schreef:
JaEnNee schreef: Heel veel mensen hebben niet het geld en/of de gelegenheid is ongeschikt.
Mensen in huurhuizen en appartementen kunnen geen zonnenpanelen plaatsen.
Die opmerking wordt nu precies gelogenstraft door de post die ik eerder al voor uw eigen post heb geplaatst. Ik BEN huurder (woon zelfs op de begane grond, gebouw is vier verdiepingen boven mijn hoofd), en heb al 11 jaar zonnepanelen die staan op het dak in eigendom van de verhuurder. Onmogelijk is het niet. Makkelijk is anders. :wink:

Oprechte Olivier
Berichten: 25
Lid geworden op: 17 apr 2010 15:14

Re: De doorbraak van zonnepanelen komend jaar in Nederland

Ongelezen bericht door Oprechte Olivier » 11 jan 2012 15:09

Belangrijk! Naar mijn bescheiden mening is dat een gezamelijke inkoop actie alleen zinvol is als je voordeliger uitbent dan individueel aan te schaffen. Natuurlijk is het reuze goed en gezellig om zo anderen te onmoeten op bijhorende organisaties en fora, maar primair gaat het erom dat die panelen voor een voordelige prijs op je dak komen.

Gesloten