Goedkope manier van je woning verwarmen

Heb je bepaalde ervaringen met een energiebedrijf? Deel hier jouw mening.
stofzuigertje

Re: Goedkope manier van je woning verwarmen

Ongelezen bericht door stofzuigertje » 09 mei 2018 00:57

Het is nog erger... de topic starter uit 2017 was tevreden vorige jaar en nu deze wilde rommel waar hij/zij nooit om gevraagd heeft!

De ketel is vervangen en alle goedkopere warmte pompen zijn niet betaalbaar tot nu toe of veel te klein!
We moeten eerst een groot deel van Nederland isoleren, alles voor 1990 gebouwde voor we iets aan warmte pompen en zo kwijt kunnen!

Gewoon even de opening lezen en kijken hoe oud dit bericht is..... of moet ik alle mede forum leden nu aanmelden bij moderators voor onzin berichten die niet eerst de vraag lezen?

kweenie
Berichten: 14610
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Goedkope manier van je woning verwarmen

Ongelezen bericht door kweenie » 09 mei 2018 06:56

Niels_K. schreef: Verreweg al onze opdrachtgevers willen juist van alle netten af, dus een nieuw net (Warmtenet) spreekt ze nooit zo erg aan.
Veel mensen zullen inderdaad niet nog een extra aansluiting willen. Maar volgens mij willen 'opdrachtgevers' die een beetje nadenken juist níet van alle netten af. Enerzijds als back-up, anderzijds omdat de vaste teruggave van de energiebelasting ('vermindering energiebelasting') een stuk hoger is dan de netwerkkosten, zodat het aanhouden van een (ongebruikte) electriciteitsaansluiting je iedere maand zo'n 10 euro kan opleveren. En dan lijkt het mij ook de meest logische situatie dat de 'opslag' of buffering van elektriciteit niet tegen relatief hoge kosten bij ieder huis afzonderlijk gebeurt, maar dat dit centraal zou gebeuren. (Bijvoorbeeld via de omzetting naar ammoniak, maar het kan ook op andere manieren.)

Ook de buffering van warmte is natuurlijk (lokaal) mogelijk. Maar het grootste 'probleem' bij de vraag naar warmte is helemaal niet het opslaan of de buffering, maar het produceren van warmte. Je kunt wel extra opslag creëren, maar niet voor de lange termijn. Dus als er niet meer warmte wordt geproduceerd, dan heb je ook weinig aan dei buffer. Een heatpipe-systeem van 100 buizen (24 m2) produceert in de koude/donkere maanden gemiddeld maar ongeveer het equivalent van 1,5 m3 aardgas, wat bij benadering overeen komt met 1/3 van de benodigde warmte voor een redelijk geïsoleerd huis. Je zult dan dus alsnog moeten bijverwarmen. Wil je je huis volledig met zonnewarmte verwarmen, dan zul je dus richting de 70 m2 aan heatpipes moeten gaan.

Even los van de vraag of je die ruimte op je dak hebt, maar als je voor die 70 m2 geen heatpipe maar PV-panelen zou gebruiken, dan zou de elektriciteitsopbrengst per jaar meer dan 10.000 kWh zijn. Dat is bijna twee keer zo veel als wat je in een jaar aan warmte nodig hebt.

Het probleem is dus dat hoewel de opbrengst per jaar van zonnewarmte per m2 hoger is (ong. 3 keer hoger), de opbrengst op de momenten dat je het het meest nodig hebt veel te laag is. De meest logische benadering is daarom om zonnewarmte (bijna) alleen te gebruiken voor (het ondersteunen van) de warmwaterproductie, omdat je dat het hele jaar door gebruikt. Waarbij de grote vraag ook weer is wat je dan met de verwarming doet. Als je daarbij kiest voor een warmtepomp, met een COP hoger dan 3, dan zou de jaarlijkse electriciteitsopbrengst per m2 dak met zonnepanelen dus evenveel warmte kunnen produceren als het zonnewarmtesysteem. Je kunt je dan dus afvragen of het veel zin heeft om een groot apart zonnewarmtesysteem aan te leggen.

witte angora
Berichten: 19493
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Goedkope manier van je woning verwarmen

Ongelezen bericht door witte angora » 09 mei 2018 07:08

Kennelijk biedt de natuur de beste manier om energie op te slaan voor een later gebruik. In bomen. 'We' hoeven er alleen maar veel meer aan te planten, die dingen groeien vanzelf met behulp van zonne-energie, en als er warmte nodig is hakken we ze om en stoppen het hout in de allesbrander.

stofzuigertje

Re: Goedkope manier van je woning verwarmen

Ongelezen bericht door stofzuigertje » 09 mei 2018 09:26

De stroom van panelen opslaan in accu is duur en beperkt houdbaar, zelf ontlading en in de zomer produceerde ik veel stroom, in de winter draaide de lucht/warmte pomp overuren en waar halen ze die stroom dan vandaan... een gas centrale?
De kabels in mijn straat zijn voldoende voor mij zelf maar als alle 129 hetzelfde doen krijg je problemen...... tekort kabel voor de stroom toevoer indien de centrale onbeperkt zou kunnen leveren.

