LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] ongewild teveel vermogen in meterkast

Heb je bepaalde ervaringen met een energiebedrijf? Deel hier jouw mening.
Gesloten
grdegraaf
Berichten: 1
Lid geworden op: 16 sep 2010 14:10

ongewild teveel vermogen in meterkast

Ongelezen bericht door grdegraaf »

Hoi,

ik ben even benieuwd naar ervaringen op dit gebied. Het zit als volgt: ik blijk in de meterkast van mijn nieuwbouwhuis een 3x40A aansluiting te hebben, ipv de gebruikelijke 3x25A voor een eensgezinswoning. Dat kost 40 euro in de maand meer. Ik moet nu de netwerkleverancier de capaciteit laten verlagen (nog eens zo'n 200 euro). De rest van het blokje heeft dit probleem niet, maar bij mijn huis had de aannemer als voorlopige aansluiting een 3x40A aangevraagd, vanwege zwaar apparaatgebruik tijdens de bouw. Toen ik een eigen transport en aansluitingscontract moest aanvragen stond dit er blijkbaar nog/al op. Ik was me er niet van bewust dat dit niet normaal was voor zo'n woning. De aannemer zegt dat hem niets te verwijten valt omdat ikzelf de aanvraag heb gedaan. Dat klopt opzichzelf, maar hij had me als consument best mogen wijzen op het feit dat hij het als bouwaansluiting gebruikt had.

Had ik me nu beter moeten laten informeren (ten dele wel waarschijnlijk) of kon ik niet weten (ook wel ten dele) dat ik teveel capaciteit aanvroeg? (Let wel: het stond als op het transportcontract ingevuld, ik zou het actief hebben moeten wijzigen). Ik kwam er ook pas achter tijdens de jaarafrekening. Het is nog wat extra ingewikkeld doordat het tot eind 2008 niet zoveel uitmaakte voor de kosten (mijn huis is in nov. 2008 opgeleverd), maar pas in 2009 zo gewijzigd werd dat je voor capaciteit als zodanig extra betaald.

Alvast bedankt voor jullie medeleven (gaat me zo'n 1000 euro in totaal kosten: dik jaar lang te veel betaald en nog meterkast laten aanpassen).

troubleshooter
Berichten: 471
Lid geworden op: 08 mar 2008 07:39

Re: ongewild teveel vermogen in meterkast

Ongelezen bericht door troubleshooter »

Dat is zonde geld! Overleg met de aannemer hoe hier mee om te gaan. Meestal is daarin wel enige coulance.
Even een naderhand toegevoegde vraag die van belang is. Bent u eigenlijk wel drie fasen nodig? Ik denk dat u met 1 fase toe kunt!
Laatst gewijzigd door troubleshooter op 18 sep 2010 15:35, 2 keer totaal gewijzigd.

Miss Tascha
Berichten: 276
Lid geworden op: 15 dec 2009 19:21
Locatie: Lelystad
Contacteer:

Re: ongewild teveel vermogen in meterkast

Ongelezen bericht door Miss Tascha »

Dat niet alleen, maar ik zou als de sodemieter het om laten zetten. Dan ben je misschien wel 200 euro in één keer kwijt, maar dat heb je na 5 maanden weer terug verdiend. Hoe langer je wacht, hoe meer je blijft betalen.
Daarnaast kan je het met de aannemer er nog over hebben om dat via hem terug te krijgen.

[email protected]@n
Berichten: 717
Lid geworden op: 07 nov 2006 14:40

Re: ongewild teveel vermogen in meterkast

Ongelezen bericht door [email protected]@n »

Met ingang van 1 januari 2009 is idd het capaciteitstarief van kracht worden en wordt op de grootte van de aansluitwaarde c.q. hoofdzekeringen afgerekend. Tot 1 juni 2010 kon je tegen een gereduceerd tarief ( € 50,00) het Netwerkbedrijf vragen de waarde te verlagen. Indien het een eigen woning betreft zou je kunnen nagaan met welke aansluiting(waarde) de woning opgeleverd moest worden en zo achterhalen of de aannemer fout zit en op hem eea kunt verhalen. Indien het een huurwonig betreft zal de aannemer naar mijn mening zo wie zo in gebreken zijn gebleven en is hij naar mijn mening ook aansprakelijk. Misschien dat het Netwerkbedrijf zo coulant is om nog tegen € 50,00 de aansluitwaarde te verlagen als je de situatie uitlegt.
Overigens een zekering van 40 ampere heb ik nog nooit meegemaakt, wel 35 of 50 A. Zijn er misschien aardlekschakelaars van 40 A toegepast? Maar dat heeft met de aansluitwaarde niets te maken en kan geen maatstaf zijn voor op af te rekenen. Ook dat voor 2009 een andere methode werd toegepast hoeft het niet ingewikkelder te maken. Voor jou geldt: Onwetende (en leek zijnde) kun je niet zondigen en hiermee zou ik toch de aannemer confronteren.

