Hoe wordt energieverbruik in een warmt set van stadsverwarming gemeten

Heb je bepaalde ervaringen met een energiebedrijf? Deel hier jouw mening.
Ton van der Horst
Berichten: 1
Lid geworden op: 11 nov 2022 12:01

Hoe wordt energieverbruik in een warmt set van stadsverwarming gemeten

Ongelezen bericht door Ton van der Horst »

Mijn woning is voorzien van stadsverwarming. Ik heb 3 etages met op elke etage een aparte pomp. Elke pomp is aangesloten op een centrale aan- en afvoerleiding van en naar de warmtset.
Achter elke pomp zitten een aantal strengen. Zowel de aanvoer als de afvoer van elke pompset is voorzien van een instelbare thermostaat. Waarom zit er ook een thermostaat in de retourleiding van de pompset. Kan dit te maken hebben met het begrenzen van de retourwatertemperatuur? Heeft de retourtemperatuur op het registreren van het energieverbruik in de warmteset invloed?
IMG_1113A.jpg
pompset met aflopende strengen
(72.37 KiB) 2279 keer gedownload | Inbreuk op auteursrecht?

16again
Berichten: 14962
Lid geworden op: 02 jul 2003 22:18

Re: Hoe wordt energieverbruik in een warmt set van stadsverwarming gemeten

Ongelezen bericht door 16again »

Een flowmeter meet de hoeveelheid water, dat vermenigvuldigd met warmteverschil tussen aan-en afvoer is een maat voor de geleverde warmte.
Je lijkt dit systeem te hebben.
Al zeggen typenummers meer dan nauwelijks leesbare foto

Hallo1963
Berichten: 1
Lid geworden op: 11 nov 2022 18:07

Re: Hoe wordt energieverbruik in een warmt set van stadsverwarming gemeten

Ongelezen bericht door Hallo1963 »

Kosten voor stadsverwarming worden gemeten met een GJ-meter, een GigaJoule-meter. Het instrument meet de hoeveelheid vloeistof die door de meter gaat, de temperatuur van de (hete) aanvoerleiding en van de (koelere) retourleiding. Het verschil in temperatuur en de hoeveelheid vloeistof die door de meter gaat zijn de waarden waarmee de berekening gemaakt wordt van het energieverbruik en daarmee de kosten. Momenteel is de prijs van 1 GJ tussen de 45 en 50 euro bij de grotere aanbieders.

snuffel1
Berichten: 4788
Lid geworden op: 06 dec 2012 16:14

Re: Hoe wordt energieverbruik in een warmt set van stadsverwarming gemeten

Ongelezen bericht door snuffel1 »

Op de meest rechtste leiding is de warmte doorstroommeter zichtbaar, die warmte aanvoerleiding voorziet het systeem van warm water voor het gehele warmte systeem. U ziet dat ook want die leiding is op de ingang van de hoofdpomp aangekoppeld en de uitgang van die hoofdpomp is het systeem aangekoppeld. Die meter meet de hoeveelheid warm water die door de aanvoerleiding loopt en de temperatuur van het water.

Ivo.w
Berichten: 1368
Lid geworden op: 18 feb 2018 12:07

Re: Hoe wordt energieverbruik in een warmt set van stadsverwarming gemeten

Ongelezen bericht door Ivo.w »

Er worden 3 metingen gedaan.

1 meter meet de hoeveelheid water die er door de set stroomt. Dit is de flow-meter of doorstroommeter.

En er zijn twee thermometers. Eén voor het warme water wat vanuit het warmtenet uw afleverset in gaat, en één die de temperatuur meet van het afgekoelde water wat naar de retourleiding van het warmtenet gaat.

Wanneer er één liter water uit het warmtenet is gestroomd en daarbij het retourwater één graad kouder is dan de aanvoer, dan heeft u 4,2kilojoule aan energie geleverd gekregen.

In praktijk zal de afkoeling in de afleverset zeker 10 graden, of misschien wel meer zijn. Bij een afkoeling van 10 graden, levert elke liter water u 42kilojoule aan warmte op. Bij een doorstroming van 1000 liter water (1m3 water) is dan 42000 kilojoule warmte geleverd. Ofwel 42 megajoule en 0,042 Gigajoule. Dit laatste is de eenheid waarin de warmte wordt afgerekend.

Plaats reactie