De Heatpipe, die kan in grote boiler voor zonloze dagen opslaan.
Wel denk ik aan tenminste 1500 liter boiler die niet op zolder kan naast de oude ketel....... maar in schuurtje achter het huis.
Met 2 x 1500 liters kun je tot 90 graden opstoken en is met voldoende Pipe's er zoveel warmte dat isoleren wat bij warmtepomp wel moet overbodig zou zijn....

Als je Dak, Vloer en Muren isoleerde en beneden HR+++ en boven in slaapkamers HR++ zou zetten is het verbruik van de woning zo laag dat je aan 1000 liter boiler met 3x 30 heatpipe's het wel warm kreeg, ook op zonloze dagen kun je dan overleven.

Bij extreme koude is dan bij harde wind nog een palletkachel in woonkamer voor een Elf steden winter voldoende....
Die mag dan enkele dagen bij stoken als het erg donker weer is meerdere dagen!
Maar je kunt ook voor koelere slaapkamers kiezen en dan is ook met de Heat Pipe ruim voldoende aanwezig... net als vroeger er maar 1 kachel was!

Een zonne boiler met panelen of heatpipe, dat kost nauwelijks stroom, gelijk CVpomp en geruisloos, geen F gassen nodig maar gewone koelvloeistof in leidingen, de blauwe van Action is voldoende, G12 hoeft niet.... dus zelfde als in auto zit.

Ook het onderhoud is dan zelf te doen.
Boiler gaat moeiteloos 40 jaren mee, Heatpipe of paneel even poetsen zoals je auto, gewoon zelf te doen!
Ook de koelvloeistof is wel zelf te doen, alleen de CV pompje moet je soms aan vakman overlaten.... en als aan beide kanten een kogel kraan zit is wisselen zonder hele installatie leeg te laten lopen mogelijk!

Volle zon hoeft niet, daglicht geeft bij de Heat Pipe's ook al enige warmte.... en dat kun je voelen op het kleine niet geïsoleerde deel vlak bij de boiler!

Julie4444
Berichten: 5046
Lid geworden op: 04 jul 2014 13:36

Re: Goedkope manier van je woning verwarmen

Ongelezen bericht door Julie4444 » 09 mei 2018 10:08

witte angora schreef:Kennelijk biedt de natuur de beste manier om energie op te slaan voor een later gebruik. In bomen. 'We' hoeven er alleen maar veel meer aan te planten, die dingen groeien vanzelf met behulp van zonne-energie, en als er warmte nodig is hakken we ze om en stoppen het hout in de allesbrander.
Dat lijkt me niet bepaald goed voor het millieu.

stofzuigertje

Re: Goedkope manier van je woning verwarmen

Ongelezen bericht door stofzuigertje » 09 mei 2018 11:27

Bomen zagen met oude 2 tact ketting zaag is ook niet rookvrij en gezond!

witte angora
Berichten: 19493
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Goedkope manier van je woning verwarmen

Ongelezen bericht door witte angora » 09 mei 2018 11:54

Bomen moet je dan ook met de hand omhakken, net als vroeger. Krijg je het trouwens extra warm van...

kweenie
Berichten: 14610
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Goedkope manier van je woning verwarmen

Ongelezen bericht door kweenie » 09 mei 2018 12:37

Hout, en dan vooral in de vorm van pellets, is trouwens wel een goede (aanvullende) warmtebron. Zo gek is dat idee dus niet. Grootste nadeel is dat je er een voorraad van moet opslaan en daar dus ruimte voor moet hebben. (En afhankelijk van je apparatuur en bereikbaarheid, die pellets soms moet versjouwen )

Julie4444
Berichten: 5046
Lid geworden op: 04 jul 2014 13:36

Re: Goedkope manier van je woning verwarmen

Ongelezen bericht door Julie4444 » 09 mei 2018 19:45

Als iedereen dat zou gebruiken als verwarming zou dat enorm veel luchtvervuiling veroorzaken, nietwaar? Iets met de hoofdstad van Mongolië en de smerigste lucht op aarde, waar kinderen letterlijk doodgaan aan de smerige lucht?

kweenie
Berichten: 14610
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Goedkope manier van je woning verwarmen

Ongelezen bericht door kweenie » 09 mei 2018 22:25

Pelletkachels produceren inderdaad een stuk meer fijnstof dan gasketels. Maar wel heel wat minder (ongeveer 10 keer minder) dan een gewone houtkachel. En vermoedelijk is de verbranding in de Mongoolse voorsteden nog wel een slagje vuiler.

Maar vanwege de benodigde ruimte denk ik dat pelletkachels toch niet zo snel in grote hoeveelheden in de gemiddelde Vinex wijk zullen worden geïnstalleerd. Het zal eerder in wat ruimer opgezette buurten zijn, zodat de concentratie ook weer wat lager wordt.

Plaats reactie