Chanmaster
Berichten: 2893
Lid geworden op: 25 jan 2006 08:05
Locatie: Almelo

Re: ongewild teveel vermogen in meterkast

Ongelezen bericht door Chanmaster »

Het is altijd al zo geweest dat zwaarder gezekerde percelen meer vastrecht betalen. Niks januari 2009.

troubleshooter
Berichten: 471
Lid geworden op: 08 mar 2008 07:39

Re: ongewild teveel vermogen in meterkast

Ongelezen bericht door troubleshooter »

En wat heb ik hiermee van doen?

trebelski
Berichten: 962
Lid geworden op: 27 aug 2010 20:32
Locatie: Amsterdam Centaal Station Perron1

Re: ongewild teveel vermogen in meterkast

Ongelezen bericht door trebelski »

troubleshooter schreef:En wat heb ik hiermee van doen?
Niets hoor, Dr. A.J. Worst is niet meer dan een (vrijdagavond) Trol die zijn account alweer ongeldig gemaakt heeft.Negeren maar.

sjiek
Berichten: 2
Lid geworden op: 29 sep 2010 11:43

Re: ongewild teveel vermogen in meterkast

Ongelezen bericht door sjiek »

men is totaal in gebreke om alle klanten goed te informeren,dit verhaal heeft ook twee jaar lang in mijn winkel gespeeld,te veel betaald en niet gebruikt 1600,00euro transport kosten ,tot voor kort kreeg je een gedeelte terug 140,00 euro en de meters laten veranderen was inderdaad rond hetzelfde bedrag met inderdaad een colance regeling die nu niet meer geld,het is in april verlaagd en ik ben er achter gekomen dat men het maanden later nog steeds niet heeft aangepast in hun systeem,3weken geleden zou het geregeld zijn en dat is tot op de dag van vandaag niet het geval,sterker nog onder het motto dat ik de telefooniste bedreigde werd de haak erop gegooid,niet zo ,en op email de zelfde dag heb ik nog steeds geen antwoord,dus kunnen we stellen dat het in nederland niet goed gesteld is met organisatie in het transport gedeelte van de stroom en gas in ieder geval niet bij enexis

dirkib
Berichten: 72
Lid geworden op: 30 sep 2010 18:51

Re: ongewild teveel vermogen in meterkast

Ongelezen bericht door dirkib »

Ook ik had 3x40A in de meterkast (3 zekeringautomaten 40A en wordt gerekend als een aansluiting van 3x35A) en ik kwam er gelukkig op tijd achter omdat mijn voorschotsbedrag van 80 euro naar 150 euro ging. Maar het capaciteitstarief is inderdaad zonder enige ruchtbaarheid (ik heb er geen enkele brief van gekregen) de wereld ingeschopt vorig jaar. Een langere coulanceperiode zou wel gewenst zijn, maar het netwerkbedrijf is er waarschijnlijk niet meer op aan te spreken. Ik denk dat er heel wat mensen ongemerkt te veel betalen, want voorheen was het extra vastrecht maar iets van 50 euro in het jaar voor 3x35A.

Maar dat de aannemer deze zware aansluiting bij de bouw heeft laten plaatsen voor zijn machines is ook een raar verhaal, want de bouw begint ver voordat je meterkast ingericht wordt. Normaal komt er eerst ergens buiten een kast met een bouwaansluiting. Bij mij hadden ze waarschijnlijk de watermeter die bij de bouw gebruikt was in m'n meterkast geplaatst, want ik had een hogere beginstand dan alle buren volgens de bouwer bij de oplevering. En tijdens de bouw stond de bouwwaterkraan in mijn (toekomstige) voortuin. Misschien hebben ze bij jou uit luiheid gewoon de bouwaansluiting voor elektriciteit naar binnen gebracht en in je meterkast gehangen.

Wat ook bij nieuwbouw en oplevering hoort is een tekening van je elektrische installatie, met groepenverdelingen, belastingen en een totale belasting waarop dan je hoofdaansluiting wordt gebaseerd. Als je die niet hebt gekregen, kan je 'm waarschijnlijk bij de elekroinstallateur opvragen. Kijk daarin wat er voor hoofdaansluiting zou moeten zijn, en confronteer de aannemer daarmee.

troubleshooter
Berichten: 471
Lid geworden op: 08 mar 2008 07:39

Re: ongewild teveel vermogen in meterkast

Ongelezen bericht door troubleshooter »

Ik heb inmiddels informatie ingewonnen bij onze netwerkbeheerder en deze gaf mij te kennen dat u gewoon een bezwaarschrift kunt insturen naar uw netwerkbeheerder en dan zal worden bekeken of uw verzoek om teruggave redelijkheidshalve kan worden gehonoreerd

crazyme
Berichten: 7845
Lid geworden op: 10 jun 2005 23:34

Re: ongewild teveel vermogen in meterkast

Ongelezen bericht door crazyme »

grdegraaf schreef:Dat klopt opzichzelf, maar hij had me als consument best mogen wijzen op het feit dat hij het als bouwaansluiting gebruikt had.
Als consument ben je nu eenmaal officieel onwetend ?

energie1984
Berichten: 26
Lid geworden op: 25 okt 2010 21:42

Re: ongewild teveel vermogen in meterkast

Ongelezen bericht door energie1984 »

@Chanmaste, nee incorrect, het capaciteitstarief is sinds 1 januari 2009 ingevoerd(erg veel in het nieuws geweest). Daarvoor gingen de netwerkkosten op basis van verbruik. Hoe meer er verbruikt werd, hoe meer netwerkkosten mensen betaalden. Uiteraard is het vaak zo dat de mate van verbruik vaak samen gaat met het grootte van de capaciteit van de meter, alleen is dit geen gegeven.

Gesloten